Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
basicm wrote: ↑03/12/2024 09:02
Opet kazem sta vas tangira nesto sto nije upuceno vama? Sad bude bilbord kaze braco krscani svako jutro 5 zdravomarija, sta to mene dotice?
A ja opetz kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
Jer, niko nikoga ne nagovara da kiti jelku ili slavi NG, dok je postalo popularno nabijati krivicu i izbacivati iz vjere svakoga ko kiti jelku i slavi NG.
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
profesore, musliman se pise malim slovom, kao i katolik, pravoslavac, a bgm i ateista
U pravu si, malo sam pobrkao sa Bošnjak itsl. Ili se to promijenilo otkad sam bio u školi (nekad davno) ili sam pobrkao.
Velkoski wrote: ↑03/12/2024 12:08
ne piše štošta, a dosta toga je dvosmisleno i trosmisleno te ostavlja prostor da razni "učenjaci" tumače kako im odgovara
unpopular opinion, ali religije su odavno prevaziđene, pogotovo u zadnjih 100 godina. No, sve i da ih nema, pravili bi se kultovi i plemena oko nečega drugog tako da je svejedno
ihhh da ljudi cuju za cargo kultove
bas me zanima kite li oni jelku ili sta drugo
od fudbalskih klubova do Taylor Swift. Homo sapiens ima potrebu da se grupiše i vjeruje u nešto pa makar to bila i pjevaljka. Tako je kako je
Zaboravih na Mazdaše... Ko voli 'bliže' primjere
Last edited by Velkoski on 03/12/2024 12:15, edited 1 time in total.
A ja opetz kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
Jer, niko nikoga ne nagovara da kiti jelku ili slavi NG, dok je postalo popularno nabijati krivicu i izbacivati iz vjere svakoga ko kiti jelku i slavi NG.
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
profesore, musliman se pise malim slovom, kao i katolik, pravoslavac, a bgm i ateista
Nas profa je matematicar, on se bavi istinom, a pravopis je lazan, sva nauka koja nije bazirana na matematici je lazna.
Sto bi rekao moj profa iz matematike "nije vazno koje je slovo", doduse rekao i da moras uciti samo dok ne cujes vodu iz vodokotlica :S
Ovo nikad nisam tvrdio. Naprotiv, Teorija evolucije nije bazirana na matematicipa je opet prava nauka.
Drug Saban wrote: ↑03/12/2024 12:03
Ako cemo po tradiciji, ljudi bi trebali hodati omotani dekama i krpama, sa pustenim bradama i sa pijeskom u guzici.
Koliko je ta "tradicija" tragikomicna, mnoge sekte u hriscanstvu i islamu zagovaraju nekakvu tradiciju, ali uredno nose moderna odijela, moderne satove, racunare, laptope, mobitele, pametne telefone, voze luksuzne automobile i uzivaju u modernom sporetu, televizoru, kupatilu i grijanoj kuci.
Sto ne zivis u pecini, tradicionalisto.
Tačno.
Uz to, to što je nešto tradicija ne implicira da je dobro, pozitivno i poželjno. Naprotiv, istorija je prepuna loših praksi i loših tradicija.
U svakom slucaju vjernici muslimani imaju temelj da ne kite jelku, ona je u fundamentu krscanski obicaj.
Medjutim nemaju pravo prozivati druge koji kite, ljudi to ne rade jer potajno slave bozic vec zato sto je lijepo. Nista mi ljepse nema nego prosetati naseljem i vidjeti ukrasene prozore sa sijalicama. To je dio zimskog perioda, ljepsi je decembar sa ukrasima nego bez njih. Sjetimo se ocajno uredjenog Sarajeva prijasnjih godina, koliko je ljepse kad je grad ukrasen. Ne moras to vezati sa religijom, kao ni mnogo toga drugog. Zivi uzivaj, ne ogranicavaj se religijom, ionako si gresan.
plain vanilla wrote: ↑03/12/2024 11:58
Nas profa je matematicar, on se bavi istinom, a pravopis je lazan, sva nauka koja nije bazirana na matematici je lazna.
Sto bi rekao moj profa iz matematike "nije vazno koje je slovo", doduse rekao i da moras uciti samo dok ne cujes vodu iz vodokotlica :S
Ovo nikad nisam tvrdio. Naprotiv, Teorija evolucije nije bazirana na matematicipa je opet prava nauka.
Teorija evolucije je sveti gral u koju smo zaljubljeni, ali ako nismo u stanju matematicki opisati taj proces(te predvidjeti ishod), onda ja ipak mislim da cemo je za sada ostaviti sa strane. Da se razumijemo, i sam sam pobornik iste, da ne bi bilo gluho bilo da vjerujem u semirove cikluse.
Nemoj profa bilbordasa, oni su mi gori i od onih bradonja sa brda. Ima nesto u toj bradi.
Bilbordase na stranu, oni imaju svoje placene razloge za ovakvu kampanju, a njihovi placeni razlozi ce zavrsiti nasim pokoljem kad tad.
Jednostavna je stvar, gdje je granica asimilacije. Oktiti jelcicu moze izgledati kao bezopasan mali korak, ali isto tako biti svjestan da si ti uradio taj korak, tvoje dijete ce dodati jos nesto, i onda pitanje je gdje ces pronaci granice svoje funkcije.
Moramo se mijenjati i prilagodjavati, to je neminovno, ali valjda vrijedi zadrzati i neke stvari svog kulturoloskog identita.
Teorija evolucije je sveti gral u koju smo zaljubljeni, ali ako nismo u stanju matematicki opisati taj proces(te predvidjeti ishod), onda ja ipak mislim da cemo je za sada ostaviti sa strane. Da se razumijemo, i sam sam pobornik iste, da ne bi bilo gluho bilo da vjerujem u semirove cikluse.
Teorija evolucije jeste prvobitno zasnovana bez matematike, ali se matematika naknadno uvukla u nju.
Druga stvar je što matematika ne da ne može sve opisati nego je moguće da je to samo jedan manji dio prirode koju uopšte možemo spoznati prirodnim naukama, iznad čega je sloj koji nam je vjerovatno nespoznatljiv. Svemir se ponaša prma zakonima koje smo dosad otkrili možda zato što samo uočavamo pojave koje su u skladu sa tim zakonima. To što je izvan našeg razumijevanja svako može interpretirati na svoj način.
Last edited by Laplace on 03/12/2024 12:30, edited 1 time in total.
pezzar wrote: ↑03/12/2024 10:51
Jelka može imati vjerske konotacije samo ako ih ti napraviš, ako joj se moliš ili slično.
Ovako su to samo ukrasi u sumornom periodu godine, kad je svjetlo u kući upaljeno od 16:30, a zora je u 06:00.
Kitim, i kuću ću da okitim. Nek vele komšije da sam vlah. Meni brate lijepo proći kroz neko naselje gdje se komšije takmiče ko će ljepše ukrasiti.
Bas tako. I ja volim da sve svijetli. Pali se i gasi. Postavim lampice i u vrt i na balkon.
Imam nekoliko zvijezda i pahuljica povelikih i to ide strateški na sredinu prozora. Super mi je ugodjaj u stanu.
Nemoj profa bilbordasa, oni su mi gori i od onih bradonja sa brda. Ima nesto u toj bradi.
Bilbordase na stranu, oni imaju svoje placene razloge za ovakvu kampanju, a njihovi placeni razlozi ce zavrsiti nasim pokoljem kad tad.
Jednostavna je stvar, gdje je granica asimilacije. Oktiti jelcicu moze izgledati kao bezopasan mali korak, ali isto tako biti svjestan da si ti uradio taj korak, tvoje dijete ce dodati jos nesto, i onda pitanje je gdje ces pronaci granice svoje funkcije.
Moramo se mijenjati i prilagodjavati, to je neminovno, ali valjda vrijedi zadrzati i neke stvari svog kulturoloskog identita.
Dok god mi se niko ne petlja u odluke a da ga ne pitam, sve je OK.
Evolucija je i dalje teorija, nije egzaktna nauka.
Religija je identicna evoluciji, vjerujes u necije rijeci, misljenja, razmatranja i tvrdnje. Nemas vecih dokaza, osim sto "ovo ovako ne moze biti slucajno, neka veca sila je tu u pitanju". Pa bio to veliki prasak ili Bog, vjeruj u sta hoces. Nesto je valjda istina.
Niti matematika ne daje odgovore na fundamentalna pitanja, ona samo objasnjava neke stvari. Matematika je uokvirila cinjenicu da u prirodi sve, zbog nekog razloga, funkcionise na sistemu 3-6-9-12 kruzno, vrijeme konkretno. Ali ne zna objasniti zasto je to tako.
Jelku kitis jer ti je zima dovoljno sumorna sama po sebi, i ona je onaj tamni dio tog ciklusa kruznog.
Drug Saban wrote: ↑03/12/2024 12:29
Evolucija je i dalje teorija, nije egzaktna nauka.
Religija je identicna evoluciji, vjerujes u necije rijeci, misljenja, razmatranja i tvrdnje. Nemas vecih dokaza, osim sto "ovo ovako ne moze biti slucajno, neka veca sila je tu u pitanju". Pa bio to veliki prasak ili Bog, vjeruj u sta hoces. Nesto je valjda istina.
Niti matematika ne daje odgovore na fundamentalna pitanja, ona samo objasnjava neke stvari. Matematika je uokvirila cinjenicu da u prirodi sve, zbog nekog razloga, funkcionise na sistemu 3-6-9-12 kruzno, vrijeme konkretno. Ali ne zna objasniti zasto je to tako.
Jelku kitis jer ti je zima dovoljno sumorna sama po sebi, i ona je onaj tamni dio tog ciklusa kruznog.
Kad neko kaže "to je samo teorija" dođe mi da se lupim po čelu toliko jako da se čuje do Melburna.
Sjećam se kako smo na četvrtoj godini fakulteta komentarisali da na pismenim ispitima možeš vidjeti brojeve jedino kao redne brojeve zadataka.
A ovo je mučka provokacija usmjerena na nas kjafire. Kao da nam nije dovoljno što ćemo završiti u Džehennemu.
ma mi se ovdje ponosimo multi kulti, klinac palac, a svako bi nekome odredjivao kako da zivi
ko hoce da kiti jelku, nek kiti, ko nece, ne mora i cao
niti iko ima pravo govoriti da ce neko u dzehenem jer kiti jelku niti da je neko seljak i zaostao ako ne kiti jelku
zasto nam je toliko tesko prihvatiti da ljudi mogu zivjeti kako hoce dokle god time ne ugrozavaju druge?
Dok god mi se niko ne petlja u odluke a da ga ne pitam, sve je OK.
Dobro sloboda izbora mora biti iznad svega, svakako. Samo hocu da kazem cemu sva ova strka oko domovine, jezika, nacije, ako smo svakako odlucili se za asimilaciju. Da smotamo kablove, prihvatimo onda djuture da smo cvEce, i pravac NATO i EU. Ono, gdje je granica, a pri tome ne mislim da Dodine granice.
John Cleese wrote: ↑03/12/2024 12:05
Ocekujem da u narednom postu citiras preporuke CK SKJ
Josip je to sa mamom Marijom kitio kao dijete, a kasnije nastavio u porodičnom krugu.
"Titova majka Marija bila je veoma pobožna žena, pa je na zidu imala svetu familiju kipec koji je pevao. To su bile figure Isusa, Marije i Josipa, pa kada bi se kipec navio, onda bi se čula crkvena pesma.
Kada je Tito prvi put došao u obnovljenu kuću, zapitao je gde je kipec. Na mestu kipeca bile su postavljene slike Lenjina i Staljina. Kipec je brzo pronađen i vraćen na svoje mesto." Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita, drugi tom, Vladimir Dedijer, Rijeka 1981. stranica 156.
Teorija evolucije jeste prvobitno zasnovana bez matematike, ali se matematika naknadno uvukla u nju.
Druga stvar je što matematika ne da ne može sve opisati nego je moguće da je to samo jedan manji dio prirode koju uopšte možemo spoznati prirodnim naukama, iznad čega je sloj koji nam je vjerovatno nespoznatljiv. Svemir se ponaša prma zakonima koje smo dosad otkrili možda zato što samo uočavamo pojave koje su u skladu sa tim zakonima. To što je izvan našeg razumijevanja svako može interpretirati na svoj način.
Eh sad profa bogohulis i to uveliko. To sto nismo u stanju na nesto staviti dokaz to samo znaci da nismo jos uvijek sazreli kao drustvo da opisemo taj matematicki proces, da uocimo pojave ili da uopste shvatimo da se tu nesto dogadja. S vremenom cemo uspjesno moci sve to opisati.
Meni nije problem matematicki opisati zasto neka cijev pukne ako se nalazi iza cijevi koja je izlozena valovima, to jeste zasto pukne ona zadnja, a ne prva koja je najvise izlozena, da malo je duzi proces racunanja, ali sasvim izvodljiv. Neko ko se nije bavio sa tim stvarima zaista i ne zna da je takvo sta moguce.
Za sve ostalo to je smrletova teorija svega, a tu ne ulazim.
janje_ wrote: ↑03/12/2024 12:10
Kicenje jelke u nas u kuci nije bila tema. Jednostavno nikad niko nije doso na tu ideju (sve po rodjenju muslimani, ali ne bas religiozni). Iz filmova sam vidio da se ispod jelke za Bozic ostavljaju pokloni.
Onda se ozenio, rodio se podmladak, i cim je uznalo to malo da imaju te neke jelke, morali smo kupiti prvu, okitili i od tad se to podrazumijeva. Kako neko rece, s obzirom da se smrkne oko 16 sati, to nam malo razveseli kucnu atmosferu.
Nema nikakvih drugih rituala oko jele, moljenja, turanja poklona ispod i sta ja znam, jer mi Bozic ne slavimo. Za novu godinu se stekaju pare..
I sad bi me kao trebalo biti stid zbog tog ili da mi neko drzi predavanje kako je to tudje. Ma hajte, molim vas.
Ni najmanje to je djecija a bogami i za odrastle radost
John Cleese wrote: ↑03/12/2024 12:05
Ocekujem da u narednom postu citiras preporuke CK SKJ
Josip je to sa mamom Marijom kitio kao dijete, a kasnije nastavio u porodičnom krugu.
"Titova majka Marija bila je veoma pobožna žena, pa je na zidu imala svetu familiju kipec koji je pevao. To su bile figure Isusa, Marije i Josipa, pa kada bi se kipec navio, onda bi se čula crkvena pesma.
Kada je Tito prvi put došao u obnovljenu kuću, zapitao je gde je kipec. Na mestu kipeca bile su postavljene slike Lenjina i Staljina. Kipec je brzo pronađen i vraćen na svoje mesto." Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita, drugi tom, Vladimir Dedijer, Rijeka 1981. stranica 156.
Ma to ti je povrsna percepcija - JB (docnije u narodu poznatiji kao T ili JBT) je od najranijih dana zapravo bio nepopravljiv blasfemik i ispoljavao izrazitu sklonost ka bogohulnim akcijama, kao kad je onomad ukrao i skuhao krmecu (neuzubillah) glavusu s tavana i ne samo da je jeo nego je nahranio i bracu i sestre te ih tako ekspresno haramizirao (sto je rezultiralo i ekspresnom Gospodarevom kaznom u formi akutne kolektivne dijareje)
(Mani se Dedijera, citaj bolje informiranog Bevka (France Bevk "Knjiga o Titu"))
Glede okupljanja oko propisane vrste drvceta, ako me sjecanje ne vara, ta je bogu mrska pojava u vrijeme JBT (ne psujem, to su inicijali) bila mnogo rasirenija, pa su rijetki bili porodicni krugovi bez jelkice kojoj bi gravitirali, bar tijelom decembarskih dana
U to mracno doba, doduse, nije bilo bilborda koji bi zabludjele vratili na pravi put
Ne znam cemu uvlacenje vjerskih propisa u ove diskusije, ne moram biti vjernik(niti sam) da znam da okitit jelcicu nije bas u tradiciji moje familije, a da jeste u tradiciji onog sta mi je pobio pola familije, i sad ja treba da kitim jelcicu pa mozda sljedeci put eto nece.
dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 12:24