Uzivo iliti live
Medjutim, digitalna komunikacija (putem email-a, Interneta, mesindzera..) je poseban vid komunikacije, jer se svodi samo na pisanu rijec (i eventualno znakove emocije, kao ovaj
Nije mi jasno, kako neko moze traziti....ne, bolje zahtijevati postovanje u komunikaciji, ali isto niti daje niti na kraju krajeva, uzvraca. Kada ponestanu argumenti, cijela komunikacija se svuce u blato licnog, i pocinje se sa uvredama i napadima na licnost, a ne na misljenje koje je licnost iznijela. Cisti primjer nekuture komuniciranja.
Ne znam za Bosnu, ali u US je izuzetno cijenjena (mozda vise nego obrazovanje) jedna osobina: people skills. Ljudi koji znaju kako da razgovaraju s ljudima, da ih animiraju u radu, da ih na neuvrijedljiv nacin "natjeraju" da urade ono sto se zeli uraditi, koji jednostavno imaju PhD u umjetnosti komunikacije sa ljudima, su obicno oni koji napreduju i koji se visoko popnu na ljestvici karijere, drustva pa i licnog uspjeha.
Interesantno je za nase prostore i sirom Balkana (ovo zakljucujem posjecivajuci i druge forume) da se veliki procenat diskusija koje su aktuelne, zavrsi uvredama i zatvaranjem tema. Zbog cega je to tako? Nedavno sam ucestvovala u raspravi na US forumu, u kojoj su se sukobili pristalice demokrata i teskih konzervativaca-republikanaca, ali je nakon svakog ispada onaj ko je poceo sa uvredama, obicno slao izvinjenje onima koje je uvrijedio, kontajuci valjda da je time samo sebe i svoj stav ostetio, nikako neistomisljenikov.
Kako vi vidite nas i nas nacin komunikacije? jesmo li puno drugaciji od ostalih? Znamo li kuturno i argumentovano razgovarati i raspravljati? Zasto jos uvijek rasprave opsteg karaktera svodimo na nesto licno?