Umjetni teren/trava

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Eborg

#1 Umjetni teren/trava

Post by Eborg »

Da se razumijemo, govorim o fudbalskoj podlozi za igranje. :D Dakle, neki stadioni imaju umjetni teren dok se neki još uvijek drže standardnih travnatih površina.

Najbolji primjer je bio kada je Young Boys igrao protiv Tottenhama na svom stadionu. Young Boys je navikao na tu površinu i lakše im je bilo igrati dok se Redknapp žalio kako je to utjecalo na igru njegove ekipe.

Uglavnom, kada se posmatra, mislim da taj teren ima i prednosti i mane:

Prednosti: lopta je brža, ekipa koja trenira na tom terenu je u velikoj prednosti u odnosu na ekipu koja dolazi sa travnatog terena, lakše je igrati tokom kiše/snijega, jeftinije je održavanje

Mane: kod proklizavanja i padanja na teren veće su šanse povreda tj. "rezanja kože" jer je umjetna trava dosta oštrija, pitanje je koliko se teško naviknuti na obični teren na gostovanju

Šta vi mislite o ovome? Je li bolje svakih nekoliko godina mijenjati čitav teren, ulagati u drenažu i prskalice ili jednom staviti ovaj teren i biti miran? Ja mislim da kada bi jedna prosječna ekipa tipa Slobode ili Olimpika (da imaju svoj stadion :D ) stavila ovakav teren da bi bila u velikoj prednosti u odnosu na druge ekipe Premijer lige na svom stadionu.
Obuca9

#2 Re: Umjetni teren/trava

Post by Obuca9 »

Umjetna trava je veliki problem, pogotovo kada se cesto mijenja podloga, prirodan - umjetna, najčešće se to odrazi na koljena igrača, tako da bi po mom mišljenju trebala biti zabranjena, jer daje prednost ekipi koja je domaćin. Ako su zabranili igranje na velikim visinama, trebali bi i umjetnu travu.

S druge strane, recimo u Rusiji, po onim hladnim zimskim danima, igranje na prirodnoj travi je puno teže... Tako da i sama umjetna trava, kao i sve ostale stvari, ima svoje za i protiv.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#3 Re: Umjetni teren/trava

Post by 1946 »

Eborg wrote:Ja mislim da kada bi jedna prosječna ekipa tipa Slobode stavila ovakav teren da bi bila u velikoj prednosti u odnosu na druge ekipe Premijer lige na svom stadionu.
Za njih iskreno sumnjam, ne bi im na ravnom terenu dolazile do izražaja njihove osnovne "karakteristike", kao što dolaze na izrovanom terenu.
Da nismo sirotinja, kao što jesmo, kod nas bi se trebale sve one utakmice što se igraju pred kraj jesenje i na početku proljetne polusezone igrati na umjetnoj travi, umjesto na oranicama od terena.
Eborg

#4 Re: Umjetni teren/trava

Post by Eborg »

hz__semir wrote:Umjetna trava je veliki problem, pogotovo kada se cesto mijenja podloga, prirodan - umjetna, najčešće se to odrazi na koljena igrača, tako da bi po mom mišljenju trebala biti zabranjena, jer daje prednost ekipi koja je domaćin. Ako su zabranili igranje na velikim visinama, trebali bi i umjetnu travu.

S druge strane, recimo u Rusiji, po onim hladnim zimskim danima, igranje na prirodnoj travi je puno teže... Tako da i sama umjetna trava, kao i sve ostale stvari, ima svoje za i protiv.
Koljena igrača kod promjene terena, prvi put čujem za taj problem. :?

Pa zašto onda Željo trenira na umjetnom terenu a igra na prirodnom, nije li to kontradiktorno?
Obuca9

#5 Re: Umjetni teren/trava

Post by Obuca9 »

Eborg wrote:
hz__semir wrote:Umjetna trava je veliki problem, pogotovo kada se cesto mijenja podloga, prirodan - umjetna, najčešće se to odrazi na koljena igrača, tako da bi po mom mišljenju trebala biti zabranjena, jer daje prednost ekipi koja je domaćin. Ako su zabranili igranje na velikim visinama, trebali bi i umjetnu travu.

Koljena igrača kod promjene terena, prvi put čujem za taj problem. :?

Pa zašto onda Željo trenira na umjetnom terenu a igra na prirodnom, nije li to kontradiktorno?
Ne kod svih igrača, ali kod igrača koji su imali problema sa povredama koljena, itekako se osjeti svaka promjena podloge, jer valjda kod promjene smjera, drugačije se koljeno ponaša na plastici i na zemlji.
zecko_kupuz

#6 Re: Umjetni teren/trava

Post by zecko_kupuz »

Pa eto i Sarajevo trenira na "plastici", je li? :-D
Dobro, danas se često koristi i kombinacija umjetne i prirodne trave, Olimpik je trebao dobiti takav teren na novom stadionu (koji se trebao početi graditi ili već IZgraditi početkom ove godine). Naravno, došla je recesija - savršena izvlakuša za općinu i ostale investitore da stave projekat na čekanje. :roll:
Eborg

#7 Re: Umjetni teren/trava

Post by Eborg »

Hm, ja sam mislio da je umjetni teren dobra stvar ali izgleda da nije, upravo suprotno. :-)
Obuca9

#8 Re: Umjetni teren/trava

Post by Obuca9 »

http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /100829047

Nisam siguran, ali mislim da je ovaj gol "djelo" umjetne trave, obzirom da je poprilično čudno lopta odskočila, čisto sumnjam da bi se na prirodnoj travi, lopta ovako odbila od teren.
Eborg

#9 Re: Umjetni teren/trava

Post by Eborg »

Hm, moguće, stvarno je neprirodno odskočila lopta.
Post Reply