Na ovu temu sam se odlucio nakon sto sam vidio ovu o montaznim kucama.
I zapitao sam se - postoji li nesto slicno kad su spomenici u pitanju.
mislim na gradnju JEDNOSTAVNIH a ipak ESTETSKI i TEHNICKI prihvatljivih spomenika, bez razlike na konfesiju.
kad odete na nasa groblja tamo cete vidjesti svasta a ponajvise kica i potrebe da se i mrtvi razlikujemo.
Ja mislim da ima itekako potrebe razviti sistem jednostavne, brze i finansijski prihvatljive gradnje univerzalnog spomenika - odnosno njegove osnove na koju bi se, po potrebi, dodavali konfesijski elementi. Ovo bi, kako ja to zamisljam, trebalo biti u nekakvim blokovima takve tezine i dimenzije da se lako mogu transportovati i postaviti na principu "uradi sam" jer imamo takvu potrebu s obzirom na opce stanje i s obzirom da su nam groblja cesto na nedostupnim mjestima.
Posto me ovo pitanje veoma opterecuje, jer, nazalost, imam obavezu da podignem cak tri spomenika ova godine, cak sam i napravio neke skice u ovom smislu koje bi, u to sam potpuno uvjeren, kad bi se realizovale bile prihvacene i od velike pomoci.
Ako je neko konkretno zainteresovan za realizaciju ovakve ideje (neko od ovih sto svakako prave ove betonske skalamerije - cesme, cuke, labudove...) nek mi se javi na pp.
A svi drugi ste dobrodosli sa idejom - kako napraviti pismen spomenik po pristojnoj cijeni a da nije na ustrb kvalitete.
Umjetnost umiranja - iliti spomenici
Moderator: anex
- Bosanac sa dna kace
#2 Re: Umjetnost umiranja - iliti spomenici
pa dva sasvim obicna nisana su OK, ne vidim vala neki smisao postojanja nadgrobnog spomenika, kada umrem dovoljno je da oznace da je tu neko ukopan
ja vec imam glavobolju zbog tih nadgrobnih spomenika, dosta brate oni nisani a jok samo sto nisu izgurali da moramo napravit mauzoleje
ja vec imam glavobolju zbog tih nadgrobnih spomenika, dosta brate oni nisani a jok samo sto nisu izgurali da moramo napravit mauzoleje
- Maraschino
#3 Re: Umjetnost umiranja - iliti spomenici
Bosanac sa dna kace wrote:pa dva sasvim obicna nisana su OK, ne vidim vala neki smisao postojanja nadgrobnog spomenika, kada umrem dovoljno je da oznace da je tu neko ukopan
apsolutno se slazem...
- mofo33
#4 Re: Umjetnost umiranja - iliti spomenici
mrtvima treba samo sjecanje, hebe se njima za spomenike i slicna njasra
zivi se bave spomenicima samo da komsije mogu mjeriti (ne)uspjeh porodice! velika posla bas
pozli mi od naroda koji krkne strasne pare za sahrane, neki se zaduze, a neki stede citavog zivota za "dostojan" ukop, rezervisani grobovi i citava organizacija, lalalala
kad im les bude smetao i smrdio, zakopace me vec negdje i nekako
nije me briga ni 5 minuta
zivi se bave spomenicima samo da komsije mogu mjeriti (ne)uspjeh porodice! velika posla bas
pozli mi od naroda koji krkne strasne pare za sahrane, neki se zaduze, a neki stede citavog zivota za "dostojan" ukop, rezervisani grobovi i citava organizacija, lalalala
kad im les bude smetao i smrdio, zakopace me vec negdje i nekako
- ljubav_aha
#5 Re: Umjetnost umiranja - iliti spomenici
najbolje su prodicne gorbnice,znaci u jednoj grobnici se nalazi vise tijela koja su postavljena u "ladice"