Pa sad... Nisam za cmakanje djece ni u obraz, niti usne, niti bilo gdje drugo. Ne vidim uopste smisao tome.
Sa druge strane ne shvatam ljude koji pretjerano brinu o higijeni djeteta. Ne mora hodati musavo, ali i pretjerana higijena odmaze djetetovom imunoloskom sistemu. Ne znam za vas, ali meni je cudno da bar 50 % djece koju znam ima neke probleme sa alergijama (cak i vrlo ozbiljne), za koje mi malo starije generacije kazu da ih apsolutno nije bilo u njihovo vrijeme?
ljubljenje djece u usta
Moderator: anex
- CLIO
#27 Re: ljubljenje djece u usta
Ja ne vidjeh nigdje na zapadu da je to neki obicaj ili masovna pojava kako ti to rece.van Basten wrote:hoću reći da je taj vid "iskazivanja nježnosti prema djetetu" došao sa zapada ovamo i da kod nas do unazad par godina nikad nije praktikovan. Nisam rekao da cjeli zapad to radi, a svako može tumačiti kako mu odgovaratempora wrote:Hoces reci da cio zapad ljubi svoju djecu tako?van Basten wrote:još jedna od onih loših stvari koje pokupiše sa zapada naš prosvjećeni i europski orijentirani dio populacije.![]()
kamo sreće da smo ovom brzinom pokupili neka pametna rješenja sa zapada, no to je već druga tema
- Kurt_Kombajn
#28 Re: ljubljenje djece u usta
nije ni na zapadu masovna pojava, ali ima i toga pojacano, posebno medju mladjim parovima.
ja se i dan danas sjecam smrada znoja, cigara, neopranih zuba, grebanja neobrijanih brada itd. familije i slucajnih prolaznika (
) kod ljubakanja.
djeca to mnogo intenzivnije osjecaju, i stvarno je odvratno.
mati mi nije dala ni casu iza nje da dodirnem, a kamoli da me ljubi u usta.
a dedo me hit'o uvis ko Hloptu
to mi je bilo haos, puno bolje od cmakanja
(btw., nije me nijednom ispustio
)
ja se i dan danas sjecam smrada znoja, cigara, neopranih zuba, grebanja neobrijanih brada itd. familije i slucajnih prolaznika (
djeca to mnogo intenzivnije osjecaju, i stvarno je odvratno.
mati mi nije dala ni casu iza nje da dodirnem, a kamoli da me ljubi u usta.
a dedo me hit'o uvis ko Hloptu
to mi je bilo haos, puno bolje od cmakanja
(btw., nije me nijednom ispustio
- Amela
#29 Re: ljubljenje djece u usta
Buaaaa, ne mogu da zamislim da u mojoj blizini neko pocne tako cmakati dijete a da ja ne
, bas mi je to ruzno. Postoji toliko lijepih nacina da se djetetu pokaze naklonost, ljubav, paznja, bez da se cmace ni u obraz vala, a na usta da ne spominjem.
I sto se tice tog 'trenda sa zapada'... ne znam na koji se Zapad misli? U U.S. bi odmah pozvali socijalnu sluzbu da vide da roditelji, a posebno neko drugi, tako cmace dijete, tako da nesto ne znam da nam je to neki uticaj 'sa strane'.
Joj kada se sjetim iz svog djecijeg doba strine koja me pricapi, pa pritisne na meme, pa stane ljubiti .... fino imam traume i sada.
I sto se tice tog 'trenda sa zapada'... ne znam na koji se Zapad misli? U U.S. bi odmah pozvali socijalnu sluzbu da vide da roditelji, a posebno neko drugi, tako cmace dijete, tako da nesto ne znam da nam je to neki uticaj 'sa strane'.
Joj kada se sjetim iz svog djecijeg doba strine koja me pricapi, pa pritisne na meme, pa stane ljubiti .... fino imam traume i sada.
- pitt
#30 Re: ljubljenje djece u usta
jos ako je brkata bilaAmela wrote:Buaaaa, ne mogu da zamislim da u mojoj blizini neko pocne tako cmakati dijete a da ja ne, bas mi je to ruzno. Postoji toliko lijepih nacina da se djetetu pokaze naklonost, ljubav, paznja, bez da se cmace ni u obraz vala, a na usta da ne spominjem.
![]()
-
aidaa_princess90
#31 Re: ljubljenje djece u usta
hehehAmela wrote:Buaaaa, ne mogu da zamislim da u mojoj blizini neko pocne tako cmakati dijete a da ja ne, bas mi je to ruzno. Postoji toliko lijepih nacina da se djetetu pokaze naklonost, ljubav, paznja, bez da se cmace ni u obraz vala, a na usta da ne spominjem.
![]()
- Amela
#32 Re: ljubljenje djece u usta
Da... a strina onako poniska, a mashalla ima je kao sto joj ima i mema... i onda kada se sjetim kako me pricapi u zeljezni stisak pa mi pritisne glavu pravo na meme i stane me cimati lijevo-desno uz gromoglasno "lijepo strininoooo, neda strina nikomeeee kikeee, ovo strina sebi rodilaaaaa".... fino i sada cujem glas...
E sada, kako sam postajala veca skontala sam kako da se ja spasim tih pozdravljanja - motam se oko kuce dok svi ne udju u kucu, onda sacekam koji minut jer znam da ce strina odmah za sporet da pristavi kafu i ja fino bahnem na vrata kuhinje i kazem "dje's strina" i stura na lijevo.
I kako sam to skontala osjecala sam se spasenom, jedino sto su eto jos 'uspomene' ostale. 
E sada, kako sam postajala veca skontala sam kako da se ja spasim tih pozdravljanja - motam se oko kuce dok svi ne udju u kucu, onda sacekam koji minut jer znam da ce strina odmah za sporet da pristavi kafu i ja fino bahnem na vrata kuhinje i kazem "dje's strina" i stura na lijevo.
-
aidaa_princess90
#33 Re: ljubljenje djece u usta
haha!!Amela wrote:Da... a strina onako poniska, a mashalla ima je kao sto joj ima i mema... i onda kada se sjetim kako me pricapi u zeljezni stisak pa mi pritisne glavu pravo na meme i stane me cimati lijevo-desno uz gromoglasno "lijepo strininoooo, neda strina nikomeeee kikeee, ovo strina sebi rodilaaaaa".... fino i sada cujem glas...![]()
![]()
![]()
E sada, kako sam postajala veca skontala sam kako da se ja spasim tih pozdravljanja - motam se oko kuce dok svi ne udju u kucu, onda sacekam koji minut jer znam da ce strina odmah za sporet da pristavi kafu i ja fino bahnem na vrata kuhinje i kazem "dje's strina" i stura na lijevo.I kako sam to skontala osjecala sam se spasenom, jedino sto su eto jos 'uspomene' ostale.
onda je definitivno to ljubljenje tvoje strine,lijepa uspomne,kao i u biti sto bi trebalo svima biti lijapa uspomena djetomjstvo.
Neka uspomrna..opet ja STRINO STRINO ...pozz