Ne znam ni koji je datum, ni koja godina ide
Stie mi pota da se javim u Identifikacioni centar. Utrnuh. Velim, pronali ih... Kako koračam prema onoj zgradi, tako mi noge oteale, jedva ih pomičem, priča Habiba Maić
31.12.2007. 11:08
ta je Nova godina za Habibu Maić iz Voljevice kod Bratunca ili Hatidu Mehmedović iz Srebrenice? Nita, kau. Detalj na kalendaru okačenom na zidu njihovih gluhih kuća po kojem se ravnaju dani to mjere ivot u kojem ivota nema. Moda sjećanje na neto to je nekad bilo? Ne. Nemaju, kau, snage da se sjećaju... Dan kao i svaki koji je protekao u posljednjih 12 godina, samo to je, kako vrijeme odmiče, pusto u njima veća.
Peta grobnica
- Od onog to se dogodilo 1995. godine, čini mi se gore je ovo to me skoro snalo. Stie mi pota da se javim u Identifikacioni centar. Utrnuh. Velim, pronali ih... Kako koračam prema onoj zgradi, tako mi noge oteale, jedva ih pomičem... Sačeka me doktor, veli poklopila se krv za mog mua i sina. Kojeg sina, pitam, on slegnu ramenima, veli mi da nisu mogli odrediti - priča Habiba.
Mu joj je, kako su joj saopćili, pronađen u grobnici u Zelenom Jadru. Ustvari, pronađena je samo njegova butna kost. Sin u Kamenici. U petoj grobnici.
- Kod sina nema nogu, nema ruku, nema lica... Najgore je to ne znam kako da ga ukopam. Ne znam pripadaju li one kosti to su ih nali Sadinu ili Sadmiru. Čije ime da stavim na nianu... I vi mene pitate "kako ti je, Habiba"... Nikako... Ne znam ni kad smrkne, ni kad svane, ni koji je datum, niti koja godina ide... Moj ivot je jedan golemi, davno presueni bunar koji postoji samo da se u njemu taloi mrak... I nita vie - govori Habiba.
I Hatida Điđa Mehmedović ovih dana sabire svoju muku u Srebrenici. I njoj su identificiralii mua i sina. Ali ne zna kojeg sina.
Sama u kući
- Svi kau da je lake kad se pronađe tijelo... Allahom se kunem da nije. Tek sad sam svjesna da mi je dijete ubijeno. Narod mi dolazi na alost, a ja ne znam ni kud bih ni ta bih. Ne znam ta da svijetu kaem koji mi je sin pronađen. Tijelo bilo bez odjeće i ne mogu odrediti je li to Almir ili Azmir... Kako da ga ukopam kad ne znam koga od njih dvojice u zemlju sputam, čije ime na nian da metnem - kroz plač nam priča Hatida.
Ona ovih dana rijetko izlazi iz kuće. Bubrezi joj se uznemirili, veli, a nema ko ni čau čaja da joj doda. Sama je već godinama u svojoj kući u Srebrenici. Snijeg je pao pa se teko u čariju silazi s Vidikovca gdje stanuje. Sjedne pored prozora, kae, i zamilja kako su se djeca nekad sankala ispred kuće.
Četničke pjesme u autobusu za Brčko
- Nedavno sam putovala u Brčko. Autobus bijeljinski. Sjedimo ja i Nura, a vozač nas mjerka, bezbeli nas poznao. Pa i on bio na Srebrenici 1995. godine. Puta s razglasa četničke pjesme, sve jedna za drugom, a sve samo klanje i ubijanje. Pored njega stoje dva policajca, smjekaju se uivajući u pjesmama. Nas dvije utimo, nit moe izaći iz autobusa, nit smije ta reći jer vidi da ih policija titi. A meni samo kojih desetak dana ranije javili da su mi pronali skelet jednog sina... Eto ti ivota - kae Hatida.
Autor: A. HADIĆ
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Umjesto novogodisnje cestitke
Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.
Jump to
- Corona virus 2019 -Coronavirus (COVID-19)
- Forum
- ↳ Forum
- Opšte/opće diskusije
- ↳ Razne diskusije
- ↳ In memoriam
- ↳ Politika
- ↳ Lokalni izbori 2020
- ↳ Opći izbori 2018
- ↳ Bosna i Hercegovina
- ↳ Svijet
- ↳ Opći izbori 2022
- ↳ Lokalni izbori 2024