Kako je ovo lijepa dilema......kad se sjetim nekih vremena.Ljudi , šta da kuham......
Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
- manijak1
-
novalic
kako pravim sarenu salatu...
'vako..
kupus, luk, krastavci, zeleni paradjz, paprika bijela, mrkva, karfiol se izreze.. ja skoro sve na kolutice, jedino kupus.. narendam.. pomijesam sa soli, stavim da odstoji cijelo popodne, poslije ocijedim, trpam u suhe, tople galone, zalijem vodom u kojoj sam ukuhala secer, soli, esenciju (koja je ovdje borba nabaviti esenciju), bibera u zrnu i malo ulja..
neko dodaje konzervans... ali meni to smrdi.. pa radim po starinski...
potrpam otvorene galone u rernu, na laganoj vatri i da prokuha.. kada baci kljuc, iskljucim rernu, da odstoji jos 5 min, i onda, sto vruce i brze, pozatvaram galone i pustim da se ohlade u rerni... ovoga puta otvorenoj...
to mi je poslastica sa kobasama, kulenima, slaninom..
'vako..
kupus, luk, krastavci, zeleni paradjz, paprika bijela, mrkva, karfiol se izreze.. ja skoro sve na kolutice, jedino kupus.. narendam.. pomijesam sa soli, stavim da odstoji cijelo popodne, poslije ocijedim, trpam u suhe, tople galone, zalijem vodom u kojoj sam ukuhala secer, soli, esenciju (koja je ovdje borba nabaviti esenciju), bibera u zrnu i malo ulja..
neko dodaje konzervans... ali meni to smrdi.. pa radim po starinski...
potrpam otvorene galone u rernu, na laganoj vatri i da prokuha.. kada baci kljuc, iskljucim rernu, da odstoji jos 5 min, i onda, sto vruce i brze, pozatvaram galone i pustim da se ohlade u rerni... ovoga puta otvorenoj...
to mi je poslastica sa kobasama, kulenima, slaninom..
-
The_Fluid
novalic wrote:eto vidis flu.. ja isto mogu bez mesa, ali sa pojedinim povrcem imam utisak da se ukus mesa.. profinjuje.. ono, susena sudzuka.. i kiseli kupus, onaj sto se uzuti u rasolu.. to mi je san snova
hehehe evo magla jutros u Sarajevu, vrijeme je da se pocne misliti o pripremi kiselog kupusa, ako zahladi moze vec krajem mjeseca prva tura
-
novalic
podvarak sa kiselim kupusom..
batak pureci, isjeci na krupno, peci u gusanoj pokopljenoj zdjeli, sa malo bijeog luka, bibera u zrnu.. dodati grubo isjeckan kiseli kupus, zaliti slatkim bijelim vinom i peci jos sat vremena, na kraju otkriti 5-10 min da porumeni...
uz to ljute feferonke punjene sirom u ulju.. i vruca pogaca
batak pureci, isjeci na krupno, peci u gusanoj pokopljenoj zdjeli, sa malo bijeog luka, bibera u zrnu.. dodati grubo isjeckan kiseli kupus, zaliti slatkim bijelim vinom i peci jos sat vremena, na kraju otkriti 5-10 min da porumeni...
-
The_Fluid
novalic wrote:podvarak sa kiselim kupusom..
napraviti vise, i zakljucati rernu nakon rucka
- manijak1
Ti mene u ovaj divni petaknovalic wrote:zaboravih reci, ko ne upotrebljava vino, more i pola rasol pola voda
- manijak1
Ako je nalik na tebe
po prirodnim predispozicijama ........liječio bih je .....do kraja života

- manijak1
Zar ti to ne uključuje sve kategorije ..........plus stečeno iskustvo u kulinarstvu ?prirodnim predispozicijama
- pitt
ne asikujte za sofrom
:D:D
Ovo sam juce papao sa pire krompirom. Pravooo dobro
Za bumbar samo
:D
Irish Beef Stew
1/4 cup vegetable oil
1 1/4 pounds stew beef, cut into 1-inch pieces
6 large garlic cloves, minced
8 cups beef stock or canned beef broth
2 tablespoons tomato paste
1 tablespoon sugar
1 tablespoon dried thyme
1 tablespoon Worcestershire sauce
2 bay leaves
2 tablespoons (1/4 stick) butter
3 pounds russet potatoes, peeled, cut into 1/2-inch pieces (about 7 cups)
1 large onion, chopped
2 cups 1/2-inch pieces peeled carrots
2 tablespoons chopped fresh parsley
Heat oil in heavy large pot over medium-high heat. Add beef and sauté until brown on all sides, about 5 minutes. Add garlic and sauté 1 minute. Add beef stock, tomato paste, sugar, thyme, Worcestershire sauce and bay leaves. Stir to combine. Bring mixture to boil. Reduce heat to medium-low, then cover and simmer 1 hour, stirring occasionally.
Meanwhile, melt butter in another large pot over medium heat. Add potatoes, onion and carrots. Sauté vegetables until golden, about 20 minutes. Add vegetables to beef stew. Simmer uncovered until vegetables and beef are very tender, about 40 minutes. Discard bay leaves. Tilt pan and spoon off fat. (Can be prepared up to 2 days ahead. Cool slightly. Refrigerate uncovered until cold, then cover and refrigerate. Bring to simmer before serving.) Transfer stew to serving bowl. Sprinkle with parsley and serve.
Ovo sam juce papao sa pire krompirom. Pravooo dobro
Za bumbar samo
Irish Beef Stew
1/4 cup vegetable oil
1 1/4 pounds stew beef, cut into 1-inch pieces
6 large garlic cloves, minced
8 cups beef stock or canned beef broth
2 tablespoons tomato paste
1 tablespoon sugar
1 tablespoon dried thyme
1 tablespoon Worcestershire sauce
2 bay leaves
2 tablespoons (1/4 stick) butter
3 pounds russet potatoes, peeled, cut into 1/2-inch pieces (about 7 cups)
1 large onion, chopped
2 cups 1/2-inch pieces peeled carrots
2 tablespoons chopped fresh parsley
Heat oil in heavy large pot over medium-high heat. Add beef and sauté until brown on all sides, about 5 minutes. Add garlic and sauté 1 minute. Add beef stock, tomato paste, sugar, thyme, Worcestershire sauce and bay leaves. Stir to combine. Bring mixture to boil. Reduce heat to medium-low, then cover and simmer 1 hour, stirring occasionally.
Meanwhile, melt butter in another large pot over medium heat. Add potatoes, onion and carrots. Sauté vegetables until golden, about 20 minutes. Add vegetables to beef stew. Simmer uncovered until vegetables and beef are very tender, about 40 minutes. Discard bay leaves. Tilt pan and spoon off fat. (Can be prepared up to 2 days ahead. Cool slightly. Refrigerate uncovered until cold, then cover and refrigerate. Bring to simmer before serving.) Transfer stew to serving bowl. Sprinkle with parsley and serve.
-
novalic
sta je danas na redu ?
ja sam jucer pravila kavijar od patlidzana... joj.. pa po kasiku zamotas u listove zelene salate...
ja planiram praviti govedji gulas sa korijenom celera..
gulas se pravi kako se pravi, valjda svi znate
a onda, 40 min prije kraja, dodaju se kvadratici celera oguljenog, 1,5cmx1,5 cm, i doskuha...
celer zamjenjuje krompire i sve ostale "teze" priloge, a daje jedinstven ukus mesu.. obavezno probati...
ja sam jucer pravila kavijar od patlidzana... joj.. pa po kasiku zamotas u listove zelene salate...
gulas se pravi kako se pravi, valjda svi znate
celer zamjenjuje krompire i sve ostale "teze" priloge, a daje jedinstven ukus mesu.. obavezno probati...
-
novalic
ahhhhh, to je opet specijalitet..
'ajmo po piletini...
na luku i bijelom luku izdinstati sitnije narezane komade piletine (meni je bolje kada je sitnije narezano) i krupno narezane 2 mrkve, dodati malo bijelog vina, da se ispari, pa onda dobre dvije kasike ajvara, vode, da se dinsta jedno 20 min.. dodati oguljeni krompir isjecen na cetvoro, dodati vode, persuna, vegete (ovdje vegeta cuda stvara).. i bibera u zrnu.. naravno, za ove starije, sto zuba nemaju, malo vise vode, da bude corbali
a paprikas becarac ?
'ajmo po piletini...
na luku i bijelom luku izdinstati sitnije narezane komade piletine (meni je bolje kada je sitnije narezano) i krupno narezane 2 mrkve, dodati malo bijelog vina, da se ispari, pa onda dobre dvije kasike ajvara, vode, da se dinsta jedno 20 min.. dodati oguljeni krompir isjecen na cetvoro, dodati vode, persuna, vegete (ovdje vegeta cuda stvara).. i bibera u zrnu.. naravno, za ove starije, sto zuba nemaju, malo vise vode, da bude corbali
a paprikas becarac ?
-
Stari
Treba li napomenuti ...da se gore navedeni preparat(paprikas)konzumira s kruhom (hljebom)...kad malo vise corbali?novalic wrote:ahhhhh, to je opet specijalitet..
'ajmo po piletini...
na luku i bijelom luku izdinstati sitnije narezane komade piletine (meni je bolje kada je sitnije narezano) i krupno narezane 2 mrkve, dodati malo bijelog vina, da se ispari, pa onda dobre dvije kasike ajvara, vode, da se dinsta jedno 20 min.. dodati oguljeni krompir isjecen na cetvoro, dodati vode, persuna, vegete (ovdje vegeta cuda stvara).. i bibera u zrnu.. naravno, za ove starije, sto zuba nemaju, malo vise vode, da bude corbali![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a paprikas becarac ?
Nego ajvar...preporuke? ...varijanta Uprzeni ljuti (Agroindustrijskog prehambenog kombinata B.Krajina B. Luka OOUR Vitaminka )....ili onaj Mild (malo vise slan ali uopste ne ljut) od RO Podravka Koprivnivca.
Ja sam nekad volio onu Banjalucku varijantu...Al ovdje u svedskoj ...dostupna je samo nekakva polu-losa ...bugarska varijanta.
-
novalic
moj best specijalitet sa piletinom...
kokosina.. ala romana
citavu kokos, sa kozom isjeci na komadice npr, batak na 4 dijela,
ovamo u dubokoj tavi zagrijati pola maslinovo pola obicno ulje (treba skoro litra ulja da pokrije totalno piletinu).. u vruce ulje poslagati ne posoljenu piletinu, peci oko 10 min sa jedne i isto toliko sa druge strane
ovamo samljeti zajedno
ja to radim u ovome, grencicu ruzmarina, kasiku i po krupne morske soli, 3 cesma bijelog luka, 1 dl vinskog sirceta... dobro zdrobiti, i kada je piletina pecena 2x10 min, ovom smjesom zaliti dobro posvuda.. svaki komadic, pustiti da se sirce ispari, povaditi na papir da se ocijedi, i odmah servirati sa przenim krumpirom..
ps
moze posluziti kao aperitiv, samo jos sitnije isjeci meso
kokosina.. ala romana
citavu kokos, sa kozom isjeci na komadice npr, batak na 4 dijela,
ovamo u dubokoj tavi zagrijati pola maslinovo pola obicno ulje (treba skoro litra ulja da pokrije totalno piletinu).. u vruce ulje poslagati ne posoljenu piletinu, peci oko 10 min sa jedne i isto toliko sa druge strane
ovamo samljeti zajedno
ja to radim u ovome, grencicu ruzmarina, kasiku i po krupne morske soli, 3 cesma bijelog luka, 1 dl vinskog sirceta... dobro zdrobiti, i kada je piletina pecena 2x10 min, ovom smjesom zaliti dobro posvuda.. svaki komadic, pustiti da se sirce ispari, povaditi na papir da se ocijedi, i odmah servirati sa przenim krumpirom..ps
moze posluziti kao aperitiv, samo jos sitnije isjeci meso
-
The_Fluid
-----------novalic wrote:sta je danas na redu ?
gulas se pravi kako se pravi, valjda svi znatea onda, 40 min prije kraja, dodaju se kvadratici celera oguljenog, 1,5cmx1,5 cm, i doskuha...
subota meni:
juha od celera i jedne mrkve
uzeti korijen celera i isjeci ga ne previse sitno, bitno je da celer ostane tvrd i da se ne raskuha, niposto ne zamascivati supu, jer se nepotrebno ubija okus celera
glavno jelo, obariti dvije sake graha, paralelno isjeci paprike duzno (odnosno napola), isto uciniti i sa paradajzom i mrkvom, sve ubaciti u tavu, i lagano peci.
Kad se zavrsiti izvaditi i staviti obaren grah, opet da zrno bude tvrdje da se ne raskuha (ovo je kod vecine bh. kuhara tradicija, zato i naglasavam
Sve sluziti zajedno sa par skuhanih krompira, kao salatu preporucujem isjeckati kupus i zaciniti jabukovim sircetom i solju, ulja kapljicu staviti.
Prijatno.
----------------------
Celer je fantastican u svim oblicima, a oblik koji je navela novaliceva, bijase u nedjelju samo je meso bilo bijelo.