Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jednom sam ostavio bakšiš i desila se neugodna situacija jer je frajer zaboravio da mi da račun
kad sam tražio račun ponovo mi je pokušao naplatiti isti račun :D:D
Dok sam zivio vani, gdje je obicaj da se ostavi, ostavljao sam i to vise nego sto je "propisano". I sam sam radio u usluznoj industriji gdje je baksis vazan dio primanja i znam kako je. Ovdje u Bosni - rijetko kad ostavljam, u kaficima nikad, u restoranima jedno 5-10 % od velicine racuna a taksistima uvijek ostavim 2-3 marke neovisno od cijene prevoza jer mislim da su njihove usluge potcijenjene.
Konobari su najgora sorta, odmah poslije taksista. Ako osjeti da nema naponice ponasanje prelazi u bezobrazluk. Plus moras se svadjati sa njima da ti donese sta hoces.
Baksis za dobru uslugu ? Smijesno
Pa onda i pekaru moramo ostavit baksis kad dobro ispece peciva. Cista budalestina od 'obicaja'
Ps. Postar donese penziju (crkavicu) i baka mu da 2 marke. Veli neka sine vidis kako je brzo i uredno donio?
Svi naplate svoje usluge, i ocekivat je da te usluge dobro izvrse. baksis - zaboravi.
Vjerovali ili ne ali konobar na Vrelu Bosne mi sjede za hastal i prica ovako.E moj pasa mala plata znas kako ti je ovdje bio rat da mi nije jos baksisa nebi prezivio.Ja ga damgle i fino sam mu reko da mora otic do gazde da mu trazi povecanje plate jer od iste nemoze zivjet.Kako je samo ljut bio konobar.
SiSaJuMe wrote:Baksis za dobru uslugu ? Smijesno
Pa onda i pekaru moramo ostavit baksis kad dobro ispece peciva. Cista budalestina od 'obicaja'
Ps. Postar donese penziju (crkavicu) i baka mu da 2 marke. Veli neka sine vidis kako je brzo i uredno donio?
Svi naplate svoje usluge, i ocekivat je da te usluge dobro izvrse. baksis - zaboravi.
U nekim profesijama plata jednostavno ne odgovara trudu i radu zaposlenog. U nekim zemljama plata je minimalna i baksis obavezan, to je u stvari cijena usluge, koja nije uracunata u cijenu jela i pica. Tako da konobari uglavnom zive od baksisa.
pojasni mi to kako je baksis obavezan. jel kupcu/korisniku tih usluga kazes klopa i pice su ti 10 maraka i daj jos 2 marke baksisa jer je obavezan?
Ps. A to sto je mala plata,. pa i moj poznanik je rudar sa malom platom i kopa po cijeli dan , pa kad ti cumur nalozes sjeti se njega i daj mu baksis jer ti cumur super gori.
na mom radnom mjestu je nedavno jedan pacijenat ostavio ceduljicu sa porukom i 200 norveskih krona da mi kupimo kolac ili nesto. raportirano je odmah i novac je, dan poslije, poslan kao preporuceno pismo na njegovu adresu.
zasto neko nekome da ostavlja baksis ako su plate koliko toliko normalne?
u restoranu imam obicaj dati baksis, a koliko? - zavisi od usluge.
SiSaJuMe wrote:Ps. A to sto je mala plata,. pa i moj poznanik je rudar sa malom platom i kopa po cijeli dan , pa kad ti cumur nalozes sjeti se njega i daj mu baksis jer ti cumur super gori.
Slazem se. Mislim da rudar zasluzuje baksis puno vise nego jedan konobar (koji makar moze udisati cisti vazduh).
Redovno ostavljam bakšiš na mjestima u koja zalazim.Za neku sitnu paru neću osiromašiti niti će se neko,ko prima,obogatiti I naravno uvjek imam prolaz Naravno,sve je stvar osjećaja za parama.U mom slučaju,što ih više trošim više dolaze
komi wrote:jednom sam ostavio bakšiš i desila se neugodna situacija jer je frajer zaboravio da mi da račun
kad sam tražio račun ponovo mi je pokušao naplatiti isti račun :D:D
daklem više ne ostavljam bakšiš
jel mi dobro opravdanje? a :D:D
sto ce ti racun..i ko je vidio da se pare+baksis daju prije racuna ....komi...krajnje si smotan