umalo Nesreca...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

TheMule

#51 Re: umalo Nesreca...

Post by TheMule »

dupla.
karanana

#52 Re: umalo Nesreca...

Post by karanana »

jefferson wrote: Gluposti valjas! To su ciste spekulacije, ili na bosanski ako ti je lakse: TRAC!
BH Airlines ima priznanje zbog tehnickog odrzavanja aviona.
Ako ne vjerujes mozda te ova slika malo razuvjeri:
i ovaj "incident" od jucer bi se zavrsio na tome da je to neki bosanski trac da 100_KA i jos par ljudi nisu vidjeli isto pa se sa-x zainteresovo i pito nadlezne sta se desilo.

da si mozda vidio i komentariso ovu temu prije nego su se oglasili iz bh airlinesa, mozda bi tada rekao da je ovo trac. ali ovaj je potvrdjen, a to sto teme za prijasnje "incidente" nisu otvorene ali ih neko spominje da su se desili ne znaci da je to trac.
ma dobro, necu se prepirati, svakako se nadam da nisam u pravu i svakako se nadam da necemo jednom otvoriti i komentarisati ovakvu, ili ne daj boze jos goru temu i tada pricati kako su vec bili upozoreni na kvarove i propuste.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#53 Re: umalo Nesreca...

Post by Romeo 80 »

TheMule wrote:
100_KA wrote:
hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovano :roll: Gdje je slika?
U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.
Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece? :?
Ne bi jer je 100-ka naš ozbiljan fotograf tako da njegov "kapitalac" uhvati i muhino krilo zaleđeno u vremenu... :D
jefferson

#54 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

karanana wrote:
jefferson wrote: Gluposti valjas! To su ciste spekulacije, ili na bosanski ako ti je lakse: TRAC!
BH Airlines ima priznanje zbog tehnickog odrzavanja aviona.
Ako ne vjerujes mozda te ova slika malo razuvjeri:
i ovaj "incident" od jucer bi se zavrsio na tome da je to neki bosanski trac da 100_KA i jos par ljudi nisu vidjeli isto pa se sa-x zainteresovo i pito nadlezne sta se desilo.

da si mozda vidio i komentariso ovu temu prije nego su se oglasili iz bh airlinesa, mozda bi tada rekao da je ovo trac. ali ovaj je potvrdjen, a to sto teme za prijasnje "incidente" nisu otvorene ali ih neko spominje da su se desili ne znaci da je to trac.
ma dobro, necu se prepirati, svakako se nadam da nisam u pravu i svakako se nadam da necemo jednom otvoriti i komentarisati ovakvu, ili ne daj boze jos goru temu i tada pricati kako su vec bili upozoreni na kvarove i propuste.
Pa EU je Air Bosnu jednom stavila na crnu listu! Vjerujem da bi to odmah uradila i sa BH Airlinesom da ima indicija za bilo kakve propuste!
TheMule

#55 Re: umalo Nesreca...

Post by TheMule »

Romeo 80 wrote:
Ne bi jer je 100-ka naš ozbiljan fotograf tako da njegov "kapitalac" uhvati i muhino krilo zaleđeno u vremenu... :D
ah ok :D
Locker

#56 Re: umalo Nesreca...

Post by Locker »

Ne bih da se petljam previše, ali....

1: Neko je spomenuo da se brine najvise zbog toga sto na sarajevskom aerodromu leti samo 10 aviona dnevno. Danas je bilo 8 puta toliko.

2: Avion je poletio, imao problem sa motorom i hvala Bogu sigurno sletio. Kvarovi se desavaju. Hvala Bogu sve je proslo ok. Pilotima sve pohvale!
Ova situacija je bila daleekoooo od naslova 'umalo Nesreca...'

3: Sarajevski aerodrom je zbog geografskog polozaja i jos par stvari jako komplikovan, tako da vise truda zahtjeva jedan let ovdje nego 5 negdje drugo. Sve pohvale citavom lancu ljudi koji sudjeluju u obavljanju vazdusnog saobracaja na sarajevskom aerodromu.
encian

#57 Re: umalo Nesreca...

Post by encian »

Skyfox wrote:
100_KA wrote:
hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovano :roll: Gdje je slika?
U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.
danas na vijestima javljaju kao je avion repom zaparao pistu, kontam ih ja sazno' jos sinoc na forumu kad ono negdje u Japanu :)
ja redovno skratim svoj zivot godinu dana kad slijecemo u tokyo :D . tu avion dolazi preko kopna i onda izlazi nad okean leteci skroz nisko, okrece se, i slijece nedaleko od obale repom okrenut moru. cesto se ljuljamo toliko da imam osjecaj da smo samo igracka objesena u zraku sa kojom se igra vjetar.

@ jefferson i summertime: je li vi imate neko obrazovanje o avionima ili samo veliko interesovanje?
encian

#58 Re: umalo Nesreca...

Post by encian »

zaboravih pitati:

sta se moze desiti pa da se motor iskljuci iz predostroznosti?
Summertime

#59 Re: umalo Nesreca...

Post by Summertime »

Hey Encian,
Odgovor bi bio: interesovanje, obrazovanje, a prije svega ljubavvvvvvv :)
terapija

#60 Re: umalo Nesreca...

Post by terapija »

Summertime wrote:
terapija wrote:Moj prijatelj redovno leti tim avionom, i vec je jednom pricao kako kako se pilotu omaklo kada je saopstavao kopilotu i aktivirao je ozvucenje u kabini. Uglavnom svi su culi kada je rekao "Jbg. mislim da smo izgubili lijevi (ili desni, ne sjecam se) propeler. Znaci desavalo se i ranije :D

Uglavnom sve cestitke pilotu, sletjeti dvomotorac (i to sa propelerom) sa samo jednim motorom se ne vjezba svaki dan :D
Treba objaviti ovu vijest, neka malo bolje orzavaju te masine, idioti.

Jao molim te iz kojeg ti je ovo filma???
Šta mu se još omaklo, da nije slučajno: "Dodaj mi pivu"!

Ne znam čemu toliko nepovjerenje prema našoj kompaniji i avionima.
Čuj nek idioti malo bolje održavaju te mašine.
Prvo niti jedan avion ne smije poletiti ako ne zadovoljava određene standarde.
Drugo zar misliš da bi se piloti i stjuardese vozikali okolo u avionu koji nije ispravan.
A treće avion je samo mašina kao i svaka druga tj. kvari se!
Zbog toga postoje razne redovne i vanredne procedure koje uče piloti i stjuardese da bi se nesreća izbjegla ili bar ublažila.
Naravno i putnici bi se trebali malo više uključiti kada im se demonstriraju sigunosni postupci a ne da okolo zijevaju pa kad zagusti onda: jao majko...
Vidim, pogresno si shvatio post, nema veze, nemoj se samo ljutiti :D
Summertime

#61 Re: umalo Nesreca...

Post by Summertime »

Onda je do mene :)
Ma kakva ljutnja, peace :):)

:thumbup:
jefferson

#62 Re: umalo Nesreca...

Post by jefferson »

encian wrote:zaboravih pitati:

sta se moze desiti pa da se motor iskljuci iz predostroznosti?
X razloga! Jednom sam ja isao iz Atalnte za London i pri paljenju motora, motor poceo gubiti ulje! Avion B767-300ER, za 45 minuta rjesen problem i cao djaci!
macan prvi

#63 Re: umalo Nesreca...

Post by macan prvi »

jefferson wrote:
karanana wrote:drugo je kvar na strujnoj mrezi a drugo je pokvareni avion koji vjerovatno vec i danas ponovo leti. elektroprivreda kad zajebe, nema struje 4-5 sati pa prezivim, a u avionima greske se ne smiju desavati a jos manje ponavljati. i kad se ne daj boze nesreca desi, cesto cujemo nesto ala: ovaj avion je vec imao tehnickih problema, vec je bilo upozorenja na neke kvarove......isto ko onaj yemenia airbus. a tada je kasno pricati sta se moglo i sta se trebalo uraditi a nije.
koji vjerovatno vec i danas ponovo leti

Normalno da leti, avion na zemlji je cisti gubitas! Obicno takvi kvarovi se otklanjaju za vrlo kratko vrijeme!
Ne leti. :roll: :roll:

akcija007 wrote:
Danas su Skopje i Cirih otkazani
Koshpa wrote:
akcija007 wrote:Sta se dogadja s BH Airlinesom sve sto leti s ATR om u ovih par dana je otkazano , a ja uskoro s stim ATR letim ?

Jedan ATR je u out-u i ceka se dio da dodje iz Francuske, da se popravi, a ima BH jos jedan ATR :D ne zaboravi :)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=925

Kad će ti zamjenski dijelovi doći, nije poznato. Dosta je letova otkazano, danas Frankfurt i Beč. Dalja otkazivanja su potvrđena za nedjelju. :roll:
bpsang

#64 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

TheMule wrote:
100_KA wrote:
E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.
bpsang

#65 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

Locker wrote:Ne bih da se petljam previše, ali....

1: Neko je spomenuo da se brine najvise zbog toga sto na sarajevskom aerodromu leti samo 10 aviona dnevno. Danas je bilo 8 puta toliko.

2: Avion je poletio, imao problem sa motorom i hvala Bogu sigurno sletio. Kvarovi se desavaju. Hvala Bogu sve je proslo ok. Pilotima sve pohvale!
Ova situacija je bila daleekoooo od naslova 'umalo Nesreca...'

3: Sarajevski aerodrom je zbog geografskog polozaja i jos par stvari jako komplikovan, tako da vise truda zahtjeva jedan let ovdje nego 5 negdje drugo. Sve pohvale citavom lancu ljudi koji sudjeluju u obavljanju vazdusnog saobracaja na sarajevskom aerodromu.
Ono sto sam vidio, a tvrdim da je cista istina jer sam avion pratio u slijetanju jer sam se nalazio tacno na putanji slijetanja,
kad je vec bio u blizini piste avion se dobro zaljuljao i desna strana mu se priblizila pisti tj , desno krilo na kojem motor nije radio.
Zbog toga sam i temu otvorio pod nazivom umalo Nesreca,
Sta bi se desilo da je zakacio pistu i okrenuo se , sta bi ste onda rekli.
Ja samo kazem hvala dragom bogu da je sve proslo dobro, dok sam vidio da se okrece na kraju piste kojiko moj vid moze dostici tu udaljenos i sam sam u sebi rekao DOBRO JE NIJE SE NISTA NAZAO DESILO.
bpsang

#66 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

Jos nesto.

Slucaj aviona Svicarske kompanije koji je prilikom sletanja na sarajevski aerodrom se zataskao, to je bilo prije nekoliko godina i pricao sam sa jednom kolegicom koja je putovala tim avionom koji je dolazio i Ciriha , jednostavno je skliznuo sa piste i uletio u blato i travu,
to se nikad nije objavilo u medijima a trebalo je.

Koliko se jos informacija zataskava da bi javnost bila, prosvijetljena,da je sarajevski aerodrom najsigurniji u regionu.

Opet kazem bogu hvala da se nije desio incident nad naseljem Pejton koje je gusto naseljeno a putanja sljetanja aviona upravo prolazi preko tog naselja.
texel

#67 Re: umalo Nesreca...

Post by texel »

Izgleda da su pravo u problemima..danas opet letovi otkazani..
Zna li neko kad ce popraviti taj avion?
Control panel

#68 Re: umalo Nesreca...

Post by Control panel »

100_KA wrote: Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece? :?
E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.[/quote]

jarane jeli to ti imas neki superbrzi aparat pa moze uhvatiti elisu u jednom polozaju, po tvome mogao bi i metak u letu da uhvatis.
mislim da za takve stvari trebas imati pravu makinu a ne neki obican aparat dostupan nama smrtnicima.
TheMule

#69 Re: umalo Nesreca...

Post by TheMule »

100_KA wrote:
TheMule wrote:
100_KA wrote:
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.
Ne smojim aparatom :D
bpsang

#70 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

Control panel wrote:
100_KA wrote: Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece? :?
jarane jeli to ti imas neki superbrzi aparat pa moze uhvatiti elisu u jednom polozaju, po tvome mogao bi i metak u letu da uhvatis.
mislim da za takve stvari trebas imati pravu makinu a ne neki obican aparat dostupan nama smrtnicima.[/quote]

E, nije superbrzi al je dovoljno dobar da spada u profi DSLR aparate, a ako te bas interesuje brzina okidanja ide i do 4000:1 u sec.

a za tvoju informaciju, i naravno bez ljutnje koristim Nikon D 80

svi smo mi smrtnici , neko manje neko vise....
bpsang

#71 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

evo ti primjer, da li si gledao kad se helikopter podize ,kojom brzimom mu se elise okrecu, e sad pogledaj ovaj tek sto je krenuo i nije ni metar od zemlje,
Mozes i prebrojati koliko elisa ima.

Sta velis na ovo, aparat nije neki al je ipak Nikon D80

Image
Control panel

#72 Re: umalo Nesreca...

Post by Control panel »

100_KA wrote:evo ti primjer, da li si gledao kad se helikopter podize ,kojom brzimom mu se elise okrecu, e sad pogledaj ovaj tek sto je krenuo i nije ni metar od zemlje,
Mozes i prebrojati koliko elisa ima.

Sta velis na ovo, aparat nije neki al je ipak Nikon D80

Image
dobar aparat nema sta. :-D ili se ove elise sporo okrecu :roll:
zezam se

ja ima nekog sonija od 10.1 mega (idiot)
i svaki put kada je nesto u pokretu ruke ili slicno slika se razvuce.
ali tvoj je bas dobar
bpsang

#73 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

ne uzimas prave parametre pri slikanju zato ti se i slika razvuce...
texel

#74 Re: umalo Nesreca...

Post by texel »

Niđe veze sa temom :mrgreen: :mrgreen:
bpsang

#75 Re: umalo Nesreca...

Post by bpsang »

texel wrote:Niđe veze sa temom :mrgreen: :mrgreen:
samo dokaz sta se desava kad slikas propeler -elise sa vecim brojem okidaca, upravo se uklapa u temu
Post Reply