Gradnja kuce

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

uozo

Post by uozo »

Ja cu sebi 'vako nesta napravit'!
Image
:shock: :D
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Valja to cistit' :D
werr

#28 Cijene

Post by werr »

Za projekat,ako nećeš tipski,moraš platiti 7 km po kvadratu.Cijene se kreću od 7-10 km ali nas je koštalo toliko (7 km),inače oko 150 kvadrata(arhitekt još uvijek to radi,dorađuje, pa nisam sigurna).
A što se tiče gradnje sve zavisi kako ćeš to raditi.
Možeš praviti one poznate "akcije" ili ćeš naći neku firmu.Starci su sprat i potkrovlje tako radili,našli firmu,ljudi došli,završili i možda kažu da su oko 500-1000 km izgubili u odnosu da su pravili akciju.Ni oni nisu sigurni,ali tu je to negdje jer kad nađeš firmu da radi onda nema ručkova,pića,pa gdje je ono da šmugneš sa posla,pa onda da žena taj dan ne ode nikako,pa sjednu,napiju se i umjesto do 7 nekih se nemožeš riješiti ni do 12 sati.
a da ne spominjem ono kad komšija nešto posle bude radio ti si dužan da dođeš jer pobogu pa i on je tebi.
Čovjek koji radi u firmi koja se bavi gradnjom kaže da to u principu košta oko 400-500 km po kvadratu s tim da to podrazumijeva ključ u ruke.
Doduše po Hrvatskoj to kao ide puno više po pitanju cijena barem sam se to uvjerila kad je cijena izrade projekta u pitanju.
zlata

Post by zlata »

uozo wrote:Ja cu sebi 'vako nesta napravit'!
Image
Eheeeeeeeeeeh....za'malo pa ne odseli...ponovo....u moj rodni grad! :-D I bas sam se raspitivala za stanove....tuuuuuuu....u Habitat-u! :-)

http://www.habitat67.com
bauhaus

Post by bauhaus »

ima li u bih vec iskustava sa gradnjom "pasivnih" kuca , ili barem niskoenergetskih? one su vrlo popularne u austriji.kostaju vise,ali na duze se isplate zbog minimalne potrosnje energije, tzv. pasivnog zagrijavanja.

ja se bavim mislju nesto tako uraditi,nedaleko od sarajeva.sam bih projektovao uz pomoc austrijanaca arhitekata,a i gradio,tj . nadzirao.

inace takve kuce u austriji,zbog sve ostale skupoce u toj zemlji so oko 200.000-250.000 eur za oko 150-200 m2.u bik kontam 30%-40% od toga.
zlata

Post by zlata »

bauhaus wrote:ima li u bih vec iskustava sa gradnjom "pasivnih" kuca , ili barem niskoenergetskih? one su vrlo popularne u austriji.kostaju vise,ali na duze se isplate zbog minimalne potrosnje energije, tzv. pasivnog zagrijavanja.

ja se bavim mislju nesto tako uraditi,nedaleko od sarajeva.sam bih projektovao uz pomoc austrijanaca arhitekata,a i gradio,tj . nadzirao.

inace takve kuce u austriji,zbog sve ostale skupoce u toj zemlji so oko 200.000-250.000 eur za oko 150-200 m2.u bik kontam 30%-40% od toga.
Pa ako ista saznas....javi na PP! Mene zanima geotermicko grijanje...trenutno nemam vremena...al'cu se poceti informirati o tom nacinu grijanja-hladjenja kuca.
uozo

Post by uozo »

zlata wrote:
bauhaus wrote:ima li u bih vec iskustava sa gradnjom "pasivnih" kuca , ili barem niskoenergetskih? one su vrlo popularne u austriji.kostaju vise,ali na duze se isplate zbog minimalne potrosnje energije, tzv. pasivnog zagrijavanja.

Pa ako ista saznas....javi na PP! Mene zanima geotermicko grijanje...trenutno nemam vremena...al'cu se poceti informirati o tom nacinu grijanja-hladjenja kuca.
Ima onaj hepek sto ga ukopas u zemlju i koji na osnovu razlike temperature grije unutrasnje prostorije. U mene neki poznanik ce mislim tako nesto da ugradi i kol''ko se sjecam trebalo je par godina ili vise da bise isplatila takva investicija, ali posto ce mu Brandenburg subvencionirati mislim pola toga isplati se uraditi to.
zlata

Post by zlata »

uozo wrote:
zlata wrote:

Ima onaj hepek sto ga ukopas u zemlju i koji na osnovu razlike temperature grije unutrasnje prostorije. U mene neki poznanik ce mislim tako nesto da ugradi i kol''ko se sjecam trebalo je par godina ili vise da bise isplatila takva investicija, ali posto ce mu Brandenburg subvencionirati mislim pola toga isplati se uraditi to.
Moj susjed je inzinjer-savjetnik bas za "alternativne" sisteme grijanja-hladjenja...pa kad budem imala vremena...popricat'cu s'njim. Rek'o mi je da ce me poslati "na mjesto" kad se budu kopale jame...i postavljale cijevi za geotermicke grijanje. Kad budem gradila u BiH....SAMO tako. Ne pada mi na'pamet da se smrzavam...k'o vecina...il'da zivim sest mjeseci...u jednoj sobi. Radje cu uloziti u dobar sistem grijanja...neg'u jos 5 praznih-hladnih soba.
zlata

Post by zlata »

uozo wrote:
zlata wrote:

De i ti VIDI kako se to radi....pa da imamo jos vise podataka o najnovijoj tehnologiji....mada mi se to ukopavanje cijevi ne cini ko nesto zafrkano.
Shoshana

Post by Shoshana »

zlata wrote:
Image
Eheeeeeeeeeeh....za'malo pa ne odseli...ponovo....u moj rodni grad! :-D I bas sam se raspitivala za stanove....tuuuuuuu....u Habitat-u! :-)

Joj...ja radim s druge strane zaliva, i svaki dan gledam Habitat... LJudi moji, to je tako ruzno, ubi sivilo i beton... :( Na slikama, posebno, okruzeno zelenilom izgleda pristojno, ali uzivo je grozno...Lokacija je prvoligaska i arhitektura impozantna, ali...da mi ko kojim slucajem pokloni stan u Habitatu, ja bih ga odmah prodala :oops:
bauhaus

Post by bauhaus »

to sa "zemnim pumpama" sam malo pogledao.ima tu i mana i prednosti.
skupo je busenje,nekada mora dubina biti i preko 150 m.efekat isto nije uvijek najbolji,to trazi specijalizivane firme koje ispituju tlo za takvo grijanje.

pasivna kuca-passiv haus- ne mora imati taj sistem grijanja niti je svaka kuca sa njim pasivna.bio sam u jednoj pasivnoj kuci.grijanje i topla voda putem toplotnih kolektora,a eventualna dopuna na "pellets" grijanje.to su oni stapici od presovane piljotine.onda se mora imati poseban sistem za provjetravanje.izolacija,prozori itd. moraju imati posebne termicke karakteristike.
troskovi za grijanje,topla voda, za jednu godinu oko 100-200 eur.sve se isplati za oko 10 godina,cca.
sad ,kako to sve u bih izgleda... treba mijenjati polako svijest prema energiji. ima sunca,ima drveta i drvog otpada...
samo malo pedantnosti,truda kod gradjenja.optimist sam, mada postoji malo skepse kad je u pitanju kvalitet izvodjenja kod nas.i u austriji nisu svi specijalizovani...
ma tek sam se poceo sa tim svim zabavljati,uzeo neku literaturu itd. pa cemo vidjeti za dalje.srescu se uskoro u sarajevu sa nekim arhitektima pa cu razmijeniti misljenja...
uozo

Post by uozo »

Shoshana wrote:
zlata wrote:
Image

Joj...ja radim s druge strane zaliva, i svaki dan gledam Habitat... LJudi moji, to je tako ruzno, ubi sivilo i beton... :( Na slikama, posebno, okruzeno zelenilom izgleda pristojno, ali uzivo je grozno...Lokacija je prvoligaska i arhitektura impozantna, ali...da mi ko kojim slucajem pokloni stan u Habitatu, ja bih ga odmah prodala :oops:
Tako ti je to kad se arhitekta napusi pa crtta zgrade :lol:
Dobra mu bila trava pravo! :shock: :D
uozo

Post by uozo »

bauhaus wrote:to sa "zemnim pumpama" sam malo pogledao.ima tu i mana i prednosti.
skupo je busenje,nekada mora dubina biti i preko 150 m.efekat isto nije uvijek najbolji,to trazi specijalizivane firme koje ispituju tlo za takvo grijanje.

pasivna kuca-passiv haus- ne mora imati taj sistem grijanja niti je svaka kuca sa njim pasivna.bio sam u jednoj pasivnoj kuci.grijanje i topla voda putem toplotnih kolektora,a eventualna dopuna na "pellets" grijanje.to su oni stapici od presovane piljotine.onda se mora imati poseban sistem za provjetravanje.izolacija,prozori itd. moraju imati posebne termicke karakteristike.
troskovi za grijanje,topla voda, za jednu godinu oko 100-200 eur.sve se isplati za oko 10 godina,cca.
sad ,kako to sve u bih izgleda... treba mijenjati polako svijest prema energiji. ima sunca,ima drveta i drvog otpada...
samo malo pedantnosti,truda kod gradjenja.optimist sam, mada postoji malo skepse kad je u pitanju kvalitet izvodjenja kod nas.i u austriji nisu svi specijalizovani...
ma tek sam se poceo sa tim svim zabavljati,uzeo neku literaturu itd. pa cemo vidjeti za dalje.srescu se uskoro u sarajevu sa nekim arhitektima pa cu razmijeniti misljenja...
Nije to ba bas tako i tesko naci. Imam sad upravo neke levate iz australije koji nesto hoce da im ovdje pravimo pa su se raspitivali za te stvari. Haman cu htio ne htio morati da se pozabavim sa tom tehnikom. A imam ja jednog star arhitektu spanca, on je strucnjak za te levatske projekte u kojima mora ono sve greenpeace da bude. Samo sto su mu zgrade super nefunkcionalne! Vise lice na neke koncertne dvorane nego na nesto drugo. Mogu ga pitati ima li sta ako ti treba u vezi ove teme. Ionako cu u Madrid za koji mjesec. :-)
zlata

Post by zlata »

Geotermicko grijanje...info:

http://geoheat.oit.edu/ghp/survival.pdf
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ma more i obicna brvnara, samo nek je dobro osvijetljena i visoka jedno 3 metra da mogu dahnut i prnut ko cojk.
ako ne budem mogo imat djece ma jedno 2 sobice skuckat sa ce mi vise, teska srca bi mogo prihvatit da zivim u zgradi da se guram sa komsilukom, dojadilo mi vise, sta imam trosit pare na dvore ako nece imat kome ostat...
Post Reply