Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
radostan dan

#1001 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Entropio wrote: 03/08/2022 15:10 Realno, Mile Bas je Betoven za Knopflera.
Škotska nakaza...
Piaty

#1002 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

So What! wrote: 03/08/2022 20:59
dale cooper wrote: 03/08/2022 20:56 Ne kažem da nije bilo pokušaja, ali su bili neuspješni, i naša muzika nije ostavila nekog traga van ovih prostora.
Za Bregovića sam spomenuo da je napravio nešto tek kada je počeo prepakivati u drugačijem ruhu, mada to nije više imalo veze
sa ex-yu pop rockom koji je ovdje tema.

Ali već sam spominjao da je naša rock scena u nekim momentima bila na sličnim talasnim dužinama kao i rock scena na zapadu (kao novi talas).
I da je bilo radova koji su kvalitetom, ako ne originalnošću, mogli konkurisati Englezima i Amerima.
Koga bi ti izdvojio iskreno, kao unikatne, autentične i kvalitetne muzičare iz tog perioda?
Eh pa zeznuto ti pitanje.

Evo ja cu - kvalitetni ali ne unikatni - Riblja corba, Bijelo Dugme, Divlje jagode,EkV i ima ih jos mnogo.

Unikatni - Bolero (i ako moRe da ubacim Bjesove).Vjerovatno ih ima jos al ne mnogo

Zakljucak - slabo je unikatnih benodva bilo kod nas.

A hajmo sa prevarama.

Prevare: Plavi orkestar i Valentino

Edit- autenticni: Zabranjeno pusenje
Romanista 101%

#1003 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Piaty wrote: 03/08/2022 20:58
Romanista 101% wrote: 03/08/2022 20:11Ovo je kao da Bijelo Dugme svira na rasprodanom Wembleyu. Ali ona je to uspjela jer je pjevala na francuskom. Nas jezik nije nije za pjevanja. To je samo za nas. Za strance to nije lijepo za usi. Latinosi, francuzi i talijani su u puno boljem polozaju.
Francuzi lijepi za uši :lol:

Piaty

#1004 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

radostan dan wrote: 03/08/2022 21:01
Entropio wrote: 03/08/2022 15:10 Realno, Mile Bas je Betoven za Knopflera.
Škotska nakaza...
nakaza :?
So What!

#1005 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by So What! »

Piaty wrote: 03/08/2022 21:03

Koga bi ti izdvojio iskreno, kao unikatne, autentične i kvalitetne muzičare iz tog perioda?
Eh pa zeznuto ti pitanje.

Evo ja cu - kvalitetni ali ne unikatni - Riblja corba, Bijelo Dugme, Divlje jagode,EkV i ima ih jos mnogo.

Unikatni - Bolero (i ako moRe da ubacim Bjesove).Vjerovatno ih ima jos al ne mnogo

Zakljucak - slabo je unikatnih benodva bilo kod nas.

A hajmo sa prevarama.

Prevare: Plavi orkestar i Valentino

Edit- autenticni: Zabranjeno pusenje
Zašto je Zabranjeno Pušenje autentično oni su dobrim dijelom obrađivali pjesme i prodavali ih jugoslovenskoj wannabe punk raji.
Naslovnica

#1006 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Naslovnica »

Piaty wrote: 03/08/2022 18:27 Ok...ove Deutsch grupe zna cijeli svijet tako da ti ovo nije Crvena jabuka. Ove manje poznatije, a 16 puta bolje od Crvene jabuke ili Valentina, necu ni napisati.

Rammstein
Eloy
Scorpions
Kraftwerk
Can
Helloween
Accept
Tokio Hotel
Oomph
Die Toten Hose
Guano Apes
Die Apokalptysche Reiter
Kreator
Neu!
Die Arzte

Ovo zna cijeli svijet, a ja bih ti mogao nabrojati još bar 20 heavy metal bandova (obzirom da to slušam) koje isto tako zna čovjek na svakom ćošku svijeta ali eto ne znam hoće li to tebi išta značiti.
Sve mi se čini da ti nisi uopće upoznat sa ovim ali za ove nabrojane će ti i Portugalac, i Pakistanac, i Japanac, i Brazilac, i Australijanac, i Kanadjanin, i stanovnik Šri Lanke... pa i Bošnjak reći da su svjetski giganti.
Boney M. je mačkanje pagru.
I Modern Talking.
:gunjastajl:
broj dva

#1007 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by broj dva »

dale cooper wrote: 03/08/2022 20:56 Ne kažem da nije bilo pokušaja, ali su bili neuspješni, i naša muzika nije ostavila nekog traga van ovih prostora.
Za Bregovića sam spomenuo da je napravio nešto tek kada je počeo prepakivati u drugačijem ruhu, mada to nije više imalo veze

Ali već sam spominjao da je naša rock scena u nekim momentima bila na sličnim talasnim dužinama kao i rock scena na zapadu (kao novi talas).
I da je bilo radova koji su kvalitetom, ako ne originalnošću, mogli konkurisati Englezima i Amerima.
Samo Laibach
zomri

#1008 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by zomri »

Ako se cilja na autentičnost naše muzike tog vremena a koja je mogla biti prihvaćena na zapadu onda ne treba tražiti dalje od Idola ali samo sa Odbrane...Pravoslavni post-punk je nešto što zaista donosi nešto novo i što zapad nije imao. Vrijednost koja je nastala više slučajem nego nekom globalnom promišljenošću.

Ostalo iz tog perioda (izuzimajući Laibach i možda još nešto što mi sad ne pada na pamet) je muzika lokalnog dometa, eventualno istočni blok i to je to.
radostan dan

#1009 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Piaty wrote: 03/08/2022 21:05
radostan dan wrote: 03/08/2022 21:01

Škotska nakaza...
nakaza :?
Očito nisi upoznat sa @Entropijevim premisama i konkluzijama...
Interna šala sa tema o automobilima... :)
RtrnOfSalisbury

#1010 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by RtrnOfSalisbury »

Romanista 101% wrote: 03/08/2022 20:57 Zamisljam kako bi "Pekar" zvucao na engleski :mrgreen:

nista lakse: if aj wor bejker my little girl, not sur ju lajk it, val ju vaz alone in d najt, ju vud it krasons (ban, rols). zbog romantike treba nekako ubacat lonli najts :skoljka:
guruguru95

#1011 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

RtrnOfSalisbury wrote: 03/08/2022 16:02 ... mislim ako se doda i folk komponenta da bi mogli i na drugo mjesto :thumbup: pojavom sabana bajramovica, saulica i svih ostalije sabana, yugovina je zabiljezila hem ekonomske hem umjetnicke uspjehe. takve tiraze kad se izvrsi sravnjivanje nije zabiljezila ni grupa aba koju neki neopravdano mecu na neki vrh vrhova. svaka him cast ali one dvije djevojke pored jednog sabana i kemala, da ne spominjem druga grla sa nasu estradu, nebi mogle pjevat ni bek vokale :bih:
Legendarno :thumbup: :lol: :bih:
Romanista 101%

#1012 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

zomri wrote: 03/08/2022 21:11 Ako se cilja na autentičnost naše muzike tog vremena a koja je mogla biti prihvaćena na zapadu onda ne treba tražiti dalje od Idola ali samo sa Odbrane...Pravoslavni post-punk je nešto što zaista donosi nešto novo i što zapad nije imao. Vrijednost koja je nastala više slučajem nego nekom globalnom promišljenošću.

Ostalo iz tog perioda (izuzimajući Laibach i možda još nešto što mi sad ne pada na pamet) je muzika lokalnog dometa, eventualno istočni blok i to je to.

Rambo, Dino Dvornik, Josipa Lisac
dale cooper

#1013 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

Novog talasa? Pa prvenstveno Idole. Mislim da recimo Odbrana i Poslednji Dani komotno mogu stajati bez srama uz bilo koji album sa zapada
iz istog vremena.
guruguru95

#1014 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

zomri wrote: 03/08/2022 21:11 Ako se cilja na autentičnost naše muzike tog vremena a koja je mogla biti prihvaćena na zapadu onda ne treba tražiti dalje od Idola ali samo sa Odbrane...Pravoslavni post-punk je nešto što zaista donosi nešto novo i što zapad nije imao. Vrijednost koja je nastala više slučajem nego nekom globalnom promišljenošću.

Za Idole se potpuno slažem, ali samo za taj album koji je svojevrsna anomalija na našoj sceni.

Inače, jedna od najautentičnijih pojava po meni je i dalje Đorđe Balašević. Njega fakat ne mogu svrstati u neku kategoriju da kažem da je nekoga đonio, kopirao, citirao...
Ommadawn

#1015 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Titan9 wrote: 03/08/2022 16:46
Ommadawn wrote: 03/08/2022 16:30 @dale cooper Hoćeš ti nastavljati dalje?
Ja ne mogu od smijeha.
umjesto sto se smijes mogao bi nam staviti ovdje neku pop rock grupu iz madjarske ili rumunije pa da cujemo.....cuj madjarska i rumunija i ono doslo da prica o muzici :lol: :lol: i sta si ono jos napisao ?? turska ? !!!! :lol: :lol:
Neću ti postavljati nikakve linkove.
Znaš li zašto? Jer nisi vrijedan toga.
To si pokazao u svojim postovima.
Jedna druga forumašica me lijepo zamolila i ja sam joj dao jednu listu šta i kako. Prije toga smo argumentovano diskutovali za i protiv.
Ti ovdje ili trolaš ili pišeš masu gluposti na tako arogantan način. I ja sa takvima se ni na ulici ne pozdravljam.

Muzikom se bavim bukvalno od rođenja, gramofone znam svaki u bocu (imam 3 komada plus jedan koji projektujem u CAD-u, moj vlastiti dizajn) a da ti ne pričam o svojoj kolekciji ploča.
Ako ne vjeruješ meni - ovdje ima forumaša koji me poznaju lično i oni ti to mogu potvrditi.

I da - jebo Smak i Točka. Lik je toliki egomanijak i arogant, da je vlastitu grupu doveo da im niko više nije ploče kupovao. Ili što reče Luković prilikom recenzije albuma “Live without audience” (“Шта, нико им није дошао на концерт”.

A Lipovača? Ja koji nisam profesionalan gitarista mogu bez po muke skinuti sve što on odsvira.
Znaš li zašto? Jer lik fakat misli da je on donio heavy metal u bivšu Jugoslaviju. Stoga se nije pomakao dalje od onog što je svirao Rainbow, Deep Purple, Ac/Dc i Led Zeppelin 1976.

Eto.
dale cooper

#1016 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 21:12
RtrnOfSalisbury wrote: 03/08/2022 16:02 ... mislim ako se doda i folk komponenta da bi mogli i na drugo mjesto :thumbup: pojavom sabana bajramovica, saulica i svih ostalije sabana, yugovina je zabiljezila hem ekonomske hem umjetnicke uspjehe. takve tiraze kad se izvrsi sravnjivanje nije zabiljezila ni grupa aba koju neki neopravdano mecu na neki vrh vrhova. svaka him cast ali one dvije djevojke pored jednog sabana i kemala, da ne spominjem druga grla sa nasu estradu, nebi mogle pjevat ni bek vokale :bih:
Legendarno :thumbup: :lol: :bih:
Znam da je zajebancija, ali u pravu je za Bajramovića. Bregović dobrim dijelom svoj kasniji uspjeh duguje muzici kojoj je Šaban Bajramović
dao temelje na ovim prostorima. Ako ćemo pričati o nekome autentičnom i pioniru neke muzike sa ovih prostora onda je to Bajramović.
radostan dan

#1017 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Orgazam je jedno vrijeme dobro kotirao, čak i vani... Sami početak osamdesetih.
Ommadawn

#1018 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

RtrnOfSalisbury wrote: 03/08/2022 21:12
Romanista 101% wrote: 03/08/2022 20:57 Zamisljam kako bi "Pekar" zvucao na engleski :mrgreen:

nista lakse: if aj wor bejker my little girl, not sur ju lajk it, val ju vaz alone in d najt, ju vud it krasons (ban, rols). zbog romantike treba nekako ubacat lonli najts :skoljka:
Idi jebi se, prosuh pivo po stolu, :lol: :lol: :lol:
Ommadawn

#1019 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote: 03/08/2022 21:19 Orgazam je jedno vrijeme dobro kotirao, čak i vani... Sami početak osamdesetih.
Zlatni papagaj - gazda plaća sve račune.
Zlatni papagaj - jer mi smo slobodni.
guruguru95

#1020 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

dale cooper wrote: 03/08/2022 21:14

Novog talasa? Pa prvenstveno Idole. Mislim da recimo Odbrana i Poslednji Dani komotno mogu stajati bez srama uz bilo koji album sa zapada
iz istog vremena.
Odbrana i poslednji dani mogu bez problema da se puštaju na classic rock stanicama rame uz rame sa, recimo, Remain in Light od Talking Headsa, ili Discipline od modernog King Crimsona, ili sa Stranglersima :thumbup:
So What!

#1021 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by So What! »

Šabana Bajramovića je otkrila jazz kritika i smatran je odličnim muzičarem, sjajnih vokalnih sposobnosti i visoke emocije tokom izvođenja te je bio neki domaći ekvivalent crnačkih ghetto blues muzičara.

A da se ne zajebavam s ovom izjavom, evo i jedan članak:

Šaban Bajramović postaje dio postava američkog jazz i blues muzeja
Image

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projektnoj menadžerici Nišville jazz festivala Jeleni Ivanjac, u kojem izražava namjeru da Šaban Bajramović bude dio muzejskog postava. Šaban Bajramović bi tako postao prvi srpski i romski muzičar na svijetu koji bi bio uključen u njihov postav, poručuju iz Nišvillea.

Kako se navodi, Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je sinonim za najpoznatije bluez muzičare iz SAD-a, posebno one iz delte Misisipija. Njihovo stvaralaštvo je izvor brojnih blues i jazz stilova, koji su se kasnije proširili po cijelom SAD-u i utjecali na svjetsku glazbu.

Osim Delta Mississippi Blues muzeja, želju za sličnim postavom pokazalo je još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u New Orleansu, najčuveniji jazz muzej, čiji je direktor Greg Lambousy potvrdio dolazak na Nišville festival od 6. do 15. kolovoza.

„Tokom Lambousyjevog boravka, razgovarat ćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju jazza u New Orleansu, sa replikom statue Šabana Bajramovića postavljenom na nišavskom keju“, izjavio je direktor Nišvillea Ivan Blagojević.

Dodaju da će upravo u ovim muzejima biti snimani dijelovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban“, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i Nišville jazz festivala.

“”Ja sam Šaban” je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz perspektive onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pjevali njegove pjesme njemu u čast, ali i onih koji su poznavali i njegove strasti prema životu i slobodi”, zaključuje se u priopćenju Nišvila.
Muzika.hr
radostan dan

#1022 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote: 03/08/2022 21:20
radostan dan wrote: 03/08/2022 21:19 Orgazam je jedno vrijeme dobro kotirao, čak i vani... Sami početak osamdesetih.
Zlatni papagaj - gazda plaća sve račune.
Zlatni papagaj - jer mi smo slobodni.
Otprilike taj period, i Lišće prekriva Lisabon.
So What!

#1023 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by So What! »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 21:17Za Idole se potpuno slažem, ali samo za taj album koji je svojevrsna anomalija na našoj sceni.

Inače, jedna od najautentičnijih pojava po meni je i dalje Đorđe Balašević. Njega fakat ne mogu svrstati u neku kategoriju da kažem da je nekoga đonio, kopirao, citirao...

Balašević se furao malo na Dylana, malo na Cohena, a Boža zvani pub je plagijat na pjesmu Boy named Sue od Johnnya Casha i neka varijanta da se bluegrass / country približi ovdašnjoj raji.
dale cooper

#1024 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

So What! wrote: 03/08/2022 21:23
Šabana Bajramovića je otkrila jazz kritika i smatran je odličnim muzičarem, sjajnih vokalnih sposobnosti i visoke emocije tokom izvođenja te je bio neki domaći ekvivalent crnačkih ghetto blues muzičara.

A da se ne zajebavam s ovom izjavom, evo i jedan članak:

Šaban Bajramović postaje dio postava američkog jazz i blues muzeja
Image

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projektnoj menadžerici Nišville jazz festivala Jeleni Ivanjac, u kojem izražava namjeru da Šaban Bajramović bude dio muzejskog postava. Šaban Bajramović bi tako postao prvi srpski i romski muzičar na svijetu koji bi bio uključen u njihov postav, poručuju iz Nišvillea.

Kako se navodi, Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je sinonim za najpoznatije bluez muzičare iz SAD-a, posebno one iz delte Misisipija. Njihovo stvaralaštvo je izvor brojnih blues i jazz stilova, koji su se kasnije proširili po cijelom SAD-u i utjecali na svjetsku glazbu.

Osim Delta Mississippi Blues muzeja, želju za sličnim postavom pokazalo je još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u New Orleansu, najčuveniji jazz muzej, čiji je direktor Greg Lambousy potvrdio dolazak na Nišville festival od 6. do 15. kolovoza.

„Tokom Lambousyjevog boravka, razgovarat ćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju jazza u New Orleansu, sa replikom statue Šabana Bajramovića postavljenom na nišavskom keju“, izjavio je direktor Nišvillea Ivan Blagojević.

Dodaju da će upravo u ovim muzejima biti snimani dijelovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban“, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i Nišville jazz festivala.

“”Ja sam Šaban” je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz perspektive onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pjevali njegove pjesme njemu u čast, ali i onih koji su poznavali i njegove strasti prema životu i slobodi”, zaključuje se u priopćenju Nišvila.
Muzika.hr
:thumbup:

radostan dan

#1025 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

https://youtu.be/Z0R6g3mx0Rg

Bgm, tanjež Bebek i na sh, a kamoli na engleskom...

:)
Last edited by radostan dan on 03/08/2022 21:31, edited 1 time in total.
Post Reply