Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pietje_Bel

#76 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

stare Pjesme o Bosnjastvu:

Izdajici Karabegovicu 1878-1900

Ja sam Bosnjak- dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da, da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom

Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!

Na tvoj poziv, evo s`macem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da tfijumfa vezem djelo.

S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - sto j`rodio
Izdajicu prokletoga!

Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Sto se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare! - -

Al ` sto rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrgjom takom:
Bosnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!

A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mracno bjezi,
Izdajico roda svoga!

Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca placu zrake,
Place jasna mjesecina
I treptanje zvjezde svake,

Place svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi klice:
Izdajica, nak propane!

Pjesma Bosnjaku

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg mi svijeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebnja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca kao u svome sire.
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Nase ime ponosno i drago.
A gdje je to Bosanstvo bilo zadnjih 1000 godina? A Bosanstvo i Hercegovstvo? :-)
Last edited by Pietje_Bel on 23/12/2008 21:52, edited 3 times in total.
100urbanihlegendi

#77 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by 100urbanihlegendi »

A kad su ove pjesme napisane?
Pietje_Bel

#78 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

100urbanihlegendi wrote:A kad su ove pjesme napisane?
Ova jedna objavljena u listu "Bosnjak" 1891 godine: Pjesma Bosnjaku. List Bosnjak je se stampao za vrijeme Austro-Ugarske. Ova druga je iz Osmanskog doba pisana o izdajici Avdi Karabegovicu (1878-1900) koji je pisao o Srpstvu i zastupao Srpsku nacionalnu ideju u Bosni. Bosnjacki pjesnici su ga tako opisali za vrijeme dok je jos bio ziv. Znaci prije 130 godina.
Ahmmed

#79 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Ahmmed »

Pietje_Bel wrote:
Ova jedna objavljena u listu "Bosnjak" 1891 godine: Pjesma Bosnjaku. List Bosnjak je se stampao za vrijeme Austro-Ugarske. Ova druga je iz Osmanskog doba pisana o izdajici Avdi Karabegovicu (1878-1900) koji je pisao o Srpstvu i zastupao Srpsku nacionalnu ideju u Bosni. Bosnjacki pjesnici su ga tako opisali za vrijeme dok je jos bio ziv. Znaci prije 130 godina.

Ama i Safvet-beg Bašagić,autor gore navedenih pjesama, jedan vakat bijaše Hrvat ;-)
Pietje_Bel

#80 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Ahmmed wrote:
Pietje_Bel wrote:

Ama i Safvet-beg Bašagić,autor gore navedenih pjesama, jedan vakat bijaše Hrvat ;-)
Pa jeste kada su Austro-Ugari otisli i kada je Bosnjastvo kao nacionalna ideja propala.
Ahmmed

#81 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Ahmmed »

Jah :-) :-)
100urbanihlegendi

#82 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Pietje_Bel wrote:
Ako je tako, onda je ovo sjajna arhivska gradja i koja govori ono sto ja mislim...
Hvala na informacijama!
P.S. Ima li negjde bosanski rjecnik, isto je objavljen u to vrijeme, mozda malo ranije?
Pietje_Bel

#83 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Ahmmed wrote:Jah :-) :-)
Sta nije jasno? Bosnjaci katolici i Bosnjaci muslimani su bili razdvojeni po vjeri. Hrvatstvo i Srpstvo je bilo mnogo jace od Bosnjastva. Oko 1850 franjevci probaju da probude po prvi put Bosnjacki naciju: Proglas Ivana Jukica npr. Kasnije Austro-Ugari podupiru ideju o Bosnjastvu, osnivaju list Bosnjak. Ali ipak nema dovoljno kohezije medu Bosnjacima i i dalje su vjerski podijeljeni. Oko 1890. vec mnogo katolika sebe pocinju nazivati Hrvatima a i muslimani u nekim krajevima se pocinju tako nazivati ali postoji svakako i Bosnjaka koji i dalje zastupaju Bosnjastvo i oni su poduprijeti jos uvijek Austro-Ugarskom ali pocetkom 1900. je Bosnjastvo vec daleko iza Srpstva i Hrvatsva i polako propada kao sve Bosnjacka nacija. Krivci za to: Islamski koncept nacije. Islam uci kako je nacija otrov i najvaznija identifikacije mora biti Islam, drugi razlog: Isti jezik Bosnjaka-katolika i Hrvata i isti jezik Bosnjaka-pravoslavaca i Srba. A uz to su Srbi jos i dosli kao formiran narod u Bosnu u srednjem vijeku pored toga sto su dosli kao pleme u Hum u 6. vijeku. ;)
Pietje_Bel

#84 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Evo gdje Benedikt Kuripešića zapisuje da su Bosnjaci starosijedioci a Srbi dosljaci iz Srbije, to on zapisuje u svojoj knjizi: Putopis kroz Bosnu, Srbiju i Bugarsku 1531. :
,U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.
brinetta

#85 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by brinetta »

FLOCK wrote:
Dozer wrote: Znas sta ti, u stvari, indirektno pricas? Da bi sada, recimo, bilo sasvim normalno da (karikiram) 20.000 srba koji zive u Americi vec 200 godina kazu - e, od danas je ovaj dio Amerike (neki dio, nebitno koji) Srpska Republika. Jel' da je i tebi smijesno? A, Amerika postoji...koliko...? 300 godina? Al', sudeci po tvom shvatanju demokratije koju spominjes, to bi, vjerovatno, bio sasvim legitiman cin. C,c,c...
Rekao sam ja vec da Bosanci su ustvari Bosnjacki nacionalisti ha ha ha :-D
Amerika je zemlja useljenika i u toj zemlji su mnoge ustase i cetnici,pa i balije, i niko nema pravo da trazi Republiku Srpsku u USA, ali druskane u BIH moze i treba.
U BIH oni koji vole RS i postuju je onoliko koliko ti volis Vikica koji nikada ne proguli do Vogosce,ljudi vole i RS i vodje, zato sto su ljubitelji imena i djela RS rodjeni u BIH i zive vjekovima i cak mozda i vise od onih koji su sada Bosnjaci koji kao ti prosipaju suplju-da nije bilo rata u BIH mozda bi ti i prica i upalila,sada na zalost ne moze.
NIsam problem ja ni ti, nego ogromna vecina u RS koji su Srbi prije Bosanaca :)
Kada neko kaze to sto pricas ti, i jos ako se zna da si bio na suprotnoj strani-mislim da se puno pika :lol:
jel moguce Flock zivjeti u tvojoj sumskoj i biti ravnopravni gradjanin? Ili vi zelite samo vasu sumsku za sebe? jeste li sami sebi dovoljni? Sta cemo sa onim pravoslavcima koji se ipak osjecaju bosancima i hercegovcima?
Dozer

#86 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ne postoje takvi pravoslavci Brinetta...to su izdajnici srpskog roda i takvi se ne smatraju srbima. Jedino sto tu ostaje malo "u zraku" jeste cinjenica da svaki srbin ne mora nuzno biti i pravoslavac, ali je i dalje srbin, kao sto ni svaki pravoslavac nije i ne mora biti srbin, ali je i dalje pravoslavac :).

A s Flokom ne vrijedi raspravljati na ovu temu jer su mu i znanje i shvatanje svega o cemu se prica vise nego povrsni i 99% se baziraju na ratno-nacionalno-etnicko-huskackoj demagogiji i propagandi koja se prosipa jos od Milosevica i Karadzica. Zalosno, ali je tako...
bhpatriot

#87 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by bhpatriot »

joj ljudi sto se glupirate sa tim bosanac/hercegovac, niko ne kaze ako ste bosnjak da morate biti muslimani pusti ba reisa i njegovu filozofiju, odlicno znate da postoje bosnjaci katolici (ovi koji sebe sad zovu hrvati po zapadnoj hercegovini), i sta bosnak musliman predje na katolicanstvo on sad ipsa hrvat heheh ili bosanac hehe smijesno nemojte ulaziti u zablude, ako mislite da cete natjerati srbe i hrvate u bih da se zovu bosanci i hercegovoci ma dajte ljudi to se ne bi odreklo tog srpstav ni hrvatstva ni za sta a meni ne pada na pamet da bosnajci gube svoj identitte i zrtvuju svoju naciju da bi se doticni pokusali nagovorti da se bosnaci odnoso hercegovci,

haj zatso se srbi u srbiji zovu srbi a ne srbijanci i zatso im u licno pise srbin a ne srbijanac? haj mudre naivne glave sta kazete na ovo....
sarajevonekad

#88 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

a sta je sa tolikim pravoslavcima Sarajeva koji su ostali u svom gradu i svakako nisu ni imali nista sa divljacima poput karadzica mladica i njihovih slijepuh pratilaca? Tih ljudi na srecu i dalje ima u Sarajevu ( ne znam za druge gradove) i smatraju se Bosancima i Hercegovcima bez najmanje sumnje. Sta je s njima?

Dozer wrote:Ne postoje takvi pravoslavci Brinetta...to su izdajnici srpskog roda i takvi se ne smatraju srbima. Jedino sto tu ostaje malo "u zraku" jeste cinjenica da svaki srbin ne mora nuzno biti i pravoslavac, ali je i dalje srbin, kao sto ni svaki pravoslavac nije i ne mora biti srbin, ali je i dalje pravoslavac :).

A s Flokom ne vrijedi raspravljati na ovu temu jer su mu i znanje i shvatanje svega o cemu se prica vise nego povrsni i 99% se baziraju na ratno-nacionalno-etnicko-huskackoj demagogiji i propagandi koja se prosipa jos od Milosevica i Karadzica. Zalosno, ali je tako...
Pietje_Bel

#89 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

sarajevonekad wrote:a sta je sa tolikim pravoslavcima Sarajeva koji su ostali u svom gradu i svakako nisu ni imali nista sa divljacima poput karadzica mladica i njihovih slijepuh pratilaca? Tih ljudi na srecu i dalje ima u Sarajevu ( ne znam za druge gradove) i smatraju se Bosancima i Hercegovcima bez najmanje sumnje. Sta je s njima?

Dozer wrote:Ne postoje takvi pravoslavci Brinetta...to su izdajnici srpskog roda i takvi se ne smatraju srbima. Jedino sto tu ostaje malo "u zraku" jeste cinjenica da svaki srbin ne mora nuzno biti i pravoslavac, ali je i dalje srbin, kao sto ni svaki pravoslavac nije i ne mora biti srbin, ali je i dalje pravoslavac :).

Pravoslavcima Bosancima? Koliko njih ima u citavoj Bosni? 10, 20? Svi su oni Srbi sto ne znaci da su svi protiv Bosne. Dragan Vikic je jedan od najvecih patriota ali je osnovao Hrvatsku partiju i sebe zove Hrvatom. I sta ja sada trebam>? Da kazem:"Joj ja zelim biti Bosanac i Hercegovac jer ako budem fin i ako budem pravi Bosanac i Hercegovac onda ce mozda i neki katolici isto biti Bosanci i Hercegovci". Pa ako ce ti katolici zelijeti da se odreknu svoga Hrvatstva onda su ima vrata otvorena i za Bosnjastvo, valjda? Ali stvar je u tome sto oni to ne zele. Stvar je u tome sto ne postoji Bh nacija. Nase povijesno ime je ime BOSNJAK. Tako se mi pisemo po ustavu. Na nama je sada samo odgovornost da postanemo svjesni tog imena i nase istorije a katolici koji zele da se identifikuju i pisu samo Bosanskim imenom, za njih su vrata Bosnjastva uvijek otvorena zar ne? Niko im nemoze braniti da budu Bosnjaci a i sami katolici najcesce imaju prezime Bosnjak.
100urbanihlegendi

#90 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

bhpatriot wrote:haj zatso se srbi u srbiji zovu srbi a ne srbijanci i zatso im u licno pise srbin a ne srbijanac? haj mudre naivne glave sta kazete na ovo....
Na zalost, nema dovoljno mudre glave da ovo objasni tako da bude svima shvatljivo... Isto tako, u Hrvtskoj bi se gradjani trebali zvati Hrvacani a ne Hrvati...
Gorštak

#91 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Gorštak »

@Pietje_Bel duboki naklon na pokazanom znanju. Pravi je odmor čitati tvoje uvijek besprijekorno argumentirane i izrazito poučne postove. Aferim. Nek si nam živ i zdrav. I uzbrdo brz.
Nihad_27

#92 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Nihad_27 »

sarajevonekad wrote:Dobro, slažem sa da postoji neka vrsta bojazni među Bošnjacima da bi bosanstvo moglo ugroziti homogenost bošnjačkog nacionalnog korpusa, samo meni nikako nije jasno kako bilo šta što čini bosanski identitet može ugroziti bošnjaštvo.

Pa pobogu, i Iranci su Muslimani, pa ne poriču svoje potomstvo od pezijske civilizacije, koja je bila uticajan kulturološki faktor u svijetu daleko prije pojave Islama kakvog ga poznajemo u današnjem obliku.Oni jasno razlikuju nacionalni od religijskog identiteta.
GORSKI VIJENAC -odlomak

4min35sek.

http://www.youtube.com/watch?v=AACD0YuA ... 7&index=11
Dozer

#93 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Moj gornji komentar je bio ironija...da pojedini lakse shvate neke stvari...ali nejse... :)

I vidim da se i dalje sve na neki nacin vraca u ono, ocito, neraspletivo kolo po kojem se vjera automatski veze za narodnost i/ili nacionalnost.

Hajde, neka bude. Ali, moze li mi onda neko objasniti sta sam ja? Nisam vjernik, sto znaci da sam ateista. Rodjen u sred Bascarsije, kao i moj otac, djed i pradjed (da ne idem dalje).
Ne smatram se Bosnjakom, a ni Srbinom ili Hrvatom. Po nekima ovdje, ja spadam u neku izumrlu vrstu poput dinosaura, ili bolje receno - ne postojim.
A to, opet, nije slucaj jer postojim, evo me, tipkam s vama, disem isti zrak kao i vi, hodam po istim ulicama kao i vi, jedem istu hranu kao i vi, cak pricam i pisem i vise nego razumljivim jezikom svima...

A ipak...po nekima - ocito smatraju da ne postojim.
S druge strane, kako i Pietje objasni ranije, i Srbe su nekad zvali i ovako i onako, a danas su Srbi. Znaci, stvari se kroz vrijeme mijenjaju.
A ja se jednostavno identifikujem sa zemljom u kojoj sam rodjen, kao i generacije prije mene, a koja nosi ime - Bosna i Hercegovina (Bosna prvenstveno, i to vijekovima). Ne Bošnja. I da odmah preduprijedim price o tome da sam rodjen u Jugoslaviji. Jeste, tacno, ali je Bosna i tada bila samo jedna od federalnih jedinica te Jugoslavije, a nadam se da svi znamo kako to znaci da je Bosna i prije toga bila zasebna zemlja.
A koliko mi je poznato, bar 90% ljudi na planeti se nacionalno identifikuje na isti ovaj nacin, odnsono u skladu sa imenom svoje zemlje.
Pietje_Bel

#94 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Dozer wrote:Moj gornji komentar je bio ironija...da pojedini lakse shvate neke stvari...ali nejse... :)

I vidim da se i dalje sve na neki nacin vraca u ono, ocito, neraspletivo kolo po kojem se vjera automatski veze za narodnost i/ili nacionalnost.

Hajde, neka bude. Ali, moze li mi onda neko objasniti sta sam ja? Nisam vjernik, sto znaci da sam ateista. Rodjen u sred Bascarsije, kao i moj otac, djed i pradjed (da ne idem dalje).
Ne smatram se Bosnjakom, a ni Srbinom ili Hrvatom. Po nekima ovdje, ja spadam u neku izumrlu vrstu poput dinosaura, ili bolje receno - ne postojim.
A to, opet, nije slucaj jer postojim, evo me, tipkam s vama, disem isti zrak kao i vi, hodam po istim ulicama kao i vi, jedem istu hranu kao i vi, cak pricam i pisem i vise nego razumljivim jezikom svima...

S druge strane, kako i Pietje objasni ranije, i Srbe su nekad zvali i ovako i onako, a danas su Srbi. Znaci, stvari se kroz vrijeme mijenjaju.
A ja se jednostavno identifikujem sa zemljom u kojoj sam rodjen, kao i generacije prije mene, a koja nosi ime - Bosna i Hercegovina (Bosna prvenstveno, i to vijekovima). Ne Bošnja. I da odmah preduprijedim price o tome da sam rodjen u Jugoslaviji. Jeste, tacno, ali je Bosna i tada bila samo jedna od federalnih jedinica te Jugoslavije, a nadam se da svi znamo kako to znaci da je Bosna i prije toga bila zasebna zemlja.
A koliko mi je poznato, bar 90% ljudi na planeti se nacionalno identifikuje na isti ovaj nacin, odnsono u skladu sa imenom svoje zemlje.
Dozer malo ograniceno razmisjas. Ako jezemlja Bosna i Hercegovina onda si ti Bosnanac a ne Bosanac, valjda? To sto ti mislis da samo neko je musliman moze biti Bosnjak je tvoj problem. Prije samo 110 godina smo imali na stotinu franjevaca koji su sebe nazivli Bosnjacima i koji su pisai o Bonjastvu. Hercegovstvo nikada nije bio eticki pojam sto ne znaci da ti nemozes sebe nazvati Bosancem i Hercegovcem ali to jednostavno smijesno. Herceg-ovina je regija koja je dobila ime tek vrlo kasno po tituli Herceg-a. Ako tebi Bosnjak zvuci seljankasto i pre-muslimanski i ako si previse lijen da uzmes nekoliko kjiga i procitas onda je to tvoj problem i samo tvoj. Bosnjak je moderniji naziv za Bosjanina. Bosanci se spominju od 1167. godine. Spominje ih pisar Bizantskog Cara Moneha 1167. Fra. Jukic spominje Bosanskog vladara u 9. vijeu. Fra. Nikola Lasvanin spominje "kako su Bosnjaci izabrali kotromanica Ivana za bana od Bosne 1059. " Iako ovo Jukicevo i Lasvaninovo pisanje nemozemo potvrditi jer "jos nismo nasli taj dokumenat iz kojeg su oni ovo prepisali" mozemo zakljuciti da mi Bosanci imamo dugu tradciju nasg imena i da mozemo biti ponosni na to. Ja vjerujem da ce se u narednih 10 godina uspijeti preroviti ta arhiva u Vatikanu i dacemo moci naci ivore iz kojih su nasi franjevci prepisivali podatke. Nase ime je starije od mnogih drugih u evropi i mi mozeo biti ponosni na to.
Pietje_Bel

#95 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

dupli
popajic

#96 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by popajic »

@Dozer
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
@Pietje Bel
To sto ti mislis da samo neko je musliman moze biti Bosnjak je tvoj problem.
Nije njegov (i moj) problem,nego onih (a zna se ko su!),koji su da bi ozvanicili ime trece konstitutivne ekipe bas muslimane promovisali u Bosnjake.Preko noci.
Zar postoji danas Srbin ili Hrvat koji ce za sebe reci da su Bosnjaci ? Smijesno,zar ne?
Dozer

#97 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Opet se nismo shvatili...
I zamolicu da mi se ne trpaju izrazi ili rijeci ili misljenja koja nisam izrekao, jer ne vidim da sam igdje rekao da je izraz "Bosnjaci" ni nesto muslimanski ni seljankast. Niti mi je to i jednog momenta palo na pamet, da budem iskren.
Bosnanac i Bosanac su stvar gramatike, zar ne? Da ja mislim da samo musliman moze biti Bosnjak, to bas i nije tacno, ali nisam ja kriv sto je sve to upravo tako predstavljeno kod nas u Bosni. Jeste, nakaradno je, slazem se, ali nisam ja uspostavio izraze poput bosnski Srbi, bosanski Hrvati i Bosnjaci, pri cemu se ovo Bosnjaci odnosi iskljucivo na bosanske muslimane. Ili sam opet nesto fulio...

Meni su jasna tvoja nastojanja da se Bosanski ljudi vrate korijenima i starim nazivima, zaista jeste, ali kako i sam kazes - stvari se mijenjaju pa je Bosnjak moderniji naziv za Bosnjanina (iako se ja tu bas i ne bih slozio, i to upravo radi prethodnog dijela koji napisah).

S druge strane, u svijetu se nase "stanje" tretira na vrlo jasan nacin i koriste se vrlo jasni i precizni izrazi, pa tako, recimo, u engleskom jeziku imamo izraze:
- Bosnian = Bosanac
- Bosniak = Bosnjak
Za Srbe i Hrvate se takodjer zna, i oni su takodjer "postavljeni" na vrlo precizan nacin koji nedvosmisleno govori cemu i gdje pripadaju:
- Bosnian Serbs = Bosanski Srbi
- Bosnian Croats = Bosanski Hrvati

A, u principu, i pored toga sto razumijem namjere vracanja korijenima, bar u duhovnom smislu, s druge strane mi i nije bas najjasnija ta ista zelja da se svi vracamo u neko doba od prije 300-400-1000 godina...valjda je normalno da idemo naprijed, u buducnost, a ne nazad u kameno doba...
Kako se krenulo zavrsicemo na onome: "...prije 5 milijardi godina planeta Zemlja je bila uzarena lopta..."...a vjerovatno bi odmah uporedo s tim neko uspio ubaciti "i nastadose Sri, Hrvati i Bosnjaci", pa bi se onda povela polemika oko toga ko je, u stvari, nastao prvi i od koga potekose svi ostali... :-)
Last edited by Dozer on 25/12/2008 13:54, edited 1 time in total.
100urbanihlegendi

#98 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Dozer wrote:Moj gornji komentar je bio ironija...da pojedini lakse shvate neke stvari...ali nejse... :)

Da, to je tacno.
Po nekima, treba uzeti istorijske spise i citati, i onda samo po tome, i iskljucivo po tome, treba odredjivati nacionalnost, bez obzira koje je neko vjere...
Kod nas je uzasan problem, a to je kod neobrazovanih ljudi jako prisutno, izjednacavanje vjere sa nacijom i tu je sustina problema.
Ja cak smatram da neki Dejan moze da bude vjere koje hoce, niko mu to ne smije zabraniti jer da "moze" to bi bilo krsenje ljudskih prava... Ili Munib da bude sajentoloske vjere pa sto da ne i pravoslavne ili katolicke... To je intimno pravo svakog covjeka bez obzira gdje zivi i gdje je rodjen...Ali, naci ce se neke budale i odredjivati po imenu koje ce biti vjere, vrlo je pozeljno...
Po nekim diskutantima, Amerikanac-sad ce poceti kako to nije nacija, to je skup nacija, pa istrebljenje Indijanaca, pa robovlasnistvo itd.-ne moze biti druge vjere osim katolika i protestanta? Glupost!
AKo bismo gledali istoriju Amerike, 3 vijeka, americki gradjani nikako ne bi trebali se zvati Amerikancima nego Amerisnjacima ili tako nesto, nego Cejeni, Apaci, recimo...
Kako god, to sto su neki franjevci pisali, apsolutno me ne zanima sta je bilo prije, mene zanima sta je danas i sta ce biti sutra.
AKo su neki franjevci prije otkrica Amerije napravili tvornicu vafli, i to sto su se zvali kako su htjeli, Bosnjani ili Bosnjak a gramaticki se ne moze tako zvati ako je drzava Bosna i Hercegovina, pa po toj logici Nijemac bi bilo Nijemsanin... I Crkva je spaljivala na lomaci naucnike i zene za koje je "narod" pouzdano znao da su se bavile "vjesticarenjem"... Toliko o tome. TO sto je nekad bilo, danas ne mora da bude isto...
I da, neki bi morali nauciti pravopis, ja se nesto ne sjecam da se nemoze, nemogu, pise zajedno.
Pietje_Bel

#99 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Dozer wrote:Opet se nismo shvatili...
I zamolicu da mi se ne trpaju izrazi ili rijeci ili misljenja koja nisam izrekao, jer ne vidim da sam igdje rekao da je izraz "Bosnjaci" ni nesto muslimanski ni seljankast. Niti mi je to i jednog momenta palo na pamet, da budem iskren.
Bosnanac i Bosanac su stvar gramatike, zar ne? Da ja mislim da samo musliman moze biti Bosnjak, to bas i nije tacno, ali nisam ja kriv sto je sve to upravo tako predstavljeno kod nas u Bosni. Jeste, nakaradno je, slazem se, ali nisam ja uspostavio izraze poput bosnski Srbi, bosanski Hrvati i Bosnjaci, pri cemu se ovo Bosnjaci odnosi iskljucivo na bosanske muslimane. Ili sam opet nesto fulio...

Meni su jasna tvoja nastojanja da se Bosanski ljudi vrate korijenima i starim nazivima, zaista jeste, ali kako i sam kazes - stvari se mijenjaju pa je Bosnjak moderniji naziv za Bosnjanina (iako se ja tu bas i ne bih slozio, i to upravo radi prethodnog dijela koji napisah).

S druge strane, u svijetu se nase "stanje" tretira na vrlo jasan nacin i koriste se vrlo jasni i precizni izrazi, pa tako, recimo, u engleskom jeziku imamo izraze:
- Bosnian = Bosanac
- Bosniak = Bosnjak
Za Srbe i Hrvate se takodjer zna, i oni su takodjer "postavljeni" na vrlo precizan nacin koji nedvosmisleno govori cemu i gdje pripadaju:
- Bosnian Serbs = Bosanski Srbi
- Bosnian Croats = Bosanski Hrvati

A, u principu, i pored toga sto razumijem namjere vracanja korijenima, bar u duhovnom smislu, s druge strane mi i nije bas najjasnija ta ista zelja da se svi vracamo u neko doba od prije 300-400-1000 godina...valjda je normalno da idemo naprijed, u buducnost, a ne nazad u kameno doba...
Kako se krenulo zavrsicemo na onome: "...prije 5 milijardi godina planeta Zemlja je bila uzarena lopta..."...a vjerovatno bi odmah uporedo s tim neko uspio ubaciti "i nastadose Sri, Hrvati i Bosnjaci", pa bi se onda povela polemika oko toga ko je, u stvari, nastao prvi i od koga potekose svi ostali... :-)
To sto ti pricas ipak jednostavno ne postoji. Npr. recimo da si u pravu i da mi sutra uvedemo pojam Bosanac kao nacionalni pojam. Znaci recimo i da je to pravno moguce i da sutra u Bosni jednostavno imamo: Bosance, Srbe i Hrvate. Onda bi se opet isto desilo. Imali bi 95% ljudi, muslimana koji bi se identifikovali sa Bosanstvom a ostali bi bili ateisti, katolici ili pravoslavci Bosanci i Srbi, Hrvati. Opet bi imali istu situaciju.

Znaci jedina alternativa, po meni, je da Bosnjastvo uzdignemo do nivou prave nacije. Znaci da mi, Bosanski muslimani, postanemo istinito svjesni svoga Bosnjastva a ne da Islam mjesamo u Bosnjastvo. Tek kada mi sami rascistimo sami sa sobom neke stvari, a vjeruj mi to moze potrajati i 50, 100 godina , tek tada ce se MOZDA i neki katolici istitnito utopiti u to Bosnjastvo. A to sto ti propagiras, a mozda te ja pogresno shvatam ti mi reci, je to da Bosanstvo postane neka nacija poput Jugoslavenstva i da se nevracamo previse u istoriju. Ali to je nemoguce jer upravo svaka nacija crpi svoju snagu iz te istorije. Bez vasalne banovine Bosne nema neovisne banovine Bosne, bez neovisne banovine Bosne nema kraljevine Bosne a bez kraljevine Bosne uopste nema Bosnjaka. Znaci nacionalna svijest pocinje sa istorijom. Pa nemozemo mi u Bosni izmisljati nesto sto nigdje u svijetu ne postoji. Najbolji bi nam bilo onda da Tita kloniramo i da nam on uspostavi modernu Bosansku naciju na nekim komunistickim principima i da budemo svi Bosanic: Muslimani, Srbi i Hrvati.
Dozer

#100 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Bez uvrede, ali sad si sam sebe toliko zapetljao da se jednostavno izgubio svaki smisao.
Kada bi se sutra uvela nacionalna odrednica Bosanac, tada vise u BiH ne bi postojali nacionalni Srbi, Hrvati i Bosnjaci (kao sto, uostalom, ne postoje ni sada, postoje samo etnicki, a to je podaleko od nacionalnog. Druga stvar je sto nasi politicari zaglupljuju ionako glup narod, sa takvim terminologijama koje obicni ljudi ne razumiju). Postojali bi samo Bosanci, ali Srpske, Hrvatske ili Bosnjacke narodnosti/etniciteta, i islamske, katolicke ili pravoslavne vjerosipovijesti, kao sto uostalom trenutno i psotoje :).

I ovo nema nikakve veze sa Titom i Jugom. Uzmi za primjer Njemacku recimo...ima i tamo regija, te Bavarska te ova te ona, i ljudi iz tih regija se nazivaju Bavarci, itd., sto je naravno u regionalnom smislu, kao sto se kod nas tako nazivaju Krajisnici, Podrinjci itd. Medjutim, svi oni u Njemackoj su nacionalno - Njemci. I tamo postoje etnicke grupe, raznorazne, ali se opet svi nacionalno svrstavaju u Njemce.
Ista je stvar i sa Amerikom. Cak je Amerika i bolji primjer jer tamo ima 50 drzava, zasebnih, ali spojenih u jednu, i svi ti ljudi, iz svih tih drzava koje, u sustini, cine jednu federaciju koja se naziva SAD, sebe nacionalno nazivaju Amerikancima. Grijesim li?

Samim tim mislim da mi ovdje ne izmisljamo nista sto "nigdje u svijetu ne postoji", cak sta vise - mi bismo se trebali prikloniti onome sto svugdje u svijetu postoji, a to je da se svi mi u BiH nacionalno poistovijetimo sa imenom svoje drzave.
I po hiljaditi put, zasto je nemoguce da mi u BiH svi budemo nacionalni Bosanci, narodnosti kojoj vec pripadamo i vjeroispovijesti/religije koju sami sebi odaberemo?
Post Reply