Guacamole

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

uozo

Post by uozo »

penzioner wrote:
uozo wrote:
penzioner wrote: Znači ipak se može grijati?
Nemam pojma!
:shock:
Normalno se Guacamole jede hladan, tj. na sobnoj temperaturi. Mozda grijesim, nek me neko ispravi. Taj moze biti pomijesan sa pavlakom pa se i moze mozda zagrijati!
Ja Guacamole pravim sam :D
Razlika je drasticna!!! :shock: :D
Daj recept, ali ga pojednostavni i rastavi na proste faktore :D . Imaj u vidu da je ovo Bosna i da nema svih namirnica, zato daj što je najjednostavnije :D
.ebiga ako nema avokada nema ni guacamole! :roll:
Kupi sebi dva Avokada. Pazi da ne budu previse tvrdi. Rasjeces ih na pola po duzini i nozem (polukruznim pokretima) izvadis unutarnjost. Onda to stavis u jedan visi sud i dodas jednu malu kasikicu limunovog soka, da meso od Avokada ne dobije smeckastu boju.
Onda isjeckas skroz sitno jednu manju glavicu luka, i jedan cehanj bijelog luka, i dodas u tu smjesu. Dodas malo mljevenog crnog bibera, korijandera ili svjezeg persina, i ko hoce ljuto chilija ili isjecenu feferonu, ili jalapeno, po zelji. Onda sve to mikserom izmjesas, ili viljuskom ako nemas miksera, ide i tako. I na kraju posolis po zelji, i dodas jedan skroz sitno isjeckani paradajz.
:-)
penzioner

Post by penzioner »

Avokada ima. Češnjaka, fala bogu :D , ima takođe. Joj kad se sad razletim, Stevo Karapandža će biti 0 :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

uozo, hvala na receptu, zvuci super. Sta je jalapeno i ima li to kod nas?
karanana

Post by karanana »

Hierarchia wrote:uozo, hvala na receptu, zvuci super. Sta je jalapeno i ima li to kod nas?
ljuta meksicka paprika. imas u vf-u u teglici crvene i zelene izrezana na male kolutice. cini mi se da sam vidio i cijele u konzervi. ali friske su puno bolje i ljuche.
penzioner

Post by penzioner »

Samo da vas obavjestim da "Škola Meksičke Kuhinje Chez Penzioner" počinje s radom od sutra!

Napravio sam domaći guacamole (zahvaljujem uozi!), a grah iz konzerve je STRAVA! Grah iako iz konzerve, prosto je fenomenalan. Burrito i tortilla sa svim sastojcima i prezentacijom a la Penzioner su uspjeli! Do jaja!

Mala se ponovo najavila da će doći na večeru sutra :D

Zainteresirani za Školu kuhanja nek se pismeno prijave kod jednog od moje dvije sekretarice: maWericka i/ili Marlbora.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

penzioner wrote:Samo da vas obavjestim da "Škola Meksičke Kuhinje Chez Penzioner" počinje s radom od sutra!

Napravio sam domaći guacamole (zahvaljujem uozi!), a grah iz konzerve je STRAVA! Grah iako iz konzerve, prosto je fenomenalan. Burrito i tortilla sa svim sastojcima i prezentacijom a la Penzioner su uspjeli! Do jaja!

Zainteresirani za Školu kuhanja nek se pismeno prijave kod jednog od moje dvije sekretarice: maWericka i/ili Marlbora.
Meni je meksicka kuhinja OK, ono - egzoticna je i privlacna nama Slavenima, ali mi ne djeluje bas toliko zdrava. :roll: Mislim, burritos je, da se ne lazemo, palacinak sa nadjevom. Guacamole je ok, jer je avokado vrlo zdrav i ostali sastojci su dobri. Paelja je isto zdrava, pogotovo sa skoljkama, ali i to je neka vrsta pilava, samo sa drugim sastojcima.
Meni se vise dopada indijska kuhinja, posebno ayurvedski nacin poimanja i spravljanja hrane.
uozo

Post by uozo »

Hierarchia wrote:
penzioner wrote:Samo da vas obavjestim da "Škola Meksičke Kuhinje Chez Penzioner" počinje s radom od sutra!

Meni je meksicka kuhinja OK, ono - egzoticna je i privlacna nama Slavenima, ali mi ne djeluje bas toliko zdrava. :roll: Mislim, burritos je, da se ne lazemo, palacinak sa nadjevom. Guacamole je ok, jer je avokado vrlo zdrav i ostali sastojci su dobri. Paelja je isto zdrava, pogotovo sa skoljkama, ali i to je neka vrsta pilava, samo sa drugim sastojcima.
Meni se vise dopada indijska kuhinja, posebno ayurvedski nacin poimanja i spravljanja hrane.
Ja ne smjem ni da odem kod indijaca! :D
Kad mi donesu ona Mutton jela ja pobudalim. Joj onaj mutton jukni. Janjetina u sosu od safrana i jogurta. :shock: Mogu pojest' po fapa...
Mango lassi! Mogo bi po tone popit'. Cak sam i otkrio kako se pravi! :D
Htio sam samo da kezme da su naravno indijska kuhinja i ayururveda kuhija prilicno razlicite. Indijska kuhinja je takodje prilicno nezdrava, barem ovo sto ovdje nazivaju indijskim restoranima. Naravno, zemlja je ogromna pa ima i raznih indijskih kuhinja. Ayurveda ganja zena! :D
zlata

Post by zlata »

Ama ja ziv'la u Meksiku. Gujavice u pivo mecu. :P Saml'ivene "lute piperke" na vocnoj salati...jos metnu i sol...i malko limunovog soka. :lol: Ama kakav secer...u Meksiku...vocna salata je ljuta k'o leskovacka pljeskavica! :x Jos i slana i kisela!

:D :D Ha...ha...Pravo za "nas Slavene". :D :lol: Onaj "jugo de limon (lime juice) dodje nesto k'o didu Sabanu rasol...al' *ebem ga ja...did nije poliv'o rasol po hosefu! :D

Inace sve vrlo zdravo...al' posto higijenski uvjeti nisu nesto ekstra... :( :( Cesto boli tjba...i mojas cesto na zahod! Najgore bidne kad se nasopas "Ceviche"...meni najdraza salata od nekuhane...znaci prisne-sirove ribe, skoljki, skampi...koja se marinira...Limunova kiselina i ljuta paprika ju "skuhaju". Vrlo...vrlo osvjezavajuce...i zdravo...a k'o more hapat Sushi...more lahko i Ceviche!

Puno puno graha, voca, povrca, kuruza, sokova i serbeta, ljute paprike (naj. protiv raka i upala...tako vele!). Nista nije posebno masno...al'masnoca i ne treba na vrucini. Bogatstvo...svakakvog voca i povrca...jer Meksiko je zemlja mikroklima. U brdima...sve sto i mi uzgajamo u hladnim zemljama...a uz obale tropsko voce i povrce. Od jagode...maline...kupine...do manga, papaje...u Meksiko SVE RASTE.

Za "nas Slavene" sve vrlo neobicno. Sto vrsta umaka za piletinu, pacetinu...al' OD slane COKOLADE I ljute PAPRIKE. Kud god dodjes na trznicu...il'sajam...kace i buradi tog koncentrata od cokolade... "Mole Pobleno".
Ovo sto nama "prodaju" k'o fol...da je meksicka hrana...ama to je najvise Tex-Mex....jerbo kad zaglibis nedje u nekoj selendri u Oaxaca-i...pa vidis sta sve jedu...i cuda od kombinacija... :roll: :D Za meze cak i przene gujavice i razne baje! :D Buen Aprovecho....svima....Dobar Tek.....i Prijatno!
debela

Post by debela »

da me kojim slucajem bace u te egzoticne zemlje ja bih umrla od gladi :roll: nis od ovoga ne volim. ljuto, mijesanje slano slatko, voce povrce, itd. ne dolazi u obzir :-)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Saviche je fakat cudno jelo... :D

al navikne se covjek pa onda fali... :D

indijska hrana je meni isto ekstra...tikka masala janjetina mmmm :D :D a taman je ljuto koliko treba...basamati riza isto ekstra.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

uozo wrote:
.ebiga ako nema avokada nema ni guacamole! :roll:
Kupi sebi dva Avokada. Pazi da ne budu previse tvrdi. Rasjeces ih na pola po duzini i nozem (polukruznim pokretima) izvadis unutarnjost. Onda to stavis u jedan visi sud i dodas jednu malu kasikicu limunovog soka, da meso od Avokada ne dobije smeckastu boju.
Onda isjeckas skroz sitno jednu manju glavicu luka, i jedan cehanj bijelog luka, i dodas u tu smjesu. Dodas malo mljevenog crnog bibera, korijandera ili svjezeg persina, i ko hoce ljuto chilija ili isjecenu feferonu, ili jalapeno, po zelji. Onda sve to mikserom izmjesas, ili viljuskom ako nemas miksera, ide i tako. I na kraju posolis po zelji, i dodas jedan skroz sitno isjeckani paradajz.
:-)
Ovaj je recept dobar i ja koristim sve ovo navedeno, osim sto umjesto limunovog soka, koristim lime juice (zeleni limun) i jos dodam i 1/4 kasike mljevenog cumina (kima) u smjesu da mu da autentican Mex. shmek.
uozo

Post by uozo »

Nije sad tema al' da se malo oddmorim od politike! :shock: :D
Sa'ce ljudi sezona mladog krompira! Kanarski krompirici sa mojo sosom! :shock: :D
Ne znam je li ko jeo, ali razbija. I nije niti tesko niti skupo da se napravi. :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

uozo wrote:Nije sad tema al' da se malo oddmorim od politike! :shock: :D
Sa'ce ljudi sezona mladog krompira! Kanarski krompirici sa mojo sosom! :shock: :D
Ne znam je li ko jeo, ali razbija. I nije niti tesko niti skupo da se napravi. :D
Pa daj recepAt na sunce :D

Ja mladi kOmpir :D volim kad je sve mali krompirici i svi skoro iste velicine, pa se isprze na jakoj teperaturi i prije vadjenja iz serpe, malo posole, pospu alevom paprikom, svjeze isjeckanim ruzmarinom i bosiljkom i svjeze samljevenim biberom prije samog sluzenja :thumbup:
uozo

Post by uozo »

Lucy01 wrote:
uozo wrote:Nije sad tema al' da se malo oddmorim od politike! :shock: :D
Pa daj recepAt na sunce :D

Ja mladi kOmpir :D volim kad je sve mali krompirici i svi skoro iste velicine, pa se isprze na jakoj teperaturi i prije vadjenja iz serpe, malo posole, pospu alevom paprikom, svjeze isjeckanim ruzmarinom i bosiljkom i svjeze samljevenim biberom prije samog sluzenja :thumbup:
Pa nesto slicno je i ovo samo sto se ne przi nego kuha.
1 kg sitnih mladih krompirica, (i ne moraju da budu ono skroz mladi ako nemaju bas debelu koru) dobro i temeljito oprati. Onda staviti u jedan veliki lonac i dodati vode tako da krompirici budu prekriveni malo vise od pola vodom otprilike 3/4. U vodu dodati 400 grama soli(morske po mogucnosti)! :shock: Onda se prokuha i prekrije, te kuha na tihoj vatri nekih 30-40-tak minuta. Na kraju kad voda skoro sva ispari, mozete je odsuti ako je ima jos puno i onda pojacate vatru i sa neprestanim tresenjem lonca proprzite krompirice dok ne dobiju onako tvrdu koricu malko porumenilu.

Za Mojo sos treba:
200-300 ml maslinovog ulja (moze i suncokretovog)
50 ml vinskog sirceta (tamno)
8-10 cesnjaka bjelog luka
1 crvena paprika
kasicica morske soli
kasicica kumina
malo secera
po zelji ljute paprike
malo mljevenog bibera
kasicica limunovog soka
2 kasike mrvica ili vise

Papriku ocistiti od sjemenki i isjeckati na sitne komade. Bijeli luk isto i dodati sve u blender ili u visi sud pa onim rucnim mikserom sve dobro izmjesati i onda dodavati ostale sastojke i na kraju dodati ulje i sirce. Mrvice se dodaju na kraju da bi sos bio gusci (znaci moze se dodati po zelji kakav sos treba da bude)
Onda prelijete krompirice tim sosom! Ili umacete!
To je Mojo Rojo a ima i Mojo Verde. Isto sve samo sto se dodaje bjelo vinsko sirce i umjesto crvene paprike svezanj persuna i nesto korijandera!
:-) Ovo ide odlicno uz ribu! :shock: Pogotovu ko zna da je pripremi na rostilju, sto nije nimalo lako!!!! A ide i uz meso kao prilog isto tako!!!
debela

Post by debela »

koja si ti poguzija :D a ovaj recept mi se svidja.
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

@uozo, ti si samo za kuce :oops: :D :D ho's se udavati? :oops: :D :D
uozo

Post by uozo »

nebojeplavo wrote:@uozo, ti si samo za kuce :oops: :D :D ho's se udavati? :oops: :D :D
Stani ba sad nemam vremena moram zavrsit' s peglanjem pa onda oprat' ves! :D Onda moram skuhat soljanku pa cu pitat' zenu veceras kad dodje kuci!
:shock: :roll: :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

uozo wrote:
nebojeplavo wrote:@uozo, ti si samo za kuce :oops: :D :D ho's se udavati? :oops: :D :D
Stani ba sad nemam vremena moram zavrsit' s peglanjem pa onda oprat' ves! :D Onda moram skuhat soljanku pa cu pitat' zenu veceras kad dodje kuci!
Zasto su svi muskarci koji dobro kuhaju vec ozenjeni? (pitanje nije postavljeno iz moje perspektive, ja sam sebi isto ugrabila jednog kuhara - doduse, pocetnika :D ).
izblajhana

Post by izblajhana »

Hierarchia wrote:
uozo wrote:
Zasto su svi muskarci koji dobro kuhaju vec ozenjeni? (pitanje nije postavljeno iz moje perspektive, ja sam sebi isto ugrabila jednog kuhara - doduse, pocetnika :D ).
Doduse nema veze sa temom...nego samo da te pozdravim :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

izblajhana wrote:
Hierarchia wrote:
uozo wrote: :shock:
:kiss: Nadjemo se kod O.K. Corrala. 8)
izblajhana

Post by izblajhana »

Hierarchia wrote:
izblajhana wrote:
Hierarchia wrote: Zasto su svi muskarci koji dobro kuhaju vec ozenjeni? (pitanje nije postavljeno iz moje perspektive, ja sam sebi isto ugrabila jednog kuhara - doduse, pocetnika :D ).
:kiss: Nadjemo se kod O.K. Corrala. 8)
nista me ne ljubi, ova sam napisala prije nego sto sam vidjela tvoje pravo lice :x :D :D :D
Gazz

Post by Gazz »

nego deder ti peMzioneru kad hoces da jedes meksicku klopu trkni u Caballo ili Haciendu i jedi ko coJek, mani se spravljanja tih gluposti... ja eksperimentisala doma i nista pojela nisam :roll:
penzioner

Post by penzioner »

Dođi i probaj mojih ruku djelo, garantujem da nećeš gladna otići :D
Gazz

Post by Gazz »

penzioner wrote:Dođi i probaj mojih ruku djelo, garantujem da nećeš gladna otići :D
samo ako si usavrsio :-)
penzioner

Post by penzioner »

Gazz wrote:
penzioner wrote:Dođi i probaj mojih ruku djelo, garantujem da nećeš gladna otići :D
samo ako si usavrsio :-)
Gazz, ko jednom kusa moje meksičke burrite, uvijek dođe po još! :D
Post Reply