Cimet
Moderator: anex
- bez_ideje
#2 Re: Cimet
Tesko......sve po radnjama je kasija
-
komentar
#3 Re: Cimet
Znam, uvalili su mi u Badem butiku na Baščaršiji kasiju još naglašavajući da je to pravi cimet iz Šri Lanke. Ne mogu da vjerujem da tako svjesno varaju ljude.
Usput kasija je i u sveprisutnim Kotany-jevim (već kako se piše) pakovanjima.
Neko će se otrovati.
Usput kasija je i u sveprisutnim Kotany-jevim (već kako se piše) pakovanjima.
Neko će se otrovati.
- bez_ideje
#4 Re: Cimet
Eh...meni su rekli da ne mogu bolje od njih znati sta je cimet
Ma kasija je u svim pakovanim "cimetima"...i obicno nije naznaceno sta je na kesici.....A sta ces,puno je jeftinija od pravog cimeta.....ima li sta jace od toga !
Ma kasija je u svim pakovanim "cimetima"...i obicno nije naznaceno sta je na kesici.....A sta ces,puno je jeftinija od pravog cimeta.....ima li sta jace od toga !
-
samo gost
#5 Re: Cimet
Evo adresa stranice s koje se može naručiti pravi cimet. Doduše cijena isporuke u BiH je skoro kao i cijena naručenog cimeta, ali evo da imate http://www.ceylon-cinnamon.com/Identify-Cinnamon.htm
- Ma.Le.Na
#6 Re: Cimet
hm zanimljivo
sta je onda ono mjeveno sto prodaju ?
sta je onda ono mjeveno sto prodaju ?
-
Gospoda Ministarka
#7 Re: Cimet
Zar nije cimet ovo sto kupuujemo u vrecicama?
- Ljuska_u_BaklaFi
#8 Re: Cimet
Upravo sam i sama zabezeknuta
pa sta ja to trosim svo vrijeme 
-
Gospoda Ministarka
- bez_ideje
#10 Re: Cimet
Kasija je kineski cimet.....slican je cejlonskom koji se smatra pravim cimetom,medjutim ima visi nivo nekog kumarina (ne znam sta je to)..al kazu da je stetno.....pa je i ovaj u vecim kolicinama stetan .
Tvrdji je od cejlonskog i kad ga gledas u stapicima izgleda kao da su se dva stapica zavrnula jedan u drugi.....puno je jeftiniji od cejlonskig i maltene u svim zacinima i kesicama koje kupis
Tvrdji je od cejlonskog i kad ga gledas u stapicima izgleda kao da su se dva stapica zavrnula jedan u drugi.....puno je jeftiniji od cejlonskig i maltene u svim zacinima i kesicama koje kupis
-
komentar
#11 Re: Cimet
Kasija (Cassia) sadrži toksin kumarin (coumarine) koji dovodi do teških oštećenja bubrega i jetre!
U pravom cimetu navedeni je prisutan u zanemarivim količinama dok ga kasija sadrži značajno više te se zbog navedenog ne preporučava koristiti - nikako ili u velikim količinama.
Postoji uočljiva razlika u izgledu između cimeta i kasije koju večina naroda ne zna te se kod nas kasija podvaljuje kao cimet svugdje od Kotany-jevih pakovanja "cimeta" do onog Badem butika na Baščaršiji koji svi prodaju zapravo kasiju.
Mogu zamisliti šta već melju.
Maestro Droge Portorož je svojevremeno pakovao i prodavao pravi cimet ali ga se ne može naći u prodavnicama u Sarajevu.
Razlika u izgledu između kasije i cimeta se može vidjeti na ovoj slijedećoj slici:

Kasija se sastoji od jednog tvrdog sloja kore koji nije prhak u unutrašnjosti, tamnija je dok je cimet svjetliji i sastoji se od više uočljivih slojeva u sastavu koji se sa unutrašnje strane razdvajaju od cjeline.
U pravom cimetu navedeni je prisutan u zanemarivim količinama dok ga kasija sadrži značajno više te se zbog navedenog ne preporučava koristiti - nikako ili u velikim količinama.
Postoji uočljiva razlika u izgledu između cimeta i kasije koju večina naroda ne zna te se kod nas kasija podvaljuje kao cimet svugdje od Kotany-jevih pakovanja "cimeta" do onog Badem butika na Baščaršiji koji svi prodaju zapravo kasiju.
Mogu zamisliti šta već melju.
Maestro Droge Portorož je svojevremeno pakovao i prodavao pravi cimet ali ga se ne može naći u prodavnicama u Sarajevu.
Razlika u izgledu između kasije i cimeta se može vidjeti na ovoj slijedećoj slici:

Kasija se sastoji od jednog tvrdog sloja kore koji nije prhak u unutrašnjosti, tamnija je dok je cimet svjetliji i sastoji se od više uočljivih slojeva u sastavu koji se sa unutrašnje strane razdvajaju od cjeline.
- Ljuska_u_BaklaFi
#12 Re: Cimet
E nakusala sam se ja kasije, onda 
-
Gospoda Ministarka
- iceman ze
#15 Re: Cimet
ja bas veceras na Carsiji htio svratiti i uzeti na vagu badem sa "cimetom"......
e stvarno me isprepadaste ovim komentarima, pa ja svaki petak gore navratim, i pocastim se...... 
- mayab
#16 Re: Cimet
Hmm, evo gledam bočice Kotanyi cimeta, jedna starija je na kojoj pise zemlja podrijetla Sumatra, Sri Lanka , i jedna novija gdje stoji Indonezija! 
-
komentar
#17 Re: Cimet
Ko potrošači trebamo se boriti da nas niko ne vara za naše novce.
Kasija je jeftiniji supstitut pravom cimetu ali ima negativne strane da je u velikim količinama toksična. Isto tako je pitanje koji je omjer u njenom sastavu drugih sastojaka i eteričnih ulja svojstvenih pravom cimetu.
Ako ima neko da izračuna koliko je jeftinija u odnosu na pravi cimet koji se može naručiti preko interneta. Kasiju prodaju negdje 20 KM kilogram, mislim....
Kasija je jeftiniji supstitut pravom cimetu ali ima negativne strane da je u velikim količinama toksična. Isto tako je pitanje koji je omjer u njenom sastavu drugih sastojaka i eteričnih ulja svojstvenih pravom cimetu.
Ako ima neko da izračuna koliko je jeftinija u odnosu na pravi cimet koji se može naručiti preko interneta. Kasiju prodaju negdje 20 KM kilogram, mislim....
-
komentar
#18 Re: Cimet
Sumatra nije Šri Lanka, Sumatra je otok Indonezije!mayab wrote:Hmm, evo gledam bočice Kotanyi cimeta, jedna starija je na kojoj pise zemlja podrijetla Sumatra, Sri Lanka , i jedna novija gdje stoji Indonezija!
-
ipsilon
#19 Re: Cimet
Joj pakaša u badem butiku.. Zači tu kasiju melju i u onaj mix za snižavanje holesterola i šećera...
Pa stvarno ću im se obratiti i zahtjevati nazad svoj novac koji sam godinama tamo ostavljao.
Hvala na informaciji.
Pa stvarno ću im se obratiti i zahtjevati nazad svoj novac koji sam godinama tamo ostavljao.
Hvala na informaciji.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#20 Re: Cimet
ipsilon wrote:i zahtjevati nazad svoj novac koji sam godinama tamo ostavljao.
-
hip
#21 Re: Cimet
Ja sam kupio cimet štpiće u jednom
grčkom marketu u Beogradu za otprilike 1,2 KM (nekoliko štapića). Iznenadio se kako je
jeftin i kako lijepo mirišu. Mora da ima i u Sarajevu u ovim većim marketima
grčkom marketu u Beogradu za otprilike 1,2 KM (nekoliko štapića). Iznenadio se kako je
jeftin i kako lijepo mirišu. Mora da ima i u Sarajevu u ovim većim marketima
-
Suzie Q
#22 Re: Cimet
nakon ove teme svaki put kad uđem u neku radnju pogledam odakle je cimet mada ga ne kupim. tako sam u Italiji nedavno kupila bočicu pravog za 1,25 eura.nemam šta reći, diše i miriše
kad sam se već našla kod police sa začinima počastila sam se i domaćim origanom, eh koja je to tek razlika od ovoga što ovdje prodaju.....
kad sam se već našla kod police sa začinima počastila sam se i domaćim origanom, eh koja je to tek razlika od ovoga što ovdje prodaju.....
-
Suzie Q
#23 Re: Cimet
pametni Nijemci na vrećici upozoravaju na štetnost kasije dok kod nas to nećemo zadugo dočekati, isto sam u Italiji primjetila da na vrećicama dijetetskog sladila u kafićima piše količina udjela i upozorenje na aspartam, a kod nas tek sada kruže mailovi o njegovoj štetnosti, većina ljudi i ne zna za taj otrovhadzinica wrote:ja sam kupila kesicu cimeta u DM-u
doduse...70% cimet,30%casia
i fakat mirise na cimet
-
Hasharijast
#24 Re: Cimet
Odlicna tema, posebno imajuci u vidu da je u poslijednje vrijeme postalo popularno piti "cimet" za povecanje imuniteta.
Interesantno je da je Njemacka zabranila uvoz casije.
Cassia could be Toxic - Please click this link to read why Germany banned the import of Cassia:
http://www.bfr.bund.de/cd/8492
Interesantno je da je Njemacka zabranila uvoz casije.
Cassia could be Toxic - Please click this link to read why Germany banned the import of Cassia:
http://www.bfr.bund.de/cd/8492
-
Verocious
#25 Re: Cimet
Nego, jel se popravila sta situacija ima li gdje uzeti pravog cimeta u Sarajevu?