Kontaktne leće - Sve o njima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Adi5

#151 Re: Re:

Post by Adi5 »

malosutra81 wrote:
steta:( al eto da znas za drugi put :)

http://pokit.etf.ba/upload/?pokit17d079 ... 716b5b.png

Ipak je to isto, +postarina i transport troskovi :) znao sam da ima caka, inace se ja bavim ovim poslom, samo ne lecama :)
malosutra81

#152 Re: Re:

Post by malosutra81 »

Adi5 wrote:
malosutra81 wrote:
steta:( al eto da znas za drugi put :)

http://pokit.etf.ba/upload/?pokit17d079 ... 716b5b.png

Ipak je to isto, +postarina i transport troskovi :) znao sam da ima caka, inace se ja bavim ovim poslom, samo ne lecama :)

ne znam fakat :-? mene su duplo jeftinije izisle (ukljucujuci postarinu).
Foka

#153 Re: Re:

Post by Foka »

malosutra81 wrote:Mene interesuje preko koje stranice preko Interneta nabavljas lece?
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.

http://www.lensbase.com toplo preporucujem...cijene su, malo je reci, povoljne[/quote]
Hvala za ovaj site!!....zavrsio porudzbinu za 6,5 minuta....stigle u sanducic za 7 dana....klix lece (skuplja varijanta sa odlicnim recenzijama na net-u) pakovanje od 90 parova +postarina od 10 funti = 86,5 KM.

Mislim da me optike u gradu vise nikada nece vidjeti, barem sto se sociva tice....
beladona

#154 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by beladona »

koliko se vremenski mogu nositi polutvrda leća?ja sam kupovala meka ali mi nije jasan vid sa njima(po doktorovoj preporuci) i nisu mi mogla ni mjesec dana par neka se raspadnu u otopini a neka su došla iskidana.Gdje ih u Mostaru mogu nabaviti?
malosutra81

#155 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by malosutra81 »

beladona wrote:koliko se vremenski mogu nositi polutvrda leća?ja sam kupovala meka ali mi nije jasan vid sa njima(po doktorovoj preporuci) i nisu mi mogla ni mjesec dana par neka se raspadnu u otopini a neka su došla iskidana.Gdje ih u Mostaru mogu nabaviti?

nemoj me pogresno shvatiti (nije do tebe), al kvalitet tih sociva koje si imala je vrlo upitan ako se tako llako raspanu ili dodju iskidana ( :shock: :shock: ). ne postoji jedan rok, tokom mog staza (dugogodisnjeg) coravosti nosila sam i jednomjsecna i tromjesecna i godisnja sociva, a doktor ili osoba gdje ih kupujes trebala bi ti reci o kojoj vrsti se radi. da probas kod drugog doktora? :-?
sto se tice kupovine, sociva se mogu nabaviti haman u svakoj optickoj radnji pa probaj. ako prelistas malu urikverc ovu temu mozes vidjeti da narod pocinje narucivati iz inostranstva zbog nesto povvoljnije cijene, pa eto vidi..
uglavnom sretno :thumbup:
dottore

#156 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by dottore »

Imam dioptriju -1 i povremeno nosam naocale, i razmisljao sam o lecama. Jesu li štetne, sta sve trebam paziti, koliko su para i.t.d.? I gdje u SA da nađem najbolje?
fala :mrgreen:
shiljak

#157 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by shiljak »

dottore wrote:Imam dioptriju -1 i povremeno nosam naocale, i razmisljao sam o lecama. Jesu li štetne, sta sve trebam paziti, koliko su para i.t.d.? I gdje u SA da nađem najbolje?
isto pitanje, a ima jedno i dodatno.
Jel kupujete lece da ne bi nosili naocale (radi sminke), ili ti lece bas specava (koliko-toliko) kvarenje daljeg vida, odnosno povecanje dioptrije?
News:
Postoje i silikon hydrogel kontaktne leće koje možete nositi i do 30 dana kontinuirano tj.30 dana ih nemorate vaditi iz oka.
Od kontaktih leća koje možete nositi do 30 dana besprekidno.
http://www.optikaonline.hr/store/siliko ... _lece.html
malosutra81

#158 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by malosutra81 »

shiljak wrote:
dottore wrote:Imam dioptriju -1 i povremeno nosam naocale, i razmisljao sam o lecama. Jesu li štetne, sta sve trebam paziti, koliko su para i.t.d.? I gdje u SA da nađem najbolje?
isto pitanje, a ima jedno i dodatno.
Jel kupujete lece da ne bi nosili naocale (radi sminke), ili ti lece bas specava (koliko-toliko) kvarenje daljeg vida, odnosno povecanje dioptrije?
ja prvenstveno nosim sociva kako bih mogla nositi suncane naocale :D
salim se...ne mogu vam opisati osjecaj kad sam ih prvi put stavila, ono....sve vidim savrseno a ne nosim naocale :-)
imam i naocale koje povremeno nosim , posebno navece kad sam kuci pa gledam tv, i sl.
sto se tice kvarenja vida...pa ako se i naocale nose "redovno" mislim da su manje sanse da ti vid ode nagore. mogu potvrditi da je neredovno nosenje naocala meni pokvarilo vid :-? otkad nosim sociva (5-6 godina) na istoj sam dioptriji..

a sto se kvalitita tice, ne znam...sa bausch&lomb neces pogrijesiti, samo utvrdi najbolju verziju za sebe, ja doduse i nemam iskustva s drugim brendom...
Ambrozija

#159 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Ambrozija »

Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
Hvala svima na odgovorima
malosutra81

#160 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by malosutra81 »

Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...
Ambrozija

#161 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Ambrozija »

malosutra81 wrote:
Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...
Ona su predpostavljam nesto jeftinija od ovih s dioptrijom, zar ne?
Mozda ce se uciniti smijesnim, ali zaista nisam znala da sociva traju odredjeni period i onda ih moras zamijeniti novim, nisu dugotrajni poput naocala...
shiljak

#162 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by shiljak »

Ambrozija wrote:
malosutra81 wrote:
Mozda ce se uciniti smijesnim, ali zaista nisam znala da sociva traju odredjeni period i onda ih moras zamijeniti novim, nisu dugotrajni poput naocala...
stavis ih ujutro, skines navece, svaki dan, i onda nakon mjesec dana kupis nove :-D
malosutra81

#163 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by malosutra81 »

Ambrozija wrote:
malosutra81 wrote:
nazalost, nisu (ako mislis na sociva u boji?)
sto se tice roka trajanja imas ih svakakvih, od dnevnih, mjesecnih, tromjsecnih, godisnjih...
shiljak

#164 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by shiljak »

Ako vam je mrsko sve citati, onda samo procitajte drugi dio :-D

Evo ja jos uvjek planiram da uzmem leca po prvi put (mozda jednokratno), ili par puta u toku godine. Ne bi da zavrsim u nekoj ordijaciji gdje ce mi pogresnu npr. dioptriju dati (zato sto nisu skontali npr. da sam i kratkovidan i dalekovidan, ili da imam onaj astigmatizam, ili da je to sve fino uradjeno, ali da ne valjaju stakla-leca)...

Od ovog gore sto sam nabrojao, sve su mi do sad pogrijesili, i to kod dva oftamologa, za ovaj astigmatizam sam tek skontao da ga imam (nasao na internetu) i uvjeren sam 100% da ga imam..

Prvi dio:
Pa evo ako moze neko ukratko i da mi objasni nesto vis o astigmatizmu. Koliko sam ja skontao, ako ne vidis na daljinu a imas astigmatizam, da neces viditi ni na blizinu. Zadnji put kad sam isao kod aftamologa, nisu mi rekli da imam astigmatizam, nego su rekli da sam kratkovidan i dalekovidan (to je drugi put kad sam isao, a prvi put su rekli samo da ne vidim na daljinu). A kako sam uvjeren da imam astigmatizam jeste zato sto pise fino da imas nesto ove zjenize spljostene i sl (ne znam sad tacno, ugl. imam), i da ti npr. neki predmet mutan samo prema dole ili gore.. Moze biti i da oftamolog nije mogao da otkrije jer sam tada imao mozda malu dioptriju, ili sam ono "tek" poceo da nosim naocale sa tom dioptrijom. Znaci sada nisam siguran da li mi treba i dioprija + za blizinu, ili je to astimgamtizam+ne vidim na daljinu.. Naravno to bi sad sve pitao oftamologa, kod ovog sto bi uzeo lece..

Drugi dio: Kupovina leca
Procitao sam sve komentare na ovu temu i vidim da se preporucuju ove lece Bausch&Lomb - meka, i da moram isto kupiti (ili dodje uz njih) bocica tecnosti. Takodjer sam procitao da imaju neke kapi "Blink" sto se koriste ako si putno pred racunarom... I vidim da svi preporucuju ovu optiku sefic tromjesecne 50KM,sto se nalazi u ferhadiji (nisam uspjeo naci njihovu web straniu, pa ako moze neko da postavi link).

Znaci posto mi je prvi put, nije bitno koliko ce sta kostati, nego samo da vidim kakav ce mi biti vid sa lecom, i da li ce mi oftamolog potrefiti fino dioptriju...
I imam jos jedno pitanje usput, kosto rekoh, ako sam kratovidan i dalekovidan (i imam astimgatizam), da li cu viditi fino na svim udaljenositma ako uzmem lece? Jer znam kod naocala da nebi bilo, kazu da ce negdje na srediti biti mutno
malosutra81

#165 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by malosutra81 »

shiljak wrote:Ako vam je mrsko sve citati, onda samo procitajte drugi dio :-D

Evo ja jos uvjek planiram da uzmem leca po prvi put (mozda jednokratno), ili par puta u toku godine. Ne bi da zavrsim u nekoj ordijaciji gdje ce mi pogresnu npr. dioptriju dati (zato sto nisu skontali npr. da sam i kratkovidan i dalekovidan, ili da imam onaj astigmatizam, ili da je to sve fino uradjeno, ali da ne valjaju stakla-leca)...

Od ovog gore sto sam nabrojao, sve su mi do sad pogrijesili, i to kod dva oftamologa, za ovaj astigmatizam sam tek skontao da ga imam (nasao na internetu) i uvjeren sam 100% da ga imam..

Prvi dio:
Pa evo ako moze neko ukratko i da mi objasni nesto vis o astigmatizmu. Koliko sam ja skontao, ako ne vidis na daljinu a imas astigmatizam, da neces viditi ni na blizinu. Zadnji put kad sam isao kod aftamologa, nisu mi rekli da imam astigmatizam, nego su rekli da sam kratkovidan i dalekovidan (to je drugi put kad sam isao, a prvi put su rekli samo da ne vidim na daljinu). A kako sam uvjeren da imam astigmatizam jeste zato sto pise fino da imas nesto ove zjenize spljostene i sl (ne znam sad tacno, ugl. imam), i da ti npr. neki predmet mutan samo prema dole ili gore.. Moze biti i da oftamolog nije mogao da otkrije jer sam tada imao mozda malu dioptriju, ili sam ono "tek" poceo da nosim naocale sa tom dioptrijom. Znaci sada nisam siguran da li mi treba i dioprija + za blizinu, ili je to astimgamtizam+ne vidim na daljinu.. Naravno to bi sad sve pitao oftamologa, kod ovog sto bi uzeo lece..

Drugi dio: Kupovina leca
Procitao sam sve komentare na ovu temu i vidim da se preporucuju ove lece Bausch&Lomb - meka, i da moram isto kupiti (ili dodje uz njih) bocica tecnosti. Takodjer sam procitao da imaju neke kapi "Blink" sto se koriste ako si putno pred racunarom... I vidim da svi preporucuju ovu optiku sefic tromjesecne 50KM,sto se nalazi u ferhadiji (nisam uspjeo naci njihovu web straniu, pa ako moze neko da postavi link).

Znaci posto mi je prvi put, nije bitno koliko ce sta kostati, nego samo da vidim kakav ce mi biti vid sa lecom, i da li ce mi oftamolog potrefiti fino dioptriju...
I imam jos jedno pitanje usput, kosto rekoh, ako sam kratovidan i dalekovidan (i imam astimgatizam), da li cu viditi fino na svim udaljenositma ako uzmem lece? Jer znam kod naocala da nebi bilo, kazu da ce negdje na srediti biti mutno
ja fakat nemam iskustva s privm dijelom (blizu-daleko+astigmatizam), valjda ce se neko javiti sa slicnim iskustvom pa da ti kaze iz prve ruke, a ja mislim da bi bilo najpametnije da odes kod nekog dobrog oftamologa :-?

"bocicu tecnosti" mozes kupiti u svakoj apoteci, (isto imas za svaku vrstu sociva, mekih, tvrdih) a sluzi za ispiranje sociva, tacnije, da ih pospremis u tu tekucinu kad ih izvadis. kapi koristis ukoliko ti se oci isuse , sto se zna desiti na vjetru, i u prostorijama s klimom (barem meni).

kod Sefica sam jednom bila i to daaaavno , tad sam trebala naocale napraviti...sta ja znam, meni su bili ok, prijatni i dobro su obavili svoj dio posla. ja izbjeegavam ta 3-mjesecna pakovanja, kupim godisnje i onda sam rahat...
TarikSA

#166 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by TarikSA »

Odes u Oculto i zavrsis sve za dan

Code: Select all

http://www.oculto.ba/
izuzetno ljubazni, briga o klijentu na samom vrhu (cak ti posalju cestitku za novu godinu hehe), mladi, ambiciozni, strucni....stvarno toplo preporucujem Oculto. Imaju lece AirOptix (Ciba Vision) i prezadovoljni su svi koji uzimaju, uzmes ona jednomjesecna (naravno turu za tri mjeseca) i mirna Bosna, samo sto moras dokupljivati onu vodu za ispiranje tako jedna tromjesecna tura dodje 130KM mislim da je to ok, s tim da jednom jos dokupis vodu tako da izadje oko 160 za 3 mjeseca i vise vjerujte...naravno oni preporucuju svaka tri mjeseca, a realno traje jedno 5-6 mjeseci. Eto ispade reklama, al stvarno sam prezadovoljan pa sam morao napisati.
Ako mod misli da sam neko pravilo prekrsio nek ukine poruku, sta cu ja sad.
:bih:
_22222_d

#167 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by _22222_d »

ja sam nosila naocale sretnih 13 godina, jednom mi dioptirja porasla, i cilindar uz to... nosila sam redovno naocale nakon porasta diotrije.. sad mi stoji dioptrija na istom ne mijenja se. lece nosim unazad pola godine, i da sam bogdo posla ranije nositi. prakticne su, jednostavne za rukovanje i odrzavanje. nosim bausch&lomb mehka sociva, softlens toric mjesecna, s tim da ja to produzim na 2,5 mjeseci, nosim ih svaki dan, i trosim puno tecnosti za odrzavanje... valjda zato traju duze.
@astigmatizam.... to ti je ko kad gledas kroz prljav prozor pa ne vidis jasno, a magla vani..
na daleko se ne vidi jasno lik, slika, predmet..
vidim konture al ne razaznajem likove...
uglavnom meni oko tu sliku razbaca pa treba nesto da je fino sabere.. e valjda taj cilindar to sabira..
dijagnozu astigmatizma ti postavlja lijecnik, ne sama sebi..
ja u subotu idem kod oftamologa, neki el halabi, kazu da je dobar.. e odoh sad sa vidim kakav je ovaj...
isparala su mi se stakla na naocalama pa odoh da ih promjenim..
Skyfox

#168 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Skyfox »

TarikSA wrote:Odes u Oculto i zavrsis sve za dan

Code: Select all

http://www.oculto.ba/
izuzetno ljubazni, briga o klijentu na samom vrhu (cak ti posalju cestitku za novu godinu hehe), mladi, ambiciozni, strucni....stvarno toplo preporucujem Oculto. Imaju lece AirOptix (Ciba Vision) i prezadovoljni su svi koji uzimaju, uzmes ona jednomjesecna (naravno turu za tri mjeseca) i mirna Bosna, samo sto moras dokupljivati onu vodu za ispiranje tako jedna tromjesecna tura dodje 130KM mislim da je to ok, s tim da jednom jos dokupis vodu tako da izadje oko 160 za 3 mjeseca i vise vjerujte...naravno oni preporucuju svaka tri mjeseca, a realno traje jedno 5-6 mjeseci. Eto ispade reklama, al stvarno sam prezadovoljan pa sam morao napisati.
Ako mod misli da sam neko pravilo prekrsio nek ukine poruku, sta cu ja sad.
:bih:
bio danas apsolutno prezadovoljan.
Radit ce mi nove naocale i lece.

Preporucujem definitivno!
Skyfox

#169 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Skyfox »

Ove sto ima zenska sa slike su gotiva :)
Ma.Le.Na

#170 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Ma.Le.Na »

TarikSA wrote: uzmes ona jednomjesecna (naravno turu za tri mjeseca) i mirna Bosna, samo sto moras dokupljivati onu vodu za ispiranje tako jedna tromjesecna tura dodje 130KM mislim da je to ok
:shock:
130KM tromjesecna??
ja ne znam kome je to povoljno..
60KM je kutija tromjesecnih u bilo kojoj optici ..sem barosa mozda..
u lukavici su jos jeftinija..
wendy

#171 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by wendy »

dragi moji, lece o kojima govorite- air optix su i kod barosa jeftinija- kutija 50 KM, dakle za 3 mjeseca (3 para) 100 KM...samo jos nisam provjerila tog u lukavici, a kanim se mjesecima
Suzie Q

#172 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Suzie Q »

ja sam dugo koristila klix meke leće proizvođača Johnson&Johnson "ACUVUE" i savršeno sam bila zadovoljna njima. kombinirala sam ih s naočalama, tj leće sam nosila pri večernjim izlascima i drugim situacijama kada mi naočale nisu odgovarale. znam da mi se isplatilo više nego da sam kupila neke dugotrajnije jer sam npr kupovala obično pakiranje za 3 mjeseca a trajale bi mi i više od pola godine jer ih nisam svakodnevno koristila.

u svakom slučaju su klix i praktičnije i zdravije, a ove imaju i UV zaštitu. na početku sam probala mjesečne ali mi je jedna pukla i morala sam je baciti. zato mi je ova opcija najbolja, ako mi slučajno padne na pod ili pri stavljanju nešto zakompliciram, fino je bacim i otvorim drugu svježu. evo na web stranici vidim da imaju posebne leće i za astimagtizam.

stavit ću link a ako je reklama zabranjena neka moderator izbriše (p.s. ja sam kupovala u Njemačkoj početkom 2000-ih ali vjerujem da ih se može naći i kod nas sada)

http://www.acuvue.de/
Dendrlix

#173 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Dendrlix »

Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Sad se kontam izmedju naocala i sociva. Interesuje me sta mu ga sad dodje ono cilindri?
Jel' to ovo: PureVision Toric Contact Lens? :skoljka:
zemo_online

#174 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by zemo_online »

Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Sad se kontam izmedju naocala i sociva. Interesuje me sta mu ga sad dodje ono cilindri?
Jel' to ovo: PureVision Toric Contact Lens? :skoljka:

NEMOJ NI JEDNO NI DRUGO JER NAKON 5 DANA NOSENJA NECES VISE MOCI BEZ NJIH NIKAKO.
SAMO CES DUPLO LOSIJE DA VIDIS JER SVA POMAGALA NAVLACE DIOPTRIJU.

OVO TI JE UPOZORENJE ZA TVOJE DOBRO.
ljudozder

#175 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by ljudozder »

^ jarane sjedi s mirom u sobi, ne daji pare bezveze, to nije nikakva dioptrija, uz dužno poštovanje :D
do +/- 1, pa i 2, može se i bez pomagala .D Šta bi da imaš +7 ili +8 ko kod mene :D
Post Reply