Studiram arhitekturu i znam ponešto o kamenu. Mislim da debljina od 2 cm ne može izdržati stalno hodanje, jer najmanje klackanje ploče će dovesti do pucanja kamena. Dakle, raspitaj se dobro o čvrstoći kamena koji uzimaš. Ako ti ne znaju reći, uzmi jednu ploču te debljine, stavi je pola na uzvišenje,pola sa strane (npr. stavi je da se klacka na komadicu daske i probaj stati da vidis hoće li pući). Također, gledaj da je kamen koji kupuješ prirodno iz mjesta gdje i postavljaš kamen. Ljudi često kupe kamen iz Hercegovine, koji nekad dobro izgleda, onda dođe jak mraz i sve ispuca. Jer taj kamen prirodno nikad nije bio izložen takvim temperaturama. (recimo primorski kamen na apartmanima na Bjelašnici, znam pouzdano da su sve ploče na terasama apartmana popucale od mraza jer su bile 2cm debele, i nisu se raspitali o uticaju mraza na izabrani kamen).
Također, zašto bježiš od betona? To se jako lijepo može napraviti, i da ne izgleda hladno i jeftino. Mogu se naći interesantni komadi betona (možeš sam napravit kalup i lagano izljevati jedan po jedan). Također je super kad se naprave komadi betona različitih dimenzija, onda to ispadne moderno, a veoma je zahvalno i jednostavno. Također kod betona treba paziti na marku betona i debljinu ploča, kako ne bi ispucale od hodanja, i da ne budu preduge, jer onda dolazi do pucanja betona zbog slijeganja zemljišta na nekim mjestima, i u tom slučaju se stavi malo armature. Ja bih na tvom mjestu uzeo zanimljive betonske ploče različitih veličina i uradio ih sa tankom rabic mrežom, da budem siguran da ne ispucaju. Imaju i kvalitetne boje za beton, pa te ploče možeš lijepo ofarbati u bijelo, bojom koja se može prati.
Ako već hoćeš kamen, pogledaj kamenolome prema Kiseljaku. Ja sam tu kupovao tamno plavi kamen za kamenu ogradu. A imaš ljude koji prodaju sve od kamena (klupice, ploče, ) kad kreneš prema groblju Vlakovo, pa na pola puta s desne strane. Firma se zove Marmex, rade svakakve stvari s kamenom, i oni ti sigurno mogu ponuditi dobar izbor. Znači, voziš autoputem kroz Blažuj u pravcu iz grada, i 100 metara prije kružnog toka na Mostarskom raskršću skreneš desno prema Vlakovu. I na pola puta od te tačke do groblja Vlakovo je Marmex s desne strane.
Sretno, i javi kako je prošlo i šta si odlučio

.