Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

maybelline

#1 Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

Izvinjavam se ako ima slicna tema, koliko sam vidjela nema je, a nesto mi se bas prica o njegovim knijgama... :)

Sinoc, oko pola 3 dovrsih "sunasca", u jednom dahu, by the way, a "zmajeve" sam nekad prije citala, takodjer u jednom dahu. Odusevljena sam knjigama i ogorcena ljudskim sudbinama.

Kako vas se dojmio "Lovac na na zmajeve"? Je li bolji ili losiji od "Hiljadu sjajnih sunaca"? Meni licno je ova druga puno surovija, puno grublja... Plakala sam na mnoge dijelove knjige, ali na posljednoj recenici sam ridala kao dijete (...Ali igra se samo za muska imena. Jer ako bude zensko, Lejla joj je vec dala ime.) Pa zato htjedoh da podijelim misljenje i vidim sta ostali kazu na ove dvije knjige.

Pozdrav!
piupiu

#2 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by piupiu »

Lovca nisam procitala, a Sunca sam takodje procitala u jednom dahu, tokom prekookeanskog leta dok su me ljudi oko mene zabrinuto gledali kako ridam i lijem suze nad sudbinom zene (decki, ko je procitao, znace), nad stvarima koje zauvijek ostanu nedorecene, i ljudima kojima huda sudba oduzme pravo da ikada budu voljeni, da ikada pozoblju onu jednu svoju mrvicu srece na koju bi svi morali imati pravo. Lijepo napisana knjiga, koja me je takodje uzasno razljutila (zena u Afganistanu koja ne postoji kao ljudsko bice i to joj je sudbina svake minute njenog nepostojeceg zivota) ... Lovca se nakon toga jos nisam odlucila procitati. Spremam se.
maybelline

#3 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

Ja sam Lovca prvog citala, a onda Sunca... Ova druga je mnogo surovija, brutalnija... Ili barem meni, sto sam zena, pa se nekako vise mogu poistovjetiti. Ja sam plakala na dijelove knjige, kao sto rekoh u uvodu, ali me zadnja recenica oborila s nogu, ne znam zasto, nije toliko sad neki citat, mislim, ima mnogo dubljih rijeci u knjizi od ove, ali eto, nekako me je dirnulo...

Lovac je isto odlican, samo.. Nadam se da mi niko nece zamjeriti, ali on mi ima jedan detalj bez kojeg se, smatrma bar ja, moglo proci, a to je kad saznajemo da je onaj drugi mali (zaboravih mu ime,davno sam citala :) ) zapravo Amirov polubrat. Nekako mi je to kao detalj iz neke meksicke sapunice.
clav

#4 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by clav »

Procitao sam Lovca na zmajeve. Sad da je neko veliko umjetnicko djelo i nije, ali stoji to da je potresno i da se cita lagano. Ipak je bestseller.
Gospoda Ministarka

#5 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:32, edited 1 time in total.
clav

#6 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by clav »

antiislamisticka, bolje reci antitalibanska jeste sigurno, ali ne i antiislamska.
Gospoda Ministarka

#7 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:32, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#8 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by The Nightwatchman »

Gospoda Ministarka wrote:Ja sam je takoder shvatila i kao antisilamsku propagandu.
Jedna amerikanka koja jedva da zna sta je islam, kad joj serviras pricu o muzu muslimanu ( on ipak nije medu talibanima) koji zlostavlja svoje zene ( u dalju i detaljnu obradu lika nemam vremena da ulazim), normalno je da ce stvoriti averziju i fobiju od islama.
na staklenim nogama je ova tvoja teorija, ali dobro....
clav

#9 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by clav »

Gospoda Ministarka wrote:Ja sam je takoder shvatila i kao antisilamsku propagandu.
Jedna amerikanka koja jedva da zna sta je islam, kad joj serviras pricu o muzu muslimanu ( on ipak nije medu talibanima) koji zlostavlja svoje zene ( u dalju i detaljnu obradu lika nemam vremena da ulazim), normalno je da ce stvoriti averziju i fobiju od islama.
Ne znam za Hiljadu sjajnih sunaca, ja sam samo procitao Lovca na zmajeve. Nisam procitao nista protiv Islama kao religije. Poprilicno je jasno razdvojen islam kao religija i islamski fundamentalizam i islamizam kao politicki pokret. Bar sam je ja na taj nacin dozivio.
black

#10 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by black »

bash sam se pitao da li ce to neko pomenuti, jer u prichi sa jednom zenom, koja je teshki ateista (ali dobro poznaje religije), isto kaze, da je knjiga smece teshko i da je antiislamska propaganda, razlozila je i zashto ali vishe se nesjecam..
ja nisam citao niti jednu tako da ne mogu reci nishta..
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by Bosanac sa dna kace »

gledo sam film o zamjevima, kazu da nije ni pola knjige prikazano u filmu, oni koji su procitali knjigu su razocarani filom....men se film nije sividio jer je onako obicno holivudsko sranje....
Dioda

#12 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by Dioda »

maybelline wrote:Ja sam Lovca prvog citala, a onda Sunca... Ova druga je mnogo surovija, brutalnija... Ili barem meni, sto sam zena, pa se nekako vise mogu poistovjetiti. Ja sam plakala na dijelove knjige, kao sto rekoh u uvodu, ali me zadnja recenica oborila s nogu, ne znam zasto, nije toliko sad neki citat, mislim, ima mnogo dubljih rijeci u knjizi od ove, ali eto, nekako me je dirnulo...

Lovac je isto odlican, samo.. Nadam se da mi niko nece zamjeriti, ali on mi ima jedan detalj bez kojeg se, smatrma bar ja, moglo proci, a to je kad saznajemo da je onaj drugi mali (zaboravih mu ime,davno sam citala :) ) zapravo Amirov polubrat. Nekako mi je to kao detalj iz neke meksicke sapunice.
Ja prvo pricitah Hiljadu sjajnih sunaca, pa tek onda Lovca na zmajeve :)
Citajuci prvu, svo vrijeme mi je zeludac bio svezan u cvor :-) Bas me potresla, ali nisam mogla da ostavim dok je ne procitam. Uzela sam knjigu od tetke, i kad sam je uzimala, ona mi rece da je nije smjela procitati do kraja, jer vise ne moze da podnese nikakve tragedije :D Pogrijesila je :D
A onda odem i kupim sebi lovca, reko' da i to procitam, jer su ljudi puno vise nju nahvalili. Pocnem je citati, nisam ni do polovine dosla, i ostavim je na sto. Pa sam je zaobilazila danima :-) Meni je puno teze pala od "sunaca", i mada bi po nekoj logici trebala bolja biti ona koja ostavlja jaci dojam, bilo negativan, bilo pozitivan, "lovac.." me nije bas odusevio. Cak mislim da sam sebi pokvarila onaj dobar utisak koji sam imala nakon one prve :D

U principu, nekako vise volim uzeti i procitati nesto sto nije toliko popularno, jer se nekad bas razocaram, k'o sto je slucaj sa Koeljom :D
gonič zmajeva

#13 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by gonič zmajeva »

clav wrote:Procitao sam Lovca na zmajeve. Sad da je neko veliko umjetnicko djelo i nije, ali stoji to da je potresno i da se cita lagano. Ipak je bestseller.
ima ono "nešto"
gonič zmajeva

#14 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by gonič zmajeva »

Gospoda Ministarka wrote:Procitala "Hiljadu sjajnih sunaca" i trenutno molim radnu kolegicu da mi donese "Lovca na zmajeve" i kao sto rece clav :
clav wrote:Procitao sam Lovca na zmajeve. Sad da je neko veliko umjetnicko djelo i nije, ali stoji to da je potresno i da se cita lagano. Ipak je bestseller.
Klasicni americki bestseller tipa Sidney Sheldon, Den Brown, Paolo Koelje... samo dobro ispricana potresna prica....
Takva djela volim procitati ali nikad nece imati tu umjetnicku tezinu koju ima jedan Andric, Selimovic, Kebo...

Jel problem da dodam i da mi je pomalo antislamisticka????
sa ovim se totalno slažem.
A šta nas briga za raju kad se volimo
gonič zmajeva

#15 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by gonič zmajeva »

Bosanac sa dna kace wrote:gledo sam film o zamjevima, kazu da nije ni pola knjige prikazano u filmu, oni koji su procitali knjigu su razocarani filom....men se film nije sividio jer je onako obicno holivudsko sranje....
JA SAM GLEDAO film na bh tv; radio se o jednoj djevojčici u afganistanu koja se izdaje za muško
na kraju je skuže i prodaju nekom starcu. jel misliš na taj inače pričaju u filmu "afganistanski".
dali netko zna kako se zove i tko ga je snimio i napisao???
p.s.
film je jeza dobar :shock: :faraon1:
puremoods

#16 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by puremoods »

Gospoda Ministarka wrote:

Klasicni americki bestseller tipa Sidney Sheldon, Den Brown, Paolo Koelje... samo dobro ispricana potresna prica....
Takva djela volim procitati ali nikad nece imati tu umjetnicku tezinu koju ima jedan Andric, Selimovic, Kebo...

Jel problem da dodam i da mi je pomalo antislamisticka????
Joooooooj, razumem da neces staviti u isti kos Sheldona i Browna sa Andricem i Selimovicem, ali nemoj sa njima ni spominjati Koelja. Pa to nije ni pisac, ja ne znam sta je to. Koeljo je bolest savremenog drustva... ja se izvinjavam na off topicu... :sad:
maybelline

#17 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

Ne mislim da je smece, a ne mislim ni da je protiv islama - u "Hiljadu sjajnih sunaca" su predstavljeni negativan i pozitivan primjer islamskog braka. Da se lako cita, cita se, ali da bi rekla da je to cisto americko sranje, pa, bas i ne bih, a ni pisac nije amerikanac.
maybelline

#18 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

black wrote:
bash sam se pitao da li ce to neko pomenuti, jer u prichi sa jednom zenom, koja je teshki ateista (ali dobro poznaje religije), isto kaze, da je knjiga smece teshko i da je antiislamska propaganda, razlozila je i zashto ali vishe se nesjecam..
ja nisam citao niti jednu tako da ne mogu reci nishta..

Zaista ne mislim da je smece i zaista vjerujem da (vecina) zena u Afganistanu vodi takav zivot i ne mislim da su to sve izmisljanja jer sam svjedokom slicnih sudbina i okrutnosti i ovdje u BiH.
maybelline

#19 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

clav wrote:antiislamisticka, bolje reci antitalibanska jeste sigurno, ali ne i antiislamska.
Antitalibanska, da, definitivno. :thumbup:
Gospoda Ministarka

#20 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:31, edited 1 time in total.
_tulumba_

#21 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by _tulumba_ »

Da se javi i muski dio pubilike, koji je procitao obje knjige..
Prije par dana sam procitao "lovca" a na ljeto "hiljadu cudesnih (sjajnih) sunaca"...Nije jednostavno odrediti koja knjiga je bolja, ali ipak prednost bih dao "hijljadu cudesnih sunaca"..Potresnija je prica svakako, i zanimljivija (bar meni). Napisao sam negdje komentar, nakon sto sam je procitao, da su nase djevojke, zene, majke, nane sretne sto zive u ovakvom drustvu, koliko god to zvucalo besmisleno..

Ipak, polozaj zene u BiH i Afganistanu nije ni slican..Zivot bez identiteta bukvalno, jedva da se i moze nazvati zivotom..A i nedavno je bilo na TV, da muskarci u Afganistanu imaju pravo kazniti zenu na nacin da joj uskrate hranu, ukoliko odbije da ga seksualno zadovolji..Oke, neko ce reci americka propaganda i to, al' cinjenica je da afganistanski muslimani (talibani) su podobro udareni u glavu, i nisu ni blizu muslimana kako Bog nalaze da budu...Na kraju krajeva, i Poslanik je na posljednjem govoru naglasio da se treba raditi na zastiti zena i poboljsavanju njenog polozaja u drustvu..Afganistanci idu kontra tome...
Na kraju, obje knjige kad se uzmu u ruke, ne ispustaju se dok se ne procitaju, (osim ako vas oci ne zabole od citanja, kao mene :-) )

Citat iz "lovca" koji mi se najvise svidio...

"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu."
maybelline

#22 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

Gospoda Ministarka wrote:
maybelline wrote:Ne mislim da je smece, a ne mislim ni da je protiv islama - u "Hiljadu sjajnih sunaca" su predstavljeni negativan i pozitivan primjer islamskog braka. Da se lako cita, cita se, ali da bi rekla da je to cisto americko sranje, pa, bas i ne bih, a ni pisac nije amerikanac.
Ali sunca svoje afganistanko dupe na suncu Floride ili Californie, nisam sigurna, u sustini jeste americki bestseller, nades neku zanimljivu pricu (Koelje, neka zivotna pouka, ispretpletena sa nekom ljubavnom pricom;Sheldon, pokusaj pisanja trilera; Den Brown, puno simbolike, tajni... etc ) i napises roman bez neke velike umjetnicke vrijenosti, bitno je da je citljivo.
"Hiljadu sjajnih sunaca" ima vrhunsku pricu, zanimljivu svima nama, Afganistan, nesto jos uvijek nepoznato, pa jos i zivot jedne poligamicne porodice, koliko sam ja mogla primjetiti to je sada zlatna koka pisati o muslimanskim zemljama, zenam ispod hidzaba kako cine griijeh i naughty stvari....
Sad, knjiga meni ni na jedan nacin nije predstavila dobru stranu islama, nit se trudio....
Sve je to divno upakovana antiislamistcka reklama :D
Ispravi me ako grijesim, ali nije li jedna od karakteristika dobre knjige ta da se ne ispusta iz ruku kad se pocne citati, pa nebitno je li ju napisao anonimus iz neke rupe u Bosni ili neko poznat? I ni u jednoj od ovih knjiga nije rijec o zenama koje cine "naughty things" (?!!) kao sto ti rece...
Gospoda Ministarka

#23 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:30, edited 1 time in total.
maybelline

#24 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Post by maybelline »

Gospodjo Ministarko: Ja sam u obje knjige nasla dobrih citata, koje nisam zapisala, doduse, ali koji su mi zapali za oko koji su mi zaista jaki. Nisam ih zapisala jer to znaci da moram pogled skrenuti s knjige, a to ne zelim, jer kad naletim na knjigu koju ne ispustam iz ruku, onda mi je sve ostalo sporedno :)
Naravno, ima knjiga koje se mogu iznova citati i sigurno je i to odraz njihove jacine :) No, licno ja, medjutim, odredjujem da li je knjiga dobra ili ne prema tome da li je procitam u jednom dahu. Naravno, nije mi to jedini kriterij, ali svakako jedan od bitnijih. :)
Gospoda Ministarka

#25 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:29, edited 1 time in total.
Post Reply