Danas, ja sam vegeterijanac
Evo jos recepata
Tortilja
isprziti bijeli i crveni luk zajedno sa sitno sjeckanom paprikom, u to dodati biber (ja volim mljeti biber direktno u hranu), ljutu crvenu papriku i sol (morska je zdravija), u posebnu posudu izrezati dva kuhana krompira, dodati jaje i sve to fino izmjesati dodati u tavu (gdje je ovo sto smo isprzili), pustiti par minuta da porumeni, zatim okrenuti i tortilja je gotova
Humus
300gr kuhanih leblebija samljeti u mikseru, dodati 3 kasike tahana, 5 kasika maslinovog ulja, 5 cehnji izgnjecenog bijelog luka, sok od pola cjedjenog limuna, sol, sjeckani persin i sve to fino kasikom izmjesati. E onda fino probamo pa prema ukusu odredjujemo treba li jos soli, bijelog luka, tahana, limuna itd.
Ovo je super kao namaz a moze se fino ocistiti mrkva i jesti sa tim namazom.
Pastry na moj nacin
340 gr brasna
170 gr margarina
malo soli
mlake vode po potrebi
To fino sve umjesati, zatim napraviti male kolacice, i staviti da odstoji u frizideru oko 2 sata
Nadjev: 3 mrkve, 2 krompira, cvijetace i brokula po zelji i ukusu, 200 gr rendanog zutog sira
Kolacici od tjesta se fino razviju u krugove, pune se nadjevom i presaviju na pola, rubovi se fino saviju prema vani i u zamascenu tepsiju peci u toploj pecnici (na 200 stepeni) oko 45 min. (zavisno od jacine pecnice)
Paprike sa salsom
Ispeci paprike u peci, pripremiti salsu i zaliti 5 min prije nego su paprike gotove.
Salsa: crveni luk prziti na biljnom maslu (najbolji je kad je izrezan na kriske), pred kraj przenja dodati bosiljak, lovorov list, samljeti biber, so, i ko voli moze vegeta, oguliti paradajiz (bolje se guli ako je stajao u toploj vodi par minuta), pasirati ga ili izrezati na kockice i dodati u tavu sa przenim lukom