malosutra81 wrote:
steta:( al eto da znas za drugi put
http://pokit.etf.ba/upload/?pokit17d079 ... 716b5b.png
Ipak je to isto, +postarina i transport troskovi
Moderator: anex
malosutra81 wrote:
Adi5 wrote:malosutra81 wrote:
http://pokit.etf.ba/upload/?pokit17d079 ... 716b5b.png
Ipak je to isto, +postarina i transport troskoviznao sam da ima caka, inace se ja bavim ovim poslom, samo ne lecama
malosutra81 wrote:Mene interesuje preko koje stranice preko Interneta nabavljas lece?
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.
beladona wrote:koliko se vremenski mogu nositi polutvrda leća?ja sam kupovala meka ali mi nije jasan vid sa njima(po doktorovoj preporuci) i nisu mi mogla ni mjesec dana par neka se raspadnu u otopini a neka su došla iskidana.Gdje ih u Mostaru mogu nabaviti?
isto pitanje, a ima jedno i dodatno.dottore wrote:Imam dioptriju -1 i povremeno nosam naocale, i razmisljao sam o lecama. Jesu li štetne, sta sve trebam paziti, koliko su para i.t.d.? I gdje u SA da nađem najbolje?
fala
News:
Postoje i silikon hydrogel kontaktne leće koje možete nositi i do 30 dana kontinuirano tj.30 dana ih nemorate vaditi iz oka.
Od kontaktih leća koje možete nositi do 30 dana besprekidno.
http://www.optikaonline.hr/store/siliko ... _lece.html
ja prvenstveno nosim sociva kako bih mogla nositi suncane naocaleshiljak wrote:isto pitanje, a ima jedno i dodatno.dottore wrote:Imam dioptriju -1 i povremeno nosam naocale, i razmisljao sam o lecama. Jesu li štetne, sta sve trebam paziti, koliko su para i.t.d.? I gdje u SA da nađem najbolje?
fala
Jel kupujete lece da ne bi nosili naocale (radi sminke), ili ti lece bas specava (koliko-toliko) kvarenje daljeg vida, odnosno povecanje dioptrije?
postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
Hvala svima na odgovorima
Ona su predpostavljam nesto jeftinija od ovih s dioptrijom, zar ne?malosutra81 wrote:postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
stavis ih ujutro, skines navece, svaki dan, i onda nakon mjesec dana kupis noveAmbrozija wrote:Ona su predpostavljam nesto jeftinija od ovih s dioptrijom, zar ne?malosutra81 wrote:postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
Mozda ce se uciniti smijesnim, ali zaista nisam znala da sociva traju odredjeni period i onda ih moras zamijeniti novim, nisu dugotrajni poput naocala...
nazalost, nisu (ako mislis na sociva u boji?)Ambrozija wrote:Ona su predpostavljam nesto jeftinija od ovih s dioptrijom, zar ne?malosutra81 wrote:postoje. uglavnom gdje god se prodaju s dioptrijom, mozes naci/naruciti i ova bez dioptrije...Ambrozija wrote:Ja se apsolutno ne razumijem u sociva, niti u naocale...Hvala Bogu nemam problema sa vidom...Ali, da li igdje (nisam se raspitivala) postoje sociva koja nisu dioptrijska? I kako sve to ide s bojama? Ja se zaista ne razumijem u to, a trebaju mi iz privatnih razloga...
Mozda ce se uciniti smijesnim, ali zaista nisam znala da sociva traju odredjeni period i onda ih moras zamijeniti novim, nisu dugotrajni poput naocala...
ja fakat nemam iskustva s privm dijelom (blizu-daleko+astigmatizam), valjda ce se neko javiti sa slicnim iskustvom pa da ti kaze iz prve ruke, a ja mislim da bi bilo najpametnije da odes kod nekog dobrog oftamologashiljak wrote:Ako vam je mrsko sve citati, onda samo procitajte drugi dio![]()
Evo ja jos uvjek planiram da uzmem leca po prvi put (mozda jednokratno), ili par puta u toku godine. Ne bi da zavrsim u nekoj ordijaciji gdje ce mi pogresnu npr. dioptriju dati (zato sto nisu skontali npr. da sam i kratkovidan i dalekovidan, ili da imam onaj astigmatizam, ili da je to sve fino uradjeno, ali da ne valjaju stakla-leca)...
Od ovog gore sto sam nabrojao, sve su mi do sad pogrijesili, i to kod dva oftamologa, za ovaj astigmatizam sam tek skontao da ga imam (nasao na internetu) i uvjeren sam 100% da ga imam..
Prvi dio:
Pa evo ako moze neko ukratko i da mi objasni nesto vis o astigmatizmu. Koliko sam ja skontao, ako ne vidis na daljinu a imas astigmatizam, da neces viditi ni na blizinu. Zadnji put kad sam isao kod aftamologa, nisu mi rekli da imam astigmatizam, nego su rekli da sam kratkovidan i dalekovidan (to je drugi put kad sam isao, a prvi put su rekli samo da ne vidim na daljinu). A kako sam uvjeren da imam astigmatizam jeste zato sto pise fino da imas nesto ove zjenize spljostene i sl (ne znam sad tacno, ugl. imam), i da ti npr. neki predmet mutan samo prema dole ili gore.. Moze biti i da oftamolog nije mogao da otkrije jer sam tada imao mozda malu dioptriju, ili sam ono "tek" poceo da nosim naocale sa tom dioptrijom. Znaci sada nisam siguran da li mi treba i dioprija + za blizinu, ili je to astimgamtizam+ne vidim na daljinu.. Naravno to bi sad sve pitao oftamologa, kod ovog sto bi uzeo lece..
Drugi dio: Kupovina leca
Procitao sam sve komentare na ovu temu i vidim da se preporucuju ove lece Bausch&Lomb - meka, i da moram isto kupiti (ili dodje uz njih) bocica tecnosti. Takodjer sam procitao da imaju neke kapi "Blink" sto se koriste ako si putno pred racunarom... I vidim da svi preporucuju ovu optiku sefic tromjesecne 50KM,sto se nalazi u ferhadiji (nisam uspjeo naci njihovu web straniu, pa ako moze neko da postavi link).
Znaci posto mi je prvi put, nije bitno koliko ce sta kostati, nego samo da vidim kakav ce mi biti vid sa lecom, i da li ce mi oftamolog potrefiti fino dioptriju...
I imam jos jedno pitanje usput, kosto rekoh, ako sam kratovidan i dalekovidan (i imam astimgatizam), da li cu viditi fino na svim udaljenositma ako uzmem lece? Jer znam kod naocala da nebi bilo, kazu da ce negdje na srediti biti mutno
Code: Select all
http://www.oculto.ba/bio danas apsolutno prezadovoljan.TarikSA wrote:Odes u Oculto i zavrsis sve za dan
izuzetno ljubazni, briga o klijentu na samom vrhu (cak ti posalju cestitku za novu godinu hehe), mladi, ambiciozni, strucni....stvarno toplo preporucujem Oculto. Imaju lece AirOptix (Ciba Vision) i prezadovoljni su svi koji uzimaju, uzmes ona jednomjesecna (naravno turu za tri mjeseca) i mirna Bosna, samo sto moras dokupljivati onu vodu za ispiranje tako jedna tromjesecna tura dodje 130KM mislim da je to ok, s tim da jednom jos dokupis vodu tako da izadje oko 160 za 3 mjeseca i vise vjerujte...naravno oni preporucuju svaka tri mjeseca, a realno traje jedno 5-6 mjeseci. Eto ispade reklama, al stvarno sam prezadovoljan pa sam morao napisati.Code: Select all
http://www.oculto.ba/
Ako mod misli da sam neko pravilo prekrsio nek ukine poruku, sta cu ja sad.
TarikSA wrote: uzmes ona jednomjesecna (naravno turu za tri mjeseca) i mirna Bosna, samo sto moras dokupljivati onu vodu za ispiranje tako jedna tromjesecna tura dodje 130KM mislim da je to ok
Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Sad se kontam izmedju naocala i sociva. Interesuje me sta mu ga sad dodje ono cilindri?
Jel' to ovo: PureVision Toric Contact Lens?