Jedno bez drugog ne ide,sevdalinka je duhovno srce Bosne.Ja to tako dozivljavam
Kad kazes sevdalinka bilo gdje pomislit ces uvijek samo na Bosnu i to je ono sto nam niko nikada ne moze uzet ili kopirat.
Dobra tema
Moderator: Chloe
zbog linkova za pirateriju se našla na listi obrisanih temaBosanac_21 wrote:Raja zna li neko sta je s temom: "Sevdah i Sevdalinke Vol. 2" - nesto nece da se otvori tema?
Ne kontam sta fali Hanki !? Istina je da imamo i druge generacije kao D. Imamovic i Amira Medunjanin, istina je da Hanka snima folk, ali Hanka ima svoje mjesto u sevdahu i sevdalinci i svojim glasom ga savrseno zasluzuje.cikafe wrote:Hanka da mi predstavlja sevdalinku? DNO DNA!
MyCore wrote:Sto rek'o Damir: "Sevdah je vođenje ljubavi sa vlastitom tugom"
Da li bi mi neko dao objasnjenje kakva je veza doticnog gospodina i sevdalinke ??? Moje misljenje, osim sto mu je rahmetli dedo *eb'o nanu, nikakva ... Ono sto on pjeva nema veze sa bilo kakvom vrstom muzike, a najmanje sa sevdalinkom. Sreca nasa pa se ne bavi turbo folkom, vrtili bi ga stalno po radio stanicama. Ovako, niko ne ferma sevdalinku, a njegov pokusaj pjevanja jos manje ...MokeQc wrote:Ne kontam sta fali Hanki !? Istina je da imamo i druge generacije kao D. Imamovic i Amira Medunjanin, istina je da Hanka snima folk, ali Hanka ima svoje mjesto u sevdahu i sevdalinci i svojim glasom ga savrseno zasluzuje.cikafe wrote:Hanka da mi predstavlja sevdalinku? DNO DNA!
Meni mijenja LEXILIUMSevdah je, po meni, aura koja okružuje čovjeka, nepojavnog je oblika i ne može se vidjeti, ali svaki pojedinac, koji artikulira estetiku kao sastavni dio življenja, može i u najmanjem obliku i u najmanjem prostoru očutiti sevdah. SEVDALINKA JE NAŠA PJESMA O NAMA.
(Omer Pobrić, Miruh Bosne. Visoko, 2002.)
Znas kako kazu ... o uksuima se ne raspravlja ...PapakizSarajeva wrote:Bio sam sinoc na koncertu Amire Medunjanin. Svakim od ucesnika koncerta, pojedinacno kao muzicara, sam odusevljen. Narocito Amirinim glasovnim mogucnostima. Koncert nije bio ni izbliza onakav kakav sam ocekivao. Izasao sam razocaran ... Previse jaaz izvjestacenosti u nekakvim improvizacijama Bojana Zulfikarpasica, kojem je u stvari Amira bila prateci vokal. Otisao sam sa zeljom da se naslusam dobrih obrada sevdalinki, a naslusao sam se svega vise nego sevdalinki. Mislim da je rezija koncerta bila amaterska, jednostavno, otpjevano je i odsvirano desetak pjesama sa novog albuma. Prava vrijednost koncerta dosla je do izrazaja kada je Amira otpjevala Omer beze i jos neku sevdalinku kojoj se ne sjecam imena ...
Amira, hvala ti na koncertu, bilo je DOBRO ... Ali nije bilo ono sto sam ocekivao ... Mozda da ste pozvali Vanju Muhovica & Divanhana da otpjevaju i odsviraju nesto od sevdaha, tek toliko da se razbije onoliki makedonski melos. Momci su vrh vrhova i pred njima je buducnost ...
Dobro poznati opis sevdalinke, kada pitaju bosansko dijete, šta je to sevdalinka, a ono na to odgovara:
"Ama, to je ono, kad babo pjeva, a plače!"