Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Zox

Post by Zox »

Hesse, Stepski Vuk
Coelho, Alhemicar
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Grom iz vedra neba wrote:

Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
da mi je znat ko je tebe knjizevnosti ucio? reci mu da ti vrati pare.
dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu. to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici. ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ni u halu ne bih ponio 'pisac izdaleka' vladana matijevica jer je to jedna od najlosijih knjiga (uprkos NINovoj nagradi) koje sam procitao u posljednjih deset godina.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Al' što će knjiga sama u veceu, pitaju se svi?

Postavka je malo nejasna. Jel' pričamo o tariguzu ili o halskom štivu?
neupucena

Post by neupucena »

Cinjenica da neko moze citati u wc-u u toku ne znam kakvih aktivnosti mi je odbojnija od bilo kakve lose knjige.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

King Kikapu wrote:

Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
Ma hajde.
dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu.
:lol: :lol: :lol: :lol:

A ja inace imam danas u skoli kibernetiku, matematiku1, 2, 3, kao i robotiku s primjesama medicine...

Bravo momak!
to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
:lol: :lol: :lol:

Fakat ne znas sta pricas. Prevedeno jezikom matematike ti si rekao da:

X je cisto 1... ali podjahkada moze bit i 0.

Kakvi politicki romani, kakvi kulturoloski romani?! Ni prvi ni drugi pojam ne postoje u knjizevnosti...svi romani su po difoltu kulturoloski, svi romani po difoltu imaju politicki apsket, frejmwork drustva s odredjenim uredjenjem u kojem se radnja desava.
islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici.
Islam u Dervis i smrt nema veze s ideologijom u "politickoj prici".
ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
Jes a ja sam Brus Li.

Sad da se vratim na temu.

Da se ne bi tvoja diskusija pretvorila u dogmu reci cu da kada citira onda valjda vidis prvo kontekst iliti "politicku pricu" u kojoj je receno ono sto citiras.

Ja sam aludirao da je Dervis i smrt "islamskiji" nego Legenda o Ali-pasi, a opet je siroko prihvacen. Zbog cega je to tako, to je druga tema.

I da zavrsim citatom iz Dervisa, koji nas upravo poziva na islamski put rijecima:
Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.
Amin ja rabi.
halo_ba

Post by halo_ba »

King Kikapu wrote:

dervis i smrt i tvrdjava su romani kojima uz pomoc alegorije (metaforom prosirenom na cijelu radnju) i parabole (pricanjem o jednom, a govorom o drugom) u slici turskovakatske bosne govori o autorovom prezentu. to su cisto politicki romani koje je moguce citati i kao kulturoloske romane.
islam u njima ne funkcionise kao religija, vec kao ideologija u politickoj prici. ahmed nurudin je s toga dogmat, a roman je prica o nacinu na koji se dogma rusi, a noslilac dogme od njenog zatocenika postaje disident.
King, 10+...
odlicno i sazeto receno. Ali kako to objasniti nekome koji u komunistu i ateistu Selimovicu vidi prvo muslimana koji roman pocinje "bismiletom" (valjda bismillom)?
Jimmy_The_Saint

Ja mislim da je to stvar ukusa. Ja to uglavnom nikad ne radim. Al' razumijem ljude koji rade.

Moj poznanik Gemiga imao je ambiciju da simultano masturbira, kenja, piša i puši cigar, te tako, kako reče, "spoji četiri meraka". Vjerovatno je u nekom trenutku pokušao uz sve to i gledati utakmicu.

1000 ljudi 1000 ćudi.
halo_ba

Post by halo_ba »

Svi analiticari (osim modela M92) se uglavnom po "difoltu" i "frejmworku"
slazu da je komunist Selimovic bio poljuljan u svojim uvjerenjima nakon smrti brata i tu svoju sumnju je ispricao kroz pero Ahmeda Nurudina, dogmate koji biva poljuljan u vjeri u Boga i sultana upravo nakon smrti brata.
Jimmy_The_Saint

Moderator odrađuje svoju šihtu. Manje pjeni, više argumentiraj. :D

Vječnik je, inače, odličan roman.

Al' nema veze.
Jimmy_The_Saint

Haj' dobro. Nije joj to nikakav argument. Al' cijela je rasprava onako, malo nahero nasađena bila.

Samo Allah zna kol'ki je Meša bio musliman :D

Što za književnost njegovu nije relevantno, s bismilom ili bez. (Vidi King).

Međutim, druga je ovdje stvar.

Kad kažeš koju o tome da je, recimo, Ivo Andrić bio u nekoj mjeri antiislamski nastrojen, skoče za vrat da ti oči kopaju, jer zaboga g. Nobelovcu ne smiješ prigovarati, i "treba razdvojiti autora i djelo", tako da to što je Andrić bio kraljev diplomata kod nacista nije uopće bitno... I tome slično.

A kad recimo treba upljuvati Nedžada Ibrišimovića, onda sve može: "On je pjano", "On je nacionalist", "On je klerošovinist". Čovjek, ruku na srce, u svom javnom angažmanu i jeste sve to. Al' čini li to njegove knjige boljim ili gorim per se? Važe li za Mešu, Andrića i Nedžada barem DONEKLE isti kriteriji?

Jok. Nego je sve to "il' si s nama, il' si protiv nas". Il' si mrski nacionalista, te samim tim seljačić, papak, smrad, ovo ili ono. Il' si "komunjara" pa samim tim ćafir, islamofob, i općenito štetočina. Zamjena teza u crno-bijelim zabludama.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja u chenifi drzim samo probranu literaturu, nikakav fusheraj...
Znaci, ako sta nosim u chenifu da citam, to mora da je dobro. Dapache, imam i policu u WC-u koja sluzi samo za literaturu!
Zamalo da tamo i fakultet ne zavrsih!
Moja draga HALA!!! :)
black

Post by black »

tema prociscena zamolio bih vas bez zacatavanja licnih prepirki i sl.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

chuchumbamayumbe wrote:Ja u chenifi drzim samo probranu literaturu, nikakav fusheraj...
Znaci, ako sta nosim u chenifu da citam, to mora da je dobro. Dapache, imam i policu u WC-u koja sluzi samo za literaturu!
Zamalo da tamo i fakultet ne zavrsih!
Moja draga HALA!!! :)
joj dobar si :lol:
moj muz ima jednu za wc, drugu dok pusi na terasi, trecu dok doruckuje :D
halo_ba

Post by halo_ba »

black wrote:tema prociscena zamolio bih vas bez zacatavanja licnih prepirki i sl.
Hvala za ciscenje, ali to nece imati svrhe dok se ne pocnu brisati svi komentari koji nemaju veze sa temom, kao i provokacije tipa "procit'o sam fakat samo dvije knjige, ali sam veci frajer od tebe".
Kad toga bude, nece biti razloga za svadje, cinkarenje i sl.
medulla

Post by medulla »

vecinu recentne 'bosanskohercegovacke poezije'. prvenstvo ima mile stojic, zatim ferida durakovic a slijede ih mladje bosanskohercegovacke 'pjesnikinje' koje se ne bih trudila nabrajat
DUREX

Post by DUREX »

Literatura za hale....Definitivno Coelhova filozofija za domacice (jedva da sam uspio po koji pasus da progutam....mazohizam)...onda Da Vincijev Kod,koji je trebao da "poljulja" nesto...nekoga....Uh, to je dobro kad imate problema sa tvrdom stolicom,a kasnite na posao...
halo_ba

Post by halo_ba »

zoom66 wrote:molim za obustavu paljbe inache cu biti primoran zatvoriti temu!

UPDATE: opet ochishceno!
Thx...
Update (za hale):
Johannes Mario Simmel - vecina djela.
Komplet Sidney Sheldon.
rashomon

Post by rashomon »

Da Vincijev kod nijednom niste spomenuli?

Stvarno nema smisla!!!
Hierarchia

Post by Hierarchia »

horns&drums wrote:
Knjiga koju bih u wc ponio/la
Za normalno sranje: Stephena Kinga ili nesto slicno

Za proljev: Nesto od Efraima Kishona

Za tvrdu stolicu: Nesto od Krleze, kad je sranje tesko neka je i citanje isto :D
:D :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Svi se u neku ruku udaljavaju od teme. a tema je NAJGORA KNJIGA (oni koji ne osjecaju simboliku "ponijeti u wc - The Saint itd, :-) ). Valjda bi trebalo samo reci naslov knjige i autora kojeg smatrate najgorim a ne tu raspravljati o politici.
DUREX

Post by DUREX »

halo_ba wrote:
zoom66 wrote:molim za obustavu paljbe inache cu biti primoran zatvoriti temu!

UPDATE: opet ochishceno!
Thx...
Update (za hale):
Johannes Mario Simmel - vecina djela.
Komplet Sidney Sheldon.
Kako sam to zaboravio.... :D

Sidney Sheldon....(ih kako je gorila u ratu...a tvrdi povez... :D )
forza milan

Post by forza milan »

meni se rijetko kad desi da ostavim nedovrsenu knjigu
a sjecam se da sam dvije ostavio
ma koliko sam se trudio nisam ih mogo citat jer su - za moj ukus - bile bljak
zerminal od zole i
ugursuz od ibrisimovica
svaka cast autorima, protiv njih nema ama bas nista, naprotiv
ali ovi naslovi su im......
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Marija Juric Zagorka - Grička vještica svi dijelovi

Image
Jimmy_The_Saint

Hierarchia wrote:Svi se u neku ruku udaljavaju od teme. a tema je NAJGORA KNJIGA (oni koji ne osjecaju simboliku "ponijeti u wc - The Saint itd, :-) ). Valjda bi trebalo samo reci naslov knjige i autora kojeg smatrate najgorim a ne tu raspravljati o politici.
Pa što se to ne postavi fino. Neki meni dragi ljudi u halu nose NAJBOLJE i NAJDRAŽE knjige :D

A najgora knjiga?

Može li Tamaguči s drogom muku muči? I Nedžad Ibrišimović Knjiga Adema Kahrimana a od stranih kompletan Paolo Coelhu, te Salman Rushdie Djeca ponoći i neprevaziđeni Satanski stihovi.

I sve sa Alijom Izetbegovićem na koricama.
Post Reply