PARFIMERIJE U SARAJEVU

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

nejra2007

#1 PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by nejra2007 »

Zanimaju me vaša iskustva u parfimerijama tj. educiranost prodavačica kao i kompletna usluga...
semmy

#2 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by semmy »

u svakoj vecoj parfumeriji ( takvih je mozda 5-6 u sarajevu ) su educirani trgovci
nejra2007

#3 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by nejra2007 »

semmy wrote:u svakoj vecoj parfumeriji ( takvih je mozda 5-6 u sarajevu ) su educirani trgovci
a sta mislis o cijenama, ponudi i ljubaznosti...
Alma Ata

#4 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by Alma Ata »

Nedavno sam htjela kupiti parfem koji dugo koristim, uglavnom nabavljan u inostranstvu.Prodavačica mi je dala da ga isprobam, ali nije uopšte imao miris mog parfema.Ona se zaklinjala da je orginal,ali znam da nije, jer ga godinama koristim.Pitanje je šta nam ovdje sve uvaljuju kao orginale i postoji li ikakva kontrola? Ja već znam odgovor!
Alkos

#5 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by Alkos »

Alma Ata wrote:Nedavno sam htjela kupiti parfem koji dugo koristim, uglavnom nabavljan u inostranstvu.Prodavačica mi je dala da ga isprobam, ali nije uopšte imao miris mog parfema.Ona se zaklinjala da je orginal,ali znam da nije, jer ga godinama koristim.Pitanje je šta nam ovdje sve uvaljuju kao orginale i postoji li ikakva kontrola? Ja već znam odgovor!
Ja sam vec u jednoj slicnoj temi postavio pitanje gdje je najsigurnije kupiti parfem u Sarajevu?! Da li postoji ijedna parfumerija gdje mogu biti siguran da se radi o originalnim parfemima?! Inace parfeme kupujem vani i itekako se osjeti razlika.
Hvala
nejra2007

#6 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by nejra2007 »

Alkos wrote:
Alma Ata wrote:Nedavno sam htjela kupiti parfem koji dugo koristim, uglavnom nabavljan u inostranstvu.Prodavačica mi je dala da ga isprobam, ali nije uopšte imao miris mog parfema.Ona se zaklinjala da je orginal,ali znam da nije, jer ga godinama koristim.Pitanje je šta nam ovdje sve uvaljuju kao orginale i postoji li ikakva kontrola? Ja već znam odgovor!
Ja sam vec u jednoj slicnoj temi postavio pitanje gdje je najsigurnije kupiti parfem u Sarajevu?! Da li postoji ijedna parfumerija gdje mogu biti siguran da se radi o originalnim parfemima?! Inace parfeme kupujem vani i itekako se osjeti razlika.
Hvala

Parfemi u Sarajevu su 100 % orginal, jer postoje distributeri koji nabavljaju od Chanela, Armania, Bvlgarija ili nekog dr branda.Ali naravno postoji bitna
stavka da moraš kupovatu u autoriziranim parfumerijama, a centra grada ih ima jako puno.
nejra2007

#7 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by nejra2007 »

Sorry , a koji je parfem u pitanju
semmy

#8 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by semmy »

znam da orbico i everet uvoze original parfeme...ali deklaraciju je danas najlakse napraviti tako da nisi siguran kad kupujes sta kupujes...
parfeme kupujem uglavnom u ''trio edox'' ( tc korea, tc wiza ), ''plaza'' ( merkator ), ''babic'' ( ferhadija ) i nema fule jer znam da nabavljaju robu na pravoj adresi
*mima*

#9 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by *mima* »

semmy wrote:u svakoj vecoj parfumeriji ( takvih je mozda 5-6 u sarajevu ) su educirani trgovci

Molim te slatka.....napisi mi u kojoj.....da i ja znam....Ali bas educirani prodavaci u parfumeriji......
bavka

#10 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by bavka »

GDJE je ovo?
nisam upoznat...sa pojmom "educirani trgovci"..bar ne u BiH :lol:
semmy

#11 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by semmy »

bavka wrote:
GDJE je ovo?

ejbg-a sad...znam da kako orbico tako i everet redovno imaju seminare za svoje proizvode ( bar su prije imali valjda imaju i sad )...u plazi i u trio edox-u ce ti svaki trgovac objasniti sta te zanima ako ih pitas...za babic trade vise nisam sigurna, nisam bila odavno( sigurno 3 god. ), a cula sam da su se radnice izmijenile
alica.k

#12 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by alica.k »

semmy wrote:
bavka wrote:
GDJE je ovo?

ejbg-a sad...znam da kako orbico tako i everet redovno imaju seminare za svoje proizvode ( bar su prije imali valjda imaju i sad )...u plazi i u trio edox-u ce ti svaki trgovac objasniti sta te zanima ako ih pitas...za babic trade vise nisam sigurna, nisam bila odavno( sigurno 3 god. ), a cula sam da su se radnice izmijenile
i ja u plazi kupujem i sminku i parfeme, i sta god da ih pitas znaju ti fino objasniti.
vitamini

#13 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by vitamini »

Generalno, prodavačice u perfimerijama u Sarajevu su užasno needucirane , a što je još gore i vrlo prepotentne. Naravno, čast izuzecima. Plafon je da znaju opus parfema desetak najrazvikanijih kreatora, a malo je teže naći neku koja će po notama mirisa znati u koju grupu koji parfem pripada. O samim kreatorima (ne dizajnerima cije ime pise na parfemu), da ne govorimo... Glavno im je da pitaju, "da li je osoba plava ili crna", pa će , kao, na osnovu toga da donesu zaključak koji bi bio idealan miris za osobu kojoj kupujete.
Što se tiče same ponude parfema u Sarajevu, to je posebna priča. Mislim da je ponuda jako slaba, s obzirom da smo jedan glavni grad. Bitno je da se prodaju razvikane marke, a kad tražite nešto što nije toliko popularno, i na šta trenutno ne miriše pola grada, blijedo vas gledaju.
Prodavačice u parfimerijama obično skeniraju potencijalnu mušteriju od glave do pete, i na osnovu njihove odokativne procjene koliko je osoba bogata, toliko se i trude oko nje. Uglavnom, izgledaju kao da im je mrsko što moraju raditi.
Dosata sam kupovala u Plazi, i tamo su pola-pola, tj. pola ih je jako ljubazno i upućeno u posao kojim se bavi, a ima i nafuranih do bola...
Nije loš ni Sam Shop u gradu, kao i Mertimex. Poseban merak mi je kupovati u CM-u, gdje te niko ne prati u stopu, sam pridješ i probaš šta te zanima. Trio Edox nije loš, srednja žalost što se tiče usluge, a što se tiče ponude ok. Nije loše ni na Dobrinji u Merkatoru, gdje se fino sam poslužuješ, a opet je tu uvijek neko pri ruci da ti pomogne ako ima potrebe.
lolita_xx

#14 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by lolita_xx »

Jessie B wrote:Trenutno se ne mogu sjetiti niti jednog pozitivnog iskustva s osobljem koje radi u parfimerijama u Sarajevu. Sto se tice Sam Shopa, mastala sam da cu tamo moci probati parfem koji god pozelim ali osoblje koje mi je stalno za petama mi ubija zelju kao i odvratno sjecanje na dogadjaj od prije nekoliko godine kad mi je prodavacica na kasi grubo trazila licnu kartu kad sam pokusala platiti karticom za koju moram ukucati kod.
Mozda sam preosjetljiva ali uglavnom mi smeta vec navedeni procjenjivacki pogled od glave do pete i ekspertsko zakljucivanje o mojoj plateznoj moci, lijenost da se kaze bilo sta o proizodu i potpuno odsustvo bilo kojeg oblika ljubaznosti i srdacnosti.
draga zar ti na drugim mjestima nisu trazili licnu kartu? :-)
slavkoimamodilera

#15 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by slavkoimamodilera »

Ja zamalo nisam stocirao prodavacicu koja me nakon dvije ili tri ispravke s moje strane i dalje uvjeravala da se parfem igovara kao "akva di gio" umjesto "djo"... :-)
Od tada ne ulazim u Sam Shop na odjel parfema...
kockica_kockica

#16 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by kockica_kockica »

zapravo je razlika izmedju onih parfema koji se prodaju recimo u free shopu u Briselu i kod nas... nije isto trziste pa nama salju parfeme koji ponekad ne slice onim koje smo probali negdje vani... ja sam kupila tako parfem i kad sam ga htjela kupiti ovdje apsolutno nije bio isti.... :shock:
black

#17 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by black »

ja se nedavno pravo unezgodi..u jednoj od parfimerija, uzeh sa police tester da probam, taman da prinesem ga i pomirisem 'nesto' ga povuce :mrgreen: ispade mi iz ruke i zveknu od staklenu policu da su svi pogledali u mene, kad ono tester svezan nakom shpagom za policu :mrgreen: pitam prodavacicu sta je ovo mogo sam sve porazbijati :mrgreen: ona se blijedo osmjehnu, kao pa eto da se ne kradu :shock:
nejra2007

#18 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by nejra2007 »

Mislim da se ne moze porediti parfimerija i drogerija...
CM je drogerija i ne spada u kategoriju prodavnica gdje možeš naći sve visokoselektivne brandove
Ne kupujem u Plazi iz prostog razloga, što ne želim ostavljati pare u Slovencima, jer još samo da počnemo pričati slovenački, sve drugo je njihovo.
Mislim da ima jako puno educiranih prodavačica, ali nije to osnovno mjerilo kvaliteta parfimerije, pa tako u svakoj parfimeriji ima nešto interesantno:
Sam Shop ima potrošačke kartice, putem kojih nagrađuju :razz:
Babić-Trade ima interne kredite od 100KM pa naviše za sve svoje kupce bez banke i zavrzlama na tri ili više mjeseci:razz:
Kraft ima malu intimnu parfimeriju gdje možeš satima birati i probavati da te niko ne pogleda :razz:

Uglavnom ima ljudi parfimerija, nego je do nas jednostavno trebaš tražiti šefa kada je neko ne ljubazan
Banksy

#19 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by Banksy »

Nije to u pitanju (ako kupuješ u pravim parfimerijama).
U cijelom svijetu veliki (najpoznatiji) proizvođači parfema, zbog ušteda, mijenjaju sastojke i umjesto prirodnih esencija stavljaju njihove sintetske zamjene. To je masovna pojava i traje već nekoliko godina. Čitam, nedavno, da će se pod pritiskom javnosti i potrošača, neki od njih vratiti na staru proizvodnju. Zato pojedini parfemi ne mirišu kao ranije ...
Čini mi se da su u Martimexu najljubazniji.
vitamini

#20 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by vitamini »

lolita_xx wrote:
Jessie B wrote:Trenutno se ne mogu sjetiti niti jednog pozitivnog iskustva s osobljem koje radi u parfimerijama u Sarajevu. Sto se tice Sam Shopa, mastala sam da cu tamo moci probati parfem koji god pozelim ali osoblje koje mi je stalno za petama mi ubija zelju kao i odvratno sjecanje na dogadjaj od prije nekoliko godine kad mi je prodavacica na kasi grubo trazila licnu kartu kad sam pokusala platiti karticom za koju moram ukucati kod.
Mozda sam preosjetljiva ali uglavnom mi smeta vec navedeni procjenjivacki pogled od glave do pete i ekspertsko zakljucivanje o mojoj plateznoj moci, lijenost da se kaze bilo sta o proizodu i potpuno odsustvo bilo kojeg oblika ljubaznosti i srdacnosti.
Licna karta se ne trazi kod kartica gdje kupac mora ukucati PIN kod, jer samo poznavanje PIN-a potvrdjuje identitet. A prodavacica kojoj ukucas PIN kad provuce karticu i jos ti uz to traz LK je totalno neupucena :x
alica.k

#21 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by alica.k »

vitamini wrote:
lolita_xx wrote:
Licna karta se ne trazi kod kartica gdje kupac mora ukucati PIN kod, jer samo poznavanje PIN-a potvrdjuje identitet. A prodavacica kojoj ukucas PIN kad provuce karticu i jos ti uz to traz LK je totalno neupucena :x
a ako ja dam svojoj sestri karticu i kazem joj pin?
il ako me neko na ulici napadne, uzme mi karticu i natjera me da mu kazem pin?

i meni uvjek licnu traze (u bati, u comtrade, u plazi i u modianu - sto se mogu sjetit), i meni ne smeta. na mojoj kartici cak i slika moja ima al opet traze licnu.
campa_xxx

#22 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by campa_xxx »

Samo da razjasnimo, pise se "parfumerija"...
dovidjenja i prijatno :run:
Mina_sa

#23 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by Mina_sa »

black wrote:ja se nedavno pravo unezgodi..u jednoj od parfimerija, uzeh sa police tester da probam, taman da prinesem ga i pomirisem 'nesto' ga povuce :mrgreen: ispade mi iz ruke i zveknu od staklenu policu da su svi pogledali u mene, kad ono tester svezan nakom shpagom za policu :mrgreen: pitam prodavacicu sta je ovo mogo sam sve porazbijati :mrgreen: ona se blijedo osmjehnu, kao pa eto da se ne kradu :shock:
jel to bilo u CM-u :?: :?:
alica.k

#24 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by alica.k »

Jessie B wrote:
alica.k wrote:
Jessie B wrote: prodavacica na kasi grubo trazila licnu kartu kad sam pokusala platiti karticom za koju moram ukucati kod.

a ako ja dam svojoj sestri karticu i kazem joj pin?
il ako me neko na ulici napadne, uzme mi karticu i natjera me da mu kazem pin?

i meni uvjek licnu traze (u bati, u comtrade, u plazi i u modianu - sto se mogu sjetit), i meni ne smeta. na mojoj kartici cak i slika moja ima al opet traze licnu.
Sve mi je ovo jako slatko ali ja nisam nigdje napisala da mi smeta zastita mog licnog novca ili moje kartice niti da imam ista protiv da mi bilo gdje prilikom placanja karticom traze licnu kartu. Sve mi je to skroz cool. U konkretnom slucaju usla sam u Sam Shop. Otisla sam pravo do police znajuci sta hocu. Uzela sam parfem koji kupujem godinama koji je tada kostao 140 KM. Prodavacica/kasirka/stagod je smatrala da nisam neko ko moze sebi priustiti da tako hladno odseta do police i uzme to sto sam uzela.
Obzirom da sam ja kupac i kao takva zasluzujem postovanje, "dobar dan" i srdacan pristup i da sam pored svih parfimerija u gradu odlucila svojih 140 maraka ostaviti tu...nije mi prijalo drsko uzimanje parfema iz moje ruke, nedostatak ikakvog pozdrava a kamoli srdacnog "dobar dan" i grubo, gotovo optuzivacko trazenje licne karte.
Ja vjerujem alica.k da su to tebi neki nevazni i zanemarljivi detalji ali...ja sam odgajana u drugim uslovima i drugim prilikama i da... kupujem novcem koji ja zaradjujem.
pa pogledaj malo, nisam tebi nista rekla vec "vitamini"

to jedno. a drugo, ne mozes govorit kako je ko odgajan kad ne znas ;).

toliko ;).
van Basten

#25 Re: PARFIMERIJE U SARAJEVU

Post by van Basten »

ja imam poprilično fina iskustva sa zaposlenima u parfimerijama. Ustvari jedina mjesta kada sam osjećao da sam "teret" radnicama jesu Sam shop i Plaza urijetko (kada radi tačno određena prodavačica, valjda ljuta na cijeli svijet). Ostala prodajna mjesta mogu dobiti prolaznu ocjenu pa i više od toga. Možda je do mene, tj možda nisam prezahtjevan?
Ugl. pohvale osoblju slijedećih parfimerija: Martimex, Babić trade (Ferhadija), Laguna (isto Ferhadija), pa i Plaza (osim one jedne ranije spomenute).
Doduše, istina je da ne znaju sve prodavačice o parfemima koliko bi trebale, iako primjećujem i tu određene pomake... vtremenom se nauči ponešto.
Post Reply