Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zenny

#1 Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by zenny »

Dobio je na poklon.. mijenjam vodu redovno, hranim, brinem se o njoj.... pocela se okretat prije 4-5 sati i zamjenio sam joj vodu odmah sa onom ostajalom od prije 2 dana. i dalje se okrece u stranu, moze li nesto da se uradi da je ozivim malo ili nesto? slab sam oko ovog' skroz :roll:
Ductus Holedocus

#2 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by Ductus Holedocus »

Bas mi je zao..
Inace volim ribe,plaho.. :sad:
mrgreen

#3 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by mrgreen »

ako se prevrce ne mora odmah znaciti da umire (iako je moguce naravno).

moguce je da imaju problem sa mjehurom. moje se recimo pocnu malo naginjati u stranu onda kad im dam da jedu. pa se pokake poslije i bude ok :D treba im kuhati graška, mrkve, i još nečeg ne mogu se sjetiti, dok ne bude skroz mekano. citala sam da to pomaze.

inace, ima li nekih mrlji po tijelu, crnih, bijelih? koliko cesto je hranis?

i proguglaj malo, ima dosta stranica s ovih prostora na kojima se moze naci puuno informacija o ribicama. ima i baza bolesti pa mozes vidjeti imaju li kakvih simptoma i sl. ili bolje ti je da pitas bas na tim forumima ljude, jer sigurno puno vise znaju. i ja sam pocetnik. :razz:
zenny

#4 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by zenny »

hvala na odgovoru.. gledao sam po netu prije nego sam postavio temu ali nema nigdje vezano za ovu ribicu, koja kako vidim nije bas popularna. vecina informacija je vezana za zlatne ribice. evo je i sad samo lezi, manje se prevrce. procitao sam to za grasak pa sam mislio upravo to probat'. valjda je prodje ova zafrkancija :|
mrgreen

#5 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by mrgreen »

posto si izrovio i temu o akvaristici :D vidjeh da je rijec o borcu i da je drzis u kugli. prema svemu sto sam procitala, kugle su im patnja i mucenje, i cak su u nekim zemljama zabranjene potpuno :sad: kao prelose im bude jer se "lomi" svjetlost, dezorijentisane su, vid im slabi i skracuje im se zivotni vijek.
i sto je glavno ta 3-4 litra vode ne da su im premalo... samo za zlatnu ribicu treba bar 25-30 litara vode. borcu je pretpostavljam jos gore u kugli, koliko god ti cesto mijenjao vodu.

i ja sam ove dobila na poklon zajedno sa kuglom, pa sam nakon svega toga kupila neki "akvarij" od 20 litara, i sad kad nadjem vremena odoh traziti filter itd. na kraju cu zavrsiti sa ful opremom lol. stvarno traze puno truda i nije bas ko u memoarima porodice milic strpaj je u kuglu i njoj dobro. tako da bar za pocetak probaj kupiti veci akvarij, ima na grbavici do 30 km :)
innovision

#6 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by innovision »

ja sam svoju prstom sve gurao pod vodu jedno sat dva i zivjela je jos mjesec dana,i fakat kupi pravo akvarij nemoj je patiti
rumit

#7 Re: Umire mi ribica, pomazite ko zna!!

Post by rumit »

Kuglu stavi na mirno mjesto gdje ribicu niko nece uznemiravati. Sa kuglama je problem grijanje, a betta ti na nizim temperaturama (ispod 23C) postaje letargicna i razboljeva se. Kad mjenjas vodu gledaj da ne dodje do velike razlike u temp. Ne mijenjaj vise od 50% vode.
Ako je naduta i ne vrsi nuzdu probaj ovo sa graskom. Ali samo par dana. Borac je mesozder pa mu ovakva hrana moze izazvati neke druge poremecaje.
Mogu biti i neke upale, ali se njihovi znaci uglavnom uocavaju na tijelu ribe (tackice, iskidana peraja, podignuta krljust ...).
Ako ti se i oporavi moras joj uzdurisati adekvatne uslove, inace nista nisi napravio.

@mrgreen, tako to obicno ide. Kad jedna ribica dodje u kucu, covjek se i ne snadje, a vec gleda kako bi se mogao kutarisati nekog komada namjestaja da nagura jos koji akvarijum :-) .

Glede nabavke akvarijuma (pogotovo malih), mislim da je buno bolja opcija kupiti polovan (opremljen) iz oglasa nego uzeti u radnji gdje te dodje 3-4 puta skuplje.
Post Reply