My latest piece of art

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
manijak1

Post by manijak1 »

Alek džaba ti je jer :D :D
Kod tebe je greska!
:D :D
Napisao sam jedan osvrt ali nezgodan trenutak desio se kada sam napravio klick Potvrdi :D :D kao ono pala baza :D :D no pokušaću :D
da ponovim, bosanski nazadno i ljubomorno :D na planinu sujete iz helikoptera da izbacim breme barvne igre :D .
Naiva odveč :D polna včasih občuteka nemoči , ampak nema ribiča v steni s naravne stran :D mogočnosti.
Image
Kako je jesen tožna :D
zensko

Post by zensko »

crtanje i slikanje se mogu nauciti jer postoje odredjena pravila...

kasnije je sve u promatranju detalja i odnosa izmedju njih..

a to se nazalost ne moze nauciti jer je i suvise individualno

alek,

karavdzo moze posluziti kao odlican primjer tih odnosa, konkretno odnosa izmedju svijetlog i tamnog..tako da 'podvaljivati' amaterima tu 'referencu' i nije nista lose

cak sta vise, usudicu se da kazem, jako je dobronamjerno..

MissA, pitala si me za plasticnost i izvedbu sa bojama i kistom..ok..

'nebo' je izvedeno prilicno dobro ali mislim da bi bolje doslo do izrazaja ako bi napravila granicu izmedju neba i zemlje
missA

Post by missA »

La femme, dobro! Meni je komunikacija s tobom sto se ovoga tice O.K.
Al' mi idu na zivce budalasi koji su na casovima likovnog pili vodu u kojij smo spirali cetkice!

Fluid je jedini koji je skapiro stvari!

Manijak, kojim ti to jezikom pricas?!
alek

Post by alek »

zensko wrote:alek,
karavdzo moze posluziti kao odlican primjer tih odnosa, konkretno odnosa izmedju svijetlog i tamnog..tako da 'podvaljivati' amaterima tu 'referencu' i nije nista lose
cak sta vise, usudicu se da kazem, jako je dobronamjerno..
naravno da karavadjo moze biti referenca (i ne samo on!!), ali na takve stvari se upucuje kad vec steknes odredjenu tehniku (ne u smislu 'slikarske' tehnike, vec uopste, neko umijece baratanja 'zanatom'). mislim da je prije toga neophodno savladati osnovne postulate (ovladati crtezom prije svega!!).
i slazem se s tobom, zensko, da se sve da nauciti. vjezba cini majstora!
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D
Al' mi idu na zivce budalasi koji su na casovima likovnog pili vodu u kojij smo spirali cetkice!
Ja sam jeo palete i tempere :D :D .
Slovački :D nije a ni češki ne znam :D međutim pokušao sam tipkati slovenački ili kako neki susjedi kažu i slovenski :D :D .
Ne ide mi , jel'da :( :( :( :( :D ?
missA

Post by missA »

Ocito ne ide! Tipkovnica nije prava, moras je zamjeniti!
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Mislim da mi je do pameti :D :D ali hvala ti :D na razumijevanju.
missA

Post by missA »

Tipkovnica (nemoj se podcjenjivat'), tipkovnica kad ti kazem!
missA

Post by missA »

la femme, kaj mislis o ovoj skici, greska je na vratu, sjene pa to /grafika/

Image
zensko

Post by zensko »

Vidim da volis da crtas..to je skroz ok i ja volim da crtam :D

Sto se tice crtanja portreta i aktova upravo se tu mogu primjeniti ta pravila u crtanju..

visina ljudskog tijela je 8 puta visina glave ali to naravno zavisi i od visine modela :)

i izgleda ovako nekako:

Image

Image

Tako je npr. kod crtanja portreta, velicina glave se odredjuje velicinom nosa..sto znaci da je glava - 3 puta visina nosa - od korjena do vrha (ili 4 zavisi od frizure :), sirina nozdrva je sirina ociju, kada spustis zamisljenu liniju od sredine zjenica tu treba da ti bude zavrsetak usana.. kada povuces horizontalnu liniji ispod korjena nosa na toj visini ti pocinju usi (usne resice)... itd, itd..

mjeri, mjeri i mjeri i usporedjuj odnose - to ti je moj savjet

veoma je bitno da naucis crtati na ovaj nacin, to je zapravo crtanje pomocu 'viziranja' jer poslije kad to savladas lakse ce ti biti da crtas i usporedjujes odnose o kojima sam pricala..

linije ne smiju da budu ostre osim ako ne postoji jaka sjena ali cak ni tada linija ne bi trebala da se previse nazire

sto se tice sjena, to je posebna lekcija :) za pocetak prestani da ih razmazujes prstima..pokusaj da pravis gradaciju samo uz pomoc olovke...
Last edited by zensko on 16/11/2004 21:13, edited 3 times in total.
Engram::X

Post by Engram::X »

Image
Image

ovo se ti salis :?

:lol: :lol: :lol: loodilooo u 16
missA

Post by missA »

La femme, to sad znam. Ovo je skica iz 2002, kad jos nisam znala. Jako mi je darago sto si se potrudila da mi kazes fore. Hvala, hvala. Lani u ovo vrijeme, sam naletila na neke brosure, bas se ticu crtanja tijela i lica. Kupila sam ih, i proucavam ih. Hvala za gore napisano.
Mozes mi napisati sta god zelis, sta god mislis da je potrebno da znam.
Nemoj mi samo preporucivati tecaje, mislim da nije za mene.

Engram, vozi!
missA

Post by missA »

sto se tice sjena, to je posebna lekcija za pocetak prestani da ih razmazujes prstima..pokusaj da pravis gradaciju samo uz pomoc olovke...
Hvala :-D ovo je korisno!
Svileni

Post by Svileni »

Image[/quote]
Ja malih sisica.Pa, ne mozemo sa ovako malim sisicama u Evropu!
missA

Post by missA »

Ja, malog mozga. S takvim nemozes ni na ovu temu, a kamoli u evropu, gubi mi se s teme :x
Svileni

Post by Svileni »

missA wrote:Ja, malog mozga. S takvim nemozes ni na ovu temu, a kamoli u evropu, gubi mi se s teme :x
Ja, ljute amaterke.Sta bi tek bilo da si profesionalac?Posto su te neki od
forumasa poducili folovima crtanja i slikanja, ja cu te, za razliku od njih, poduciti pisanju.Pa, kaze:S ( fali ti slovo "a" ) takvim nemozes ( ne i mozes se pise odvojeno, ovo pravilo pogledati u knjigama za djecu do dvije godine, op. a. ) ni na ovu ( ovdje si trebala dodati "ingenioznu temu"
da dobijes na tezini, satro pametna ti, op. a. ) temu, a kamoli u evropu
( ovo evropu pises velikim slovom ), ( iza evropu ti ne ide zarez, nego tacka )gubi mi se s teme ( posto je pocetak recenice, ide veliko slovo "G").
Samo tvoj Lector Hanibal

P.S.I dalje ostajem pri tvrdnji da sa ovakvim sisicama ne mozemo u Evropu.
missA

Post by missA »

Svileni wrote:, ovo pravilo pogledati u knjigama za djecu do dvije godine, op. a. ) .
I sta mi sad preporucujes (zbog mog djecijeg jezika) da citam, prelistavam i preslikavam slikovnice tipa Dede Alija,
Vozi s teme, idi kuci pa po dnevnoj sobi rasipaj smece, a ne ovde, gubi se i ti i tvoji smeckasti komentari, setnja :x :x :x :x :x :x
P.S.: mozda sam u slikarstvu amater, (poucuje me zanska, i to 10 posljednjih sati, slike su idiote nastale prije), al' sam zato pro u nekim drugim stvarima, bolje ti je da ne znas, gubi se :x :x :x :x :x :x :x :x
Svileni

Post by Svileni »

missA wrote:
Svileni wrote:, ovo pravilo pogledati u knjigama za djecu do dvije godine, op. a. ) .
I sta mi sad preporucujes (zbog mog djecijeg jezika) da citam, prelistavam i preslikavam slikovnice tipa Dede Alija,
Vozi s teme, idi kuci pa po dnevnoj sobi rasipaj smece, a ne ovde, gubi se i ti i tvoji smeckasti komentari, setnja :x :x :x :x :x :x
P.S.: mozda sam u slikarstvu amater, (poucuje me zanska, i to 10 posljednjih sati, slike su idiote nastale prije), al' sam zato pro u nekim drugim stvarima, bolje ti je da ne znas, gubi se :x :x :x :x :x :x :x :x
Haj sto si ljuta, to i nekako, al' sto si nezahvalna, pa, to je za ibreta.I samo da ti kazem da nisam idiot.Idiot je onaj Hamin najmladji mali a ja sam romantican, povucen i sabiram leptirove.I jos uz to sam i transparentan.
P.S.Posto kazes da si pro u nekim drugim stvarima, ne mogu a da te ne upitam, kol'ka je tarifa kod tebe?Jel' skuplje neg' kod debele Nasve?
P.P.S.Volim te, ljubavi moja!Samo tvoj transparentni romanticar
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Vas dvoje, missA i Svileni, korigujte svoje postove, posebno ova posljednja dva u kojima se chastite, otherwise mogu i ja, nego kafa stigla, pa da predahnem malo.

Usput tema je neshto drugo, zar ne?

missA,
imash li ti josh ovih slika? Mozhda iz novije faze?
missA

Post by missA »

Fluid, ima. Zao mi je zbog jezika! Ja cu se potruditi. Al' ova tema mi dodje nekako kao muzej, i smeta mi kad dolaze i pisu svasta.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

missA,
ljudi ima raznih, kao i u stvarnom zhivotu, shto je nekom lijepo drugi tje ublatiti, no bitno je znati razabrati zhito od kukolja, zar ne?

Negativni komentari nekada imaju bolji efekat od pozitivnih.
Engram::X

Post by Engram::X »

The_Fluid wrote: missA,
imash li ti josh ovih slika? Mozhda iz novije faze?
Dobarrrr
Image
maraDONa

Post by maraDONa »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oplakah :D
missA

Post by missA »

manijak1

Post by manijak1 »

Ne grije :D znači nešto nije u redu :D jer vatra je dobar sluga a loš gospodar :D a meni ovdje Image
.....izgleda da je Casper unutar središta topline.
Onu grafiku :D :D ne mogu opisati :D :D
Post Reply