romim wrote: ↑16/03/2020 19:44
mehkoca wrote: ↑16/03/2020 09:36
romim wrote: ↑14/03/2020 09:24
Da ne prijetis mozda?
Kažem da pripaziš na rječnik, jer vrijeđaš, nazivaš bolesnim nekoga koga i ne poznaješ! Ako nisi u stanju razgovarati na civiliziran način, onda nemoj nikako sa mnom. Ko je god nešto napisao, ne vjeruješ mu i to je OK, ali nemoj vrijeđati. Evo, čovjek reče da uopšte ne grije spavaću sobu i čak drži prozor na kipu, pa zar bismo mi trebali ga nazvati bolesnim? To su njegove potrebe, ne moje ili tvoje, i ja mu potpuno vjerujem. Svakoga pitaš koliko grije, koja kvadratura, a ti nisi rekao kakva je tvoja gradnja, koji blok, cigla, da li griješ sve prostorije u kući, da li imaš za to potrebe? Reče da na tri sprata imaš 11 radijatora i kuća ti je duža za pola metra od moje? Kako si se grijao prije ili si odmah išao na pelet? Ja na dva sprata imam toliko radijatora, pa mi to nekako nelogično, ali hajde. Na potrošnju utiču mnoge stvari, tako da ne možeš ništa generalizovati. Praviš neke proračune za gubitke za moju sobu, ali sa pogrešnim pretpostavkama. Ja nemam potrebu da grijem spavaću sobu 24 sata, čak ni dnevni boravak, jer su to moje potrebe i super mi je na 23 stepena.
P.S. Drago mi je da ipak nećeš uzeti dva grijača od 10 KM ili fen da se griješ, jer očigledno i ti prezališ na klime, pa barem u ''prelaznom'' periodu.
E ajde da ja i ti okoncamo ovu raspravu.
1. Da skontas da je neko bolestan ne moras ga poznavati.
2. Ne vjerujem tebi i donekle piplici, al on ima za razliku od tebe kucu sa ekstra izolacijom pa mu podaci i mogu biti tacni. Uz to grije se na TP i podno grijanje.
Ti si taj koji imas racunicu koja je razlicita od svih ostalih na forumu.
3. Za mene je recimo bolesno da na minus 10 drzis prozor na kipu u sobi u kojoj spavas
4. Kako se ti javis i kazes za februar potroseno 50km.
Da bi se mogla porediti potrosnja, ili da onaj ko zeli da uvede grijanje na klime moze imati realnu sliku, onda mora znati sta se grije, koja povrsina, kakva izolacija, grijanje 24h ili povremeno, na koju temperaturu se grije.
5. Vidis kako si ti "pametan" pa sve znas, a ne znas ono za sta me napadas. A kako znas da sam rekao da si bolestan, tako si isto mogao procitati, sta grijem, kako, koliko itd.
6. Vidis opet si "pametan" pa poredis spratove kao da je svaki sprat iste kvadrature.
7. Vidis i to znas za klime. Pa klime mi trebaju za hladnjenje ljeti, a povoljnije su i brze za zagrijati prostoriju kad je vani 10c ili 15c a u kuci malo svjeze.
Klima ce dnevni ugrijati brzo i povoljnije, nego da palim kamin zbog sat vremena da grije vodu i kompletan sistem.
Na klime necu preci jer nisam "pametan" kao ti da kupujem 4 klime od vise hiljada km za grijanje kad mogu kupiti TP.
Ako za 3 sprata kupim 6 klima po 1500km to je 9000km
Za te pare cu kupiti Toplotnu pumpu.
Sto se meme tice ti si za mene ubuduce vazduh