Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevonekad

#1 Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

Baš večeras a ahbabom obiđosmo skoro pola sajma knjige i nigdje da nadjemo slikovnice za djecu sa Bosanskim pričama. Priča on sa nekom ženom za pultom, a ja za drugim. Ulijeće izvjesna djevojka (izgleda radi tu) i pita Adu ( ovog ahbaba): " A šta je to uopšte Bosanska priča? Znatel vi koju?" Dodje mi da odgovorim al ne htjedoh omalovažit prijatelja. Ispriča on njoj par anegdota Evlije Ćelebije po Bosni, na šta će ona: "Pa, eto baš fino onda".

Bi mi muka, najblaže rečeno. Nastup te "dame" nekako odmah povezah sa činjenicom da stvarno nigdje ne nadjosmo nikakvu slikovnicu za djecu sa Bosanskim motivima, i činjenicom da na sve strane vrve štandovi "konstitutivne" "kulture", i upitah sam sebe: "Jel moguće da identitet Bosanca i Hercegovca stvarno odbrojava svoje posljednje dane".

Primjer Br. 2:

Prijateljica se prilikom zapošljavanja izjasnila kao Bosanaka, da bi joj šefica onako "naokolo"( čitaj: "provincijalski") "odbrusila" da je licemjerna jer traži slobodan dan za Bajram a nije se izjasnila kao Bošnjak. Znači Bosanac ne smije izgleda slavit Bajram, samo Bošnjak smije...

I gdje je tu BOSANAC I HERCEGOVAC?

Kako smo barem mi malo razumniji dozvolili da nam BiH nipodaštavaju a sada hinjski guše prvo srpski i hrvatski nacionalisti, a sad i ovi pseudo-orijentalni bošnjački ( koji se lože na sve što dolazi sa istoka i prodaju knjige Khalila Đubrana po svojim tzv. vjerskim štandovima a nisu se ni raspitali ko je on uopšte-čovjek uopše i nije bio Musliman...toliko o posvjećenosti ovog pomodarstva koje se pokušava sakriti iza svetosti religije)...

...ijednog dana moju će kćer otvoreno diskriminisati ako se ne "umreži" u jedan ot tri "konstitutivna" tora.

Sad mi je definitivno jasno da sva tri tora rade zajednički i u dogovoru protiv BiH i naročito protiv identiteta BiH! Više nemam sumnji u to. Velikom broju Bošnjaka, barem po onome što sam vidio večeras na sajmuknjiga daleko više stalo do orijentalnih pseudo-kultura nego do BiH i svih onih stvari koje su samo njene: stećci, Bosanski kraljevi, Bosanski simboli, Bosanski arhaični običaji, nošnje i tradicije, svojstveni prvenstveno BiH...zgrozio sam se od pomisli da ovi neki kompleksaščići koji su lovili u muto i došli do vlasti polako ali sigurno i hinjski pripisuju BiH otpor uglavnom toj svojoj neo-bošnjačkoj nacionalističkoj struji, kao što svojataju i sve druge moralne vrijednosti.

Pa jel to Vikić bošnjak? Jel pokojini Vinko Šamarlić bio Bošnjak? Jel to Slaviša Šučur Bošnjak?Jel Jovan Divjak Bošnjak? Jel Bajram Zenuni Bošnjak? Jel Ismet Alija Bošnjak? Jel Rade Zoranović Bošnjak? i još stotine anonimnih koji se dali život za BiH, i to ko ratnici i heroji...Dobrovoljno!!!

Ova skrivena ali ipak primjetna struja "Bošnjaka" ne uvidja koliko liči na srpske i hrvatske nacionaliste ( osim što još fala Bogu nisu ogrezli u zočinima ko oni)..ali svejedno su nečasni i štetni...al to je već posebna priča..

Jednostavno, nemoguće je da se identitet BiH spontano gasi sam od sebe...Ubijeđen sam da postoji bošnjačka struja (ona sa malim "b") koja ga guši svjesno i planski, u dogovoru sa onim bolesnim nacionalistima unutar srpskog i hrvatskog naroda koji još uvijek drže sve poluge u tim narodima...

Ja ne tražim da Hrvati i Srbi prestanu to biti i postanu samo Bosanci i Hercegovci, jer samo budala misli da čovjek ima samo jedan identitet...
..tražim da se oni koji razmišljaju zdravorazumski, i osjećaju se Bosancima i Hercegovcima jer žive u u Bosni i Hercegovini ne budu diskriminisani ovako hinjski i podlo.

Razmislimo malo...
svi mi koji se ne želimo odreći Bosanskih ilira,Bogumila, Stećaka, Dobrih Bošnjana, Bana Kulina, Tvrtka, Vlatka Vukovića,Kraljice Katarine, Karla Paržika, Emerika Bluma i svih ostalih koji su izgradili i sačuvali ovu zemlju, i zamijeniti ih za ono čega ima na bacanje po ulicama Istambula, Moskve i Rima, uskoro ćemo biti ismijani ako nastavimo bit ovako pasivni, to NAM garantujem. Fina raja je u dubokoj komi...ovo malo što je ostalo...

opet se sjetih ciničnog komentara one "djevojke" ( prodavači su je oslovljavali sa "Azra"i ne pada mi napamet da krijem njeno ime jertakva sutra može zagorčati život mom djetetui hiljade drge čestite djece ove države):

"A koje su to Bosanske priče?"

S.
Last edited by sarajevonekad on 19/12/2008 22:51, edited 3 times in total.
pure_love

#2 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA

Post by pure_love »

nikada nije ni postojao
bosss

#3 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by bosss »

Umire ali to nije krivica Bošnjaka već Srba i Hrvata.
Ne može samo muslimanski narod očuvati Bosanski identitet jer ga sam nije ni stvarao.
Ako se na popisu značajan broj pravoslavaca i katilika izjasni Bosancima postoji šansa da se identitet očuva a ako se samo muslimani izjasne kao Bosanci postoji realna opasnost da se muslimani u BiH podjele na Bošnjake i Bosance što bi dovelo do slabljenja jednog konstitutivnog naroda u odnosu na ostala dva. Čak postoji šansa da Srbi budu brojniji od Bošnjaka.
Ne znam koliko se isplati Bošnjacima boriti za Bosanstvo...
JThomas

#4 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by JThomas »

nažalost, nijednoj od tri vladajuće klerofašističke oligarhije bosanski identitet nije u interesu. a pošto je narod taj koji je bira na vlast svaki put ponovo...izgleda ni narodu.

šteta...

a i što će nam naš bosanski identitet kad možemo imati srpski, hrvatski odnosno tursko-arapsko-perzijski...nismo ludi da budemo svoji, što nam to treba u životu...proklet prostor, šta ćeš. svakim danom sam sve ubjeđeniji da balkanskim narodima nema spasa.
popajic

#5 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by popajic »

@sarajevonekad
I gdje je tu BOSANAC I HERCEGOVAC?
Evo jednog :bih:
bolje ista nego nista :(
sarajevonekad

#6 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

Dobro, slažem sa da postoji neka vrsta bojazni među Bošnjacima da bi bosanstvo moglo ugroziti homogenost bošnjačkog nacionalnog korpusa, samo meni nikako nije jasno kako bilo šta što čini bosanski identitet može ugroziti bošnjaštvo.

Pa pobogu, i Iranci su Muslimani, pa ne poriču svoje potomstvo od pezijske civilizacije, koja je bila uticajan kulturološki faktor u svijetu daleko prije pojave Islama kakvog ga poznajemo u današnjem obliku.Oni jasno razlikuju nacionalni od religijskog identiteta.

Isto sam primijetio kod mnogih drugih muslimanskih naroda. Niko se od njih ne pribojava da bi ima nacionalni karakter mogao ugroziti onaj religijski.

Opet ponavljam, ne vidim zašto Baščaršija vrvi od orijentalnih ornamenata i džiđa kojih ima na tone od Istambula pa diljem cijelog Bliskog Istoga, Azije i Afrike. Neki dan se jedna kolegica iz Turske neugodno i onako potajno nasmijala kad je ovaj turistički vodić objašnjavo turistima koje su to tipično bosanski proizvodi pa nabraja baklavu, kadaif, salep,rahat lokum,tespih,bakroreze itd. Ona šapnu ovoj kolegici iz Rumunije nešto kao "dodji kod nas u Istanbul mi imamo toga na bacanje....." Možda ćevapi još i mopgu proć ko naši, al sve ovo sotalo, slabo da je tipično BiH.

Nigdje stećaka, butmirske kulture,dezitijata, daorsona sa Stoca, drevnih Neretljana, srednjevjekovne Bosne i Hercegovine ( osim u onom zaboravljenom muzeu)...

Mislim da je zapravo gušenje bosanstva pored političke namjere "odredjenih" krugova takodjer posljedica jednog pomodarstva koje forsira orijentalnu kulturu ( i to ne cak ni onu autenticnu, osmanlijsko -bosansku) vec cesto i ovu novu, pseudo-islamsku, ciji su pojedini "intelektualci" uveli i nove glasove i slova u nas jezik, pa tako kazu "dodaj mi allat" ( ono arapsko duplo "l", koje kod nas ne postoji).

Meni to pomodarstvo iskreno ne djeluje kao nesto iskreno i prirodno, a eto , Musliman sam ( i to više po bitku nego po ritualima, ali nejse, to je druga tema)...

Da se radi o pomodarstvu (tj. nafuranosti na sve sto je orijentalno, bez obzira ima li to ikakvke veze sa Islamom) najbolje govori cinjenica da se na nasim tzv. islamskim standovima knjiga cesto nadju knjige libanskog pisca Halila Djubrana
( Khalil Jibran), koji uopste nije bio Musliman i ne pise o Islamu u svojim knjigama. Bio je Krscanin. Pitajmo se koliko ljudi kod nas uopste zna da postoje arapi krscanske vjeroispovijesti koji svojoj djeci daju svoja nacionalna, dakla arapska imena tipa Lejla, Khalil, Zahid, Naim, itd.itd...

...po meni dakle, umiranje Bosanca i Hercegovca, jeste krivica većine Hrvata i Srba u BiH, ali Bogami i jednog dobrog dijela Bošnjaka, samo ne znam da li zato što smo malo polijeni da se informisemo i obrazujemo ( osim što znamo po koju anegdotu sa arapskog poluostrva, a opet pojma nemamo ko je kada i zasto stvorio nasu vlastitu drzavu Bosnu) pa smo izmanipulisani onima koji odlučuju u nase ime o nasim identitetima, ili smo stvarno sami izabrali da nam je jedan takav pseudo-prirodni identitet bitniji od svih drugih identiteta. Nemam nista protiv icijeg identiteta, ali bi posteno bilo da se malo pokaze postivanja prema nasim precima, od kojih najveci dio nije dosao ni iz turske, ni iz perzije niti sa arapskog poluostrva ( ker bismo u protivnom znali makar jednu rijec na turskom, iranskom ili arapskom) vec su logicno starosjedilacko stanovnistvo BiH...a kao takvi, sigurno to nisu mogli biti "turci" ili "arapi" u doba kad su nasi preci ovdje podizali gigantske kamne gradove, stećke, srednjovjekovne dvorce, itd.

Volio BiH stbarno da mi neko objasni na koji nacin to identitet Bih podriva bosnjastvo.
bosss wrote:Umire ali to nije krivica Bošnjaka već Srba i Hrvata.
Ne može samo muslimanski narod očuvati Bosanski identitet jer ga sam nije ni stvarao.
Ako se na popisu značajan broj pravoslavaca i katilika izjasni Bosancima postoji šansa da se identitet očuva a ako se samo muslimani izjasne kao Bosanci postoji realna opasnost da se muslimani u BiH podjele na Bošnjake i Bosance što bi dovelo do slabljenja jednog konstitutivnog naroda u odnosu na ostala dva. Čak postoji šansa da Srbi budu brojniji od Bošnjaka.
uvjek dobar gost

#7 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by uvjek dobar gost »

Da, uzroka je mnogo i definitivno treba svima biti jasno da nema onih koji nisu krivi... politika odrađuje veliki dio posla, mediji ostatak... i to je to.. nisam siguran na šta će ova zemlja ličiti za nekih desetak godina ako se ne uozbilimo i ne razmislimo o posljedicama...
seln

#8 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by seln »

Mirno spavajte, identitet nece umrijeti.
Pietje_Bel

#9 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Bosna nema identiteta vec 500 godina. Pogledajmo Bosnjacki identitet danas:

Image

Image

Ovo je bila nosnja Bosnjaka za vrijeme kraljevine Bosne:

Image

Dan danas su Bosnjaci-muslimani znaci poturceni Bosnjaci a Bosnjaci-katolici su Hrvati. Nema tu Bosanskog identiteta pa taman da se na glavu nasadis. :-)
sanny

#10 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sanny »

Zivjeli Bosanci/Hercegovci jer ce samo s njima postojati i Bosna i Hercegovina!!
popajic

#11 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by popajic »

seln wrote:Mirno spavajte, identitet nece umrijeti.
ja,tako nekako.
Kad god cujem ovaj prvi dio recenice mazne me totalna nesanica.Neki uslovni refleksi...ko ce ga znati ?!
Downunda

#12 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Downunda »

Pietje_Bel wrote:Bosna nema identiteta vec 500 godina. Pogledajmo Bosnjacki identitet danas:

Image

Image

Image

Dan danas su Bosnjaci-muslimani znaci poturceni Bosnjaci a Bosnjaci-katolici su Hrvati. Nema tu Bosanskog identiteta pa taman da se na glavu nasadis. :-)
Ovaj komentar iznad je u najmanju ruku na razini jednog 15.godišnjaka.

Sine,
vrijeme kada su Bošnjaci morali po "dozvole o nacionalnom izjašnjavanju u Bg pa onda u Zg" je davno prošlo i nikad ne ponovljeno vrijeme - a ti ako ne možeš da se pomiriš sa tim dubi na glavi sa svojim istomišljenicima (kad se vratite iz škole).
Mal si ti još, nezreo i zatucan da određuješ ko ima a ko nema BH identitet.
Južni Slaveni-Bošnjani-Turci-Srbi-Hrvati-Muslimani-neopredjeljeni-Jugosloveni-Bošnjaci - sve je to dio dio BH identiteta!

U pauzama slušanja Thompsona i Škore pitaj nekog zrelijeg ili starijeg da ti objasni šta znači osnovno ljudsko pravo da se izjašnjava kako god on/a to hoće, a da pri tome ne mora pitati Srbe, Hrvate ili Bošnjake je li to u redu.
Pietje_Bel

#13 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Downunda wrote:
Pietje_Bel wrote:Bosna nema identiteta vec 500 godina. Pogledajmo Bosnjacki identitet danas:

Image

Image

Image

Ovaj komentar iznad je u najmanju ruku na razini jednog 15.godišnjaka.

Sine,
vrijeme kada su Bošnjaci morali po "dozvole o nacionalnom izjašnjavanju u Bg pa onda u Zg" je davno prošlo i nikad ne ponovljeno vrijeme - a ti ako ne možeš da se pomiriš sa tim dubi na glavi sa svojim istomišljenicima (kad se vratite iz škole).
Mal si ti još, nezreo i zatucan da određuješ ko ima a ko nema BH identitet.
Južni Slaveni-Bošnjani-Turci-Srbi-Hrvati-Muslimani-neopredjeljeni-Jugosloveni-Bošnjaci - sve je to dio dio BH identiteta!

U pauzama slušanja Thompsona i Škore pitaj nekog zrelijeg ili starijeg da ti objasni šta znači osnovno ljudsko pravo da se izjašnjava kako god on/a to hoće, a da pri tome ne mora pitati Srbe, Hrvate ili Bošnjake je li to u redu.
Pa reci mi sta je to identitet Bosanaca i Hercegovaca? Nemozemo se slozii sta je identitet Bosnjaka a kamoli dalje. Ja npr. imam u avartaru kraljicu katarinu i za mene je srednovijekovna Bosanska drzava temeljna za identitet Bosnjaka, mislim da od toga moramo poci i na tome graditi Bosanski identitet. Ali opet jedan drugi Bosnjak/Bosanac ce reci kako je Islam najvazniji za identitet Bosnjaka i pjevat ce pjesme Sultan Fatihu Osvajacu:"Sve od Drine pa do Bosne rijeke Une i Bobovca dosao je Sultan Fatih i Islamom odao nas" dok ce neki treci opet reci kako je on pripadata BosanskoHercegovackoj naciji i kako trebamo svi biti BosanciiHercegovci i kako voli tita i bratstvo i jedinstvo itd. Sta je sada tu identitet svih nas? Nema ga. Mogu samo reci da je to sevdalinka i ogroman kompleks manje vrijednosti koji Bosanski covijek dobiva od rodenje te "ponos iz prkosa" kao sto je Mesa Selimovic zapisao. Neki izgradeniji identitet mi nemamo nazalost a ja bih toliko volio da imamo. :bih:
SiSaJuMe

#14 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by SiSaJuMe »

bosss wrote:Umire ali to nije krivica Bošnjaka već Srba i Hrvata.
Postoji li sansa da nam ti ovo jos jednom protumacis.
Pietje_Bel

#15 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Moze li mi neko objasniti:

Bosanac i Hercegovac. Niegov identitet je:

Bosnjak. Njegov identitet je:

Meni se cini da imamo vise vrsta Bosnjaka a da svaka vrsta je totalno drugacja od druge. A isto tako imamo mnogo vrsta Bosanaca a svaka vrsta je opet zasebna. Dragan Vikic za sebe npr. kaze: Ja jesam Hrvat ali sam i Bosnac i Hercegovac. A opet neki Mujo iz Sarajeva kaze: Ja sam Bosanac u nacionalnom smislu. Dok opet Safet kaze: Ja sam Bosnjak, sucur dragom Alahu a opet neki drugi Adis kaze: Ja sam Bosnjak, od stoljeca 10., zivijela loza Kotromanica i zlatni ljiljan na modroj boji. :D
sarajevonekad

#16 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

Nema potrebe izmisljat toplu vodu.

Nismo mi jedini narod na svijetu koji se sastoji od vise religijsko-kulurnih grupa pa da je stvaranje i postojanje jednog zajednickog identiteta nemoguce.

Kao sto rekoh, medju Arapima ima i Krscana i Muslimana, ali probaj im dirnut u nacionalni ( arapski ) identitet!
Iranaca ima Krscana, Zaratustrana i Muslimana ( i to obje varijante). Isto je s Albancima.Ima ih Katolika, Pravoslavnih i Muslimana. Ukrainaca i katolika i pravoslavaca. Malezijaca ima svih mogucih monotistickih i politeistickih religija i opet su svi malezijci...A da ne govorim o zapadnjacima. Njemaca ima i protestanata i katolika. Cesi su Protestanti a Slovaci Katolici...itd. A sta je tek sa Svicarcima. Oni se svi osjecaju i izjasnjavaju Svicarcima, i naravno ne zato sto ih neko tjera da to rade, vec zato sto su se tako osjecali i njihovi pra preci koji su htjeli izgradit jedan novi, a zajednicki identitet. Na kraju krajeva, svaki narod je nastao iz vise elemenata razlicitih naroda, sto najbolje potvrdjuju DNK analize. Iraca im ai tamnoputih i svjetloputih, isto je sa Italijanima. I kod nas je tako, ima nas tqamnoputih, ridjih, plavih....svakakvih...Nacija je svakako vjestacka tvorevina nastala iz prirodne potrebe.

Neki prioritet daju svom religioznom identitetu i dizu ga na drzavni nivo ( sto je ukinuto u zapdno evropi ugovorom Wesphaliae prije par stotina godina), a neki opet smatraju da religiju i politiku ne treba mijesati....

Znaci mi zapravo spadamo u one visereligijske narode kod kojih se razlicitosti ne mogu pomiriti u korist zajednickog identiteta.

ono sto mene najvise interesuje jeste da li nasa tri "naroda" zaista ne osjecaju potrebu da zive skupa, ili je taj osjecaj zapravo produkt politike samo rukovodstva ta tri "naroda". Ponekad mi se cini da je insistiranje na zajednickom identitetu ( BiH identitetu) samo mucenje svih nas. Ako bi neka objektivna ispitivanja pokazala da narodi zaista ne zele skupa, onda je najbolje BiH podijeliti u 5 dijelova- bosnjaci, srbi, hrvati,komunjare i Bosanci i Hercegovci (u ovu zadnju kategoriju spadaju i tzv. "manjine", a izraz "manjine" za nekog koje desetinama generacija u BiH je vrhunac gluposti politicke terminologije u ovoj daytonskoj eksperimentijadi-Npr. neka jevrejska,romska,austrijska,albanska ili turska porodca je tu preko 100 godina i oni su sad nekakva "manjina" u svom gradu?-Pa ta glupost ne treba komentar!!!!),...

s tim sto bi bilo posteno Bosnjacima i Bosancima/Hercegovcima dati vise nego Hrvatima i Srbima jer Bosnajci i Bosanci/Hercegovci nemaju rezervne domovine i u principu se ne pre..ravaju ko "neki"). Tu opet krivim komsiluk, jer kad su pojedince i njihove poklonike znali nalozit na mrznju prema BiH i Bosancima i Bosnjacima, onda sto ih brate fino ne uzmu sebi , nego idu onom politikom "Selo hvali, al u grad se navali" ( ko biva, "Hrvatska/Srbija je super, al neka vas papaka u BiH, da ne bi mi morali sa vama kuburit, kakvi ste..."). Tu je naravno i medjunarodna zajednica ispala prava rava.., al tudja ruka svrab ne cese-ko je nama kriv kad ne znamo sastavit dvije a da se ne posvadjamo (sad govorim samo o Bosnjacima i Bosancima/Hercegovcima)...

Znaci treba se izborit da Bosanac/Hercegovac dobije svoj prostor u vlastitoj zemlji (kao sto su ga "izborili" ovi "konjskitutivni" "narodi"...)...ne poricem da su najveci stradalnici Bosnjaci ( to moze poricat ili neko ko nije upucen u nasu situaciju ili teski slucajevi primata kojih ima pozamasan broj u dva druga "konjskitutivna" "naroda"), ali bi barem Bosnjaci trebali prestat u Bosancima/Hercegovcima vidjeti prijetnju i prestat ih smatrat neprijateljima, ako nista ono zarad zdravog razuma-zemlja nam se zove Bosna i Hercegovina, jel tako?! :bih:
sarajevonekad

#17 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by sarajevonekad »

Evo ako dozvolis ovako ja to vidim:

1. Bosanac i Hercegovac. Njegov identitet je: Teritorij drzave BiH, sve ono sto je karakteristicno za taj teritorij ( njegova istorija, folklorni obicaji i kutura uopste koja postoji unutar tog teritorija, narocito elementi karakteristicni za taj teritorij kao sto je Bih dijalekt ( intonacija govora), npr.

2. Bosnjak. Njegov identitet je: To je samo jedan od nekoliko kulturnih elemenata BiH a kreiran je fuzijom kuturnih elemenata BiH koje su Turci zatekli kad su ovdje dosli i tadasnje Osmanlijske kulture (Turski elementi: nosnja, religija, gastronomija, itd.; Bosanski slavenski elementi: Jezik, nošnja, običaji; Bosanski pred-slavenski elementi (ilirski):nošnja, obišaji, tetoviranje, šišanje, muzičke tradicije i sl.)

Ako bih pravio neku skalu kulturnih uticaja u bih onda bi to izgledalo manje-vise ovako (od starijih prem mladjim):

1. Pred-indoevropska kultura (tzv. Butmirska kultura),
2. Ilirska kultura,
3. rimska (latinska) kultura,
4. rlavenska kultura,
5. osmanlijska kultura
6. austro-ugarska kultura
7. socijalistička kultura
8. neo-nacionalistička kultura
9. neo-kolonijalisticka kultura sa zapada

Neke su dominantne u nekim grupama a neke su prisutne izmijesano u drugim ( najcesce u BiH grupi).
Pietje_Bel wrote:Moze li mi neko objasniti:

Bosanac i Hercegovac. Niegov identitet je:

Bosnjak. Njegov identitet je:

Meni se cini da imamo vise vrsta Bosnjaka a da svaka vrsta je totalno drugacja od druge. A isto tako imamo mnogo vrsta Bosanaca a svaka vrsta je opet zasebna. Dragan Vikic za sebe npr. kaze: Ja jesam Hrvat ali sam i Bosnac i Hercegovac. A opet neki Mujo iz Sarajeva kaze: Ja sam Bosanac u nacionalnom smislu. Dok opet Safet kaze: Ja sam Bosnjak, sucur dragom Alahu a opet neki drugi Adis kaze: Ja sam Bosnjak, od stoljeca 10., zivijela loza Kotromanica i zlatni ljiljan na modroj boji. :D
Judge_Dread

#18 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 20:37, edited 1 time in total.
pure_love

#19 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by pure_love »

Pietje bel@ ne znam sta ti osjecas ali meni puno ljepse izgledaju one u dimijama ,nego ta zadnja slika :D :D
krivorijek

#20 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by krivorijek »

Nema sanse, dragi postavljacu teme, da ti kazem da se brines pretjerano, i da se sekiras bez razloga. Ima tih razloga stvarno i previse.

Medutim, imala je ova zemlja uvijek nesto posebno, a ima jos i danas. Prezivjece taj duh nas, koliko god se neko upiro da ga zatre, umanji, relativizira. Proci ce i njihovo vrijeme, vrijeme nacionalista, pa ce BiH biti opet zemlja 'dobrih Bosnjana', a ne plijen i taoc ratoborne kopiladi, bezobzirnih krojaca granica i onih koji bi monopolizirali identitet ove jadne, ali velike i prkosne zemlje.

Prezivjece BiH, vjeruj. Znam da nije lako, ali vjeruj.

Zivjela BiH!!!

:bih:

P.S. Dole zastava :D
homo_sapiens

#21 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by homo_sapiens »

Činjenica je da Hrvati u BiH (kao konstituivan narod, prema formalnom, a nelegitimnom Ustavu) jedino mogu pripadati katolickoj vjeroispovjesti, i da Srbi (i oni kao konstituivni) imaju pravo isključivo vjerovati pravoslavnoj crkvi, uz Bošnjake (čiji su nelegitimni predstavnici, opet nelegitimno, uzurpirali naziv i definirali pripadnost naroda, kada su dotadašnjim bosanskim muslimanima, bez njihovog pristanka, dali naziv Bošnjaci (Bošnjački sabor, 27. i 28. septembar 1993. godine)), koji vjeruju samo u Islam.
Zanima me da li Hrvati u BiH, koji žele, koji osjećaju, mogu, smiju, slijediti pravoslavlje kao jedinu vjersku odrednicu, ili Islam, npr. Ili Srbi, ako osjećaju katolicizam sebi, svojim uvjerenjima, bliže nego što im ime, ili tradicija nalaže.
Da li Bošnjaci u BiH mogu ići na nedjeljne mise, slaviti Božiće kao svoje najveće vjerske praznike ?
Dakle, da li u BiH mogu postojati tri nacionalne pripadnosti: Srbi, Bošnjaci i Hrvati, koji slijede različita vjerska ubjeđenja ?

Možda bismo tada imali Bošnjake (današnje Srbe) koji vjeruju pravoslavnoj crkvi, a koji nemaju državljanstvo Srbije, već samo državljanstvo BiH, i Srbe u BiH (koji imaju državljanstvo Srbije, ali nemaju pravo glasa u BiH (izuzev ako se o tome usaglase dvije države, čemu se protivim), ili Bošnjake koji slijede katolicizam, ili ne pripadaju nijednoj vjerskoj grupi, i posjeduju isključivo BiH pasoš, uz Hrvate koji žive u BiH, a posjeduju hrvatski pasoš, pa ni oni nemaju pravo glasa.
Imali bismo i Bošnjake koji nastavljaju putem Islama, ali i one koji se imaju pravo nazivati Bošnjacima, ali ne vjeruju u Islam, a imaju imena koja su karakteristična za muslimane (pa ih danas zbog toga neki odmah trpaju u Bošnjački narod). Tada bi bila i preispitana terminologija Bošnjaka koji nosi muslimansko ime, a rođen je i živi u Crnoj gori, Kosovu, Albaniji i td, a ima crnogorski, kosovski pasoš.

Šta bismo dobili: državu s tri konstituirajuća naroda, ali otklonjenu explicitnost: Hrvat-Katolik, Srbin-pravoslavac, Bošnjak-musliman, kao i otklonjenu izbornu matematiku dvostrukim pasošima i pravima glasanja, što utiče i na rezultate izbora. Iako je BiH danas deklarirana kao sekularna, ona je to najmanje u stvarnosti. Danas u BiH vodeću ulogu imaju nacionalne odrednice, u tijesnoj sprezi sa vjerskim institucijama, čime su oni ostali, "neraspoređeni", odstranjeni iz svakog oblika i pokušaja uticaja u društvenim dešavanjima.
Pietje_Bel

#22 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

krivorijek wrote:Nema sanse, dragi postavljacu teme, da ti kazem da se brines pretjerano, i da se sekiras bez razloga. Ima tih razloga stvarno i previse.

Medutim, imala je ova zemlja uvijek nesto posebno, a ima jos i danas. Prezivjece taj duh nas, koliko god se neko upiro da ga zatre, umanji, relativizira. Proci ce i njihovo vrijeme, vrijeme nacionalista, pa ce BiH biti opet zemlja 'dobrih Bosnjana', a ne plijen i taoc ratoborne kopiladi, bezobzirnih krojaca granica i onih koji bi monopolizirali identitet ove jadne, ali velike i prkosne zemlje.

Zivjela BiH!!!

Dobri Bosnjana? Znas li ti sta je znacio termin Dobri ovdje? To je oznacivalo titulu. Nije to znacilo da su ti Bosnjani dobri, fini, prijatni, lijepi, seksi nego je to znacilo da su to Bosnjani koji pripadaju Vlasteli tj. koji imaju imaju pravo da posjeduju zemlju. Svasta ce covijek ovdje procitati. :-)
krivorijek

#23 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by krivorijek »

Pietje_Bel wrote:
krivorijek wrote:Nema sanse, dragi postavljacu teme, da ti kazem da se brines pretjerano, i da se sekiras bez razloga. Ima tih razloga stvarno i previse.

Zivjela BiH!!!

Dobri Bosnjana? Znas li ti sta je znacio termin Dobri ovdje? To je oznacivalo titulu. Nije to znacilo da su ti Bosnjani dobri, fini, prijatni, lijepi, seksi nego je to znacilo da su to Bosnjani koji pripadaju Vlasteli tj. koji imaju imaju pravo da posjeduju zemlju. Svasta ce covijek ovdje procitati. :-)
Pravo da ti kazem, to sto neko hoce da pogresno razumije sve sto mu ne odgovara, nije nesto sto ja mogu ispraviti. Nije mi zaista namjera diskutirati nasiroko, a jos manje, zaista, svadati se s tobom: 'dobrih Bosnjana' je napisano pod navodnicima i mislio sam da ce se razumjeti sta sam htio da kazem.

Ako ne ide, onda nista.

Pozdrav
Pietje_Bel

#24 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

krivorijek wrote:
Pietje_Bel wrote:

Zivjela BiH!!!

Izvinite ali ovako kako ste vi napisali izgleda skroz drugacije:
Proci ce i njihovo vrijeme, vrijeme nacionalista, pa ce BiH biti opet zemlja 'dobrih Bosnjana'
Ne kontam ovu recenicu. Kako god da je okrenem ne kontam. :D Ali hajde necemo sada cjepidlaciti ili "hebati mrave" kao sto bi to nizozemac rekao. :) :bih:

Pravo da ti kazem, to sto neko hoce da pogresno razumije sve sto mu ne odgovara, nije nesto sto ja mogu ispraviti. Nije mi zaista namjera diskutirati nasiroko, a jos manje, zaista, svadati se s tobom: 'dobrih Bosnjana' je napisano pod navodnicima i mislio sam da ce se razumjeti sta sam htio da kazem.

Ako ne ide, onda nista.

Pozdrav
Izvinite ali ovako kako ste vi napisali izgleda skroz drugacije:
Proci ce i njihovo vrijeme, vrijeme nacionalista, pa ce BiH biti opet zemlja 'dobrih Bosnjana'
Ne kontam ovu recenicu. Kako god da je okrenem ne kontam. :D Ali hajde necemo sada cjepidlaciti ili "hebati mrave" kao sto bi to nizozemac rekao. :) :bih:
100urbanihlegendi

#25 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by 100urbanihlegendi »

ili je taj osjecaj zapravo produkt politike samo rukovodstva ta tri "naroda"
Po meni, ovo je sustina problema.
Kad mene neko kao pravoslavca pita: ko sam ja u smislu nacije, kazem Bosanac, drzavljanin BiH. Tacka, nema rasprave kod mene. Tako sam rekao i ne zelim budalama i debilima da objasnjavam zasto je to tako.

Edit: ipak moram dodati kratko pojasnjenje:
Rodjen sam u SFRJ, raspala se, pa je svaka republika dobila svoju drzavu. Po mjestu rodjenja Brcko, to je grad u danasnojo Bosni i Hercegovini, nekadasnjoj republici u okviru SFRJ, dakle nisam Jugosloven, na zalost, ali nisam ni Srbin, ni Hrvat ni Bosnjanin, nego sam Bosanac a koje vjere, to nikog ne treba da zanima i nekulturno je pitati takvo sto.
A ako se neko rodi i odrasta u Teksasu, on je Amerikanac a koje vjere, moze biti i sajentolog, to nas zapravo ni ne treba da zanima. Ako se neko rodi i odrasta u Svajcarskoj, on je Svajcarac koji zna 4 jezika plus engleski a koje je vjere opet rekoh prije, ne zanima nas...
I tako je BiH u svojoj dugoj istoriji bila i postojala kao kraljevina, bila drzava do ujednjenja SHS... danas je opet svoja drzava i sve gradjanke i gradjani koji su rodjeni na tlu danasnje BiH, oni su automatski drzavljani BiH, tako da ne moze da bude pod nacijom Srbin, Hrvat ili Bosnjanin, nego iskljucivo BeiHacanin. :)
Post Reply