Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la
Moderator: Chloe
-
King Kikapu
da mi je znat ko je tebe knjizevnosti ucio? reci mu da ti vrati pare.Grom iz vedra neba wrote:
Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu. to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici. ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
-
King Kikapu
ni u halu ne bih ponio 'pisac izdaleka' vladana matijevica jer je to jedna od najlosijih knjiga (uprkos NINovoj nagradi) koje sam procitao u posljednjih deset godina.
- Jimmy_The_Saint
Al' što će knjiga sama u veceu, pitaju se svi?
Postavka je malo nejasna. Jel' pričamo o tariguzu ili o halskom štivu?
Postavka je malo nejasna. Jel' pričamo o tariguzu ili o halskom štivu?
-
Grom iz vedra neba
Ma hajde.King Kikapu wrote:da mi je znat ko je tebe knjizevnosti ucio? reci mu da ti vrati pare.Grom iz vedra neba wrote:
Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu.
A ja inace imam danas u skoli kibernetiku, matematiku1, 2, 3, kao i robotiku s primjesama medicine...
Bravo momak!
to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
Fakat ne znas sta pricas. Prevedeno jezikom matematike ti si rekao da:
X je cisto 1... ali podjahkada moze bit i 0.
Kakvi politicki romani, kakvi kulturoloski romani?! Ni prvi ni drugi pojam ne postoje u knjizevnosti...svi romani su po difoltu kulturoloski, svi romani po difoltu imaju politicki apsket, frejmwork drustva s odredjenim uredjenjem u kojem se radnja desava.
Islam u Dervis i smrt nema veze s ideologijom u "politickoj prici".islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici.
Jes a ja sam Brus Li.ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
Sad da se vratim na temu.
Da se ne bi tvoja diskusija pretvorila u dogmu reci cu da kada citira onda valjda vidis prvo kontekst iliti "politicku pricu" u kojoj je receno ono sto citiras.
Ja sam aludirao da je Dervis i smrt "islamskiji" nego Legenda o Ali-pasi, a opet je siroko prihvacen. Zbog cega je to tako, to je druga tema.
I da zavrsim citatom iz Dervisa, koji nas upravo poziva na islamski put rijecima:
Amin ja rabi.Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.
-
halo_ba
King, 10+...King Kikapu wrote:da mi je znat ko je tebe knjizevnosti ucio? reci mu da ti vrati pare.Grom iz vedra neba wrote:
dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu. to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici. ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
odlicno i sazeto receno. Ali kako to objasniti nekome koji u komunistu i ateistu Selimovicu vidi prvo muslimana koji roman pocinje "bismiletom" (valjda bismillom)?
- Jimmy_The_Saint
Ja mislim da je to stvar ukusa. Ja to uglavnom nikad ne radim. Al' razumijem ljude koji rade.
Moj poznanik Gemiga imao je ambiciju da simultano masturbira, kenja, piša i puši cigar, te tako, kako reče, "spoji četiri meraka". Vjerovatno je u nekom trenutku pokušao uz sve to i gledati utakmicu.
1000 ljudi 1000 ćudi.
Moj poznanik Gemiga imao je ambiciju da simultano masturbira, kenja, piša i puši cigar, te tako, kako reče, "spoji četiri meraka". Vjerovatno je u nekom trenutku pokušao uz sve to i gledati utakmicu.
1000 ljudi 1000 ćudi.
-
halo_ba
Svi analiticari (osim modela M92) se uglavnom po "difoltu" i "frejmworku"
slazu da je komunist Selimovic bio poljuljan u svojim uvjerenjima nakon smrti brata i tu svoju sumnju je ispricao kroz pero Ahmeda Nurudina, dogmate koji biva poljuljan u vjeri u Boga i sultana upravo nakon smrti brata.
slazu da je komunist Selimovic bio poljuljan u svojim uvjerenjima nakon smrti brata i tu svoju sumnju je ispricao kroz pero Ahmeda Nurudina, dogmate koji biva poljuljan u vjeri u Boga i sultana upravo nakon smrti brata.
- Jimmy_The_Saint
Moderator odrađuje svoju šihtu. Manje pjeni, više argumentiraj.
Vječnik je, inače, odličan roman.
Al' nema veze.
Vječnik je, inače, odličan roman.
Al' nema veze.
- Jimmy_The_Saint
Haj' dobro. Nije joj to nikakav argument. Al' cijela je rasprava onako, malo nahero nasađena bila.
Samo Allah zna kol'ki je Meša bio musliman
Što za književnost njegovu nije relevantno, s bismilom ili bez. (Vidi King).
Međutim, druga je ovdje stvar.
Kad kažeš koju o tome da je, recimo, Ivo Andrić bio u nekoj mjeri antiislamski nastrojen, skoče za vrat da ti oči kopaju, jer zaboga g. Nobelovcu ne smiješ prigovarati, i "treba razdvojiti autora i djelo", tako da to što je Andrić bio kraljev diplomata kod nacista nije uopće bitno... I tome slično.
A kad recimo treba upljuvati Nedžada Ibrišimovića, onda sve može: "On je pjano", "On je nacionalist", "On je klerošovinist". Čovjek, ruku na srce, u svom javnom angažmanu i jeste sve to. Al' čini li to njegove knjige boljim ili gorim per se? Važe li za Mešu, Andrića i Nedžada barem DONEKLE isti kriteriji?
Jok. Nego je sve to "il' si s nama, il' si protiv nas". Il' si mrski nacionalista, te samim tim seljačić, papak, smrad, ovo ili ono. Il' si "komunjara" pa samim tim ćafir, islamofob, i općenito štetočina. Zamjena teza u crno-bijelim zabludama.
Samo Allah zna kol'ki je Meša bio musliman
Što za književnost njegovu nije relevantno, s bismilom ili bez. (Vidi King).
Međutim, druga je ovdje stvar.
Kad kažeš koju o tome da je, recimo, Ivo Andrić bio u nekoj mjeri antiislamski nastrojen, skoče za vrat da ti oči kopaju, jer zaboga g. Nobelovcu ne smiješ prigovarati, i "treba razdvojiti autora i djelo", tako da to što je Andrić bio kraljev diplomata kod nacista nije uopće bitno... I tome slično.
A kad recimo treba upljuvati Nedžada Ibrišimovića, onda sve može: "On je pjano", "On je nacionalist", "On je klerošovinist". Čovjek, ruku na srce, u svom javnom angažmanu i jeste sve to. Al' čini li to njegove knjige boljim ili gorim per se? Važe li za Mešu, Andrića i Nedžada barem DONEKLE isti kriteriji?
Jok. Nego je sve to "il' si s nama, il' si protiv nas". Il' si mrski nacionalista, te samim tim seljačić, papak, smrad, ovo ili ono. Il' si "komunjara" pa samim tim ćafir, islamofob, i općenito štetočina. Zamjena teza u crno-bijelim zabludama.
- chuchumbamayumbe
Ja u chenifi drzim samo probranu literaturu, nikakav fusheraj...
Znaci, ako sta nosim u chenifu da citam, to mora da je dobro. Dapache, imam i policu u WC-u koja sluzi samo za literaturu!
Zamalo da tamo i fakultet ne zavrsih!
Moja draga HALA!!!
Znaci, ako sta nosim u chenifu da citam, to mora da je dobro. Dapache, imam i policu u WC-u koja sluzi samo za literaturu!
Moja draga HALA!!!
-
mamica papucarka
joj dobar sichuchumbamayumbe wrote:Ja u chenifi drzim samo probranu literaturu, nikakav fusheraj...
Moja draga HALA!!!
moj muz ima jednu za wc, drugu dok pusi na terasi, trecu dok doruckuje
-
halo_ba
Hvala za ciscenje, ali to nece imati svrhe dok se ne pocnu brisati svi komentari koji nemaju veze sa temom, kao i provokacije tipa "procit'o sam fakat samo dvije knjige, ali sam veci frajer od tebe".black wrote:tema prociscena zamolio bih vas bez zacatavanja licnih prepirki i sl.
Kad toga bude, nece biti razloga za svadje, cinkarenje i sl.
-
DUREX
Literatura za hale....Definitivno Coelhova filozofija za domacice (jedva da sam uspio po koji pasus da progutam....mazohizam)...onda Da Vincijev Kod,koji je trebao da "poljulja" nesto...nekoga....Uh, to je dobro kad imate problema sa tvrdom stolicom,a kasnite na posao...
-
Hierarchia
horns&drums wrote:Za normalno sranje: Stephena Kinga ili nesto slicnoKnjiga koju bih u wc ponio/la
Za proljev: Nesto od Efraima Kishona
Za tvrdu stolicu: Nesto od Krleze, kad je sranje tesko neka je i citanje isto
-
Hierarchia
Svi se u neku ruku udaljavaju od teme. a tema je NAJGORA KNJIGA (oni koji ne osjecaju simboliku "ponijeti u wc - The Saint itd,
). Valjda bi trebalo samo reci naslov knjige i autora kojeg smatrate najgorim a ne tu raspravljati o politici.
-
DUREX
Kako sam to zaboravio....halo_ba wrote:Thx...zoom66 wrote:molim za obustavu paljbe inache cu biti primoran zatvoriti temu!
UPDATE: opet ochishceno!
Update (za hale):
Johannes Mario Simmel - vecina djela.
Komplet Sidney Sheldon.
Sidney Sheldon....(ih kako je gorila u ratu...a tvrdi povez...
-
forza milan
meni se rijetko kad desi da ostavim nedovrsenu knjigu
a sjecam se da sam dvije ostavio
ma koliko sam se trudio nisam ih mogo citat jer su - za moj ukus - bile bljak
zerminal od zole i
ugursuz od ibrisimovica
svaka cast autorima, protiv njih nema ama bas nista, naprotiv
ali ovi naslovi su im......
a sjecam se da sam dvije ostavio
ma koliko sam se trudio nisam ih mogo citat jer su - za moj ukus - bile bljak
zerminal od zole i
ugursuz od ibrisimovica
svaka cast autorima, protiv njih nema ama bas nista, naprotiv
ali ovi naslovi su im......
-
Hierarchia
Marija Juric Zagorka - Grička vještica svi dijelovi

- Jimmy_The_Saint
Pa što se to ne postavi fino. Neki meni dragi ljudi u halu nose NAJBOLJE i NAJDRAŽE knjigeHierarchia wrote:Svi se u neku ruku udaljavaju od teme. a tema je NAJGORA KNJIGA (oni koji ne osjecaju simboliku "ponijeti u wc - The Saint itd,). Valjda bi trebalo samo reci naslov knjige i autora kojeg smatrate najgorim a ne tu raspravljati o politici.
A najgora knjiga?
Može li Tamaguči s drogom muku muči? I Nedžad Ibrišimović Knjiga Adema Kahrimana a od stranih kompletan Paolo Coelhu, te Salman Rushdie Djeca ponoći i neprevaziđeni Satanski stihovi.
I sve sa Alijom Izetbegovićem na koricama.