autenticna bosanska imena

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

encian

#1 autenticna bosanska imena

Post by encian »

citah malo onu diskusiju o muslimanskim imenima, pa razmisljam koliko smo izgubili "svoga" prihvatajuci tudja imena kao svoja, zovuci djecu znacenjima koje ne poznajemo, a pogotovo dajuci im oznaku "muslimanska", "srpska" i td. da se razumije, mislim da je onaj koji je prvi skovao "nacionalna" ili "religijska imena" ucinio veliku nepravdu naslijedju i kulturi bosne i hercegovine.

malo sam trazila po netu o starim bosanskim imenima, ali najdalje sto sam dobacila jesu imena koja su donijeli osmanlije. mene zanima kako su se zvali muskarci i zene prije nego su osmanlije dosle. kako su se zvali u desetom stoljecu, kako su se zvali prije. cije jezicko porijeklo imaju ta imena i sta znace sada.

ja bih voljela da mi djeca nose TA imena. bosanska. molim pomoc

:)
mostarac

Post by mostarac »

Mislim da autenticnih bosanskih, srpskih, hrvatskih imena nema i da postoje samo autenticna slavenska imena. Mozda sam ukrivu ili sam lupnuo i neka me neko ispravi ko zna, ali mislim da je tako.
Prvo koje mi pada na ime,a samo je nase slavensko i nije izvedenica od bilo kojeg tudjeg imena je VESNA - slavenska bozica proljeca.
zatim i DANICA - isto slavenska boginja, al ne znam cega
mostarac

#3 Re: autenticna bosanska imena

Post by mostarac »

encian wrote:citah malo onu diskusiju o muslimanskim imenima, pa razmisljam koliko smo izgubili "svoga" prihvatajuci tudja imena kao svoja, zovuci djecu znacenjima koje ne poznajemo, a pogotovo dajuci im oznaku "muslimanska", "srpska" i td. da se razumije, mislim da je onaj koji je prvi skovao "nacionalna" ili "religijska imena" ucinio veliku nepravdu naslijedju i kulturi bosne i hercegovine.

malo sam trazila po netu o starim bosanskim imenima, ali najdalje sto sam dobacila jesu imena koja su donijeli osmanlije. mene zanima kako su se zvali muskarci i zene prije nego su osmanlije dosle. kako su se zvali u desetom stoljecu, kako su se zvali prije. cije jezicko porijeklo imaju ta imena i sta znace sada.

Pa potrazi imena bosanskih kraljeva, knezova i didova. Recimo pade mi napamet Dabisha, a bio je i Rastislav (samo nisam siguran je li on bio srpski ili bosanski), a proguglah evo i imas ovdje 4-5 imena

http://bs.wikipedia.org/wiki/Srednjovjekovna_Bosna
walkabout

Post by walkabout »

Da probam dobaciti (javite ako je prebacaj, podbacaj,...).

Prije oko 80 000 godina, moji pra-pra-...-pra-pra dido i nena su krenuli iz njihove vikend kucice u istocnoj Africi u bijeli, nepoznati svijet. Nisu vise mogli durat sa divljacima, majmunima, dinosaurusima, lavovima te su krenuli da odu od njih (nena je mahsuz spremila burek za puta i umotala ga u papirus).

Nakon kraceg puta od 15 000 godina zaustavili su se u bliskom istoku, koji je zapadno od dalekog istoka. Tu su napravili kucicu, poceli orati i cuvati ovce i goveda, jahati konje i radjati djecu (mlogo djece). Tu im je bilo plaho fino (lozili su i neko crno ulje sto je izviralo iz zemlje) ali ih se namnozilo prekovise. Jedne susne godine belaj i glad zavlada.

Nema druge, nego opet put pod noge, samo ovaj put svi na sve strane svijeta. Neko jugu, neko sjeveru, neko istoku i zapadu a jedan mali sto se zvao

Animalia, Chordata, Mammalia, Primates, Hominoidea, Hominidae, Homininae, Hominini, Homo, Homo sapiens, Homo sapiens bosnien

pravo u Bosnu (a dje ce drugo), te se tu, nakon kraceg okrsaja sa Krapinskim covjekom, nastanio i poceo zivjet ko sto i zasluzuje.

Jedino mu je bilo malo zima za vrijeme ledenog doba al uspio je prezivit.

:-)
encian

Post by encian »

prebacaj! :-)

je li iko gdje zapisao kako se zvao koji bogumil? kako smo se vikali mi stari juzni slaveni medjusobno? nismo sigurno "mustafaaaaaaaaaaa". jesmo "tvrtkooooooooooo" i "kulineeeeeeeeee", i eto "vesnaaaaaaaaaa" u neka doba. znaci imena od otprilike 0 (koliko se sjecam iz zaboravljanih lekcija historije tad nekad su rimljani dolazili pa mozda je koji sta zapisao) do 1600-te (necu osmanska oliti arapska, perzijska i td). znamo li ih? velik je to interval znam, i svasta se desilo u medjuvremenu, al eto da probamo.

negdje sam procitala Teuta, neko me podsjetio na Katarinu. dalje :?
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

encian wrote:prebacaj! :-)

je li iko gdje zapisao kako se zvao koji bogumil? kako smo se vikali mi stari juzni slaveni medjusobno? nismo sigurno "mustafaaaaaaaaaaa". jesmo "tvrtkooooooooooo" i "kulineeeeeeeeee", i eto "vesnaaaaaaaaaa" u neka doba. znaci imena od otprilike 0 (koliko se sjecam iz zaboravljanih lekcija historije tad nekad su rimljani dolazili pa mozda je koji sta zapisao) do 1600-te (necu osmanska oliti arapska, perzijska i td). znamo li ih? velik je to interval znam, i svasta se desilo u medjuvremenu, al eto da probamo.

izvorno albanska kraljica, koliko se sjecam, da sam negdje cula....
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Teuta nema nista sa Bosnom, ilirska kraljica iz Skadra. Kod Maka Dizdara imaju dva izvorna bosanska imena: Gorcin i Kosara
basta sljezove boje

mostarac wrote:Mislim da autenticnih bosanskih, srpskih, hrvatskih imena nema i da postoje samo autenticna slavenska imena. Mozda sam ukrivu ili sam lupnuo i neka me neko ispravi ko zna, ali mislim da je tako.
Prvo koje mi pada na ime,a samo je nase slavensko i nije izvedenica od bilo kojeg tudjeg imena je VESNA - slavenska bozica proljeca.
zatim i DANICA - isto slavenska boginja, al ne znam cega
slavenska mitologija - Danica je Venera, Baba Jaga je carobnica, Perun gromovnik itd.

mislim da postoje imena koja su autohtona bosanska, recimo Kulin koji pise o "Bosnjanima", Sibislav, grof od Usore, herceg Koloman, ban Matej ...
kekec

Post by kekec »

ja_cura_ wrote: izvorno albanska kraljica, koliko se sjecam, da sam negdje cula....
basta sljezove boje wrote:Teuta nema nista sa Bosnom, ilirska kraljica iz Skadra.
Teuta je bila ilirska kraljica.
Ardiejima pošlo je dapače za rukom, da osnuju novu državu, koja je obuhvatala južni dio Hercegovine, pograničnu Dalmaciju, Crnu Goru i Albaniju, ali glavni joj grad, bar kasnije, nije bio u Hercegovini, nego u Boci Kotorskoj, u Riziniju (Risnu). Do najveće svoje moći došla je ova država za vrijeme vladanja kralja- Agrona (f 230 pr. Kr.) i njegove supruge, snažne nasljednice Teute.
http://www.bosnafolk.com/mozaik/antika1.php
walkabout

Post by walkabout »

Znaci, ako neko zagrebe po stvarima koje su stare 20000, 50000 ili 80000 godina onda se to definise kao "prebacaj" jer se eto "ne uklapa" !? :-? :roll:
encian

Post by encian »

walkabout wrote:

Znaci, ako neko zagrebe po stvarima koje su stare 20000, 50000 ili 80000 godina onda se to definise kao "prebacaj" jer se eto "ne uklapa" !? :-? :roll:
nemoj se vrijedjati walkabout. ja pitala za IMENA na prostoru bosne prije dolaska osmanlija. ti si ispricao gdje je nastao covjek kakvog ga danas poznajemo i kako je dosao do bosne. nema nijednog imena u tvom postu a i vrijeme o kojem govoris je vrijeme o kojom nisam pitala. bila bih ti zahvalna ako mozes pomoci sa imenima.
amrino

Post by amrino »

Kad neko od vas- ako Bog da- dobije dijete- javite molim vas kako ste mu dali ime- Kulin, Sibislav, Koloman, Tvrko ili Teuta.... :-)
trinaesti

Post by trinaesti »

gorčin.
luciferino

Post by luciferino »

Kulin je cool i već je na listi mojih omiljenih imena (samo ne znam ko će toliku djecu izrodit).Gorčin mi se ne sviđa toliko, a Teuta je bosansko ime koliko i Klaopatra.

Inače, znam za jednog Tvrtka Jasmina. :D
walkabout

Post by walkabout »

Kulin je svakako zanimljivo ime - malo sam razmisljao o njegovom porijeklu i znacenju. Cini mi se da bi Kulin mogao imati isto znacenje kao i Kuhar. Sjetite se samo izraza: kulinarske tajne/recepti kao i "vidi mu kulina" tj stomaka, sto ga je izvalio.

A jednom, dok sam bio jako mali (prije skole), dosadjivao sam tetki (neninoj sestri) da mi prica price/bajke. Zaboravio sam sve osim par imena zenskih likova/djevojaka u prici: Mehkana i Tvrdana. Ona mora da ih je odnekud cula (zivjela je u periodu 1882-1986). Sjecam se da su ova zenska imena odslikavala karaktere osoba u prici.

Rekao bih da su ova imena samo imena napravljena za bajke a meni su ostala u sjecanju jer nikada nisam cuo takva imena ni od koga drugoga.
Princess Fiona

#16 Re: autenticna bosanska imena

Post by Princess Fiona »

encian wrote:citah malo onu diskusiju o muslimanskim imenima, pa razmisljam koliko smo izgubili "svoga" prihvatajuci tudja imena kao svoja, zovuci djecu znacenjima koje ne poznajemo, a pogotovo dajuci im oznaku "muslimanska", "srpska" i td. da se razumije, mislim da je onaj koji je prvi skovao "nacionalna" ili "religijska imena" ucinio veliku nepravdu naslijedju i kulturi bosne i hercegovine.

Imena iz srednjovjekovne Bosne se mogu naci u radovima Maka Dizdara. Jedan od radova mozes pogledati na sljedecem linku http://www.spiritofbosnia.org/?lang=bos&x=47&y=53 , gdje se Dizdar osvrce na natpise na steccima. Neka od imena koja se spominju: Tvrdisav, Vrsan, Krsmir…

Vertigo

#17 Re: autenticna bosanska imena

Post by Vertigo »

Znam da ti nije namjera i odgovor nije upucen direktno tebi ...
iz ovoga se moze vrlo jednostavno nastaviti prica o tudzinskoj vjeri, stranom tijelu na Balkanu, necemu sto ne pripada ovom prostoru itd....ne znam sto ides toliko u istoriju, kada ima i ljepih savremenih imena za tvoju buducu djecu, a mogu lako proci kao bosanska.
sffovac

Post by sffovac »

zar je bitno kako se ko zove ? zar ga to cini tim sto jeste ? zar se opet moramo dijeliti i prepucavati sta je starije kokos ili jaje

sta to fali ako se dijete zove tvrtko ili muhamed ili radojko
do kad ce ovo ludilo trajati

jedina stvar sto me nervira jesu imena koja su toliko cesta i 'univerzalna', vedrani, zalatani ... pa dajte ljudi imate li imalo maste
nazalost i ja nosim jedno od takvih, pa me ni rodjena mati ne zove imenom
basta sljezove boje

izvorna narodna imena su nosili bogumilski djedovi

Godin
Tišemir
Didodrag
Bratič
Budislav
Dragoš
Dragič
Ljubin
Tvrtko
Kulin
Dražeta
Rastudije
Radoje
Radovan
Dragost
Povržen
Radoslav
Miroslav
Boleslav
Ratko
Radomir
Miloje
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

basta sljezove boje wrote:izvorna narodna imena su nosili bogumilski djedovi

Godin
Tišemir
Didodrag
Bratič
Budislav
Dragoš
Dragič
Ljubin
Tvrtko
Kulin
Dražeta
Rastudije
Radoje
Radovan
Dragost
Povržen
Radoslav
Miroslav
Boleslav
Ratko
Radomir
Miloje
:-?
basta sljezove boje

imena bogumilskih djedova i banova su autenticna slavenska imena bez religijskih primjesa medju koja nazalost spadaju i ta dva

kod Hrvata postoji legenda kako su na more dosli petorica brace (Kluk, Lobel, Muhlo, Kosenc i Hrvat) i dvije sestre (Tuga i Buga)

imena kasnijih vladara Tomislav, Petar, Stjepan su krscanska
basta sljezove boje

walkabout wrote:Kulin je svakako zanimljivo ime - malo sam razmisljao o njegovom porijeklu i znacenju. Cini mi se da bi Kulin mogao imati isto znacenje kao i Kuhar. Sjetite se samo izraza: kulinarske tajne/recepti kao i "vidi mu kulina" tj stomaka, sto ga je izvalio.

A jednom, dok sam bio jako mali (prije skole), dosadjivao sam tetki (neninoj sestri) da mi prica price/bajke. Zaboravio sam sve osim par imena zenskih likova/djevojaka u prici: Mehkana i Tvrdana. Ona mora da ih je odnekud cula (zivjela je u periodu 1882-1986). Sjecam se da su ova zenska imena odslikavala karaktere osoba u prici.

Rekao bih da su ova imena samo imena napravljena za bajke a meni su ostala u sjecanju jer nikada nisam cuo takva imena ni od koga drugoga.
prvi vladar dinastije Kotromanic se zvao Prijezda, poznati vladar je bio i Sandalj Hranic Kosaca, a jedan od najpoznatih diplomata tog vremena Pribislav Pohvalic :D

imena zaista zvuce vrlo arhaicno, ali neke osobe srednjih godina koje se u javnosti predstavljaju nadimcima i danas u rodnim listovima imaju upisana imena Sovjetka, Traktorka, Petoljetka, Staljinka, Sutjeska, Masinka, Kombajnka ... u Sarajevu postoje i Saniboj i Jamesdean :D
walkabout

Post by walkabout »

Jerinja.

PS. Jeste li culi sta je ona radila?
:-)
:run:
encian

Post by encian »

ma licni motiv pokretanja teme je otprilike sljedeci: nervira me cijela prica oko muslimanskih i srpskih i hrvatskih i statijaznamkojihsvene imena. pa reko da preskocimo sve to lijepo (posto smo se o tome ispricali i izjasnili) pa da vidimo kako smo se vikali prije kad nismo bili ovako nacionalno :-? nastrojeni.
black

Post by black »

koniciwa encian :oops:
Post Reply