Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Rasprave o vjerskim temama.
arzuhal

#26 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by arzuhal »

Ja...Ja...Ja ne želim da budem amomiman..ja želim da budem pilot! Razumiješ ti mene!? Piloooot..aaaaaaaannnn...aaannnnn...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:Ja...Ja...Ja ne želim da budem amomiman..ja želim da budem pilot! Razumiješ ti mene!? Piloooot..aaaaaaaannnn...aaannnnn...
teraj za Čačak :D

na toj mazgi :D (jel to Nasrudin?)
arzuhal

#28 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by arzuhal »

Jašta neg' Nasrudin, bra'o! :thumbup:
Chmoljo

#29 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:Jašta neg' Nasrudin, bra'o! :thumbup:
sjećam se tih korica :D koji genije... ko da je iz Mostara materemi... il' s Bistrika :lol:
Ateista

#30 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Samo cu reci:GLUP PRIMJER DOKAZIVANJA NECEGA!!!
nit je meni ovo primjer da vjera necemu losem vodi nit da treba NE vjerovati!!!po meni,jako glup covjek i nsta vise,treba da SVE poduzmes sto je u tvojoj mopci pa da se onda na Gospodara oslonis,a ne izvalit se i gladit muda u avionu a reci ma Allah ce da nas spasi....nije to vjera nit vjera to zahtjeva od tebe....a neko upita za hadis,tacno je,kad je dosao jedan beduin i kad ga je Poslanik upitao jesil svezao devu,on je rekao oslanjam se ja na Allaha, Poslanik odgovara svezi ti devu pa se osloni na Allaha!!ko ima imalo mozga shvatit ce
ovaj pilot,ma koje vjere bio,reci cu da je pogresno interpretiro vjeru i pogresno shvatio neke stvari,nije lose to sto je on molio se Bogu ali lose je sto nista nije poduzeo u toj situaciji da spasi ljude!!!
To je tacno, nije lose sto se molio vec sto nista nije predzeo, ali o tome i govorim - ove dvije stvari idu skupa. Poenta je da ideja o postojanju boga kojem se treba moliti da bi ti se desile neke dobre stvari ili da bi izbjegao lose umanjuje nas uticaj na te stvari, i onda ljudi previse polazu nade na to da ce ih bog spasiti u nekim situacijama i manje se trude. Neko ko ne vjeruje da neko odozgo ima uticaj na njegov zivot bi se puno vise trudio u odredjenim situacijama, dok vjernici kad im nesto ne ide cesto polazu nade da ce im bog pomoci. Ovo je samo jedan od primjera, a ima ih puno:

-Vise slucajeva gdje neki nisu dali da im se dijete lijeci jer je to mijesanje u bozija posla
-Kad doktori nekog spase, ljudi zahvaljuju bogu umjesto doktorima
-Onaj vic sa mujom sto se udavio jer je mislio da ce ga bog spasiti :)

NAPOMENA:

Na temu su dobrodosli samo oni koji su raspolozeni da o ovome raspravljaju argumentovano i bez vrijedjanja. Kome se ne svidja, ne mora ni citati ni odgovarati.
Posto je jedna tema zakljucana zbog vrijedjanja onih koji nisu imali argumente - OD SADA PRIJAVLJUJEM SVAKO VRIJEDJANJE, SA BILO CIJE STRANE.
Chmoljo

#31 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Chmoljo »

ali kako ne shvataš da se stvari mogu potpuno ravnopravno i obrnuto postaviti.

zašto ne navedeš primjere ljudi koji su uspjeli preživjeti teške situacije zahvaljujući upravo vjeri u Boga? :-)
niko tebi ne spori niti potcjenjuje tvoje PRAVO da ti o ovome imaš svoj stav. samo jarane, glup ti brate primjer. kako će se neko ponašati u takvim situacijama je individualno.

ako hoćeš, evo ti primjer iz mog života: prije ispita i ja se pomolim kao i pilot. eh sad, je li ti misliš da ja onda kad dobijem pitanja zažmirim i čekam da mi anđeli siđu s neba i šapnu odgovore ili da mi nevidljiva sila počne voditi ruku ispisujući tačne odgovore?

kažem ti, to je sve od čovjeka do čovjeka. nije kriva religija ni molitva što se avion srušio. krivo je pilotovo poimanje vjere, religije ili šta je već imao ili vjerovao... razluči ovo dvoje.
sheilak

#32 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by sheilak »

Da, ali ne moze se neko, ako zeli nesto postici ili ako zeli ispunjenje zelje ili sna, iskljucivo osloniti na vjeru u Boga, a pri tom nista ne ciniti da bi se priblizio svome cilju. Covjek mora ispuniti sve sto je do njega, a konacan ishod prepustiti Bogu.
black

#33 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by black »

ovo je tako bezvezna tema, i shta hocesh da kazes da je on kriv samo zato shto se molio :shock: :lol: , kao da si ti sa njim sjedio pa eto znash da bi bilo drugachije da nije..fakat tako smijeshno
lala_sa

#34 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by lala_sa »

illuminated wrote:ja imam jedan drugi fol kad se molim.
Kazem: " Boze, pomozi jos sad i nemoj vise..."
Vazda upali :D
:lol: :lol: :lol:
El_comadante

#35 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by El_comadante »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Samo cu reci:GLUP PRIMJER DOKAZIVANJA NECEGA!!!
nit je meni ovo primjer da vjera necemu losem vodi nit da treba NE vjerovati!!!po meni,jako glup covjek i nsta vise,treba da SVE poduzmes sto je u tvojoj mopci pa da se onda na Gospodara oslonis,a ne izvalit se i gladit muda u avionu a reci ma Allah ce da nas spasi....nije to vjera nit vjera to zahtjeva od tebe....a neko upita za hadis,tacno je,kad je dosao jedan beduin i kad ga je Poslanik upitao jesil svezao devu,on je rekao oslanjam se ja na Allaha, Poslanik odgovara svezi ti devu pa se osloni na Allaha!!ko ima imalo mozga shvatit ce
ovaj pilot,ma koje vjere bio,reci cu da je pogresno interpretiro vjeru i pogresno shvatio neke stvari,nije lose to sto je on molio se Bogu ali lose je sto nista nije poduzeo u toj situaciji da spasi ljude!!!
To je tacno, nije lose sto se molio vec sto nista nije predzeo, ali o tome i govorim - ove dvije stvari idu skupa. Poenta je da ideja o postojanju boga kojem se treba moliti da bi ti se desile neke dobre stvari ili da bi izbjegao lose umanjuje nas uticaj na te stvari, i onda ljudi previse polazu nade na to da ce ih bog spasiti u nekim situacijama i manje se trude. Neko ko ne vjeruje da neko odozgo ima uticaj na njegov zivot bi se puno vise trudio u odredjenim situacijama, dok vjernici kad im nesto ne ide cesto polazu nade da ce im bog pomoci. Ovo je samo jedan od primjera, a ima ih puno:

-Vise slucajeva gdje neki nisu dali da im se dijete lijeci jer je to mijesanje u bozija posla
-Kad doktori nekog spase, ljudi zahvaljuju bogu umjesto doktorima
-Onaj vic sa mujom sto se udavio jer je mislio da ce ga bog spasiti :)

NAPOMENA:

Na temu su dobrodosli samo oni koji su raspolozeni da o ovome raspravljaju argumentovano i bez vrijedjanja. Kome se ne svidja, ne mora ni citati ni odgovarati.
Posto je jedna tema zakljucana zbog vrijedjanja onih koji nisu imali argumente - OD SADA PRIJAVLJUJEM SVAKO VRIJEDJANJE, SA BILO CIJE STRANE.
religija odnosno Islam traži od čovjeka da se trudi bori u živout ako hoče u đenet a ne da leži kući i moli. znaći da je trebao pilot sve do njega što je da odraditi pa onda da se moli Bogu. a imaš iz rata primjera koliko hočeš ljudi koji su preživljeli i ostali normalni samo zbog vjere itd. ili češ uzimati u obzir sve primjere ili ti nevalja postavka teme
BHF_Manijak

#36 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by BHF_Manijak »

Pa ateisto dragi,nisam ja ni rekao da neko treba sjedit skrstenih ruku i iskljucivo se oslonit na pomoc Uzvisenog!!nego rad/trud+oslanjanje na Allaha=idealna kombinacija!!!o tome ti pricam...
a ovaj primjer sto si naveo,opet se ponavljam,je samo los i pogresan primjer interpretacije vjere,u Kur`anu Allah nigdje na kaze,o ljudi sjedite kod kuca svojih a Ja cu vam slati pomoc,pa cak i kad nista ne radite,nego ti uradi sve sto je do tebe i uz to iskreno osloni na Uzvisenog i vidjet ces rezultata....a ako me pokusas pobiti rijecima,"pa ako ja se potrudim onda mi i ne treba pomoc boga",odmah da ti kazem,koliko puta su ljudi extra dobro spremili ispit pa opet pali il koliko nekad truda u nesto ulozis a ono ne ispadne kako treba,dakle nije ni trud sam dovoljan,nego istinski oslonac na Gospodara svemira i svega u njemu!
Ateista

#38 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Ateista »

sheilak wrote:Da, ali ne moze se neko, ako zeli nesto postici ili ako zeli ispunjenje zelje ili sna, iskljucivo osloniti na vjeru u Boga, a pri tom nista ne ciniti da bi se priblizio svome cilju. Covjek mora ispuniti sve sto je do njega, a konacan ishod prepustiti Bogu.
U ovome je problem, religija trazi da se covjek trudi, ali uvijek salje i ovu poruku, onako suptilno: "a konacan ishod prepustiti Bogu".

To ljudima salje poruku da koliko god se trudili, na kraju je bog taj koji odlucuje i sve je do njega. Tako nekim ljudima dopizdi da se stalno trude, i stvarno, zasto bi se trudili ako to na kraju ne mora imati efekta.

Opet, stalne kontradikcije, mi se trebamo truditi, ali na kraju je sve do boga...
Chmoljo

#39 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
sheilak wrote:Da, ali ne moze se neko, ako zeli nesto postici ili ako zeli ispunjenje zelje ili sna, iskljucivo osloniti na vjeru u Boga, a pri tom nista ne ciniti da bi se priblizio svome cilju. Covjek mora ispuniti sve sto je do njega, a konacan ishod prepustiti Bogu.
U ovome je problem, religija trazi da se covjek trudi, ali uvijek salje i ovu poruku, onako suptilno: "a konacan ishod prepustiti Bogu".

To ljudima salje poruku da koliko god se trudili, na kraju je bog taj koji odlucuje i sve je do njega. Tako nekim ljudima dopizdi da se stalno trude, i stvarno, zasto bi se trudili ako to na kraju ne mora imati efekta.

Opet, stalne kontradikcije, mi se trebamo truditi, ali na kraju je sve do boga...
i? šta ti to nama suptilno želiš kazati?
piupiu

#40 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:
HAVANA wrote:Slabo je izmolio.
pa velim, garant bio ateista, pa se pokajo... :D
Ma, jok', fataLJist! :D
Ateista

#41 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:

i? šta ti to nama suptilno želiš kazati?
Nista suptilno, sve direktno i sve sam vec rekao - religija negativno utice na covjecanstvo, to je moje misljenje. :-D
JThomas

#42 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by JThomas »

mi se trebamo truditi, ali ipak nije sve ni do nas, to kaže i načelo neodređenosti :D
Chmoljo

#43 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Nista suptilno, sve direktno i sve sam vec rekao - religija negativno utice na covjecanstvo, to je moje misljenje. :-D
krasno ti je mišljenje, bilesi da mi ne reče ne bih ni znao da si ateista :D

nego, ja ti opet kažem (iako sam u "suprotnom" taboru) konkretno ovaj primjer ti je loš... al' eto...

osim toga, SVE može negativno uticati na čovječanstvo, bitno je, kako se ta "stvar" koristi... ;-)

hoćeš banalan primjer? natalitet i mortalitet... možeš li reći da je jedno od ovoga uvijek dobro, a drugo uvijek loše?

nauka, književnost, internet, prirodna bogatstva... kaži mi, šta od ovoga ne može negativno uticati na čovječanstvo?
Medkec

#44 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by Medkec »

Nema niti jedna tema na ovom forumu vezana za religiju a da ti, Ateista, nisi ostavio svoj komentar... Ako vec ne vjerujes da Bog postoji sta se vrzmas po ovim temama. Idi tamo razglabaj o racunarima ili biljkama... Al sve se nesto bojim da ces se ti, prije svih nas, uvjeriti na svojoj kozi da postoji itekako!!! Samo bih te voljela tada cuti!!!
Mi vjerujemo da Bog postoji a ti ove degradirajuce teme mozes da pises i pises, ko vjeruje, vjeruje, ne treba mu ni dokaz, ni objesnjenje!
A sto se tice OVE tvoje teme... Molio se pilot Bogu ili ne molio njima je bilo vrijeme da presele na onaj svijet tako je Bog odredio i tako je bilo... Kad ti dode vrijeme mozes da se molis koliko hoces, tako je kako je!!!

Pozz
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Umjesto da spusti avion, pilot se molio bogu

Post by dr.gog »

:)
Locked