autenticna bosanska imena

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

schevar

Post by schevar »

walkabout wrote:Jerinja.

PS. Jeste li culi sta je ona radila?
:-)
:run:
nismo!sta????? :shock:
sffovac

Post by sffovac »

doduse nisu imena, ali ...

Kahveni
Zelani
Turundji
Piskaki - meni najdraza :lol:
Zejteni
.
.
.
kustah

Post by kustah »

ma licni motiv pokretanja teme je otprilike sljedeci: nervira me cijela prica oko muslimanskih i srpskih i hrvatskih i statijaznamkojihsvene imena. pa reko da preskocimo sve to lijepo (posto smo se o tome ispricali i izjasnili) pa da vidimo kako smo se vikali prije kad nismo bili ovako nacionalno Confused nastrojeni.

Pa recimo: Zvaljo i Kilo,izmedju ostalih. :D
walkabout

Post by walkabout »

Preuzeto sa drugih web stranica...

-------------------------------

U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična vladarka Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domaćinstava dobivala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobičnu vladarku sa strašću za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače.

------------------------------

suncokret13

Post by suncokret13 »

ja_cura_ wrote:
encian wrote:prebacaj! :-)

je li iko gdje zapisao kako se zvao koji bogumil? kako smo se vikali mi stari juzni slaveni medjusobno? nismo sigurno "mustafaaaaaaaaaaa". jesmo "tvrtkooooooooooo" i "kulineeeeeeeeee", i eto "vesnaaaaaaaaaa" u neka doba. znaci imena od otprilike 0 (koliko se sjecam iz zaboravljanih lekcija historije tad nekad su rimljani dolazili pa mozda je koji sta zapisao) do 1600-te (necu osmanska oliti arapska, perzijska i td). znamo li ih? velik je to interval znam, i svasta se desilo u medjuvremenu, al eto da probamo.

negdje sam procitala Teuta, neko me podsjetio na Katarinu. dalje :?
izvorno albanska kraljica, koliko se sjecam, da sam negdje cula....
nije bona albanska,
vec ILIRSKA kraljica !
suncokret13

Post by suncokret13 »

Marco-x wrote:
basta sljezove boje wrote:izvorna narodna imena su nosili bogumilski djedovi

Godin
Tišemir
Didodrag
Bratič
Budislav
Dragoš
Dragič
Ljubin
Tvrtko
Kulin
Dražeta
Rastudije
Radoje
Radovan
Dragost
Povržen
Radoslav
Miroslav
Boleslav
Ratko
Radomir
Miloje
A Hrvoje? :D
vise lice na slavenska imena............
sekspir

Post by sekspir »

Moj skolski drug(godiste 1947.) zvao se Staljin,kasnije Sanjin.Ali bilo je i Srbobranki,Kosovki,Srboljuba,Muamera(Gadafi),Nehrua,Indira,Rocka(Colakovica)...itd.ali definitivno predlazem za mausko ime Gorazd(ima vec jedan u Sarajevu,ali ako objelodanim,to bi vec bila politicka propaganda).Ili,ako Bog da ,bude zensko,zasto ne bi bilo Bosanka,npr.
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

Marco-x wrote:

Godin
Tišemir
Didodrag
Bratič
Budislav
Dragoš
Dragič
Ljubin
Tvrtko
Kulin
Dražeta
Rastudije
Radoje
Radovan
Dragost
Povržen
Radoslav
Miroslav
Boleslav
Ratko
Radomir
Miloje
A Hrvoje? :D
A đe jadni nebili izostaviste Ratka i Radovana :D :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sekspir wrote:Moj skolski drug(godiste 1947.) zvao se Staljin,kasnije Sanjin.Ali bilo je i Srbobranki,Kosovki,Srboljuba,Muamera(Gadafi),Nehrua,Indira,Rocka(Colakovica)...itd.ali definitivno predlazem za mausko ime Gorazd(ima vec jedan u Sarajevu,ali ako objelodanim,to bi vec bila politicka propaganda).Ili,ako Bog da ,bude zensko,zasto ne bi bilo Bosanka,npr.
Sanjina ima mashallah ... Indira i Nasera takodjer ... a bio je jedan Gorazd na Grbavici, 1967. godiste, dijete Slovenaca kao i svi Gorazdi. U Sarajevu zivi i dr. Bosanko Horozic, a u Brckom djevojka koja se zove Sarajka ...

a za Marka: Hrvoja ne nadjoh na spisku djedova sto ne znaci da ih nije bilo. Isto je malo teze naci zenska imena tog vremena :(
EmeraldGreen

Post by EmeraldGreen »

Jah, jah.
Tako i ja imam rodicu Jugoslaviju, a znam i jednog starog dedu koji se zove Jugoslav.

Ona je vremenom postala Slavija, a on Jugo.

I onda kada uđemo u EU, curice će se zvati Evropska i Unija, a dječaci Euro????
basta sljezove boje

EmeraldGreen wrote:Jah, jah.
Tako i ja imam rodicu Jugoslaviju, a znam i jednog starog dedu koji se zove Jugoslav.

Ona je vremenom postala Slavija, a on Jugo.

I onda kada uđemo u EU, curice će se zvati Evropska i Unija, a dječaci Euro????
je li ti to Ugo Vlaisavljevic stari deda? :D
EmeraldGreen

Post by EmeraldGreen »

[quote="basta sljezove boje
je li ti to Ugo Vlaisavljevic stari deda? :D[/quote]

JUUUUUGOOOOOO. Ne UGO. Sa slovom J.
basta sljezove boje

EmeraldGreen wrote:[quote="basta sljezove boje
je li ti to Ugo Vlaisavljevic stari deda? :D
JUUUUUGOOOOOO. Ne UGO. Sa slovom J.[/quote]

ovaj Ugo se zaista zvao Jugo ... do nedavno :D
basicman

Post by basicman »

Godin
Tišemir
Didodrag
Bratič
Budislav
Dragoš
Dragič
Ljubin
Tvrtko
Kulin
Dražeta
Rastudije
Radoje
Radovan
Dragost
Povržen
Radoslav
Miroslav
Boleslav
Ratko
Radomir
Miloje
a ako su radovan i ratko imena bogumilskih djedova nek budu sretna tim sto bude takva imena svojoj djeci dao. isto kao da svabe svojoj djeci daju ime adolf ili prezime hitler. ali je malo takvih svaba sto bi takvo ime dali a radovana i ratka i dalje pun kurac :)
basta sljezove boje

nedavno pisalo u nekim novinama o Dadi Topicu kako mu je pravo ime Adolf, a rodio se poslije II svjetskog rata. Navodno mu je otac dao ime po prijatelju Zidovu koji se zvao Adolf i nije htio da cuje ni za jedno drugo ime. Sto se tice Ratka i Radovana ja osim bjegunaca ne znam ni jednog. Ime Radovan me vise asocira na legendarnu predstavu Radovan III nego na nekakvog psihijatra. Kod Maka Dizdara postoje Gorcin i Kosara, ali osim Gorcina Stojanovica ne znam nijednog drugog.

zanimljivo je da se u Albaniji za vrijeme socijalizma nisu smjela davati imena sa vjerskom konotacijom, pa su ljudi izmisljali imena ili se inspirirali geografskim pojmovima, cvjecem i slicnim. Meni je, recimo, lijepo ime Una
encian

Post by encian »

Una je lijepo ime. isti obicaj imaju i kinezi. npr. imam prijeteljicu koja se zove Zhong Zhong, to na kineskom znaci lotos lotos. :)

zna li neko napokon sta je bila teuta? cija bozica i cega? cije je njeno ime porijeklom? sta znaci?
walkabout

Post by walkabout »

Kako mi se cini, rasprostranjena verzija kako je rijeka Una dobila ime je da su joj to ime dali Rimljani zbog njene izuzetne ljepote. Una bi na latinskom trebala da znaci jedina. Da li ja na pocetku bio Uno (uno i na italijanskom znaci jedan) pa postala Una, ne bih znao reci.

Slicno se tvrdi i za rijeku Lim koja je dobila ime jer se nalazila na samoj granici rimskog carstva (latinski limes - klanac/rijeka koji dijeli zemlju; granica).
basta sljezove boje

Teuta je bila druga ilirska kraljica, zena Agronova, vladala od 231-228 p.n.e. pogledati u knjigama povijesti pod "prvi ilirski rat". Kod Albanaca su vrlo omiljena imena Teuta i Agron. Bardhyl je bio prvi ilirski kralj, Gentian posljednji, rezidirali su u Skadru na Bojani, bili poznati kao strasni morski pirati

ako vas bas zanimaju albanska imena nekoliko poeticnih primjera, neka se mogu prevesti neka ne

Luan = Lav
Shpresa = Nada
Besa = Vjera
Vjlollca = Ljubica
Drita = Svjetlo ~ Svjetlana
Bora = Snijeg ~ Snjezana
Afërdita = Zora
Besnik = Vjeran
Bukuroshe = Lepa
Engjëll = Andjelo
Lule = Cvijet ~ Cvijeta
Lulëzim = Behar
Behar = Ljeto
Pëllumb = Golub
Pranvera = Proljece
Yllka = Zvijezda ~ Zvjezdana
encian

Post by encian »

black wrote:koniciwa encian :oops:
konichiwa, black. genki desu ka? :D
black

Post by black »

encian wrote:
black wrote:koniciwa encian :oops:
konichiwa, black. genki desu ka? :D
hai, genki desu...anata wa?
:D
sekspir

Post by sekspir »

Za Bastu:Ovaj Gorazd je sa kvacicom(prema Gorazdu),a mali se rodio za vrijeme opsade grada na Drini.Pa reci sad zar nije lijep primjer,a i lijepo ime.A sretni tata je istaknuti funkcioner jedne politicke stranke,pa zato,eto...da precutim.
schevar

Post by schevar »

walkabout wrote:Preuzeto sa drugih web stranica...

-------------------------------

U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična vladarka Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domaćinstava dobivala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobičnu vladarku sa strašću za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače.

aaaaaaaaa,pa sto namaH ne rece tako!to mi je praprapra nana :D
nego ta imena su za fuj,pa ko bi svoje djete(gluho bilo)zvao BOLESLAV ILI RASTUDIJE :shock: :shock: :shock:
------------------------------

encian

Post by encian »

ma vala ima za uho neprijatnih imena, u pravu si. ali meni je super kulin npr. i gorazd mi je super.

zna li neko koje porijeklo imaju ova imena? i znacenje?

@black: genki desu :) anata no sensei wa dare desu ka?
laka

Post by laka »

suncokret13 wrote:
ja_cura_ wrote:
encian wrote:prebacaj! :-)

je li iko gdje zapisao kako se zvao koji bogumil? kako smo se vikali mi stari juzni slaveni medjusobno? nismo sigurno "mustafaaaaaaaaaaa". jesmo "tvrtkooooooooooo" i "kulineeeeeeeeee", i eto "vesnaaaaaaaaaa" u neka doba. znaci imena od otprilike 0 (koliko se sjecam iz zaboravljanih lekcija historije tad nekad su rimljani dolazili pa mozda je koji sta zapisao) do 1600-te (necu osmanska oliti arapska, perzijska i td). znamo li ih? velik je to interval znam, i svasta se desilo u medjuvremenu, al eto da probamo.

negdje sam procitala Teuta, neko me podsjetio na Katarinu. dalje :?
izvorno albanska kraljica, koliko se sjecam, da sam negdje cula....
nije bona albanska,
vec ILIRSKA kraljica !
koliko se sjecam albanci su jedini potomci ilira na ovim prostorima... :-?
Stari

Post by Stari »

walkabout wrote:Da probam dobaciti (javite ako je prebacaj, podbacaj,...).

....u Bosnu (a dje ce drugo), te se tu, nakon kraceg okrsaja sa Krapinskim covjekom, nastanio i poceo zivjet ko sto i zasluzuje...

Upravo tako ...samo sitnica ....kako ba "kraci" okrsaj ?....ma frka je to tada bila do neba....ali je ovaj nas mali ipak na kraju razbio ovog hvrata iz Krapine ...koji je otisao plakati tamo nekoj svojoj raji u Italiji...

Jos u ta doba ...smo bili kadri dati Krapinjanima ...po ...p...zubima...
Post Reply