1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
obala

#201 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by obala »

Probacu da ih zamrznem-moram li ih prethodno oprati???? A ja bas stavim dobro omeksivaca, kontam, omeksace, pa nece privuci dlacice :/ :lol:
mimsy

#202 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mimsy »

obala wrote:Probacu da ih zamrznem-moram li ih prethodno oprati???? A ja bas stavim dobro omeksivaca, kontam, omeksace, pa nece privuci dlacice :/ :lol:
jah operes,zamrzenes u kesi,odmrznes i osusis :D
beautyfool

#203 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by beautyfool »

Kako izblijediti jedan dio pozutjelih plocica u kupatilu? tako mi ide na zivce a nista ne pomaze, cak ni domestos :sad:
Envy

#204 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Envy »

beautyfool wrote:Kako izblijediti jedan dio pozutjelih plocica u kupatilu? tako mi ide na zivce a nista ne pomaze, cak ni domestos :sad:
A da pokusas sa sircetom?!
mimsy

#205 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mimsy »

Envy wrote:
beautyfool wrote:Kako izblijediti jedan dio pozutjelih plocica u kupatilu? tako mi ide na zivce a nista ne pomaze, cak ni domestos :sad:
pospi sode,pa po sodi sirceta(naravno ono bijelo :D )...zapjeni dosta...neka odstoji par sati.
beautyfool

#206 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by beautyfool »

mimsy wrote:
Envy wrote:
pospi sode,pa po sodi sirceta(naravno ono bijelo :D )...zapjeni dosta...neka odstoji par sati.
nisam te prirodne recepte probavala iako znam za njih vec sam i kupila nekakva sredstva za izbjeljivanje iz dm-a i koristila domestos i slicno ali nema rezultata, probat cu i to prirodno, imam samo jabukovo sirce u kuci ali kupit cu i to bijelo maksuzije za posipanje, sodu imam negdje, nadam se da ce uspjeti.
Lounge Act

#207 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:00, edited 1 time in total.
Irm@

#208 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Irm@ »

HomeSweetHome wrote:Mozes i ovo: 15-20 minuta prije rezanja, luk stavi u frizider :)
ovo je potpuno netacno..meni luk stoji u frizideru tj u onom dolje za povrce i svaki put bih oplakala do suza.. i onda sam naravno kupila sjeckalicu :D :-D osevapio se bas ko je izmisli...
eh sad imam jedan problem..ustvari evo razmisljam ja cu da uslikam svoj problem pa ko ga razrijesi da Bog da ju lijevi dlan zasvrbio :D :-D ;-)

Image

Image

dakle ovo je jedna od mojih najdrazih torbi i na poledjini se valjda od mantila i jakni isprljala i ne znam cime da ovo ocistim :(
Lounge Act

#209 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:00, edited 1 time in total.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#210 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ALexis »

dobra torba :shock:

uzmi niveu i pamucnu vatu pa trljaj :-D
nesto mi govori da ce to ukloniti mrlju.
respo

#211 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by respo »

za ovu sa torbom (nisam upratio nadimak)
Image
Envy

#212 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Envy »

Irm@ wrote:
HomeSweetHome wrote:Mozes i ovo: 15-20 minuta prije rezanja, luk stavi u frizider :)
ovo je potpuno netacno..meni luk stoji u frizideru tj u onom dolje za povrce i svaki put bih oplakala do suza.. i onda sam naravno kupila sjeckalicu :D :-D osevapio se bas ko je izmisli...
eh sad imam jedan problem..ustvari evo razmisljam ja cu da uslikam svoj problem pa ko ga razrijesi da Bog da ju lijevi dlan zasvrbio :D :-D ;-)

Image

Image

dakle ovo je jedna od mojih najdrazih torbi i na poledjini se valjda od mantila i jakni isprljala i ne znam cime da ovo ocistim :(
Pokusaj sa nekim tecnim deterdzentom,nasapunjas ,otrljas trebalo bi da nestane...
zamzija

#213 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

Irm@ wrote:

Image

Image

Irma, ako je od kože pokušaj sa savjetima za održavanje i čišćenje kožnih jakni možda upali! :D Sretno :)
Evo link: http://zadovoljna.hr/clanak/moda_i_ljep ... jakne.html

A to sam uzela sa stranice: http://www.modnialmanah.com/index.php?o ... Itemid=226
zamzija

#214 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

obala wrote:Super tema :thumbup:
mene zanima kako sprijeciti da crne farmerke "kupe" dlacice??? Prije oblacenja ih ocetkam,budu kao nove,kad se vratim kuci,pobijele od dlacica :x
:D :)

Ovo je zakon za to, ja dobila od drugarice:
http://www.nonstopshop.rs/i-58/Sisac-dz ... ic-mc-3240

A kod nas može da se naruči iz Banjaluke:
http://www.tv-shop.tv/Univerzalni-cupko ... 9-prod.htm
Tesnim

#215 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Tesnim »

munevera44 wrote:Kamenac iz šerpi čisti se tako dea u šerpu sipamo vodu, i jedean limuntos, stavimo da ključa nekoliko minuta i isperemo.

100% provjereno
Théa

#216 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

munevera44 wrote:
pirmin wrote:Ovo znaju svi (osim mene - men`s`cini)

-kako skuhati jaja da zumance bude tvrdo i da su lako guljiva? :D
Meko kuhana jaja kuhati 2 do 3 minuta u kipućoj vodi

Tvrdo kuhana jaja kuhati 6 do 8 minuta u kipućoj vodi
(jaja prije kuhanja držati na sobnoj temperaturi.
vrijeme računaj od stavljanja jaja u kipuću vodu

Nakon kuhanja jaja preliti hladnom vodom i tada neće biti problema sa guljenjem.

koliko ja znam da se jaje ne skuha za 2-3 min, vec sa 7 min imate pola tvrdo zumance, onako kako je prporuceno za jesti. tvrdo zimance donijete nakon 9-10min vec tad tvrdo zumance teze zelucu za varenje.

a da bi ste gulili dobro jaje nakon sto provri voda stavite malo soli, rezultat jaje se super ljusti. a to zavisi takoder od svezine jaja ako ovo ne uplai znaci da je starije jaje.
a jaja se ne preporucuju starija od 5 dana. i ako u ovom svijetu industije pise svjeze a koka ga donijela na svijet prije 2m ;/
Théa

#217 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

zmajica wrote:a da li neko zna kako se sa crne tkanine skida sjajni trag koji ostane ako je pegla bila pretopla?

Hvala!!!
eh draga to je vec kasno, jer pegla sprzi tkaninu. Inace iz kulture se nikad ne pegla direknto tamna tkanina. vec jakom parom, ili se postavi gaza ona tanka pa preko tkanine crne ili tamne se pegla. Ja imam gazu onu tanku koja mi je uz peglu. rezultat odlican i cuva tamnu boju jer toplota pegle svijetli tkaninu.
pozz
ladyada

#218 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ladyada »

ladyblue18 wrote:Zene, pomagajte ako znate. :D

Na stolnjaku vezenom ima fleka od fluorescentnog flomastera, guglala sam ali nisam nasla cime bih je mogla ocistiti. :|
Ima li iko ideju?
probaj naspricati sa sredstvom za prozore cistiti , znam 100% da skida kemijsku olovku ........
Théa

#219 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

Jed1217 wrote:Postoji li ikakva šansa da se džemper koji se skupio (prala ga u prevreloj vodi :roll: ) makar malo razvuče? :D :-)
Taman bi mi bio :lol:

vrela voda, sljedeci put ces znati da se lan, vuna, kasmir nikad ne peru pretoplom vodom. vec bukvalno hladnom i nikad u masini, vec rucno

cula sam da uspijeva ako tvoj dzemper stavis u omeksicac, a dobro ga natopis da pliva. ostvis da dijeluje nekoliko sati.
nakon toh dzemper moras rucno razvlaciti do zeljene velicine, a potom osijediti i staviti da se susi u vodoravnom polozaju tipa na ves masinu poput dzempera od kasmira.
ne bacati omeksivac vec ga vratiti iz posude u flasu, to se ponovo iskoriti.

kasmir perem samponom za kosu i hladnom mlakom hladnom vodom, toliko samo da mi nije hladno rukama.

sretno
Théa

#220 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

Loulou wrote:Zna li neko kako/čime očistiti termosicu iznutra?
idelano za kucanstvo je bijeli ocat, ja citim od kuhinje kupatila do frizidera a to obavezno, iszbrisem frizider i nakon tog bijeli ocat, sve osusim citom krpom, ocat sve neugodne mirise iz frizidera pokupi , a i casa mlijeke u frizideru je odlicna kupi neugodne mirise.

nasmi vodu mlaku u termos i dodaj casu bijelog ocata, ostavi da odstoji bar 3-4 sata-cijelu noc isperi toplom dodom.
Théa

#221 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

uvijek_ista wrote:Bila bih zahvalna kada bi mi neko dao savjet - kako očistiti kamenac koji je začepio rupice na dnu pegle na paru
iscijedite svu vodu iz pegle, zatvorite na nulu parnik, naspite u peglu do kraja ocat bijeli-sirce, nad kadom ili umivaonikom, otvorite parnik na maksimalno da ocat protece kroz otvore potom ga zatvorite nema veze sto je malo izcurilo, ostavote vasu peglu cijelu noc da odstoji. vodoravno
sutra ocat ce itsopiti kamenac, vi isperire nekoliko puta hladnom pa toplom vodom dok se ne sapere i prije upotrebe upalite vasu peglu jednom da malo para procisi od neugodnih mirisa. rezultat pegla kao nova
Théa

#222 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

Envy wrote:Dali neko zna,kako cistiti luk a da ne "oplacem"?
luk nakon sto oglus od ljuske staviti u hladnu vodu koju si prije pripremila ostaviti nekoliko min.
izvadis luk sjeckas a ne places ;)
Théa

#223 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Théa »

Irm@ wrote:

ako se ne varam ova je od sintetike a ne od koze, probaj sa mlijekom za skidanje sminke, ja tako cistim fleke na koznjacima i odlican je. pokusaj
bambi:)

#224 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bambi:) »

Kako ću očistiti torbu od velura boje meda??? U hemijskim ih ne rade
Haettenschweiler

#225 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Haettenschweiler »

bambi:) wrote:Kako ću očistiti torbu od velura boje meda??? U hemijskim ih ne rade
Probaj sa wapom.
Post Reply