Da se javi i muski dio pubilike, koji je procitao obje knjige..
Prije par dana sam procitao "lovca" a na ljeto "hiljadu cudesnih (sjajnih) sunaca"...Nije jednostavno odrediti koja knjiga je bolja, ali ipak prednost bih dao "hijljadu cudesnih sunaca"..Potresnija je prica svakako, i zanimljivija (bar meni). Napisao sam negdje komentar, nakon sto sam je procitao, da su nase djevojke, zene, majke, nane sretne sto zive u ovakvom drustvu, koliko god to zvucalo besmisleno..
Ipak, polozaj zene u BiH i Afganistanu nije ni slican..Zivot bez identiteta bukvalno, jedva da se i moze nazvati zivotom..A i nedavno je bilo na TV, da muskarci u Afganistanu imaju pravo kazniti zenu na nacin da joj uskrate hranu, ukoliko odbije da ga seksualno zadovolji..Oke, neko ce reci americka propaganda i to, al' cinjenica je da afganistanski muslimani (talibani) su podobro udareni u glavu, i nisu ni blizu muslimana kako Bog nalaze da budu...Na kraju krajeva, i Poslanik je na posljednjem govoru naglasio da se treba raditi na zastiti zena i poboljsavanju njenog polozaja u drustvu..Afganistanci idu kontra tome...
Na kraju, obje knjige kad se uzmu u ruke, ne ispustaju se dok se ne procitaju, (osim ako vas oci ne zabole od citanja, kao mene

)
Citat iz "lovca" koji mi se najvise svidio...
"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu."