ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

avantgarde

#1 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by avantgarde »

Sevdalinka je Bosna,Bosna je sevdalinka.

Jedno bez drugog ne ide,sevdalinka je duhovno srce Bosne.Ja to tako dozivljavam

Kad kazes sevdalinka bilo gdje pomislit ces uvijek samo na Bosnu i to je ono sto nam niko nikada ne moze uzet ili kopirat.

Dobra tema :thumbup:
charvel.

#2 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by charvel. »

U potpunosti se slazem s tobom.
Bosna je srce, a sevdalinka krv.
SenSen

#3 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by SenSen »

Slucajno sam naisla na temu, hvala. Nisam znala za ovo iako sam u Svedskoj.. Hmm sve me nesto kopka oko muzicara. Bubnjar i harmonikas su ocigledno nasi :D ali sta je sa drugima?

Na povrsnoj strani, Hanka super izgleda! Fura neku mjesavinu retro i etno looka..
katamaran101

#4 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by katamaran101 »

Ako ćemo o Hanki, fasada nije loša.
A, sevdalinka, to je naša inspiracija, zapravo:
Fasada, pardon Hanka + Sevdalinka= Inspiracija
Bosanac_21

#5 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Bosanac_21 »

Raja zna li neko sta je s temom: "Sevdah i Sevdalinke Vol. 2" - nesto nece da se otvori tema?
perfect_guy

#6 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by perfect_guy »

Bosanac_21 wrote:Raja zna li neko sta je s temom: "Sevdah i Sevdalinke Vol. 2" - nesto nece da se otvori tema?
zbog linkova za pirateriju se našla na listi obrisanih tema
al_akhisari

#7 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by al_akhisari »

...u poplavi novih zvukova turbo folka i svakojakog smeca, covjek ponekad ima osjecaj da je ( uslovno kazano ) vrijednost muzike neka prosla kategorija...gdje god maknes, nekakve cice, mice, mare, done,...izlozba golotinje i kica...
...vazno pitanje je sta to slusaju novi narastaji, cije pjesme se vrte po radijskim stanicama; nazalost, veoma rijetko i jako slabo je prisutna sevdalinka...

...postavlja se pitanje, da li mozemo uciniti nesto na tom, da mladima priblizimo sevdalinku, da je osjete, zavole, da ne izgubimo dodir sa tradicijom ( i da postignemo to da se odmaknu od smeca turbo folka, naseg domaceg i onog sto dolazi preko drine )...upravo se bavim pripremom plakata najave muzičkog koncerta učenika škole, s akcentom na sevdalinku, otvorim sa-x, kad ono tema sevdalinka :bih: rekoh da napisem koju...zapravo, naziv manifestacije sve govori SEVDALINKO, PJESMO MOJA...to je nas mali doprinos ocuvanju naseg blaga :bih:
cikafe

#8 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by cikafe »

Hanka da mi predstavlja sevdalinku? DNO DNA!
MokeQc

#9 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by MokeQc »

cikafe wrote:Hanka da mi predstavlja sevdalinku? DNO DNA!
Ne kontam sta fali Hanki !? Istina je da imamo i druge generacije kao D. Imamovic i Amira Medunjanin, istina je da Hanka snima folk, ali Hanka ima svoje mjesto u sevdahu i sevdalinci i svojim glasom ga savrseno zasluzuje.
MyCore

#10 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by MyCore »

Sto rek'o Damir: "Sevdah je vođenje ljubavi sa vlastitom tugom"
Ali-Fakih

#11 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Ali-Fakih »

Nefsune,od svih ovih velikana koje si nabrojao ni jedan nije ziv...Kako si mislio da oni predstavljaju sevdalinku u Svedskoj? :)
triton

#12 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by triton »

Tranquilizer

#13 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Tranquilizer »

MyCore wrote:Sto rek'o Damir: "Sevdah je vođenje ljubavi sa vlastitom tugom"
8-) :D
PapakizSarajeva

#14 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by PapakizSarajeva »

MokeQc wrote:
cikafe wrote:Hanka da mi predstavlja sevdalinku? DNO DNA!
Ne kontam sta fali Hanki !? Istina je da imamo i druge generacije kao D. Imamovic i Amira Medunjanin, istina je da Hanka snima folk, ali Hanka ima svoje mjesto u sevdahu i sevdalinci i svojim glasom ga savrseno zasluzuje.
Da li bi mi neko dao objasnjenje kakva je veza doticnog gospodina i sevdalinke ??? Moje misljenje, osim sto mu je rahmetli dedo *eb'o nanu, nikakva ... Ono sto on pjeva nema veze sa bilo kakvom vrstom muzike, a najmanje sa sevdalinkom. Sreca nasa pa se ne bavi turbo folkom, vrtili bi ga stalno po radio stanicama. Ovako, niko ne ferma sevdalinku, a njegov pokusaj pjevanja jos manje ...
PapakizSarajeva

#15 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Evo, dodju ljudi sa strane i objasne ono sto mi ne mozemo ...

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... tura+kruga
atko

#16 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by atko »

triton wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
miss v

#17 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:30, edited 1 time in total.
PapakizSarajeva

#18 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Bio sam sinoc na koncertu Amire Medunjanin. Svakim od ucesnika koncerta, pojedinacno kao muzicara, sam odusevljen. Narocito Amirinim glasovnim mogucnostima. Koncert nije bio ni izbliza onakav kakav sam ocekivao. Izasao sam razocaran ... Previse jaaz izvjestacenosti u nekakvim improvizacijama Bojana Zulfikarpasica, kojem je u stvari Amira bila prateci vokal. Otisao sam sa zeljom da se naslusam dobrih obrada sevdalinki, a naslusao sam se svega vise nego sevdalinki. Mislim da je rezija koncerta bila amaterska, jednostavno, otpjevano je i odsvirano desetak pjesama sa novog albuma. Prava vrijednost koncerta dosla je do izrazaja kada je Amira otpjevala Omer beze i jos neku sevdalinku kojoj se ne sjecam imena ...

Amira, hvala ti na koncertu, bilo je DOBRO ... Ali nije bilo ono sto sam ocekivao ... Mozda da ste pozvali Vanju Muhovica & Divanhana da otpjevaju i odsviraju nesto od sevdaha, tek toliko da se razbije onoliki makedonski melos. Momci su vrh vrhova i pred njima je buducnost ...
miss v

#19 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:46, edited 1 time in total.
Ultravox

#20 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Ultravox »

Sevdah je, po meni, aura koja okružuje čovjeka, nepojavnog je oblika i ne može se vidjeti, ali svaki pojedinac, koji artikulira estetiku kao sastavni dio življenja, može i u najmanjem obliku i u najmanjem prostoru očutiti sevdah. SEVDALINKA JE NAŠA PJESMA O NAMA.

(Omer Pobrić, Miruh Bosne. Visoko, 2002.)
Meni mijenja LEXILIUM ;-)
atko

#21 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by atko »

PapakizSarajeva wrote:Bio sam sinoc na koncertu Amire Medunjanin. Svakim od ucesnika koncerta, pojedinacno kao muzicara, sam odusevljen. Narocito Amirinim glasovnim mogucnostima. Koncert nije bio ni izbliza onakav kakav sam ocekivao. Izasao sam razocaran ... Previse jaaz izvjestacenosti u nekakvim improvizacijama Bojana Zulfikarpasica, kojem je u stvari Amira bila prateci vokal. Otisao sam sa zeljom da se naslusam dobrih obrada sevdalinki, a naslusao sam se svega vise nego sevdalinki. Mislim da je rezija koncerta bila amaterska, jednostavno, otpjevano je i odsvirano desetak pjesama sa novog albuma. Prava vrijednost koncerta dosla je do izrazaja kada je Amira otpjevala Omer beze i jos neku sevdalinku kojoj se ne sjecam imena ...

Amira, hvala ti na koncertu, bilo je DOBRO ... Ali nije bilo ono sto sam ocekivao ... Mozda da ste pozvali Vanju Muhovica & Divanhana da otpjevaju i odsviraju nesto od sevdaha, tek toliko da se razbije onoliki makedonski melos. Momci su vrh vrhova i pred njima je buducnost ...
Znas kako kazu ... o uksuima se ne raspravlja ... ;)
_pika_

#22 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by _pika_ »

Sevdah is difficult to explain, you have to listen and to feel this, you know... It's not question of words, what they are singing about, you know... it's more about feelings, you know, how they feel time, how they feel love, how they feel all of this things in life... just they have time, and relax and they enjoy in every second!
This is how I feel sevdah :bih:

Bravo Rade, gigantu!

http://www.youtube.com/watch?v=KSqXsDwdnh4
Max Bunker

#23 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Max Bunker »

Sevdalinka mi je ono, kada sam nervozan pred ispit pa zapjevam neku pa mi bude lakse :)
Ultravox

#24 Re: ŠTA JE NAMA SEVDALINKA

Post by Ultravox »

Dobro poznati opis sevdalinke, kada pitaju bosansko dijete, šta je to sevdalinka, a ono na to odgovara:

"Ama, to je ono, kad babo pjeva, a plače!"
:thumbup:
Post Reply