Ja uvijek mislio cimet a ovdje kažu neka kasijaMa.Le.Na wrote:hm zanimljivo
sta je onda ono mjeveno sto prodaju ?
Cimet
Moderator: anex
-
Misterxy
#26 Re: Cimet
- Edinz
#27 Re: Cimet
Mozda je ministarstvo finansija Sri Lanke lansiralo to da je samo njihov cimet oriđiđi
Elem preko puta Badema na čarsiji prodaju Iranski cimet, i po granulaciji i mirisu cini mi se da nije cassia. Da li je iko probao??
-
Verocious
#28 Re: Cimet
Jel tu kinezi umjesaju prste odmah nesto ne valja
pa makar to bilo i cimet 
-
Nadza
#29 Re: Cimet
Najbolje je kupiti (ako ima) cimet u stapicima. Tada se odmah prepozna pravi cimet. Stapici od pravog cimeta su viseslojni i puno mekaniji od kasije. Lako se melju u elektricnom mlinu na kafu, dok se kasija ne moze samljeti tako.
- e><pert
#30 Re: Cimet
I gdje sad kupiti pravi cimet?
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
- TDK-90
#31 Re: Cimet
Evo ja prve informacije o cimetu nađoh ovde a pošto sam health food freak zabrinuh se
Elem odem neki dan u Bingo da baš pogledam ta pakovanja cimeta i naiđem na ovo pa da testiram
Pakira firma SETI iz Sarajeva, zemlja porijekla = NEMA ???

Znači 10 grama štapići 0,75 KM = 1 kg = 75,- KM
Štapići pakovani u najlonsku vrećicu i kada sam ih izvadio nemaju skoro pa nikakav miris, lagani su i vrlo lako se prstima smrskaju kao i štapići što ih jedemo, oni dječiji

U mlinu za kafu sam ih samljeo i dobio sam neku masu svijetlu braon kao kad bi duhan iz cigare samljeo- znači nije baš prah nego malo malo vlažnije od praha, i baš kao kora neka od drveta kad bi se samljela - znači samljeveno i dobije se neka masa koja nije mokra ili ljepljiva ali nije ni prah ( možda bi stajanjem na zraku se prosušilo
)

Masa je svijetlo braon boje nije baš kao prašaka kako rekoh već se tačno vidi da je kao neka kora drveta samljevena, vlažnost mase je kao kod duhana iz cigare kada se cigara smrvi. UKUS JE SLATKAST ne davi u grlu kao onaj Casia MIRIS NIJE TOLIKO JAK - INTENZIVAN kao kod Casia i malo je drugačiji....njie kao što sam navikao miris
ali ima onu neku orijentalnu notu
Ista firma SETI - Sarajevo pakira i prodaje mljeveni cimet CINNAMON ( CINNAMONUM VERUM ) slika na naslovnici su očito Casia i zemlja porijekla Indonezija.... materija je praškasta, sviietlo braon boje, sa vidljivim ostatcima nečega tvrdog kao ostatci kafe zrnca neka , miris odgovara onom kojem sam i očekivao , ukus slatkast

Eh sad mene zanima da li sam ja potrefio stvarno pravi Cimet onaj u štapićima ili je sad to neka treća varijanta

Elem odem neki dan u Bingo da baš pogledam ta pakovanja cimeta i naiđem na ovo pa da testiram

Znači 10 grama štapići 0,75 KM = 1 kg = 75,- KM

U mlinu za kafu sam ih samljeo i dobio sam neku masu svijetlu braon kao kad bi duhan iz cigare samljeo- znači nije baš prah nego malo malo vlažnije od praha, i baš kao kora neka od drveta kad bi se samljela - znači samljeveno i dobije se neka masa koja nije mokra ili ljepljiva ali nije ni prah ( možda bi stajanjem na zraku se prosušilo

Masa je svijetlo braon boje nije baš kao prašaka kako rekoh već se tačno vidi da je kao neka kora drveta samljevena, vlažnost mase je kao kod duhana iz cigare kada se cigara smrvi. UKUS JE SLATKAST ne davi u grlu kao onaj Casia MIRIS NIJE TOLIKO JAK - INTENZIVAN kao kod Casia i malo je drugačiji....njie kao što sam navikao miris
Ista firma SETI - Sarajevo pakira i prodaje mljeveni cimet CINNAMON ( CINNAMONUM VERUM ) slika na naslovnici su očito Casia i zemlja porijekla Indonezija.... materija je praškasta, sviietlo braon boje, sa vidljivim ostatcima nečega tvrdog kao ostatci kafe zrnca neka , miris odgovara onom kojem sam i očekivao , ukus slatkast

Eh sad mene zanima da li sam ja potrefio stvarno pravi Cimet onaj u štapićima ili je sad to neka treća varijanta
-
Lutijena
#32 Re: Cimet
ja kupujem MAESTRO cimet (zemlje porijekla Indonezija) i tek sada kad sam pročitala postove na ovoj temi proguglam i nađem ovu stranicu
http://www.drogakolinska.com/sl/mediji/ ... i/2008/120
TDK_90 izgleda da je to pravi cimet
http://www.drogakolinska.com/sl/mediji/ ... i/2008/120
TDK_90 izgleda da je to pravi cimet
-
relevantan
#33 Re: Cimet
Čekam da još neko potvrdi da je ovaj cimet od TDK-90 taj pravi
mati mi godinama pije onaj iz butika Badem zbog dijabetesa, jbt., dohakat će joj njihov ''cimet''

- ciki4
#34 Re: Cimet
Pravi cimet, kako sam ja informisana, je sam onaj cejlonski, čim piše zemlja porijekla Indonezija, nije to to. Ja kupujem cimet u štapiću i izrendam ga na najsitnije rende. Kupim u onoj prodavnici zdrave hrane u bbi kod Kozma i Konzuma. Jedan štapić 2KM 
- ciki4
#35 Re: Cimet
U Bademu cimet isto nije ¨pravi¨ cejlonski cimet
to mi je rekla cura koja tamo radi 
-
Verocious
#36 Re: Cimet
Pa i to sto kupujes u toj radnji je kasija a ne cimetciki4 wrote:Pravi cimet, kako sam ja informisana, je sam onaj cejlonski, čim piše zemlja porijekla Indonezija, nije to to. Ja kupujem cimet u štapiću i izrendam ga na najsitnije rende. Kupim u onoj prodavnici zdrave hrane u bbi kod Kozma i Konzuma. Jedan štapić 2KM
-
tyty
#37 Re: Cimet
Ljudi
VAŽNA OBAVJEST
Pravi cimet imate naći u Amako komercu, pakovanje od Seti-ja.
VAŽNA OBAVJEST
Pravi cimet imate naći u Amako komercu, pakovanje od Seti-ja.
-
tyty
#39 Re: Cimet
nijeold school23 wrote:Jel ovo pravi cimet?![]()
-
tyty
#40 Re: Cimet
Za ovaj u stapicima - potrefio si pravi cimetTDK-90 wrote:Evo ja prve informacije o cimetu nađoh ovde a pošto sam health food freak zabrinuh se![]()
Elem odem neki dan u Bingo da baš pogledam ta pakovanja cimeta i naiđem na ovo pa da testiram![]()
Znači 10 grama štapići 0,75 KM = 1 kg = 75,- KMŠtapići pakovani u najlonsku vrećicu i kada sam ih izvadio nemaju skoro pa nikakav miris, lagani su i vrlo lako se prstima smrskaju kao i štapići što ih jedemo, oni dječiji
![]()
U mlinu za kafu sam ih samljeo i dobio sam neku masu svijetlu braon kao kad bi duhan iz cigare samljeo- znači nije baš prah nego malo malo vlažnije od praha, i baš kao kora neka od drveta kad bi se samljela - znači samljeveno i dobije se neka masa koja nije mokra ili ljepljiva ali nije ni prah ( možda bi stajanjem na zraku se prosušilo)
Masa je svijetlo braon boje nije baš kao prašaka kako rekoh već se tačno vidi da je kao neka kora drveta samljevena, vlažnost mase je kao kod duhana iz cigare kada se cigara smrvi. UKUS JE SLATKAST ne davi u grlu kao onaj Casia MIRIS NIJE TOLIKO JAK - INTENZIVAN kao kod Casia i malo je drugačiji....njie kao što sam navikao mirisali ima onu neku orijentalnu notu
![]()
Eh sad mene zanima da li sam ja potrefio stvarno pravi Cimet onaj u štapićima ili je sad to neka treća varijanta![]()
![]()
![]()
za mljeveni ne znam jer kako se kaze tesko je bilo cemu mljevenom vjerovat od mesa pa na dalje
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#42 Re: Cimet
To je ono sto narod ne konta.abortus wrote:Pravi cimet je jako jako skup...
Sve i da se ima kupiti kod nas kostao bi ko suho zlato.
-
abortus
#43 Re: Cimet
Govorim za kolegu gore koji je izračunao da je kilo oko 75 KM.ladyblue18 wrote:To je ono sto narod ne konta.abortus wrote:Pravi cimet je jako jako skup...
Sve i da se ima kupiti kod nas kostao bi ko suho zlato.
Što i jest skupo ali naručiti preko interneta dođe čini mi se 40-50 dolara kilo tako da je to približno to...
Imaš li kakav info šta nam još od generičkih proizvoda podvaljuju kao originalno a nije?????
- ladyblue18
#44 Re: Cimet
Ma ne podvaljuje niko cimet kao originalan. Cimet koji mi koristimo je cimet tj. kasija koji se koristi sirom svijeta i nema tu neke mudrosti. Samo sto je marketing i paranoja cudo.
A i vjerujem da jako malo svijeta uopste zna da postoji "pravi" cejlonski cimet. Nisam ni ja znala unazad 2,3 godine.
Iako me cudi da ga u Bademu nema, ali vjerovatno znaju ljudi da im se ne isplati.
A i vjerujem da jako malo svijeta uopste zna da postoji "pravi" cejlonski cimet. Nisam ni ja znala unazad 2,3 godine.
Iako me cudi da ga u Bademu nema, ali vjerovatno znaju ljudi da im se ne isplati.
-
abortus
#45 Re: Cimet
Ovaj Setijev je pravi cimet.ladyblue18 wrote:Ma ne podvaljuje niko cimet kao originalan. Cimet koji mi koristimo je cimet tj. kasija koji se koristi sirom svijeta i nema tu neke mudrosti. Samo sto je marketing i paranoja cudo.
- ladyblue18
#46 Re: Cimet
E da, trazila sam ga po hipermarketima, nisam ga nasla. A da idem u Bingo samo zbog njega daleko mi. 
-
abortus
#47 Re: Cimet
Amko komercladyblue18 wrote:E da, trazila sam ga po hipermarketima, nisam ga nasla. A da idem u Bingo samo zbog njega daleko mi.
-
samsung456
#48 Re: Cimet
sad kad vjerovatno imamo "pravi" cimet u Sa, tesko je prosetati do Bingo marketaladyblue18 wrote:E da, trazila sam ga po hipermarketima, nisam ga nasla. A da idem u Bingo samo zbog njega daleko mi.
- ladyblue18
#49 Re: Cimet
Meni je apsolutno svejedno jer cimet ionako ne koristim cesto.samsung456 wrote: sad kad vjerovatno imamo "pravi" cimet u Sa, tesko je prosetati do Bingo marketa
@abortus - fala
-
samsung456
#50 Re: Cimet
da, apsolutno je svejedno, iako si ga trazila po hipermarketimaladyblue18 wrote:Meni je apsolutno svejedno jer cimet ionako ne koristim cesto.samsung456 wrote: sad kad vjerovatno imamo "pravi" cimet u Sa, tesko je prosetati do Bingo marketa![]()
@abortus - fala