umalo Nesreca...
- karanana
#52 Re: umalo Nesreca...
i ovaj "incident" od jucer bi se zavrsio na tome da je to neki bosanski trac da 100_KA i jos par ljudi nisu vidjeli isto pa se sa-x zainteresovo i pito nadlezne sta se desilo.jefferson wrote: Gluposti valjas! To su ciste spekulacije, ili na bosanski ako ti je lakse: TRAC!
BH Airlines ima priznanje zbog tehnickog odrzavanja aviona.
Ako ne vjerujes mozda te ova slika malo razuvjeri:
da si mozda vidio i komentariso ovu temu prije nego su se oglasili iz bh airlinesa, mozda bi tada rekao da je ovo trac. ali ovaj je potvrdjen, a to sto teme za prijasnje "incidente" nisu otvorene ali ih neko spominje da su se desili ne znaci da je to trac.
ma dobro, necu se prepirati, svakako se nadam da nisam u pravu i svakako se nadam da necemo jednom otvoriti i komentarisati ovakvu, ili ne daj boze jos goru temu i tada pricati kako su vec bili upozoreni na kvarove i propuste.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#53 Re: umalo Nesreca...
Ne bi jer je 100-ka naš ozbiljan fotograf tako da njegov "kapitalac" uhvati i muhino krilo zaleđeno u vremenu...TheMule wrote:Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece?100_KA wrote:U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovanoGdje je slika?
-
jefferson
#54 Re: umalo Nesreca...
Pa EU je Air Bosnu jednom stavila na crnu listu! Vjerujem da bi to odmah uradila i sa BH Airlinesom da ima indicija za bilo kakve propuste!karanana wrote:i ovaj "incident" od jucer bi se zavrsio na tome da je to neki bosanski trac da 100_KA i jos par ljudi nisu vidjeli isto pa se sa-x zainteresovo i pito nadlezne sta se desilo.jefferson wrote: Gluposti valjas! To su ciste spekulacije, ili na bosanski ako ti je lakse: TRAC!
BH Airlines ima priznanje zbog tehnickog odrzavanja aviona.
Ako ne vjerujes mozda te ova slika malo razuvjeri:
da si mozda vidio i komentariso ovu temu prije nego su se oglasili iz bh airlinesa, mozda bi tada rekao da je ovo trac. ali ovaj je potvrdjen, a to sto teme za prijasnje "incidente" nisu otvorene ali ih neko spominje da su se desili ne znaci da je to trac.
ma dobro, necu se prepirati, svakako se nadam da nisam u pravu i svakako se nadam da necemo jednom otvoriti i komentarisati ovakvu, ili ne daj boze jos goru temu i tada pricati kako su vec bili upozoreni na kvarove i propuste.
-
TheMule
#55 Re: umalo Nesreca...
ah okRomeo 80 wrote:
Ne bi jer je 100-ka naš ozbiljan fotograf tako da njegov "kapitalac" uhvati i muhino krilo zaleđeno u vremenu...
- Locker
#56 Re: umalo Nesreca...
Ne bih da se petljam previše, ali....
1: Neko je spomenuo da se brine najvise zbog toga sto na sarajevskom aerodromu leti samo 10 aviona dnevno. Danas je bilo 8 puta toliko.
2: Avion je poletio, imao problem sa motorom i hvala Bogu sigurno sletio. Kvarovi se desavaju. Hvala Bogu sve je proslo ok. Pilotima sve pohvale!
Ova situacija je bila daleekoooo od naslova 'umalo Nesreca...'
3: Sarajevski aerodrom je zbog geografskog polozaja i jos par stvari jako komplikovan, tako da vise truda zahtjeva jedan let ovdje nego 5 negdje drugo. Sve pohvale citavom lancu ljudi koji sudjeluju u obavljanju vazdusnog saobracaja na sarajevskom aerodromu.
1: Neko je spomenuo da se brine najvise zbog toga sto na sarajevskom aerodromu leti samo 10 aviona dnevno. Danas je bilo 8 puta toliko.
2: Avion je poletio, imao problem sa motorom i hvala Bogu sigurno sletio. Kvarovi se desavaju. Hvala Bogu sve je proslo ok. Pilotima sve pohvale!
3: Sarajevski aerodrom je zbog geografskog polozaja i jos par stvari jako komplikovan, tako da vise truda zahtjeva jedan let ovdje nego 5 negdje drugo. Sve pohvale citavom lancu ljudi koji sudjeluju u obavljanju vazdusnog saobracaja na sarajevskom aerodromu.
-
encian
#57 Re: umalo Nesreca...
ja redovno skratim svoj zivot godinu dana kad slijecemo u tokyoSkyfox wrote:danas na vijestima javljaju kao je avion repom zaparao pistu, kontam ih ja sazno' jos sinoc na forumu kad ono negdje u Japanu100_KA wrote:U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovanoGdje je slika?
@ jefferson i summertime: je li vi imate neko obrazovanje o avionima ili samo veliko interesovanje?
-
encian
#58 Re: umalo Nesreca...
zaboravih pitati:
sta se moze desiti pa da se motor iskljuci iz predostroznosti?
-
Summertime
#59 Re: umalo Nesreca...
Hey Encian,
Odgovor bi bio: interesovanje, obrazovanje, a prije svega ljubavvvvvvv
Odgovor bi bio: interesovanje, obrazovanje, a prije svega ljubavvvvvvv
- terapija
#60 Re: umalo Nesreca...
Vidim, pogresno si shvatio post, nema veze, nemoj se samo ljutitiSummertime wrote:terapija wrote:Moj prijatelj redovno leti tim avionom, i vec je jednom pricao kako kako se pilotu omaklo kada je saopstavao kopilotu i aktivirao je ozvucenje u kabini. Uglavnom svi su culi kada je rekao "Jbg. mislim da smo izgubili lijevi (ili desni, ne sjecam se) propeler. Znaci desavalo se i ranije
Uglavnom sve cestitke pilotu, sletjeti dvomotorac (i to sa propelerom) sa samo jednim motorom se ne vjezba svaki dan
Treba objaviti ovu vijest, neka malo bolje orzavaju te masine, idioti.
Jao molim te iz kojeg ti je ovo filma???
Šta mu se još omaklo, da nije slučajno: "Dodaj mi pivu"!
Ne znam čemu toliko nepovjerenje prema našoj kompaniji i avionima.
Čuj nek idioti malo bolje održavaju te mašine.
Prvo niti jedan avion ne smije poletiti ako ne zadovoljava određene standarde.
Drugo zar misliš da bi se piloti i stjuardese vozikali okolo u avionu koji nije ispravan.
A treće avion je samo mašina kao i svaka druga tj. kvari se!
Zbog toga postoje razne redovne i vanredne procedure koje uče piloti i stjuardese da bi se nesreća izbjegla ili bar ublažila.
Naravno i putnici bi se trebali malo više uključiti kada im se demonstriraju sigunosni postupci a ne da okolo zijevaju pa kad zagusti onda: jao majko...
-
Summertime
#61 Re: umalo Nesreca...
Onda je do mene 
Ma kakva ljutnja, peace
:)

Ma kakva ljutnja, peace
-
jefferson
#62 Re: umalo Nesreca...
X razloga! Jednom sam ja isao iz Atalnte za London i pri paljenju motora, motor poceo gubiti ulje! Avion B767-300ER, za 45 minuta rjesen problem i cao djaci!encian wrote:zaboravih pitati:
- macan prvi
#63 Re: umalo Nesreca...
Ne leti.jefferson wrote:karanana wrote:drugo je kvar na strujnoj mrezi a drugo je pokvareni avion koji vjerovatno vec i danas ponovo leti. elektroprivreda kad zajebe, nema struje 4-5 sati pa prezivim, a u avionima greske se ne smiju desavati a jos manje ponavljati. i kad se ne daj boze nesreca desi, cesto cujemo nesto ala: ovaj avion je vec imao tehnickih problema, vec je bilo upozorenja na neke kvarove......isto ko onaj yemenia airbus. a tada je kasno pricati sta se moglo i sta se trebalo uraditi a nije.koji vjerovatno vec i danas ponovo leti
Normalno da leti, avion na zemlji je cisti gubitas! Obicno takvi kvarovi se otklanjaju za vrlo kratko vrijeme!
akcija007 wrote:
Danas su Skopje i Cirih otkazani
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=925Koshpa wrote:akcija007 wrote:Sta se dogadja s BH Airlinesom sve sto leti s ATR om u ovih par dana je otkazano , a ja uskoro s stim ATR letim ?
Jedan ATR je u out-u i ceka se dio da dodje iz Francuske, da se popravi, a ima BH jos jedan ATRne zaboravi
Kad će ti zamjenski dijelovi doći, nije poznato. Dosta je letova otkazano, danas Frankfurt i Beč. Dalja otkazivanja su potvrđena za nedjelju.
- bpsang
#64 Re: umalo Nesreca...
E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.TheMule wrote:Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece?100_KA wrote:U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.hotazmaj wrote:100_KA od tebe smo navikli da je sve dokumentovanoGdje je slika?
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.
- bpsang
#65 Re: umalo Nesreca...
Ono sto sam vidio, a tvrdim da je cista istina jer sam avion pratio u slijetanju jer sam se nalazio tacno na putanji slijetanja,Locker wrote:Ne bih da se petljam previše, ali....
kad je vec bio u blizini piste avion se dobro zaljuljao i desna strana mu se priblizila pisti tj , desno krilo na kojem motor nije radio.
Zbog toga sam i temu otvorio pod nazivom umalo Nesreca,
Sta bi se desilo da je zakacio pistu i okrenuo se , sta bi ste onda rekli.
Ja samo kazem hvala dragom bogu da je sve proslo dobro, dok sam vidio da se okrece na kraju piste kojiko moj vid moze dostici tu udaljenos i sam sam u sebi rekao DOBRO JE NIJE SE NISTA NAZAO DESILO.
- bpsang
#66 Re: umalo Nesreca...
Jos nesto.
Slucaj aviona Svicarske kompanije koji je prilikom sletanja na sarajevski aerodrom se zataskao, to je bilo prije nekoliko godina i pricao sam sa jednom kolegicom koja je putovala tim avionom koji je dolazio i Ciriha , jednostavno je skliznuo sa piste i uletio u blato i travu,
to se nikad nije objavilo u medijima a trebalo je.
Koliko se jos informacija zataskava da bi javnost bila, prosvijetljena,da je sarajevski aerodrom najsigurniji u regionu.
Opet kazem bogu hvala da se nije desio incident nad naseljem Pejton koje je gusto naseljeno a putanja sljetanja aviona upravo prolazi preko tog naselja.
Slucaj aviona Svicarske kompanije koji je prilikom sletanja na sarajevski aerodrom se zataskao, to je bilo prije nekoliko godina i pricao sam sa jednom kolegicom koja je putovala tim avionom koji je dolazio i Ciriha , jednostavno je skliznuo sa piste i uletio u blato i travu,
to se nikad nije objavilo u medijima a trebalo je.
Koliko se jos informacija zataskava da bi javnost bila, prosvijetljena,da je sarajevski aerodrom najsigurniji u regionu.
Opet kazem bogu hvala da se nije desio incident nad naseljem Pejton koje je gusto naseljeno a putanja sljetanja aviona upravo prolazi preko tog naselja.
- texel
#67 Re: umalo Nesreca...
Izgleda da su pravo u problemima..danas opet letovi otkazani..
Zna li neko kad ce popraviti taj avion?
Zna li neko kad ce popraviti taj avion?
- Control panel
#68 Re: umalo Nesreca...
E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.100_KA wrote: Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece?
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.[/quote]
jarane jeli to ti imas neki superbrzi aparat pa moze uhvatiti elisu u jednom polozaju, po tvome mogao bi i metak u letu da uhvatis.
mislim da za takve stvari trebas imati pravu makinu a ne neki obican aparat dostupan nama smrtnicima.
-
TheMule
#69 Re: umalo Nesreca...
Ne smojim aparatom100_KA wrote:E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.TheMule wrote:Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece?100_KA wrote:
U ovom slucaju slika ne pomaze jer aparat registruje trenutak , cak i kad se elisa okrece, na slici se vidi da kao stoji nepokretna, jedino sto sam mogao snimiti video ali mi u tom momentu nije ama bas nista palo na um nego sam samo gledao sta se zbiva.
Pokusaj slikati helikopter u letu, vidjeces elise kao da se ne pokrecu, u tom momentu bi heli pao.
- bpsang
#70 Re: umalo Nesreca...
jarane jeli to ti imas neki superbrzi aparat pa moze uhvatiti elisu u jednom polozaju, po tvome mogao bi i metak u letu da uhvatis.Control panel wrote:E...jbg kolega ja ti kazem kad slikas avion sa elisom, u pokretu ili ti u letu, Aparat registruje momenat kao da elise stoje u oba slucaja,a motori rade.100_KA wrote: Zar se slika nepokretne elise nebi razlikovala od one sto se okrece?
mislim da za takve stvari trebas imati pravu makinu a ne neki obican aparat dostupan nama smrtnicima.[/quote]
E, nije superbrzi al je dovoljno dobar da spada u profi DSLR aparate, a ako te bas interesuje brzina okidanja ide i do 4000:1 u sec.
a za tvoju informaciju, i naravno bez ljutnje koristim Nikon D 80
svi smo mi smrtnici , neko manje neko vise....
- bpsang
#71 Re: umalo Nesreca...
evo ti primjer, da li si gledao kad se helikopter podize ,kojom brzimom mu se elise okrecu, e sad pogledaj ovaj tek sto je krenuo i nije ni metar od zemlje,
Mozes i prebrojati koliko elisa ima.
Sta velis na ovo, aparat nije neki al je ipak Nikon D80

- Control panel
#72 Re: umalo Nesreca...
dobar aparat nema sta.100_KA wrote:evo ti primjer, da li si gledao kad se helikopter podize ,kojom brzimom mu se elise okrecu, e sad pogledaj ovaj tek sto je krenuo i nije ni metar od zemlje,
zezam se
ja ima nekog sonija od 10.1 mega (idiot)
i svaki put kada je nesto u pokretu ruke ili slicno slika se razvuce.
ali tvoj je bas dobar
- bpsang
#73 Re: umalo Nesreca...
ne uzimas prave parametre pri slikanju zato ti se i slika razvuce...
- texel
#74 Re: umalo Nesreca...
Niđe veze sa temom

- bpsang
#75 Re: umalo Nesreca...
samo dokaz sta se desava kad slikas propeler -elise sa vecim brojem okidaca, upravo se uklapa u temutexel wrote:Niđe veze sa temom![]()