Pajdo moj ja imam 37 godina, a otkad znam za sebe nana rahmetile mi ajran (ne ayran to je ono lafo da izgleda više ''stranjski'' proizvod) pravila i toga je bilo u svakom selu u BiHEborg wrote:Vidim evo i da je Meggle krenuo sa ayranom nakon Milkosa. Je li to samo trend djelimično uvjetovan prilivom turskih studenata i turista ili je tradicija postojala i od ranije u BiH?
Ja do prije par mjeseci nikada to nisam ni probao niti sam bio siguran šta je to. Sviđa mi se i često je ugodniji i od jogurta u nekim situacijama.
Je li toga bilo prije rata u prodaji ili na selu ili je došlo zajedno sa valom kebaba i nargila?
Ayran - trend ili tradicija?
Moderator: anex
- edo_79
#26 Re: Ayran - trend ili tradicija?
- Billy The Pljuc
#27 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ma ayran je sasvim OK, barem meni i mojima, dvije flase sedmicno se potrose, Milkosovog ofskroz. Nekad davno kod druga iz djetinjstva smo cesto znali piti kiselo mlijeko (ono sto ostane kad se kajmak obere sa povrsine - da ne bude zabune) pomijesano s vodom i posoljeno, oni su to zvali mlacenica ili mlacanica (nemrem se vise sjetiti) i ovaj Ayran me donekle podsjeca na to.
- karanana
#28 Re: Ayran - trend ili tradicija?
ayran mi je odron. probo jednom gutljaj-dva i to je to.
- Better Man
#29 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Kakav Ayran? to je čista glupost i još posoljeno. Najbolje piti jogurt, tj. kiselo mlijeko.
- beautyfool
#30 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Volim sve mlijecne proizvode osim slatkog mlijeka 
Ajran je super, osvjezava, pogotovo kad je vrucina a za nas sa niskim pritiskom idealno.
Ajran je super, osvjezava, pogotovo kad je vrucina a za nas sa niskim pritiskom idealno.
- graue_maus
#31 Re: Ayran - trend ili tradicija?
[quote="drunken tiger"od jednog jogurta možeš napraviti 10 ayrana po istoj cijeni!![/quote]
3 dijala jogurta i jedan dio vode i na to prstovat soli,dobro promjesati najbolje sa mikserom
....... ........
3 dijala jogurta i jedan dio vode i na to prstovat soli,dobro promjesati najbolje sa mikserom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Meni vala bas dobar. Ne kao Zbregov kefir, ali sasma dobar 
- velikibrnjo
#33 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Dobar je ajran, dobro su ga ovi u milkosu smuckali
najbolji koji sam pio je gazijev, bolji je od naseg al jos malo i bice to isto
al opet kefir je kefir (opet milkos) sve ostalo je taraba
najbolji koji sam pio je gazijev, bolji je od naseg al jos malo i bice to isto
al opet kefir je kefir (opet milkos) sve ostalo je taraba
- SanskiBiser
#34 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ayran se u nasem narodu u Krajini jos zove i METENIK jer se kod nas pravio od onog sto ostane kad se u stapu izmete mlijeko, sirotinjski jogurt, poslije 1945 tokom gladnih godina kad je UNRA hranila Jugoslaviju kod sirotinje je pravilo bilo "Metenika (Ayrana) i Kukuruze" za prezivljavanje...kasnije je jos u to dodan i kuhani kupus
Inace najlakse cete napraviti Ayran nakon sto popijete jogurt iz boce, ubacite u bocu prstohvat soli i naspete do trecine boce hladne vode i promuckate i eto vam Ayran. Ubilo se za uz Burek. 
Last edited by SanskiBiser on 08/06/2016 12:41, edited 1 time in total.