Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
benko

#1 Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by benko »

Malo je glupa tema za postaviti ali eto.. :D
Naime, radi se o projetku "Gradjanin", koji je u sklopu predmeta demokratija. Clan sam druge, od cetiri grupe tog projekta i nas zadatak jesu alternativne mjere javne politike za datu temu.

Funkcija vijeca ucenika je da:
a) promovira interese skole u zajednici na čijoj lokaciji se skola nalazi,
b) predstavlja stavove ucenika skolskom odboru skole,
c) podstiče angazman ucenika u radu skole i
d) informira skolski odbor o svojim stavovima kad ocijeni da je to potrebno, ili po zahtjevu
skolskog odbora, o svakom pitanju koje se odnosi na rad i upravljanje skolom.

Ono sto je moj zadatak, kao clana jedne od grupa jeste, saznati preko foruma, sta ljudi misle o pozitivnim i negativnim stranama toga. S toga, molim vas da ozbiljno komentarisete, jer je od veoma velike vaznosti.
Hvala unaprijed. :roll: :D :D
Djokej

#2 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by Djokej »

Pozitivna strana tog vijeća učenika je što učenici sami mogu iskazati svoje mišljenje o školi koju pohađaju, da zatraže od škole bolje uslove za pohađanje nastave, da organizuju sportska takmičenje na nivou škole, da organizuju izlete, debate, da prave razne peticije. Uglavnom sve što je u interesu većine učenika ali da je u granicama normale. Dok sam išao u srednju, mi smo organizovali razne humanitarne akcije, npr. za Novu godinu smo posjetili dječiji dom Bjelave i poklonili im neke paketiće. Negativne strane toga su- odnos uprave škole prema vijeću samom, jer kod nas je to oformljeno samo reda radi, još jedna loša stvar je izbor predstavnika vijeća učenika. Većina bira svog na osnovu njegovih ocjena, mada to uopšte ne garantuje da će se izboriti za određena prava učenika. Uglavnom negativna pojava je da su vijeća učenika neozbiljno shvaćena, i da se njihovi prijedlozi prihvataju samo u slučaju kada donose određenu korist samoj upravi škole. Sretno s projektom, koliko se sjećam to je u sklopu Demokratije..
benko

#3 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by benko »

Djokej wrote:Pozitivna strana tog vijeća učenika je što učenici sami mogu iskazati svoje mišljenje o školi koju pohađaju, da zatraže od škole bolje uslove za pohađanje nastave, da organizuju sportska takmičenje na nivou škole, da organizuju izlete, debate, da prave razne peticije. Uglavnom sve što je u interesu većine učenika ali da je u granicama normale. Dok sam išao u srednju, mi smo organizovali razne humanitarne akcije, npr. za Novu godinu smo posjetili dječiji dom Bjelave i poklonili im neke paketiće. Negativne strane toga su- odnos uprave škole prema vijeću samom, jer kod nas je to oformljeno samo reda radi, još jedna loša stvar je izbor predstavnika vijeća učenika. Većina bira svog na osnovu njegovih ocjena, mada to uopšte ne garantuje da će se izboriti za određena prava učenika. Uglavnom negativna pojava je da su vijeća učenika neozbiljno shvaćena, i da se njihovi prijedlozi prihvataju samo u slučaju kada donose određenu korist samoj upravi škole. Sretno s projektom, koliko se sjećam to je u sklopu Demokratije..
Hvala puno :-D
Djokej

#4 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by Djokej »

Drago mi je ako sam pomogo... :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#5 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ma kakvo vijece ucenika, kod nas, upravo zato sto je osnovano reda radi i nema nikakvu funkciju osim da se clanovi okupe jednom ili dvaput mjesecno i pricaju sat vremena, nista drugo, mada bi u teoriji moglo biti korisno na vise nacina al et..
a sto se tice tog projekta za demokratiju, ako ides u Drugu gim ne sekriaj se, svi petice dobijete :)
benko

#6 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by benko »

Tvrtko II Kotromanić wrote:ma kakvo vijece ucenika, kod nas, upravo zato sto je osnovano reda radi i nema nikakvu funkciju osim da se clanovi okupe jednom ili dvaput mjesecno i pricaju sat vremena, nista drugo, mada bi u teoriji moglo biti korisno na vise nacina al et..
a sto se tice tog projekta za demokratiju, ako ides u Drugu gim ne sekriaj se, svi petice dobijete :)
Hahah, znam sve to, al' opet moram saznat misljenja drugih :P ii da, jeste Druga gim. :)
BSn

#7 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by BSn »

Hehe, druga grupa. Pa, vi imate samo slike i grafikone. :D
U moj vakat, nasa skola nije prosla dalje od opcinskog, jer je moja grupa izmislila sve grafike i intervjue, a i dosli s rukama u dzepovima. Kad se sjetim, makar smo heftu batalili skolu. Zadnje smo slike lijepili na dan prije opcinskog, jer nam je bilo mrsko to radit, ako nismo oslobodjeni nastave (mozes mislit kakvi su bili ostali, kad smo mi takvi bili najbolji u skoli). :D
Bio sam i u komisiji jednom. Ne zamaraj se nista, ne prolaze nikad oni s najboljim radom, nego s najboljom temom i to ti je, otprilike, sve sto komisija i radi, osim sto ponekad igra iks-oks i slicno (da bude da se nesto lafo pisalo).

Bio sam i u ucenickom dvije godine i dosao isto toliko puta na isto. Dobar fol, mada sam bio samo dva puta na istom. Mozda je to i razlog sto nas je uprava skole najmanje gotivila (predsjednik razreda nam je im'o vladanje 2 :D ). To ti sluzi da pricas kako su sendvici u skoli losi, da treba da se nabavi jos nesto osim bajatog keksa i da se ucenici ne slazu da idemo na eskurziju u Spaniju (ipak smo otisli tamo).

Tako je to u moj vakat izgledalo - siguran sam da je sad mnooogo drugacije. :D
BSn

#8 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by BSn »

E da, mnogo vece koristi je drustvo imalo od kojekakvih nasih sekcija i projekata, nego od samog vijeca. Ono je tu reda radi. Za sve projekte tu su sekcije, al' to moze samo proci ako prodas skoli pricu kako je to i za njih dobro, jer ce "izaci" u novinama i sl. Ovo ti dodje k'o NVO, a to vijece ti je nesto kao Vijece ministara BiH (bruka ljudi, presipaju iz supljeg u prazno, a tu su samo zato sto zakon kaze da tu moraju biti).
Djokej

#9 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by Djokej »

Mi smo imali nezgodnu situaciju kad smo pokušali saznati gdje idu pare učenika od školarine(osim na plate profesorima). Neki su (ja) odstranjeni iz Vijeća, uz objašnjenje da to vijeće neozbiljno shvatam i da to koristim samo zbog luftanja sa časova.. Zamjenili su me(i još par nas) sa ljudima čija je retorika bila na nivou 5-godišnjg djeteta..
benko

#10 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by benko »

Hahah, strasno ...
Svjesni smo svega toga :/
Mah, nadam se da ce bit od koristi sva ova misljenja sto dobijem na forumima :D
Katel

#11 Re: Uloga vijeca ucenika u obrazovnom procesu!

Post by Katel »

Slazem se sa ostalima, glavni problem je sto se vijece ucenika formira "reda radi" te time je njihova uloga
ogranicena, dok sam ja isao u srednju skolu ucenici se nisu birali medjusobno nego je to bio izbor profesora, te
cak stavise sastancima vijeca je prisustvovala zaduzena pomocnica Direktora skole.

U skladu sa zakonom skole ispunjavaju svoju obavezu trenutacno no po mom misljenju jednostavno trenutacni
sistem je problematican, ako uzmemo uobzir da dolazi do takvih mjera kao sto je djokej istaknuo onda je
vrlo realna mogucnost da skolksi odbori ne zele da ukljuce Ucenicka vijeca u obrazovni proces radi neke
forme lagane korupcije.

Mislim da bi se problem vrlo lagano mogao rijesiti ako se na raspolaganju ucenickog vijeca dodijele zapisi
poslovanja skola te naravno da ucenici biraju svoje predstavnike te predsjednika, naravno u slucaju
poboljsanja ocekivalo bi se neka vrsta budjenja od strane samih ucenika jer mozda nisu dorasli
autoritetu koji im se u svakom slucaju treba dodijeliti.
Post Reply