Ayran - trend ili tradicija?
Moderator: anex
-
Eborg
#1 Ayran - trend ili tradicija?
Vidim evo i da je Meggle krenuo sa ayranom nakon Milkosa. Je li to samo trend djelimično uvjetovan prilivom turskih studenata i turista ili je tradicija postojala i od ranije u BiH?
Ja do prije par mjeseci nikada to nisam ni probao niti sam bio siguran šta je to. Sviđa mi se i često je ugodniji i od jogurta u nekim situacijama.
Je li toga bilo prije rata u prodaji ili na selu ili je došlo zajedno sa valom kebaba i nargila?
Ja do prije par mjeseci nikada to nisam ni probao niti sam bio siguran šta je to. Sviđa mi se i često je ugodniji i od jogurta u nekim situacijama.
Je li toga bilo prije rata u prodaji ili na selu ili je došlo zajedno sa valom kebaba i nargila?
-
HomeArt
#2 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ne vjerujem da ima direktne veze sa turskim studentima ali je izgleda dobro prihvaćen u BiH jer je i Megle počeo proizvodnju Ayrana. Kefir smo isto tako "uvezli" kao mnoge druge mliječne proizvode. Milkos je (kao i mnogi drugi) počeo proizvoditi Grčki jogurt a sigurno nije radi priliva grčkih studenata.
Inače kasnimo sa svim pa ako ništa bar nismo prvo uvezli Ayran nego smo ga počeli proizvoditi.
Inače kasnimo sa svim pa ako ništa bar nismo prvo uvezli Ayran nego smo ga počeli proizvoditi.
- drunken tiger
#3 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Kapitalizam. Uzimanje para budalama. Razrijeđeni posoljeni jogurt 
-
Eborg
#4 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Koliko znam kefir se proizvodi preko 50 godina u Milkosu a mislim da ga i ljudi na selu prave ili su pravili. Onda ayran nije imao takav put, nije ga bilo u Jugi?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Moguce je da se cilja i na tursku klijentelu, ali mislim da mu se malo vise gleda u zube zbog zemlje porijekla.
Znas ti nas-jebo ti nas. Kad se reklamira nesto, dovoljno je napisati "po originalnoj svicarskoj recepturi" ili "njemacki proizvod" i nema polemike. Dok Turska ima malo drukciji tretman i budi drukcije konotacije.
Sve u svemu, meni je solidan. Uzmem ga ponekad, ali nazalost i dalje nema priblizno dobrih (za moj ukus) bh pandana legendarnom Zbregov kefiru i Dukatovom LGG-u
Znas ti nas-jebo ti nas. Kad se reklamira nesto, dovoljno je napisati "po originalnoj svicarskoj recepturi" ili "njemacki proizvod" i nema polemike. Dok Turska ima malo drukciji tretman i budi drukcije konotacije.
Sve u svemu, meni je solidan. Uzmem ga ponekad, ali nazalost i dalje nema priblizno dobrih (za moj ukus) bh pandana legendarnom Zbregov kefiru i Dukatovom LGG-u
- insomnia78
#6 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Oto drugoEborg wrote:Vidim evo i da je Meggle krenuo sa ayranom nakon Milkosa. Je li to samo trend djelimično uvjetovan prilivom turskih studenata i turista ili je tradicija postojala i od ranije u BiH?
Za mene cista glupost. Ne lici ni na sta. U stvari, lazem, liči na to da je neko malo propr'o ambalazu od jogurta posolio i dao ti da popijes
- vjesticanametli
#7 Re: Ayran - trend ili tradicija?
meni je poznat od 90-ih iz njemacke ali iskreno bljaaaaaaaaak..... turci to mlate
LM insomnia je vec opisao propiranje hahahha i posljenu vodu
LM insomnia je vec opisao propiranje hahahha i posljenu vodu
-
HomeArt
#8 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Kefir je možda najstariji Milkosov peoizvod i sigurno najprepoznatljiviji ali i Kefir je uvezen nema nikakve veze s Bosnom. Stalno se uvode i uvoze novi proizvodi, na hiljade današnjih proizvoda nije bilo u Jugi. Jedina razlika između Ayrana i Radler piva npr. je što smo Ayran nekim čudom počeli proizvoditi u BiH a ne uvoziti kao sve ostalo.Eborg wrote:Koliko znam kefir se proizvodi preko 50 godina u Milkosu a mislim da ga i ljudi na selu prave ili su pravili. Onda ayran nije imao takav put, nije ga bilo u Jugi?
Inače Ayran nije ništa drugo nego jogurt razblažen s vodom (još bolje kiselom) i posoljen.
-
lajkujMe
#9 Re: Ayran - trend ili tradicija?
HomeArt wrote:Kefir je možda najstariji Milkosov peoizvod i sigurno najprepoznatljiviji ali i Kefir je uvezen nema nikakve veze s Bosnom. Stalno se uvode i uvoze novi proizvodi, na hiljade današnjih proizvoda nije bilo u Jugi. Jedina razlika između Ayrana i Radler piva npr. je što smo Ayran nekim čudom počeli proizvoditi u BiH a ne uvoziti kao sve ostalo.Eborg wrote:Koliko znam kefir se proizvodi preko 50 godina u Milkosu a mislim da ga i ljudi na selu prave ili su pravili. Onda ayran nije imao takav put, nije ga bilo u Jugi?
Inače Ayran nije ništa drugo nego jogurt razblažen s vodom (još bolje kiselom) i posoljen.
A jogurt je tehnicki kontrolisano pokvareno mlijeko
- Danguba
#10 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Od svih piva Ayran mi najbolje lijeze. 
- esmasaric
#11 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Evo jedna smješna anegdota:
Prije par godina, drug putovao u Tursku i dolazi sav oduševljen: Pronašao je savršen lijek za mamurluk.
Ide do rusaka. Ja sad razmišljam, izvadit će neki sokić, tabletice, magnezij na rastapanje itd. Nešto pravo zajebano, što je morao
da švercuje...
Kad vadi on jogurt. Odlazi do kuhinje.... meni ništa nije jasno.
Uzima čašu vode. Ja gledam u čudu.
Odmah mi je bilo sumljivo, čim je to kućna radinost. Ali njegovoj sreći nema kraja: Vidjet ćeš, fenomenalno je, samo da smućkam.
I smućka on vodu i jogurt, malo posoli.
Ja probam, grozno... Šta je ovo!? Ajran, kaže on.
Naravno. To nije bilo ni blizu ajranu. Ali eto, to je moj prvi susret sa tim "čudotvornim" napitkom.
Prije par godina, drug putovao u Tursku i dolazi sav oduševljen: Pronašao je savršen lijek za mamurluk.
Ide do rusaka. Ja sad razmišljam, izvadit će neki sokić, tabletice, magnezij na rastapanje itd. Nešto pravo zajebano, što je morao
da švercuje...
Odmah mi je bilo sumljivo, čim je to kućna radinost. Ali njegovoj sreći nema kraja: Vidjet ćeš, fenomenalno je, samo da smućkam.
Naravno. To nije bilo ni blizu ajranu. Ali eto, to je moj prvi susret sa tim "čudotvornim" napitkom.
- kokuz_sa
#12 Re: Ayran - trend ili tradicija?
ma bilo i te kako toga u Jugi..ja od prije rata se sjecam da se u krajini jogurt razblazivao sa kiselom vodom i malo soli dodavalo zvalo isto kao sto se sad zove..samo sto je Y bilo obicno slovo JEborg wrote:Koliko znam kefir se proizvodi preko 50 godina u Milkosu a mislim da ga i ljudi na selu prave ili su pravili. Onda ayran nije imao takav put, nije ga bilo u Jugi?
e sada sto se to sad samo uoblicilo i postalo BOOM radi marketinga to je druga stvar
- Sanjarko
#13 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Jogurt idealan za mahmurluk.esmasaric wrote:Evo jedna smješna anegdota:
da švercuje...
Stari Alkosi su to nama mladima poslije opijanja govorili.
-
Eborg
#14 Re: Ayran - trend ili tradicija?
It's got electrolytes! 
- esmasaric
#15 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Za jogurt znam. Ali da si samo vidio njega, kao da je lijek za sidu otkrioVizionar 1985 wrote:Jogurt idealan za mahmurluk.esmasaric wrote:Evo jedna smješna anegdota:
da švercuje...
Stari Alkosi su to nama mladima poslije opijanja govorili.
- thekupus
#16 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ne znam odgovor na pitanje iz naslova, al kod mene se kuci popije jedna flasa svaka 2 dana.
Milkosovog. Probali Meggleov, razocarali se.
Milkosovog. Probali Meggleov, razocarali se.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ja mlatim milkosov svaki dan, i bas je ta posoljenost i dala meni licno, odlican okus. 
- dust in the wind
#18 Re: Ayran - trend ili tradicija?
I meni vala. super. a bogami može biti i lijek za mamurluk.. A kome se ne dopada neka ne pije. Ja npr. kefir ne ljubim. mogu popiti, ali samo ako baš nemam ništa drugokonektovan wrote:Ja mlatim milkosov svaki dan, i bas je ta posoljenost i dala meni licno, odlican okus.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ayran je jako popularan, a to se najbolje vidi po policama, uporedjujuci ga sa ostalom ponudom, i nije nikakvo cudo sto i ostali mljekari krecu u istom smjeru.dust in the wind wrote:I meni vala. super. a bogami može biti i lijek za mamurluk.. A kome se ne dopada neka ne pije. Ja npr. kefir ne ljubim. mogu popiti, ali samo ako baš nemam ništa drugokonektovan wrote:Ja mlatim milkosov svaki dan, i bas je ta posoljenost i dala meni licno, odlican okus.
- Henry Chinaski
#20 Re: Ayran - trend ili tradicija?
A kakva je razlika da ga sam posoliš? Zar ne bi opet morao kupiti jogurt?drunken tiger wrote:Kapitalizam. Uzimanje para budalama. Razrijeđeni posoljeni jogurt
- dust in the wind
#21 Re: Ayran - trend ili tradicija?
modern je danas imati stav taj gore oko kapitalizma... tada si valjda otkrio Ameriku, kada to kažeš.Henry Chinaski wrote:A kakva je razlika da ga sam posoliš? Zar ne bi opet morao kupiti jogurt?drunken tiger wrote:Kapitalizam. Uzimanje para budalama. Razrijeđeni posoljeni jogurt
- KB9
#22 Re: Ayran - trend ili tradicija?
treba probat posolit kefir, mogla bi se dobra para okrenut 
- drunken tiger
#23 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Razlika je ta što ti od jednog jogurta možeš napraviti 10 ayrana po istoj cijeni!!Henry Chinaski wrote:A kakva je razlika da ga sam posoliš? Zar ne bi opet morao kupiti jogurt?drunken tiger wrote:Kapitalizam. Uzimanje para budalama. Razrijeđeni posoljeni jogurt
- KB9
#24 Re: Ayran - trend ili tradicija?
to bas i nije istina al hajde de 
- mousstapha
#25 Re: Ayran - trend ili tradicija?
Ma neka raznovrsne ponude. Obični jogurt rijetko kad konzumiram. Uglavnom kefir, grčki jogurt, pomalo i ajran.