Da li smo kulturna nacija?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

sojka

Post by sojka »

biscanka84 wrote:mi nismo ni nacija a kamo li kulturni :oops:
:-) :-)

Kriza identiteta ne znaci isto sto i nemati identitet. Mislim da u prvom redu nemamo kulturu dogovora, sporazuma, kompromisa. Tu pocinje bar za mene kultura.
(sto znaci da treba da ucimo. svi u skolske klupe. :D :roll: )
debela

Post by debela »

Ljubitelj Zabara wrote:Debela nije se lepo rugati nezaposlenim ljudima. :oops:
ne rugam se nezaposlenim ljudima, a ti skontaj cime je izazvan moj komentar :oops:

usput, nisi nezaposlen. prodajes diskove, zar ne?
sojka

Post by sojka »

debela wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Debela nije se lepo rugati nezaposlenim ljudima. :oops:
ne rugam se nezaposlenim ljudima, a ti skontaj cime je izazvan moj komentar :oops:

usput, nisi nezaposlen. prodajes diskove, zar ne?
I od nezaposlenosti neki su znali napraviti biznis saso mange.. :-)
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Dabogda tebi deca prodavala diskove. :oops:
debela

Post by debela »

Ljubitelj Zabara wrote:Dabogda tebi deca prodavala diskove. :oops:
blagodarim :oops:
Ljubitelj Zabara

... a pre toga da nauce dva svetska jezika, zavrse visoke skole tamo gde je tri puta teze zavrsiti nego u Sarajevu... :oops:
Shoshana

Post by Shoshana »

Rijec "kultura" zajedno sa rijecju "nacija" samo navodi na razmisljanje o teorijama iz devetnaestog stoljeca o "kultivisanim" i "divljackim" nacijama, a, odatle smo, na svu srecu, dobro odmakli...

A, ako je "bon-ton" mjerilo, ne beri brigu, evo i na zapadu svakog jutra gledam saputnicima u zdrijelo jer ne pokrivaju usta kad zijevaju, zene se sminkaju po metrou, haman niko ti nece vrata pridrzati, a vise-manje svi ce te zgaziti da udju u metro...

Od ono malo svijeta sto ja vidjeh, nordijske zemlje prednjace po postivanju pravila sazivota, a ovo ostalo - zaboravi...

Za bacanje otpadaka po ulicama se slazem! Treba im kozu odrat' :x
Ljubitelj Zabara

Shosana, ti ocigledno ne znas kako izgleda kada srednjoskolci navale u tramvaj.
Dodji u Sarajevo.
Dabogda meni smetala ta nordijska nekultura. :oops:
Tamo kad se kuca pokaki, vlasnik je duzan da govance lepo pokupi u kesicu, a ukoliko je zaboravan, postoje i kesice koje stoje na banderama.
O kulturi ophodjenja... necemo.
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja bas rekoh da se u nordijskim zemljama postuju pravila zajednickog zivljenja...

A kako je u Sarajevu - poznato mi je... Isli su tramvaji i u moje vrijeme :D
sojka

Post by sojka »

Shoshana wrote:Ja bas rekoh da se u nordijskim zemljama postuju pravila zajednickog zivljenja...

A kako je u Sarajevu - poznato mi je... Isli su tramvaji i u moje vrijeme :D
Sto ce reci sto juznije to tuznije. Kreni samo od psovki, recimo :-?
BHG

Post by BHG »

insan je po prirodi nekulturan...samo treba uvesti rigorozne zakone i sumanute novcane kazne da se zastiti nasa zivotna sredina od nekulture vecine "gradjana"...barem da nasa imovina bude zasticena od smeca, grafita, ugazane trave i kratica preko travnjaka i parkova, razvaljenih klupa i djecih igralista, itd....a ostalo tipa netusiranje, kopanje nosa i usiju, neustajanje starijim u vozilima gradskog prevoza i jos milion i jednog drugog primjera je individualna stvar coveka kao jedinke i to nek je njemu na sramotu...samo je fol sto je kod nas vecina takva pa im je odraz tudje nekulture vise simpatican i zabavan pa i smjesan nego ogavan i oduran...da vecina prozove i pokaze prstom na pojedinca koji ispoljava svoj nivo nekulture, vremenom bi se i taj pojedinac naucio pameti sta je prihvatljivo a sta nije u modernom drustvu...kad se i zivotinje mogu dresirati zasto nebi mogli i ljudi...
Ljubitelj Zabara

Ti rece da tamo pregledas krajnike jer i ti necivilizovani Nordijci ne stavljaju ruku na usta dok zevaju.
emac

Post by emac »

Ti si zabare previse kriticki nastrojen prema Sarajevu, oladi malo care, da nam ne valja ne bi bili ovdje
Ljubitelj Zabara

Slazem se BGH, samo sto grafiti nisu odraz nekulture vec naprotiv, underground kulture.
Sve te stvari su vise-manje bitne. Najbitnije je sto ljudi nemaju kulturu ophodjenja, kulturu dijaloga, ili na primer postovanja i uvazavanja tudjeg misljenja. Ne u smislu da ti ne odreagujes i suprotstavis se, vec u smislu onog cuvenog : " jebo njega ba ".
To je problem.
BHG

Post by BHG »

Ljubitelj Zabara wrote:Slazem se BGH, samo sto grafiti nisu odraz nekulture vec naprotiv, underground kulture.
Sve te stvari su vise-manje bitne. Najbitnije je sto ljudi nemaju kulturu ophodjenja, kulturu dijaloga, ili na primer postovanja i uvazavanja tudjeg misljenja. Ne u smislu da ti ne odreagujes i suprotstavis se, vec u smislu onog cuvenog : " jebo njega ba ".
To je problem.
grafiti jesu odraz underground kulture ali oni sa nekom porukom a ne sa imenima, nadimcima, i ostalim glupostima koji nemaju veze s vezom a ispisani su na sve i jednom zidu u ovom i drugim gradovima...
ovo sto si ti nabrojao nevrijedi vise ni spominjati...izgubio sam svaku nadu da ce te "vjestine" ljudi ovdje ikada savladati...
sojka

Post by sojka »

BHG wrote:insan je po prirodi nekulturan...samo treba uvesti rigorozne zakone i sumanute novcane kazne da se zastiti nasa zivotna sredina od nekulture vecine "gradjana"...barem da nasa imovina bude zasticena od smeca, grafita, ugazane trave i kratica preko travnjaka i parkova, razvaljenih klupa i djecih igralista, itd....a ostalo tipa netusiranje, kopanje nosa i usiju, neustajanje starijim u vozilima gradskog prevoza i jos milion i jednog drugog primjera je individualna stvar coveka kao jedinke i to nek je njemu na sramotu...samo je fol sto je kod nas vecina takva pa im je odraz tudje nekulture vise simpatican i zabavan pa i smjesan nego ogavan i oduran...da vecina prozove i pokaze prstom na pojedinca koji ispoljava svoj nivo nekulture, vremenom bi se i taj pojedinac naucio pameti sta je prihvatljivo a sta nije u modernom drustvu...kad se i zivotinje mogu dresirati zasto nebi mogli i ljudi...
BHG,
ne slazem se u pogledu grafita. Ne bih rekla da su odraz nekulture, nego mladackog pokreta. Najbolje grafite, slangove, citate, revolte, pobude, mozes upravo naci na isaranim zidovima. Zatim dokazuju koliko kolora fali u monotoniji sivila. Mnogi gradovi dozvoljavaju grafite, sto nekim gradovima daje dusu, kult, umjetnost modernog doba i pravo na izrazavanje. Dakle, nije strasno, a moze biti revolucionarno !

Image

Sarajmo deco, sarajmo! :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ljubitelj Zabara wrote:Ti rece da tamo pregledas krajnike jer i ti necivilizovani Nordijci ne stavljaju ruku na usta dok zevaju.
Ne znam ja kako ti to citas :? ja zivim u Montrealu (pise, brate, lijepo u profilu).
BHG

Post by BHG »

sojka wrote:
BHG wrote:insan je po prirodi nekulturan...samo treba uvesti rigorozne zakone i sumanute novcane kazne da se zastiti nasa zivotna sredina od nekulture vecine "gradjana"...barem da nasa imovina bude zasticena od smeca, grafita, ugazane trave i kratica preko travnjaka i parkova, razvaljenih klupa i djecih igralista, itd....a ostalo tipa netusiranje, kopanje nosa i usiju, neustajanje starijim u vozilima gradskog prevoza i jos milion i jednog drugog primjera je individualna stvar coveka kao jedinke i to nek je njemu na sramotu...samo je fol sto je kod nas vecina takva pa im je odraz tudje nekulture vise simpatican i zabavan pa i smjesan nego ogavan i oduran...da vecina prozove i pokaze prstom na pojedinca koji ispoljava svoj nivo nekulture, vremenom bi se i taj pojedinac naucio pameti sta je prihvatljivo a sta nije u modernom drustvu...kad se i zivotinje mogu dresirati zasto nebi mogli i ljudi...
BHG,
ne slazem se u pogledu grafita. Ne bih rekla da su odraz nekulture, nego mladackog pokreta. Najbolje grafite, slangove, citate, revolte, pobude, mozes upravo naci na isaranim zidovima. Zatim dokazuju koliko kolora fali u monotoniji sivila. Mnogi gradovi dozvoljavaju grafite, sto nekim gradovima daje dusu, kult, umjetnost modernog doba i pravo na izrazavanje. Dakle, nije strasno, a moze biti revolucionarno !

Sarajmo deco, sarajmo! :D
naravno...anel, enes, ismar, elma, fcz, fcs, hz, tm87, jug, sjever, III2 is the best fuck the rest...sve vrlo revolucionarno i dubokoumno...prosto me nadahne nanovo svaki put kad prodjem mahalom...
sojka

Post by sojka »

I ne mislim na poruke tipa bio/ bila sam ovdje- tj. potpise. No dobro, nismo se razumijeli ocigledno, kao sto ne dijelimo poglede iz istog aspekta.

Pozdrav!
Ljubitelj Zabara

Ne znam ja kako ti to citas :? ja zivim u Montrealu (pise, brate, lijepo u profilu).

Nema veze da li zivis u Svedskoj ili Kanadi, rekla si da i tamo ljudi ne stavljaju ruku na usta dok zevaju, znaci impliciras da su nekulturni, a ja u to sumnjam.
Oni su dosli do toga da cak i kada stoje u tom metrou, postuju tudji mikro prostor, tj. ne unose ti se u facu, a mi nismo stigli ni do toga da ustanes starijem u tramvaju, ili da se zahvalis konobaru kada ti donese kafu.
Shoshana

Post by Shoshana »

Ne stavljaju, velika vecina ne stavlja, pa ti vjerovao ili ne. Takodje ih ima nezanemarljiv broj koji smrde na znoj, smrde na stare carape, ne ustaju trudnicama (ni starijim), dernjaju mi se na uvo dok pricaju na mobilne, dizu noge na sjedista ispred sebe - i da ne nabrajam...

Eh, sad, sto ti neces da vjerujes - do tebe je.
pirmin

#47 Re: Da li smo kulturna nacija?

Post by pirmin »

normalnaa wrote:Drage moje kolege,
Jesmo li mi kulturna nacija ili ne? Da li smo samo kulturni kad odemo u Sloveniju, Njemacku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju?
Cuj Slovenija zapadnoevropska zemlja ( :lol: )...ma daaaj :D ,leglo nekulture.
Ljubitelj Zabara

Necu da ti verujem jer se to kosi sa mojim poimanjem stvari, a pre svega sa nekom percepcijom razvijenog sveta, koja obitava u mom mozgu. :D
Ispade da su tamo nekulturni a ovde kulturni.
Da si rekla kako su ljudi hladni, suzdrzani, isfolirani, a ljudi sa Balkana tople balkanske duse, pa i `ajde, da ti poverujem, ali ovo odbijam.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ljubitelj Zabara wrote:Necu da ti verujem jer se to kosi sa mojim poimanjem stvari, a pre svega sa nekom percepcijom razvijenog sveta, koja obitava u mom mozgu. :D
Ispade da su tamo nekulturni a ovde kulturni.
Da si rekla kako su ljudi hladni, suzdrzani, isfolirani, a ljudi sa Balkana tople balkanske duse, pa i `ajde, da ti poverujem, ali ovo odbijam.
Mislim da si totalno pogresno shvatio/la ono sto ti je @Shoshana htjela da kaze.
Ljubitelj Zabara wrote:Oni su dosli do toga da cak i kada stoje u tom metrou, postuju tudji mikro prostor, tj. ne unose ti se u facu, a mi nismo stigli ni do toga da ustanes starijem u tramvaju, ili da se zahvalis konobaru kada ti donese kafu.
Svako jutro uzimam metro i desavalo mi se dosta puta da mi se neko od tih "kulturnih" unosi u facu i ja i dalje moram tu da stojim i trpim miris iz njenih/ njegovih usta. :-? :roll:
Drugo, rijetkost da sam ikoga vidjela kako se ustaje starijima ili trudnici da sjednu (ovdje vazi pravilo "svak za se travu pase" pa tako i po pitanju snalazenja).
I ovdje ces, isto kao i kod nas, naci slucajeva koji se nikad ne zahvale u restoranu, kaficu... Znaci takvih slucajeva ima i kod njih a i kod nas.

Ako mislis da se ljudi na Zapadu pametni radjaju onda se duboko varas. :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Mogu vam garantovati da smo kulturniji po pitanju:
- pranja ruku prije i poslije jela
- podrigivanje (ima ih dosta koji to urade i "glume" kao da se nista nije desilo :-? )
- dosta ih ima koji ne peru voce i povrce prije nego sto ga podju jesti

Eto primjera gdje vidimo stvari sa kojima se susrecemo svaki dan gdje sam sigurna da smo puno jaci od "njih :D " sa Zapada (cast pojedinima :) ).
Post Reply