Da li smo kulturna nacija?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

normalnaa

#1 Da li smo kulturna nacija?

Post by normalnaa »

Drage moje kolege,
Jesmo li mi kulturna nacija ili ne? Da li smo samo kulturni kad odemo u Sloveniju, Njemacku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju? Pa onda prelazimo ulicu samo kad je zeleno svjetlo za pjesake, bacamo otpatke samo u korpe za smece... Mi smo samo kulturni kad predjemo granicu BiH. Cak i u susjednoj nam Hrvatskoj. Zasto smo nekulturni u BiH?
C c c...
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Zato sto smo lijeva nacija, i zato sto ne valjamo, i zato sto smo donji, i zato sto nas niko ne voli, i povrh svega zato sto ni sami sebe ne volimo :(
Last edited by Abu FEED el-Castro on 25/02/2007 08:59, edited 1 time in total.
digger

#3 Re: Da li smo kulturna nacija?

Post by digger »

normalnaa wrote:Drage moje kolege,
Jesmo li mi kulturna nacija ili ne? Da li smo samo kulturni kad odemo u Sloveniju, Njemacku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju? Pa onda prelazimo ulicu samo kad je zeleno svjetlo za pjesake, bacamo otpatke samo u korpe za smece...
Ako je gornje jedini izraz (ne)kulture, onda nema potrebe da se isuvise uzbudjujemo. Ali kako je isto samo dio ledenjaka...
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Nidje veze... sta znaci biti kulturan? Ponasati se po zapadnim uzusima?
rashomon

Post by rashomon »

BugsBunny wrote:Nidje veze... sta znaci biti kulturan? Ponasati se po zapadnim uzusima?
Pomislih istu stvar...
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Nije daleko od istine ovo sto rece normalnaa ... Mi smo lako prilagodivi i ne cijenimo svoje.... Znamo se mi lijepo ponasati kad treba i kad je kaznjivo ali nam ni malo ne smeta baciti koru od banane na "vjecnu vatru" jer ovdje nema konsekvenci za takvo ponasanje ... :D
leticija

Post by leticija »

Kulturna nacija... to je jaaaaaaaaaako dug razvojni proces (narocito za narode Balkana)... mozda malo kraci nego sto je bio 'od majmuna do covjeka', ali, polako... krece se od pojedinca i od kante za otpadke.
Znate li da se ranije (sad ne znam kako je), u Svajcarskoj nije moglo dobiti njihovo drzavljanstvo dok vas dobro 'ne uprate' i 'ne snime'... kako prelazite preko ceste, kako i kad izbacujete smece, da li se svakodnevno tusirate, koliko ste prihvatili njihove a koliko zadrzali svoje obicaje, kako se ponasate na poslu, u komsiluku...
leticija

Post by leticija »

greska - otpatke
rikardoreis

Post by rikardoreis »

leticija wrote:greska - otpatke
U redu je. I tolerancija spada u odlike kulturne nacije :)
Meyra

Post by Meyra »

"Da li smo kulturna nacija?"

Masala, ne urekli se! :lol: :lol: :lol: :lol:
urbanagerila

Post by urbanagerila »

leticija wrote:Kulturna nacija... to je jaaaaaaaaaako dug razvojni proces (narocito za narode Balkana)... mozda malo kraci nego sto je bio 'od majmuna do covjeka', ali, polako... krece se od pojedinca i od kante za otpadke.
Znate li da se ranije (sad ne znam kako je), u Svajcarskoj nije moglo dobiti njihovo drzavljanstvo dok vas dobro 'ne uprate' i 'ne snime'... kako prelazite preko ceste, kako i kad izbacujete smece, da li se svakodnevno tusirate, koliko ste prihvatili njihove a koliko zadrzali svoje obicaje, kako se ponasate na poslu, u komsiluku...
Moljim??? Njije sve tako sjajno u Suisse, mora covek da se pravi kuljturan pa se kupa svaki dan. :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

sta je kultura nacije i da li se ponasanje pojedinaca prema normama moze na taj nacin generalizovati?
mostarac

Post by mostarac »

najbolji udzbenik kulture o kojoj je ovdje rijec je novcanik i to veoma efikasan i siroke narodne mase iz njega uce nevjerovatnom brzinom. Cak je dovoljno da komsija jednom procita lekciju pa da je mi znamo pjevat.
Novcanik je udzbenik koji nama treba.
Sogan

Post by Sogan »

Naravno da smo kulturna nacija...ako nije kulturno sazuti obucu kad se ulazi nekom u kucu, ja ne znam sta je :?
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Sogan wrote:Naravno da smo kulturna nacija...ako nije kulturno sazuti obucu kad se ulazi nekom u kucu, ja ne znam sta je :?
Kultura ili higijena that is the question ??? :D
zlatiborka

Post by zlatiborka »

mostarac wrote:najbolji udzbenik kulture o kojoj je ovdje rijec je novcanik i to veoma efikasan i siroke narodne mase iz njega uce nevjerovatnom brzinom. Cak je dovoljno da komsija jednom procita lekciju pa da je mi znamo pjevat.
'ebes kulturu kad su nam tramvaji onako isarani, ulice posute opuscima i papiricima od bombona i cokolade. Pitam se samo da li ti isti koji to rade na javnim mjestima rade i kod svojih kuca?!

Ne rade jer su dosli iz pizdica, a tako su ih njihovi roditelji naucili da kuca bude cista, a oko kuce kako bude. Oko kuce trce kokosi, janjci, ostale domace zivotinje i ne mozes ti kokos natjerati da ide na WC, pa nema onda veze da se tu baci i neki opusak ili papiric.

Takvi koji to rade u nasim gradovima su na nivou nerazvijenog seljaka koji nema ni elemenarnu svijest o cistoci i postovanju okoline!

Nedavno sam gledala emisiju o Singapuru (National geograpfy) o njihovom razvoju i ekonomskom napretku. Tamo je strogo zabranjeno bacanje zvakacih guma a kamoli nekog drugog smeca po javnim povrsinama. Kazne su drasticne, onaj ko to jednom uradi i uhvate ga, nece mu vise pasti na pamet da uradi to ponovo!

Evo dobrog izvora novaca od kazni za takve radnje za nase vlasti, samo ako to znadnu iskoristiti. Brzo bi se napunili svi budzeti i bilo bi para k'o blata!
muha_sa

Post by muha_sa »

uvjerih se jutros na aerodromu u Geteborgu da smo kulturna, za primjer, nacija.Stotinjak nas-svi čekirali karte-došli pred predvidjeni izlaz i ko kulturni i fini-sjedimo i čekamo da nas pozovu za ulaz u letjelicu.Moj bože :lol: dodje stjuardesa na naš izlaz--čim su je ugledali--skoro svi nahrupiše ka njoj :lol: u tili čas se formira red u pet-šest vrsta :lol:

Na susjednom izlazu za Malme--isto toliko putnika i svi stoje u redu-jedan iza drugog :D jebem ih nekulturne--stali u konac :lol:
black

Post by black »

zlatiborka wrote:
mostarac wrote:najbolji udzbenik kulture o kojoj je ovdje rijec je novcanik i to veoma efikasan i siroke narodne mase iz njega uce nevjerovatnom brzinom. Cak je dovoljno da komsija jednom procita lekciju pa da je mi znamo pjevat.
'ebes kulturu kad su nam tramvaji onako isarani, ulice posute opuscima i papiricima od bombona i cokolade. Pitam se samo da li ti isti koji to rade na javnim mjestima rade i kod svojih kuca?!

Ne rade jer su dosli iz pizdica, a tako su ih njihovi roditelji naucili da kuca bude cista, a oko kuce kako bude. Oko kuce trce kokosi, janjci, ostale domace zivotinje i ne mozes ti kokos natjerati da ide na WC, pa nema onda veze da se tu baci i neki opusak ili papiric.

Takvi koji to rade u nasim gradovima su na nivou nerazvijenog seljaka koji nema ni elemenarnu svijest o cistoci i postovanju okoline!

Nedavno sam gledala emisiju o Singapuru (National geograpfy) o njihovom razvoju i ekonomskom napretku. Tamo je strogo zabranjeno bacanje zvakacih guma a kamoli nekog drugog smeca po javnim povrsinama. Kazne su drasticne, onaj ko to jednom uradi i uhvate ga, nece mu vise pasti na pamet da uradi to ponovo!
Evo dobrog izvora novaca od kazni za takve radnje za nase vlasti, samo ako to znadnu iskoristiti. Brzo bi se napunili svi budzeti i bilo bi para k'o blata!
upravo to boldirano je i ucinilo ih kulturnim, kao i u mnogim drugim zemljama, zestoke kazne... :D
zlatiborka

Post by zlatiborka »

Sogan wrote:Naravno da smo kulturna nacija...ako nije kulturno sazuti obucu kad se ulazi nekom u kucu, ja ne znam sta je :?
Izuti obucu kad nekom ulazis u kucu je stvar mjesnog obicaja a ne kulture. Kad sam bila u Londonu u posjeti jednoj porodici, skinula sam cipele na vratima, a domacica mi je rekla da ih ne skidam jer to kod njih nije obicaj.

Htjedoh biti kulturna, a ispadoh papanka!
debela

Post by debela »

zlatiborka wrote:Htjedoh biti kulturna, a ispadoh papanka!
nisi papanka nego su oni uhljupi :D
muha_sa

Post by muha_sa »

debela wrote:
zlatiborka wrote:Htjedoh biti kulturna, a ispadoh papanka!
nisi papanka nego su oni uhljupi :D
:lol: :lol:
uhljupski
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Za svojih x godina zivota u Sarajevu, jos nisam video nekoga da je stavio ruku na usta kad zeva. :shock:
debela

Post by debela »

Ljubitelj Zabara wrote:Za svojih x godina zivota u Sarajevu, jos nisam video nekoga da je stavio ruku na usta kad zeva. :shock:
mora da je i to nekako vezano za tvoj problem nezaposlenosti :lol:
biscanka84

Post by biscanka84 »

mi nismo ni nacija a kamo li kulturni :oops:
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Debela nije se lepo rugati nezaposlenim ljudima. :oops:
Post Reply