Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
- hepek071
#326 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Allahu dragi došo je tobe 
- HAVANA
#327 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Pietje_Bel wrote: Ja sam i dalje Bosnjak i meni su oci otvorene. Ja zelim Bosnjascku republiku BiH, sekularnu i modernu drzavu Bosnjaka sa tri vjere. To je moj ideal ali tesko je da cu to docekati.
I cak kada bi to sve bilo tacno i kad bi zaistta po nekom pravilu mi svi bili BH nacija, kakve koristi od toga?
Neka tebe tamo gdje si.
- Kupalo
#328 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
HAVANA wrote:Pietje_Bel wrote: Ja sam i dalje Bosnjak i meni su oci otvorene. Ja zelim Bosnjascku republiku BiH, sekularnu i modernu drzavu Bosnjaka sa tri vjere. To je moj ideal ali tesko je da cu to docekati.
I cak kada bi to sve bilo tacno i kad bi zaistta po nekom pravilu mi svi bili BH nacija, kakve koristi od toga?
Neka tebe tamo gdje si.![]()
havana ne budi okrutan trebaju nam mladi "pametni " ljudi
- Pietje_Bel
#329 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Trebaju sigurno a u Bosni tesko da cete ih naci u velikom broju. Sve ove koje ja znam po Sarajevu studiraju po 10 godina i to ekonimiju, pravo itd. Svi oni u glavnom idu 3 puta na kafu dnevno pa onda navece izlazak i tako to.Kupalo wrote:HAVANA wrote:Pietje_Bel wrote: Ja sam i dalje Bosnjak i meni su oci otvorene. Ja zelim Bosnjascku republiku BiH, sekularnu i modernu drzavu Bosnjaka sa tri vjere. To je moj ideal ali tesko je da cu to docekati.
Neka tebe tamo gdje si.![]()
havana ne budi okrutan trebaju nam mladi "pametni " ljudi
Ja ovdje izlazim jednom u mjesec dana a kafu sa nekim popijem izmedu casova na fax-u. Ljudi u Bosni nisu naucili da rade ali ni da razmisljaju. Zbog toga to rade i drugi za vas ala Lajcak, MZ, OHR.....
A Bosanci "Yugonostagicare" dok zivot pored njih prolazi. Fakat bolje bi bilo da se odcjepi i RS i HB od vas pa da tu malu dzamahiriju uredite kako treba. Tada vam bar niko nebi mogao reci da je neko drugi kriv sto ste siromasni, neobrazovani.
To je mozda jedini identitet Bosanaca i hvala bogu sto me je odgojila Evropa a ne Bosna jer bi i ja bio takav. A ako slucajno neko "uspije" onda se samo gleda kako ga svuci dole. To su Bosanci a ja ne spadam u to znaci da ipak nisam Bosanac i Hercegovac .
- Kupalo
#330 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
E mali i nakon 14 stranic, nista ti ne nauci, "ucili su ucili , od srijede do petka, al' se nisu pomakli dalje od pocetka, nista vise ne nauci pacurlija ta nego samo ono sto je znala pa pa pa pa pa."
"Sretan sam sto sam odrastao u zapadnoj Europi" citam bas mi je drago sto je bio rat, jer da nije bilo rata ne bih ni ja dosao u ZE.
Dalje studiraju svi ekonomiju i pravo, mozda oni s kojim se ti druzis. Sarajevski Univerzitet ima 15 000 studenata.
Trece dok vi duskate po inostranstvu i ocekujete da cemo vam se mi izborit za vasa buduca radna mjesta i rijesiti sve probleme dok se vi vratite ZABORAVI. Nagledah se takvih zadnjih godina i svaki koji se vratio kukao je kako mu je tesko, a to sto mi moramo propisat krv da nesto promjenimo ih uopce ne zanima.
Vidis i vi uzivate tudi znoj i rad, da bi ste imali ta prava u ZE koja imate, neko se izborio za to, a vi samo uzivate rezultate. Radi po 12 sati , budi potplacen i zavrsi fakultet nakon sto si 4 godine proveo u rovu pa nam onda supljiraj.
Samo znate pljuvati i kukati kako je vama tesko.
Vidjeh neko te pitao jesi ponovio tenzore i Bulovu algebru, a ja se nadam da znas kako se izracunava povrsina krive.
"Sretan sam sto sam odrastao u zapadnoj Europi" citam bas mi je drago sto je bio rat, jer da nije bilo rata ne bih ni ja dosao u ZE.
Dalje studiraju svi ekonomiju i pravo, mozda oni s kojim se ti druzis. Sarajevski Univerzitet ima 15 000 studenata.
Trece dok vi duskate po inostranstvu i ocekujete da cemo vam se mi izborit za vasa buduca radna mjesta i rijesiti sve probleme dok se vi vratite ZABORAVI. Nagledah se takvih zadnjih godina i svaki koji se vratio kukao je kako mu je tesko, a to sto mi moramo propisat krv da nesto promjenimo ih uopce ne zanima.
Vidis i vi uzivate tudi znoj i rad, da bi ste imali ta prava u ZE koja imate, neko se izborio za to, a vi samo uzivate rezultate. Radi po 12 sati , budi potplacen i zavrsi fakultet nakon sto si 4 godine proveo u rovu pa nam onda supljiraj.
Vidjeh neko te pitao jesi ponovio tenzore i Bulovu algebru, a ja se nadam da znas kako se izracunava povrsina krive.
- Kupalo
#331 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
zagazaga wrote:krive ? linije nemaju površinu - samo dužinu..........ako ne zna, TI ćeš ga naučiti........pametnjaković, sve znaKupalo wrote:E mali i nakon 14 stranic, nista ti ne nauci, "ucili su ucili , od srijede do petka, al' se nisu pomakli dalje od pocetka, nista vise ne nauci pacurlija ta nego samo ono sto je znala pa pa pa pa pa."
Vidjeh neko te pitao jesi ponovio tenzore i Bulovu algebru, a ja se nadam da znas kako se izracunava povrsina krive.![]()
of topic
U pravu si! mislih povrsina ispod krive, jarane emocije! Priznajem greska, kolega ne zamjeri :Dili kolegice
- Pietje_Bel
#332 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Povrsina krive? Sta mislis sa tim? Sta ti je kriva? Bulovu algebru, nemam pojma sta je to. Algebru sam imao i to jako jako detaljno ali za Bula nisam cuo ili sam cuo ali je bilo nevazno pa zaboravio. Imali smo Linearnu Algebru i to su sve neki zakoni o matricima itd. i sve se pravo brzo zaboravi. Ako ti treba nesto o deformisanju materijala, stress, sile itd. onda slobodno pitaj. Algebru mi samo koristimo kao predmet kojim se sluzimo da bi mogli zadatke rijesavati. Algebra kao algebra mene ne zanima ali je bez nje nemozes.Kupalo wrote:E mali i nakon 14 stranic, nista ti ne nauci, "ucili su ucili , od srijede do petka, al' se nisu pomakli dalje od pocetka, nista vise ne nauci pacurlija ta nego samo ono sto je znala pa pa pa pa pa."
- Kupalo
#333 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Hvala na pojasnjenju znaci studiras masinstvo? Super. sta bi volio raditi?Pietje_Bel wrote:Povrsina krive? Sta mislis sa tim? Sta ti je kriva? Bulovu algebru, nemam pojma sta je to. Algebru sam imao i to jako jako detaljno ali za Bula nisam cuo ili sam cuo ali je bilo nevazno pa zaboravio. Imali smo Linearnu Algebru i to su sve neki zakoni o matricima itd. i sve se pravo brzo zaboravi. Ako ti treba nesto o deformisanju materijala, stress, sile itd. onda slobodno pitaj. Algebru mi samo koristimo kao predmet kojim se sluzimo da bi mogli zadatke rijesavati. Algebra kao algebra mene ne zanima ali je bez nje nemozes.Kupalo wrote:E mali i nakon 14 stranic, nista ti ne nauci, "ucili su ucili , od srijede do petka, al' se nisu pomakli dalje od pocetka, nista vise ne nauci pacurlija ta nego samo ono sto je znala pa pa pa pa pa."
- Kupalo
#334 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
zagazaga wrote:Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
ne, dok god postoje Bosanci i Hercegovci odrasli u bosanskoj ili hercegovačkoj porodici, ulici, mahali.....to će uvijek biti u njima, kad ih nestane..........a neće![]()
neki forumaši su tu samo da bi komentarisali druge forumaše, fuj
- djejebazapelo
#335 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Evo Josip nek komentira ovaj topik umjesto mene
CopyPaste zavrsni dio "On meeni nema Bosne" Josip Pejakovic
Odaklem si ti, pita on mene. Reko iz Bosne. Kakve Bosne? Kaže on - nema nikakve Bosne. Reko ja sam je ostavio zdravu i čitavu, ase joj se nešto strefilo ter tako govoriš. Kaže on ništa se njoj nije strefilo, ne može se ništa strefiti onome koga nema. Ma reko jel' ovo oni element? Jel' ovo oni element, pas mu mater posratu! Ja adresar, na zadnjoj stranici karta, reko jel' viđaš ovo u sredini. Reko, to ti je Bosna i Hercegovina! Vazda je tu bila, i vazda će tu i ostat! Znaš šta on meni kaže? Znaš šta on meni kaže? Šta ti tu kaže meni Bosna i Hercegovina nema toga kod nas. A šta kod vas ima? Znaš ti kaže šta ima. Pa šta ima? Znaš ti kaže šta ima, samo se praviš budala. Ma rek'... M-ma ja bi njega sad smustafio. Ne znam kol'ko je, al' zažagaću ga među rogove pa šta bilo. Ja zamahnu, a oni željezničar - Đesi kaže božji čo'če ode ti voz za Kugensave, reko neka! Svi su meni vozovi otišli, samo mi još jedan fali, da se u Bosnu vratim i živu glavu donesem. Pita on mene šta bi, ja njemu tako i tako. Kaže, šuti dobro si prošo. Ma šta si se reko i ti ukukuruzio pa i ti - šuti! Ništa mi drugo ljudi u životu nisu govorili nego samo - šuti! Neću da šutim! On meni nema Bosne i Hercegovine, a ja da šutim! Ma neću taman me čuli oni koji su ga nacrtali na me. Ovaj se vas pošo trest.
Izvadim ja onu kartu i jope u Zagreb. Al' nisam se više preznojav'o tražeć' karte za Bosne. Prva šuba - prva karta. Sjednem na oni 'tobus, ama ljudi moji meni srce 'volkačko. 'Oće da izleti iz ovi' moije prsa. Ama šta je - Bosna se moja približava, moja najrođenija. U sred nje ljubim k'o mater koju nikad nisam zapamtio - e tako je ljubim. A pukla Bosna, sva zelena i čista k'o potok oni bistri u planini. Gledam ja ovu ljepotu mislim se, đe si čovo s brkov'ma da viđaš ovo. Ama sama bi te tako progutala u se i požd'rala, e taka ti je Bosna! Dođem kući. Pita me žena - Što se vrati, crni Salčine? On meni nema Bosne? On meni nema Bosne? Ama ima Bosne, ima i mene u Bosni i biće vala posla i za mene jednog dana 'vakog kaki sam.
CopyPaste zavrsni dio "On meeni nema Bosne" Josip Pejakovic
Odaklem si ti, pita on mene. Reko iz Bosne. Kakve Bosne? Kaže on - nema nikakve Bosne. Reko ja sam je ostavio zdravu i čitavu, ase joj se nešto strefilo ter tako govoriš. Kaže on ništa se njoj nije strefilo, ne može se ništa strefiti onome koga nema. Ma reko jel' ovo oni element? Jel' ovo oni element, pas mu mater posratu! Ja adresar, na zadnjoj stranici karta, reko jel' viđaš ovo u sredini. Reko, to ti je Bosna i Hercegovina! Vazda je tu bila, i vazda će tu i ostat! Znaš šta on meni kaže? Znaš šta on meni kaže? Šta ti tu kaže meni Bosna i Hercegovina nema toga kod nas. A šta kod vas ima? Znaš ti kaže šta ima. Pa šta ima? Znaš ti kaže šta ima, samo se praviš budala. Ma rek'... M-ma ja bi njega sad smustafio. Ne znam kol'ko je, al' zažagaću ga među rogove pa šta bilo. Ja zamahnu, a oni željezničar - Đesi kaže božji čo'če ode ti voz za Kugensave, reko neka! Svi su meni vozovi otišli, samo mi još jedan fali, da se u Bosnu vratim i živu glavu donesem. Pita on mene šta bi, ja njemu tako i tako. Kaže, šuti dobro si prošo. Ma šta si se reko i ti ukukuruzio pa i ti - šuti! Ništa mi drugo ljudi u životu nisu govorili nego samo - šuti! Neću da šutim! On meni nema Bosne i Hercegovine, a ja da šutim! Ma neću taman me čuli oni koji su ga nacrtali na me. Ovaj se vas pošo trest.
Izvadim ja onu kartu i jope u Zagreb. Al' nisam se više preznojav'o tražeć' karte za Bosne. Prva šuba - prva karta. Sjednem na oni 'tobus, ama ljudi moji meni srce 'volkačko. 'Oće da izleti iz ovi' moije prsa. Ama šta je - Bosna se moja približava, moja najrođenija. U sred nje ljubim k'o mater koju nikad nisam zapamtio - e tako je ljubim. A pukla Bosna, sva zelena i čista k'o potok oni bistri u planini. Gledam ja ovu ljepotu mislim se, đe si čovo s brkov'ma da viđaš ovo. Ama sama bi te tako progutala u se i požd'rala, e taka ti je Bosna! Dođem kući. Pita me žena - Što se vrati, crni Salčine? On meni nema Bosne? On meni nema Bosne? Ama ima Bosne, ima i mene u Bosni i biće vala posla i za mene jednog dana 'vakog kaki sam.
- Kupalo
#336 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Ama ima Bosne, ima i mene u Bosni i biće vala posla i za mene jednog dana 'vakog kaki sam.
- Dozer
#337 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
@zagazaga
Ponekad se mroa komentarisati i neko drugi. meki drugi forumas, ali ako se paljzivo pogleda u te komentare, u mnogima ce se naci stosta edukativo. A da bi se ista promijenilo, mislim da se prvo mora promijeniti u umu pojedinca. Tek onda se moze preci na kolektiv
@Pietje
Sine moj zapadnoevropski, pa gdje mi ode? Gdje utece bolan ne bio? Evo, ni nakon 3 dana nisi bio u stanju iskoristiti to svoe zapadnoevropsko obrazovanje i nama glupim i inertnim Bosancima predociti sustu istinu o tome ko smo i sta smo. Skeniranu ili linkovanu, naravno. C,c,c...pateticno, zar ne?
Ponekad se mroa komentarisati i neko drugi. meki drugi forumas, ali ako se paljzivo pogleda u te komentare, u mnogima ce se naci stosta edukativo. A da bi se ista promijenilo, mislim da se prvo mora promijeniti u umu pojedinca. Tek onda se moze preci na kolektiv
@Pietje
Sine moj zapadnoevropski, pa gdje mi ode? Gdje utece bolan ne bio? Evo, ni nakon 3 dana nisi bio u stanju iskoristiti to svoe zapadnoevropsko obrazovanje i nama glupim i inertnim Bosancima predociti sustu istinu o tome ko smo i sta smo. Skeniranu ili linkovanu, naravno. C,c,c...pateticno, zar ne?
- Pietje_Bel
#338 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Dozer wrote:@zagazaga
@Pietje
Dozer ti si smijesan. U Bosni imas u kratko dvije nacije:
1)Oni koji su sa Bosnom.
2)Oni koji su protiv Bosne.
Mozda ti meni mozes trabunjati preko i neta da su svi u Bosni Bosanci i Hercegovci po naciji ali otidi u Banja Luku sa pamfletama, formmulirima i stani na ulicu te tamo ljude pocni ubjedivati kako su oni Bosanci po nacije a ne Srbi i kako je Srpstvo samo njihova narodnost.
Ili ako nece odmah u duboko da skaces. Otidi sa tim istim pamfletama i formulirima u Posavinu gdje zive Hrvati koji su tokom cijelog rata bili na nasoj strani i za koje "Hercegovci" najvise govore kako su oni "najveci Bosanci medu Hrvatima" i onda njima isto tako proobaj objasniti kako su oni Bosanci po naciji a ne Hrvati. Ako se ne vratis modrih ociju i evo moja glava.
- Pietje_Bel
#339 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Poslusajte ovu pjesmu Hrvata Posavine i sve ce vam biti jasno. Oni su najvise pro-bosanski nastrojeni:
- hepek071
#340 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Pietje evo pročitah na yahoo da su Holanđanima napukle brane i da desničari predlažu da Vlada mobiliše sve imigrante za obnovu. Kažu da je vrijeme da i oni daju doprinos društvu, a i da će to poboljšati integraciju.
Nego ostavi se tastature i nas Bosanaca i šteli se za holandske lopate.
PS
Možda iskopaš kakve svete mošti pa da ih obrneš koji đir.
Nego ostavi se tastature i nas Bosanaca i šteli se za holandske lopate.
PS
Možda iskopaš kakve svete mošti pa da ih obrneš koji đir.
- Kupalo
#341 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Pijetje uzalud nam trud!
Nemamo mi šanse da ti bilo šta dokažemo ne nalazimo se uopće na istim frekvencijama, možda generacijska razlika, možda neiskustvo.
Iz mog iskustva: Dijaspora ili jednostavno ljudi koji žive van zemlje su uvijek zadrtiji i nostalgičniji od onih koji žive u zemlji. Dok studirah u Njemačkoj lijepa mi je bila svaka pjesma na mom jeziku , samo da čujem jezik, slušao sam i ono što u životu ne bih pomislio (stipendija poslije rata da nešto ne pomisliš).
Znam kako je biti stranac u drugoj zemlji, ali mi je još teže biti "stranac u svome plemenu" (posuđeno iz jedne pjesme).
Ima ti ovdje stara narodna" ovdje ljudi jedno govor, drugo rade, a treće misle", vjeruj mi da je tako, uvjerih se bezbroj puta. Nema šanse da znaš šta misle Hrvati, Bošnjaci ili Srbi osim ako si telepata. Isto kao što su se svi latili puške u ime mita tako se sutra svi mogu prihvatiti bilo kojeg drugog identiteta u ime punog stomaka. To ti je jedina prava historija Bosne.
Evo ti apsurd u Mostaru koji je podjeljen grad imaš najviše sklopljenih "religijski mješanih" brakova nakon rata. Zluradi komentar bi bio zbog imovine.
A evo ti još jedna naša narodna" gdje svi Turci tu i mali Mujo", što će reći kad je komunizam bio poželjan tad je 80% ljudi bilo u KPJ, sad je u modi ići u džamije i crkve i biti nacionalista pa to radi 80% ljudi.
Ti živiš u ZE, ako ostaneš tamo , a predpostavljam da hoćeš , jer ćeš nakon godinu dana šutanja po Bosni pobjeći glavom bez obzira tvoje djete će biti Europljanin i govoriti bolje jezikom zemlje u kojoj živi nego jezikom zemlje iz koje su mu roditelji ili samo jedan od roditelja.
To se desi u 99% slučajeva, opet iz iskustva jer mi je pola familije razbacano po Europi, djeca mojih rodica i rođaka više ne govore naš jezik .
Zgražavaju se ko i ti na isprazno ispijanje kafa i letargične poglede mladih koji besciljno lutaju.
Sutra kad počneš raditi te niko neće pitati šta si ( Bosanac, homoseksulac ili vanzemaljac) već šta znaš i znaš li raditi svoj posao.
Ti vjerovatno nećeš promijeniti svoje mišljenje ,al' dozer, hepek i ja smo se svojski trudili da objasnimo. Budi dobar inžinjer i dobar čovjek!
Nemamo mi šanse da ti bilo šta dokažemo ne nalazimo se uopće na istim frekvencijama, možda generacijska razlika, možda neiskustvo.
Iz mog iskustva: Dijaspora ili jednostavno ljudi koji žive van zemlje su uvijek zadrtiji i nostalgičniji od onih koji žive u zemlji. Dok studirah u Njemačkoj lijepa mi je bila svaka pjesma na mom jeziku , samo da čujem jezik, slušao sam i ono što u životu ne bih pomislio (stipendija poslije rata da nešto ne pomisliš).
Znam kako je biti stranac u drugoj zemlji, ali mi je još teže biti "stranac u svome plemenu" (posuđeno iz jedne pjesme).
Ima ti ovdje stara narodna" ovdje ljudi jedno govor, drugo rade, a treće misle", vjeruj mi da je tako, uvjerih se bezbroj puta. Nema šanse da znaš šta misle Hrvati, Bošnjaci ili Srbi osim ako si telepata. Isto kao što su se svi latili puške u ime mita tako se sutra svi mogu prihvatiti bilo kojeg drugog identiteta u ime punog stomaka. To ti je jedina prava historija Bosne.
Evo ti apsurd u Mostaru koji je podjeljen grad imaš najviše sklopljenih "religijski mješanih" brakova nakon rata. Zluradi komentar bi bio zbog imovine.
A evo ti još jedna naša narodna" gdje svi Turci tu i mali Mujo", što će reći kad je komunizam bio poželjan tad je 80% ljudi bilo u KPJ, sad je u modi ići u džamije i crkve i biti nacionalista pa to radi 80% ljudi.
Ti živiš u ZE, ako ostaneš tamo , a predpostavljam da hoćeš , jer ćeš nakon godinu dana šutanja po Bosni pobjeći glavom bez obzira tvoje djete će biti Europljanin i govoriti bolje jezikom zemlje u kojoj živi nego jezikom zemlje iz koje su mu roditelji ili samo jedan od roditelja.
To se desi u 99% slučajeva, opet iz iskustva jer mi je pola familije razbacano po Europi, djeca mojih rodica i rođaka više ne govore naš jezik .
Zgražavaju se ko i ti na isprazno ispijanje kafa i letargične poglede mladih koji besciljno lutaju.
Sutra kad počneš raditi te niko neće pitati šta si ( Bosanac, homoseksulac ili vanzemaljac) već šta znaš i znaš li raditi svoj posao.
Ti vjerovatno nećeš promijeniti svoje mišljenje ,al' dozer, hepek i ja smo se svojski trudili da objasnimo. Budi dobar inžinjer i dobar čovjek!
- Dozer
#342 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Da...vrlo tacno.
Nazalost, Pietje ne razumije o cemu se ovdje prica, pa brka fabrikovane rezultate sa stvarnim cinjenicama. Ali dobro, shvatice nekada. Mozda...
In the mean time, i ja toplo preporucujem uspjesno zavrsavanje tog fakulteta u ZE, sretno zaposljavanje, formiranje porodice i plodonosan i ispunjen zivot. Naravno, uz duboku nadu da ce taj zivot u ZE donijeti i razum, te covjeka koji je i fizicki daleko odvojiti od uskogrudnih pljackaskih demagogija koje se propagiraju u domovini.

Nazalost, Pietje ne razumije o cemu se ovdje prica, pa brka fabrikovane rezultate sa stvarnim cinjenicama. Ali dobro, shvatice nekada. Mozda...
In the mean time, i ja toplo preporucujem uspjesno zavrsavanje tog fakulteta u ZE, sretno zaposljavanje, formiranje porodice i plodonosan i ispunjen zivot. Naravno, uz duboku nadu da ce taj zivot u ZE donijeti i razum, te covjeka koji je i fizicki daleko odvojiti od uskogrudnih pljackaskih demagogija koje se propagiraju u domovini.
-
sarajevonekad
#343 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Ok Pijetje, slazem se da se onako grubo receno politicki kod nas drustvo moze podjeliti u dvije struje ( poet ponavljam, ugrubo receno):
1. Oni koji su za BiH, i
2. oni koji su protiv ili nisu za BiH.
Za ove druge svi znamo, manje-vise ( uglavnom se nalaze u masi onih koji su etnicki pripadnici istih naroda iz naseg komsiluka....uglavnom ali ne apsolutno i ne uvijek, ali uglavnom)
Pitanje je medjutim koliko su oni koji su stereotipno prihvaceni kao opni koji su automatski za BiH (uglavnom Bosnjaci i uglavnom svi ostali nekonstitutivni) zapravo nesvjesno stetni svojoj BiH.
Po meni je to kljucno pitanje, koje se uglavnom odnosi na bosnjacku politiku.
Ja razumijem da u bosnjackom politickom i opste drustvenom korpusu postoji velika doza nepovjerenja i nesigurnosti, sto je sasvim razumljivo obzirom na to sta se desilo Bosnjacima, ali cesto to nepovjerenje prema svemu sto nije bosnjacko
(pa makar i ne bilo srpsko ili hrvatsko) prelazi granice i poprima oblike polu-paranoicnog nacionalizma, koji se najbolje ocituje u popularnosti svega orijentalnog, pa makar i nemalo nikakve veze za bosnjackim muslimanima, te ono najvaznije, odbacivanjem svih nebosnjaka koji zaista vole svoju domovinu BiH.
Dakle, moj savjet je da Bosnjacka politicka elita malo smanji nepovjerenje prema nebosnjacima Bosnacima i Hercegovcima i ne trose negativnu energiju ignorisuci iste, vec da ih smatraju sastavnim dijelom tog bosanskohercegovackog korpusa.
Svi mi znamo da je najprimarnija prica u BiH prezivljavanje bosnjaka, pogotovu ako se u parlamentu izglasa da medjunarodni odu iz BiH, ali se bojim da bi u svojoj panici bosnjacka politicka elita dozvoliva narodu da u svojoj panici, strahu i nepovjerenju pocinje da kali bijes na nebosnjacima u Federaciji te protjera ovo malo nebosnjaka sto je ovdje ostalo. Misli da takio dodje skuplja pita nego tepsija. Naravno, sve i da ne dodje do toga, primati sa sjevera i primati sa juga (primitivni poltroni nekih nasih susjednih politicara) ce najvjerovatnije probati medijski izmanipulisati situaciju tako da i izgleda kao da neko ovdje ( u Federaciji) stvarno zeli "cistu" muslimansku sredinu, ali im ne treba davati povoda.
odbrana BiH ( opva poslijeratna) moze po meni biti efektivna samo i samo ako se sve Pro-BiH nsage udruze po tom pitanju ( Bosanjaci orijentisani ka BiH, Srbi orijentisani ka BiH, Hrvati Orijentisani ka BiH i svi ostali nekonstitutivni koji su rodjeni ovdje a koji su po defaultu orijentisani ka BiH). Dakle, ukljucivost, a ne iskljucivost.
Onaj ko je istinski orijentisan ka BiH ( a sto se da provjeriti i testirati) automatski ne moze biti Bosnjomrzac , jer je njemu iz Humanih razoga priroitet stati na stranu onog ko je u nepovoljnijem polozaju, a u najnepovoljnijem polozaju u Evropi su trenutno Bosnjaci.
1. Oni koji su za BiH, i
2. oni koji su protiv ili nisu za BiH.
Za ove druge svi znamo, manje-vise ( uglavnom se nalaze u masi onih koji su etnicki pripadnici istih naroda iz naseg komsiluka....uglavnom ali ne apsolutno i ne uvijek, ali uglavnom)
Pitanje je medjutim koliko su oni koji su stereotipno prihvaceni kao opni koji su automatski za BiH (uglavnom Bosnjaci i uglavnom svi ostali nekonstitutivni) zapravo nesvjesno stetni svojoj BiH.
Po meni je to kljucno pitanje, koje se uglavnom odnosi na bosnjacku politiku.
Ja razumijem da u bosnjackom politickom i opste drustvenom korpusu postoji velika doza nepovjerenja i nesigurnosti, sto je sasvim razumljivo obzirom na to sta se desilo Bosnjacima, ali cesto to nepovjerenje prema svemu sto nije bosnjacko
(pa makar i ne bilo srpsko ili hrvatsko) prelazi granice i poprima oblike polu-paranoicnog nacionalizma, koji se najbolje ocituje u popularnosti svega orijentalnog, pa makar i nemalo nikakve veze za bosnjackim muslimanima, te ono najvaznije, odbacivanjem svih nebosnjaka koji zaista vole svoju domovinu BiH.
Dakle, moj savjet je da Bosnjacka politicka elita malo smanji nepovjerenje prema nebosnjacima Bosnacima i Hercegovcima i ne trose negativnu energiju ignorisuci iste, vec da ih smatraju sastavnim dijelom tog bosanskohercegovackog korpusa.
Svi mi znamo da je najprimarnija prica u BiH prezivljavanje bosnjaka, pogotovu ako se u parlamentu izglasa da medjunarodni odu iz BiH, ali se bojim da bi u svojoj panici bosnjacka politicka elita dozvoliva narodu da u svojoj panici, strahu i nepovjerenju pocinje da kali bijes na nebosnjacima u Federaciji te protjera ovo malo nebosnjaka sto je ovdje ostalo. Misli da takio dodje skuplja pita nego tepsija. Naravno, sve i da ne dodje do toga, primati sa sjevera i primati sa juga (primitivni poltroni nekih nasih susjednih politicara) ce najvjerovatnije probati medijski izmanipulisati situaciju tako da i izgleda kao da neko ovdje ( u Federaciji) stvarno zeli "cistu" muslimansku sredinu, ali im ne treba davati povoda.
odbrana BiH ( opva poslijeratna) moze po meni biti efektivna samo i samo ako se sve Pro-BiH nsage udruze po tom pitanju ( Bosanjaci orijentisani ka BiH, Srbi orijentisani ka BiH, Hrvati Orijentisani ka BiH i svi ostali nekonstitutivni koji su rodjeni ovdje a koji su po defaultu orijentisani ka BiH). Dakle, ukljucivost, a ne iskljucivost.
Onaj ko je istinski orijentisan ka BiH ( a sto se da provjeriti i testirati) automatski ne moze biti Bosnjomrzac , jer je njemu iz Humanih razoga priroitet stati na stranu onog ko je u nepovoljnijem polozaju, a u najnepovoljnijem polozaju u Evropi su trenutno Bosnjaci.
- Kupalo
#344 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Sarajevonekad,
hvala ti.
Naježio sam se ali potpuno dijelim tvoje mišljenje.
hvala ti.
- hepek071
#345 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
* Legendu sam počeo pisati sa određenim ciljem, da sačuvam naš jezik bosanski. I to ne jezik konfesija ili nacija u Bosni nego jezik Bosne. Bosna je moja domovina... Bosna ima tu nekakvu svoju sudbinu da su je uvijek vukli lijevo i desno... Recimo, ja ne znam zašto se o Ivi Andriću ili Branku Ćopiću ne govori kao o bosanskim piscima. Isti je slučaj sa hercegovačkim klasikom Hamzom Humom. Ja ne znam zašto Isak Samokovlija nije najtipičniji bosanski pisac. Ne znam zašto Marko Marković nije bosanski pisac... Evo, tek kad se Mak Dizdar probio, počelo se govoriti o bosanskoj poeziji."
Enver Čolaković (1913 - 1976), bosanskohercegovački književnik (intervju s Enesom Čengićem, Svijet, Sarajevo, 26. februar 1971)
"Bosna nije ono što čula odmah prime s njenih boja i oblika. Bosna je najdublji kazan pakla. Ona je lošim putem, tvrdom navikom i neizlječivom sumnjom zatvorena za rijeke ljepota koje su drugi ljudi stvorili, a svojim položajem otvorena je najezdama sa sve četiri strane. Svuda opasnost od drugog obično reži sa granicom. U Bosni ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku. Ja znam da to njeni žitelji nisu donijeli sa sobom na ovaj svijet. Gdje su uzročne tajne opredjeljenja slojeva, žestine, isključivosti i upornosti trajanja tih opredjeljenja, ja ne znam... Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji , ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija , ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni."
Derviš Sušić
-
sancica
#346 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
Dragi ljudi, IMA NAS
UVIJEK NAS JE BILO I UVIJEK CE NAS BITI
Sto nas vise osporavaju ,tlace,proganjaju,ubijaju, negiraju nase postojanje to nas ima vise
Sto nas vise osporavaju ,tlace,proganjaju,ubijaju, negiraju nase postojanje to nas ima vise
- Kupalo
#347 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?
sancica wrote:Dragi ljudi, IMA NASUVIJEK NAS JE BILO I UVIJEK CE NAS BITI
![]()