Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post Reply

Ko je pokazao više vještine prilikom sastavljanja vlasti u FBiH i BiH?

1. SDP (Lagumdžija) 2010
15
83%
2. SDA/DF (Izetbegović/Komšić) 2014
3
17%

Total votes: 18

gay activist

#1 Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by gay activist »

Sastaviti vlast u FBiH i BiH, kao što vidimo, zahtijeva puno vremena, truda i vještine.
Budući da sada već imamo dogovor izbornih pobjednika oko sastava novih vlada, možemo njihovu umješnost u tom procesu sastavljanja uporediti sa umješnošću pobjednika na predhodnim izborima.
Uzeti su direktni rivali za poziciju predstavljanja Bošnjaka u insitucijama. To su SDP, pobjednik sa predhodnih izbora, i SDA/DF, pobjednici sa najnovijih izbora.
Kriterij može biti obezbjeđen broj bošnjačkih mjesta u predstavničkim organima, izbor koalicijskog partnera i način pregovora sa predstavnicima drugih naroda, kvalitet delegiranih bošnjačkih predstavnika i koliko je osigurano nesmetano funkcioniranje sitema u narednom mandatnom periodu.
gay activist

#2 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by gay activist »

Šta je ovo? Čitav dan prođe a niko neće da komentariše moju temu. Jel to zato što sam gej? Dobro, dobro, forumaši, vidjećemo se kod ombudsmana za ljudska prava... :D

Makar anketa nešto pokazuje, a to je da nije prošlo ni pola godine, novi nisu još ni zasjeli na funkcije, a mi već u jednom segmentu žalimo za Zlajom. A šutimo jer nije lako sebi priznati da smo se malo zajebali...
agent_zero

#3 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by agent_zero »

SDA i DF izdaja države, sa dubokim naklonom i klecanjem pred velikim vođom Čovićem.

Od SDA me i ne čudi, znamo svi šta su radili 25 godina, ali od DF da se priključe veleizdaji nisam očekivao.

FUj, dno dna obje stranke (i DF i SDA).
gay activist

#4 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by gay activist »

Jaka je riječ reći da su neki izdajnici. Dok je SDP vladao i njima su govorili da su izdajnici.
Tu je samo u pitanju sposobnost i objektivne okolnosti. SDP je izbacio HDZ u FBiH, doveo Komšića u predsjedništvo, ali nije uspio da HDZ izbaci iz Vijeća ministara.
SDA/DF je izbacio Dodika iz VM, ali imaju HDZ u FBiH, ali nisu oni krivi za to nego izborni rezultati.
gospodja profiterka

#5 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by gospodja profiterka »

gay activist wrote:Jaka je riječ reći da su neki izdajnici. Dok je SDP vladao i njima su govorili da su izdajnici.
Tu je samo u pitanju sposobnost i objektivne okolnosti. SDP je izbacio HDZ u FBiH, doveo Komšića u predsjedništvo, ali nije uspio da HDZ izbaci iz Vijeća ministara.
SDA/DF je izbacio Dodika iz VM, ali imaju HDZ u FBiH, ali nisu oni krivi za to nego izborni rezultati.
Iluzija je da je izbacivanje Dodika iz VM veliki uspjeh, to je spin koji se podmeće narodu u trenutku kad sve ide nizbrdo i ništa više. Dodik nije u VM jednostavno zato što nije premoćno pobijedio na izborima te se neko drugi našao u prilici da sklapa koalicije. Prema tome, uvjete za njegovo izbacivanje su stvorili Srbi, ali tako što su doveli na vlast SDS koji ima istu, ako ne i goru agendu, sa PDP-om, čiji je zadatak glumiti kooperativnost, naročito na pozicijama koje su vidljive strancima.
Prema tome, Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.
SDP je prije skoro pet godina blentavo stvorio prilike za ovaj fijasko koji sada gledamo, zato što je Zlatko Lagumdžija slušao trojanske konje SDA (samo zato što su mu pisali biografije i hvalospjeve) i formirao frankenštajna zvanog Platforma, sve ostalo je legenda. HDZ je u samo par godina povratio kredibilitet i utjecaj koji nije imao još otkad mu je Samoupravu rašutao danas nepostojeći SFOR, pa su stvari vraćene u početni stadij, kad su ovu zemlju nesmetano komadali SDA, SDS i HDZ. Legalno i legitimno. Klika koja sebe danas naziva DF samo je instrument koji je to omogućio.
fosna2014

#6 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by fosna2014 »

Davno sam jos rekao da samo bezobrazno-licemjerno-narcisticna osoba poput Zlaye moze stati ovima u kraj, a vi samo vjerujte bakrenom. :thumbup:
gospodja profiterka

#7 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by gospodja profiterka »

fosna2014 wrote:Davno sam jos rekao da samo bezobrazno-licemjerno-narcisticna osoba poput Zlaye moze stati ovima u kraj, a vi samo vjerujte bakrenom. :thumbup:
Pa slažem se ja, apsolutno se slažem. Ali ukakio je prije četiri-pet godina, nema sumnje.
Skijaš

#8 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by Skijaš »

gay activist wrote:nije prošlo ni pola godine, novi nisu još ni zasjeli na funkcije, a mi već u jednom segmentu žalimo za Zlajom. A šutimo jer nije lako sebi priznati da smo se malo zajebali...
Ni u kojem slučaju. Zlaja je gad nad gadovima. Da, dobro je to što je osporio monopol HDZ-a nad hrvatskom kvotom, ali ako se nakon toga okrene pa ispuni deset Dodikovih želja, ne vidim kako je društvo u plusu sa tim umišljenim idiotom na vlasti.
fosna2014

#9 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by fosna2014 »

Skijaš wrote:
gay activist wrote:nije prošlo ni pola godine, novi nisu još ni zasjeli na funkcije, a mi već u jednom segmentu žalimo za Zlajom. A šutimo jer nije lako sebi priznati da smo se malo zajebali...
Ni u kojem slučaju. Zlaja je gad nad gadovima. Da, dobro je to što je osporio monopol HDZ-a nad hrvatskom kvotom, ali ako se nakon toga okrene pa ispuni deset Dodikovih želja, ne vidim kako je društvo u plusu sa tim umišljenim idiotom na vlasti.
A mozda bi nam pomogao nekakav proevropejac, pun znanja i duse? Pustiti mozda SDA da dokrajci sve? To sto ti hoces ne postoji. Barem ne jos.
putokaz1

#10 Re: Umjetnost sastavljanja vlasti - SDA/DF ili SDP?

Post by putokaz1 »

Odlučno u promjene s SDA???
Post Reply