Niskobudzetno uredjenje kuce/stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
FFK as Lucy01

#1 Niskobudzetno uredjenje kuce/stana

Post by FFK as Lucy01 »

Zasto niskobudzetno?
Zato sto urediti stan sa parama nije tesko; cak i ako nemate nimalo ukusa niti smisla za uredjenje prostora, uvijek mozete nekoga unajmiti da to uradi za vas i...platiti za to.

Ovo neka bude tema uredjenja enterijera (kuca, stan, kancelarija, studio-apartman za samce, itd...) na malom budzetu: originalne ideje, "uradi-sam" stvari, zaboravljenje vrijednosti i antikviteti, tradicija pomjesana sa modernim i sl...

Imate li i fotografiju? Jos bolje :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

meni je merak sama uredjivat, tako da mi je bezveze nekog unajmljivat za te poslove, a i tata mi je arhitekta, tako da uvijek imam zrtvu za savjet. :D Tipa sta da radim od glavnog noseceg stuba koji je na kraj sobe .
Postavit cu fotke, jal danas jal sutra :roll: Nista posebno, ali sami smo gazali i niskobudzetno je :D I cekam da djeca malo porastu, pa da podjem ubacivat stare bosanske komode, cilime i sl. Ovako je sve privremeni i isarano :roll:

a nadam se da ce nam Chupka pokazat one njene legendarne paravane na prozorima sto ne fataju prasinu :oops: :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Ima eno ona na serijalu "moj dom" domacica sto su je "pogurali" kao voditelja :lol: pa uspjesno izreza i smontira sve zivo po kuci, a lampi sta je napravila, ne zna im se broj:lol:

Ja mislim da je ona najpozvanija da na ovu temu malo...tarlaha.
Lace

Post by Lace »

mozda ovdje mozes dobiti neku ideju :)

http://www.enterijer.ba/index.php?optio ... e&Itemid=1
HiBreeD

Post by HiBreeD »

moze sve, samo nemoj regala i goblena sa zlatnim ramom :D :D

Regal...o njemu bi se moglo dugo i nasiroko, gotovo svaka bosanska kuca (stan) ima regal koji zauzima polovinu sobe, obicno je do visine stropa, na njemu su poredane razne dzidzi midzice i skoro uvijek kristal, porculan itd...
Hvala Bogu pa u ovo novije doba (vecinom, mladi bracni parovi) ne vide njegovu blagonaklonost i svrsishodnost u stanovima...

Slike, gobleni, rucKi rad...uh :lol: :lol:

Kada je u pitanju nizak budzet kojim se raspoloze za preuredjenje, uredjenje, stana onda posao nije nimalo lagan. To ti je ista stvar kao i sa stilom za odijevanje, vazno je biti originalan i imati, kako bi mi rekli, "dar, smisao za to nesto", ali upravo ta originalnost trazi kvalitet, kvalitet za sobom povlaci visoku cijenu...a s malo para tesko da se sve to moze uklopit...

Ne kazem ja da se ne moze, ali drzim se one, "Nisam dovoljno bogat, da kupujem jeftino"...znaci jednom jednom odrijesit kesu, posebno kada su ovakve stvari u pitanju...

Nije da ja nemam ideja, gledam na netu dosta tih stranica o uredjenju zivotnog prostora, Italijani su nadmasili neke ostale, kod njih sada sve odise visokim luksuzom u koji je uklopljen ekstremni minimalizam, sto meni i ne odgovara bas...ideje su tu, a do njihove realizacije je teze doci iz razloga sto mi i nemamo neku "strasno dobru" ponudu stvari koje bi se mogle obradjivati po principu "uradi sam",(npr. jedno vrijeme sam trazio tapete da prekrijem samo jedan zid sobe, i ne nadjoh nista zanimljivo) a drugi i najbitniji faktor u svemu je lova...posebno sad u vremenu ovih poskupljenja i velike besparice, ljudi i ne pomisljaju da mijenjaju, preuredjuju prostor u kojem zive, svako se o svom jadu zabavio i sav novac koji se zaradi ode na snabdjevanje hranom i otplacivanje kreditnih rata...to se zove prezivljavanje...
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

HiBreeD wrote:moze sve, samo nemoj regala i goblena sa zlatnim ramom :D :D

Regal...o njemu bi se moglo dugo i nasiroko, gotovo svaka bosanska kuca (stan) ima regal koji zauzima polovinu sobe, obicno je do visine stropa, na njemu su poredane razne dzidzi midzice i skoro uvijek kristal, porculan itd...
Hvala Bogu pa u ovo novije doba (vecinom, mladi bracni parovi) ne vide njegovu blagonaklonost i svrsishodnost u stanovima...

slazem se. koncano sam uspio starog ubjediti da izbaci regal iz dnevne sobe, pun starih, nepotrebnih stvari. treba se nauciti bacati stvari. pravilo, ako se nesto ne koristi 20 godina, onda moze ici u smece :D
BihYankee

Post by BihYankee »

Dobro bi bilo ako neko zna gdje se moze download-ovati neki program koji nije auto cad a mogu se u njemu nacrtati prostorije koje zelimo urediti i to u adekvatnoj razmjeri, da nas uputi na link. Jos ako ima mogucnost prezentacije osnovnog najestaja - milina. Ovo je najpametnije: nacrtati pa probati kako sve izgleda i moze li sve stati( zbog toga treba biti u razmjeri), pa uraditi vise varijanti i onda odabrati najbolju ili najpovoljniju.
Dakle, postovani forumasi, ima li ko kakav dobar program za interijere?
mamica papucarka

callmethebreeeze wrote:

slazem se. koncano sam uspio starog ubjediti da izbaci regal iz dnevne sobe, pun starih, nepotrebnih stvari. treba se nauciti bacati stvari. pravilo, ako se nesto ne koristi 20 godina, onda moze ici u smece :D
pa to nesto sto se ne koristi 20 godina bi i trebalo u smece, ili nekom poklonit. Nego, ja te stare ormare (izuzev ako su potpuno neupotrebljivi) nikad ne bih bacala, nego bih ih spakovala pa na kakav tavan.
Moja tetka i muz su skoro sa tavana izvukli neki namjestaj od tetkove pokojne babe i sve to fino resaurirali. I jeftinije ih je doslo nego da su novo kupili. Plus sto ti vise nigdje ne mozes naci tako kvalitetno drvo kao sto je to kod starog namjestaja.
Nasli su covjeka koji im je tapacirao kauce, pa su ona dovukljali nekakav kredenac od oraha (onaj nisi mali sa staklima) Ja se prvo sokirala kada sam vidjela one krugove po drvetu rekoh "Viiiidi crvotocina" :lol: , kad ono znak da je drvo posebnog kvaliteta :D I moram priznat da je nikad nisam vidjela ukusnije opremljen stan, a da je manje love u njega ulozeno.
i ono sto je ona uspjela necai u Sarajevu jeste ona starinska sahara umjesto stola (sluzi ko sto(. Nesto genijalno samo nije za ljude koji imaju malu djecu.
mamica papucarka

nego, da napomenem da muntam muzevu nanu da mi ostavi sve one njene vezove. :D Nisu to heklarije (mrzim heklarije i goblene :shock: )nego ono nesto tkano, pa posebnim tehnikama radjeno. al fakat grehota bi joj bilo drugim zenama to davat jer vidim da se to njima ne svidja :D Pa sad ne znam 8-)
callmethebreeeze

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:

pa to nesto sto se ne koristi 20 godina bi i trebalo u smece, ili nekom poklonit. Nego, ja te stare ormare (izuzev ako su potpuno neupotrebljivi) nikad ne bih bacala, nego bih ih spakovala pa na kakav tavan.
Moja tetka i muz su skoro sa tavana izvukli neki namjestaj od tetkove pokojne babe i sve to fino resaurirali. I jeftinije ih je doslo nego da su novo kupili. Plus sto ti vise nigdje ne mozes naci tako kvalitetno drvo kao sto je to kod starog namjestaja.
Nasli su covjeka koji im je tapacirao kauce, pa su ona dovukljali nekakav kredenac od oraha (onaj nisi mali sa staklima) Ja se prvo sokirala kada sam vidjela one krugove po drvetu rekoh "Viiiidi crvotocina" :lol: , kad ono znak da je drvo posebnog kvaliteta :D I moram priznat da je nikad nisam vidjela ukusnije opremljen stan, a da je manje love u njega ulozeno.
i ono sto je ona uspjela necai u Sarajevu jeste ona starinska sahara umjesto stola (sluzi ko sto(. Nesto genijalno samo nije za ljude koji imaju malu djecu.
ma u redu je to sa namjestajem te vrste, ali ja volim prostor, a regali zauzimaju puno prostora. mi evo vec godinu dana ganjamo da nadjemo fine police za knjige, imamo tonu knjigu koje se poredane uza zid. ni jedno rijesenje do sada nisam vidio da mi se svidjelo. :-)
mamica papucarka

callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote: slazem se. koncano sam uspio starog ubjediti da izbaci regal iz dnevne sobe, pun starih, nepotrebnih stvari. treba se nauciti bacati stvari. pravilo, ako se nesto ne koristi 20 godina, onda moze ici u smece :D
ma u redu je to sa namjestajem te vrste, ali ja volim prostor, a regali zauzimaju puno prostora. mi evo vec godinu dana ganjamo da nadjemo fine police za knjige, imamo tonu knjigu koje se poredane uza zid. ni jedno rijesenje do sada nisam vidio da mi se svidjelo. :-)
kod nas su na regalu :lol: Nego, nije to onaj tipicni regal, nego otvoreni (ne mogu objasnit)I imamo jednu policu kupljenu i IKEI, Kod njih su te police bas jeftine oko 50 km i jako prakticne. Nego, meni te knjige uvijek izgledaju nabacane :roll:

nego, jesil ti onaj sto ima Unu i ceka jos jednu bebicu, ili si onaj sto zivi u divljem :D braku :D Vas dvojicu nikako razlikovat 8-)
callmethebreeeze

mamica papucarka wrote:
callmethebreeeze wrote:
mamica papucarka wrote: pa to nesto sto se ne koristi 20 godina bi i trebalo u smece, ili nekom poklonit. Nego, ja te stare ormare (izuzev ako su potpuno neupotrebljivi) nikad ne bih bacala, nego bih ih spakovala pa na kakav tavan.
kod nas su na regalu :lol: Nego, nije to onaj tipicni regal, nego otvoreni (ne mogu objasnit)I imamo jednu policu kupljenu i IKEI, Kod njih su te police bas jeftine oko 50 km i jako prakticne. Nego, meni te knjige uvijek izgledaju nabacane :roll:

nego, jesil ti onaj sto ima Unu i ceka jos jednu bebicu, ili si onaj sto zivi u divljem :D braku :D Vas dvojicu nikako razlikovat 8-)
ja zivim u divljem braku, mada ja vise volim reci da zivim u grijehu. nemam bebicu, niti je cekam, mislim jedva cekam da dobijem bebu, ali za koju godinu :D

ja imam problema sa ikeom, sto kaze moj jaran, jednom kad rasklopis nesto iz ikee mozes ga baciti. mislim, ima tu i dobrih stvari, ali ovaj namjestaj je fakat lutrija koliko ce trajati.
Skyfox

Post by Skyfox »

Niskobudzetno?

Okreci zidove u neku ludu boju, koja ti se svidi, promjeni tepihe, moderne roletne, uglancaj parkete, novi razmjestaj namjestaja, par sobnih lampi i to ti je to...

nemoze jeftinije :D
HiBreeD

Post by HiBreeD »

BihYankee wrote:Dobro bi bilo ako neko zna gdje se moze download-ovati neki program koji nije auto cad a mogu se u njemu nacrtati prostorije koje zelimo urediti i to u adekvatnoj razmjeri, da nas uputi na link. Jos ako ima mogucnost prezentacije osnovnog najestaja - milina. Ovo je najpametnije: nacrtati pa probati kako sve izgleda i moze li sve stati( zbog toga treba biti u razmjeri), pa uraditi vise varijanti i onda odabrati najbolju ili najpovoljniju.
Drug, pokusaj ovdje

http://www.outline3d.com/, mozes uraditi dosta toga, pogled iz raznih perspektiva, setnja kroz dom

http://www.floorplanner.com , ovdje mozes praviti plan buduceg doma, kuce...

http://sweethome3d.sourceforge.net/index.htm- i ovo je super programcic

Ja trenutno igram neku arkadnu igrice Home Sweet Home, zanimljiva je, uredjujes tudje domove, po zeljama njihovih vlasnika, a mozes uredjivati i svoj, zanimljivo je, a i skontas koliko si kreativan :-) :-) Ako zelis, pokusaj je potraziti negdje na torrentu, ja bih ti je poslao, ali ne znam kako, pokusat cu postaviti koju slikicu iz te igrice, ali i to kad skontam kako :D :D
Lace

Post by Lace »

BihYankee wrote:Dobro bi bilo ako neko zna gdje se moze download-ovati neki program koji nije auto cad a mogu se u njemu nacrtati prostorije koje zelimo urediti i to u adekvatnoj razmjeri, da nas uputi na link. Jos ako ima mogucnost prezentacije osnovnog najestaja - milina. Ovo je najpametnije: nacrtati pa probati kako sve izgleda i moze li sve stati( zbog toga treba biti u razmjeri), pa uraditi vise varijanti i onda odabrati najbolju ili najpovoljniju.
ja sam downloadovala neki program koji se zove room arranger ili tako nekako

http://www.roomarranger.com/
Post Reply