Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
manijak1

Post by manijak1 »

:oops:
Ljudi , šta da kuham......
Kako je ovo lijepa dilema......kad se sjetim nekih vremena. :D
novalic

Post by novalic »

kako pravim sarenu salatu... :D

'vako..

kupus, luk, krastavci, zeleni paradjz, paprika bijela, mrkva, karfiol se izreze.. ja skoro sve na kolutice, jedino kupus.. narendam.. pomijesam sa soli, stavim da odstoji cijelo popodne, poslije ocijedim, trpam u suhe, tople galone, zalijem vodom u kojoj sam ukuhala secer, soli, esenciju (koja je ovdje borba nabaviti esenciju), bibera u zrnu i malo ulja..

neko dodaje konzervans... ali meni to smrdi.. pa radim po starinski...

potrpam otvorene galone u rernu, na laganoj vatri i da prokuha.. kada baci kljuc, iskljucim rernu, da odstoji jos 5 min, i onda, sto vruce i brze, pozatvaram galone i pustim da se ohlade u rerni... ovoga puta otvorenoj...

to mi je poslastica sa kobasama, kulenima, slaninom..
The_Fluid

Post by The_Fluid »

nekako mi je ta sarena salata ostala u sjecanju sa domacim hljebom i bijelim sirom osusenim u papiru (starinski), ponekim kuhanim krompirom i komadicem suhog mesa (meso mi uvijek kvari okus :D)
novalic

Post by novalic »

eto vidis flu.. ja isto mogu bez mesa, ali sa pojedinim povrcem imam utisak da se ukus mesa.. profinjuje.. ono, susena sudzuka.. i kiseli kupus, onaj sto se uzuti u rasolu.. to mi je san snova
The_Fluid

Post by The_Fluid »

novalic wrote:eto vidis flu.. ja isto mogu bez mesa, ali sa pojedinim povrcem imam utisak da se ukus mesa.. profinjuje.. ono, susena sudzuka.. i kiseli kupus, onaj sto se uzuti u rasolu.. to mi je san snova

hehehe evo magla jutros u Sarajevu, vrijeme je da se pocne misliti o pripremi kiselog kupusa, ako zahladi moze vec krajem mjeseca prva tura :D :D
Bumbar

Post by Bumbar »

I onda napraviti dinstani kiseli kupus sa biberom u zrnu...ili palentu sa kiselim kupusom :D ...njam njam...ja necu moci kroz vrata uskoro da prodjem :D
novalic

Post by novalic »

podvarak sa kiselim kupusom..

batak pureci, isjeci na krupno, peci u gusanoj pokopljenoj zdjeli, sa malo bijeog luka, bibera u zrnu.. dodati grubo isjeckan kiseli kupus, zaliti slatkim bijelim vinom i peci jos sat vremena, na kraju otkriti 5-10 min da porumeni...

uz to ljute feferonke punjene sirom u ulju.. i vruca pogaca
The_Fluid

Post by The_Fluid »

novalic wrote:podvarak sa kiselim kupusom..

batak pureci, isjeci na krupno, peci u gusanoj pokopljenoj zdjeli, sa malo bijeog luka, bibera u zrnu.. dodati grubo isjeckan kiseli kupus, zaliti slatkim bijelim vinom i peci jos sat vremena, na kraju otkriti 5-10 min da porumeni...

uz to ljute feferonke punjene sirom u ulju.. i vruca pogaca

napraviti vise, i zakljucati rernu nakon rucka :D:D:D
novalic

Post by novalic »

zaboravih reci, ko ne upotrebljava vino, more i pola rasol pola voda 8-)
manijak1

Post by manijak1 »

novalic wrote:zaboravih reci, ko ne upotrebljava vino, more i pola rasol pola voda 8-)
Ti mene u ovaj divni petak :D ( svježe i pored agresije Sunca :D ) opet tjeraš da čitam između redova i nalazim da vino može biti sinonim za :? :? :D :D nešto drugo ?
novalic

Post by novalic »

more kako da ne, jedna moja prijateljica, jadnica, alergicna na vino
ne bi joj bila u kozi, a ti :lol: :lol: :lol: :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Ako je nalik na tebe :D po prirodnim predispozicijama ........liječio bih je .....do kraja života :D :D :D :D
novalic

Post by novalic »

zasto ja imam otisak da ovdje nije prica o mojim intelektualnim sposobnostima :? :? :? :?
manijak1

Post by manijak1 »

prirodnim predispozicijama
Zar ti to ne uključuje sve kategorije ..........plus stečeno iskustvo u kulinarstvu ?
pitt

Post by pitt »

ne asikujte za sofrom :D:D:D
Ovo sam juce papao sa pire krompirom. Pravooo dobro :D
Za bumbar samo :D:D

Irish Beef Stew

1/4 cup vegetable oil
1 1/4 pounds stew beef, cut into 1-inch pieces
6 large garlic cloves, minced
8 cups beef stock or canned beef broth
2 tablespoons tomato paste
1 tablespoon sugar
1 tablespoon dried thyme
1 tablespoon Worcestershire sauce
2 bay leaves
2 tablespoons (1/4 stick) butter
3 pounds russet potatoes, peeled, cut into 1/2-inch pieces (about 7 cups)
1 large onion, chopped
2 cups 1/2-inch pieces peeled carrots
2 tablespoons chopped fresh parsley

Heat oil in heavy large pot over medium-high heat. Add beef and sauté until brown on all sides, about 5 minutes. Add garlic and sauté 1 minute. Add beef stock, tomato paste, sugar, thyme, Worcestershire sauce and bay leaves. Stir to combine. Bring mixture to boil. Reduce heat to medium-low, then cover and simmer 1 hour, stirring occasionally.
Meanwhile, melt butter in another large pot over medium heat. Add potatoes, onion and carrots. Sauté vegetables until golden, about 20 minutes. Add vegetables to beef stew. Simmer uncovered until vegetables and beef are very tender, about 40 minutes. Discard bay leaves. Tilt pan and spoon off fat. (Can be prepared up to 2 days ahead. Cool slightly. Refrigerate uncovered until cold, then cover and refrigerate. Bring to simmer before serving.) Transfer stew to serving bowl. Sprinkle with parsley and serve.
novalic

Post by novalic »

ne.. kulinarske vjestine nikako nisu prirodne predispozicije..

ima jos ponesto...
Bumbar

Post by Bumbar »

hvala pitt :D ...
novalic

Post by novalic »

sta je danas na redu ?

ja sam jucer pravila kavijar od patlidzana... joj.. pa po kasiku zamotas u listove zelene salate...

ja planiram praviti govedji gulas sa korijenom celera..

gulas se pravi kako se pravi, valjda svi znate 8-) a onda, 40 min prije kraja, dodaju se kvadratici celera oguljenog, 1,5cmx1,5 cm, i doskuha...

celer zamjenjuje krompire i sve ostale "teze" priloge, a daje jedinstven ukus mesu.. obavezno probati...
Stari

Post by Stari »

Pileci paprikas ....kad je onako malo vise corbali?
novalic

Post by novalic »

ahhhhh, to je opet specijalitet..

'ajmo po piletini...

na luku i bijelom luku izdinstati sitnije narezane komade piletine (meni je bolje kada je sitnije narezano) i krupno narezane 2 mrkve, dodati malo bijelog vina, da se ispari, pa onda dobre dvije kasike ajvara, vode, da se dinsta jedno 20 min.. dodati oguljeni krompir isjecen na cetvoro, dodati vode, persuna, vegete (ovdje vegeta cuda stvara).. i bibera u zrnu.. naravno, za ove starije, sto zuba nemaju, malo vise vode, da bude corbali :lol: :lol: :lol: 8-) 8-) 8-)

a paprikas becarac ?
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:ahhhhh, to je opet specijalitet..

'ajmo po piletini...

na luku i bijelom luku izdinstati sitnije narezane komade piletine (meni je bolje kada je sitnije narezano) i krupno narezane 2 mrkve, dodati malo bijelog vina, da se ispari, pa onda dobre dvije kasike ajvara, vode, da se dinsta jedno 20 min.. dodati oguljeni krompir isjecen na cetvoro, dodati vode, persuna, vegete (ovdje vegeta cuda stvara).. i bibera u zrnu.. naravno, za ove starije, sto zuba nemaju, malo vise vode, da bude corbali :lol: :lol: :lol: 8-) 8-) 8-)

a paprikas becarac ?
Treba li napomenuti ...da se gore navedeni preparat(paprikas)konzumira s kruhom (hljebom)...kad malo vise corbali?

Nego ajvar...preporuke? ...varijanta Uprzeni ljuti (Agroindustrijskog prehambenog kombinata B.Krajina B. Luka OOUR Vitaminka )....ili onaj Mild (malo vise slan ali uopste ne ljut) od RO Podravka Koprivnivca.

Ja sam nekad volio onu Banjalucku varijantu...Al ovdje u svedskoj ...dostupna je samo nekakva polu-losa ...bugarska varijanta.
novalic

Post by novalic »

moj best specijalitet sa piletinom...

kokosina.. ala romana 8-)

citavu kokos, sa kozom isjeci na komadice npr, batak na 4 dijela,

ovamo u dubokoj tavi zagrijati pola maslinovo pola obicno ulje (treba skoro litra ulja da pokrije totalno piletinu).. u vruce ulje poslagati ne posoljenu piletinu, peci oko 10 min sa jedne i isto toliko sa druge strane

ovamo samljeti zajedno Image ja to radim u ovome, grencicu ruzmarina, kasiku i po krupne morske soli, 3 cesma bijelog luka, 1 dl vinskog sirceta... dobro zdrobiti, i kada je piletina pecena 2x10 min, ovom smjesom zaliti dobro posvuda.. svaki komadic, pustiti da se sirce ispari, povaditi na papir da se ocijedi, i odmah servirati sa przenim krumpirom..

ps

moze posluziti kao aperitiv, samo jos sitnije isjeci meso
novalic

Post by novalic »

stari, nista od ajvara ako nije domaci.. a nista lakse nego napraviti ga !
The_Fluid

Post by The_Fluid »

novalic wrote:sta je danas na redu ?

ja sam jucer pravila kavijar od patlidzana... joj.. pa po kasiku zamotas u listove zelene salate...

ja planiram praviti govedji gulas sa korijenom celera..

gulas se pravi kako se pravi, valjda svi znate 8-) a onda, 40 min prije kraja, dodaju se kvadratici celera oguljenog, 1,5cmx1,5 cm, i doskuha...

celer zamjenjuje krompire i sve ostale "teze" priloge, a daje jedinstven ukus mesu.. obavezno probati...
-----------

subota meni:
juha od celera i jedne mrkve

uzeti korijen celera i isjeci ga ne previse sitno, bitno je da celer ostane tvrd i da se ne raskuha, niposto ne zamascivati supu, jer se nepotrebno ubija okus celera

glavno jelo, obariti dvije sake graha, paralelno isjeci paprike duzno (odnosno napola), isto uciniti i sa paradajzom i mrkvom, sve ubaciti u tavu, i lagano peci.
Kad se zavrsiti izvaditi i staviti obaren grah, opet da zrno bude tvrdje da se ne raskuha (ovo je kod vecine bh. kuhara tradicija, zato i naglasavam :D), grah ostaviti dok ne dobije boju odnosno malo se ne zapece

Sve sluziti zajedno sa par skuhanih krompira, kao salatu preporucujem isjeckati kupus i zaciniti jabukovim sircetom i solju, ulja kapljicu staviti.

Prijatno.
----------------------

Celer je fantastican u svim oblicima, a oblik koji je navela novaliceva, bijase u nedjelju samo je meso bilo bijelo. :-)
pitt

Post by pitt »

Ameri pravo gotive stabljike celera.......obicno to i mrkvu serviraju sa wings.....svjeze i umachu u ranch ili blue cheese.
:D
Post Reply