Uloga Rusije u BiH

Saul Alvarez

#51 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote:Na kojim to izborima su Rusi izabrali boljsevike da ih vode?
hoces reci da su rusi trpili zulum stranaca 70 godina u komunizmu (socijalizmu)? odakle su dosli ti komunisti na vlast? sa marsa?
Pazi, ti si rekao da su Rusi izabrali boljsevike da ih ovde.
Na kojim izborima su ih izabrali?
5 0 5

#52 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by 5 0 5 »

Saul Alvarez wrote: Pazi, ti si rekao da su Rusi izabrali boljsevike da ih ovde.
nisu ih izabrali na demokratskim izborima, ako je to sto zelis reci. nisu ni cara prije socijalista izabrali na demokratskim izborima. ali, ti si rekao da su oni "kaznjeni vec komunizmom koji je harao 70 godina rusijom". pa mene zanima, ko ih je kaznio komunizmom, po tvom misljenju? koje je nacionalosti bio taj/ti koji je/su vladao/li rusijom u tom periodu? odgovori mi na ta 2 pitanja pa cemo dalje.
Saul Alvarez

#53 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote: Pazi, ti si rekao da su Rusi izabrali boljsevike da ih ovde.
nisu ih izabrali na demokratskim izborima, ako je to sto zelis reci. nisu ni cara prije socijalista izabrali na demokratskim izborima. ali, ti si rekao da su oni "kaznjeni vec komunizmom koji je harao 70 godina rusijom". pa mene zanima, ko ih je kaznio komunizmom, po tvom misljenju? koje je nacionalosti bio taj/ti koji je/su vladao/li rusijom u tom periodu? odgovori mi na ta 2 pitanja pa cemo dalje.
Pa komunizmom su ih kaznili komunisti :-D
Po meni komunisti nemaju nacionalnost nesto kao i dzihadisti.
Uglavnom najbitnije je da je vecina stanovnistva carske Rusije bila protiv boljsevika sto se i pokazalo na izborima 1917.
5 0 5

#54 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by 5 0 5 »

Saul Alvarez wrote: Pa komunizmom su ih kaznili komunisti :-D
Uglavnom najbitnije je da je vecina stanovnistva carske Rusije bila protiv boljsevika sto se i pokazalo na izborima 1917.
cujes li ti sebe? :lol:
Saul Alvarez

#55 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote: Pa komunizmom su ih kaznili komunisti :-D
cujes li ti sebe? :lol:
Kaze lik koji napise da su Rusi uvijek su sami birali sistem u kojem zive i vladare koji njima vladaju. :lol:
spreca

#56 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by spreca »

Saul Alvarez wrote:
5 0 5 wrote:
Pa komunizmom su ih kaznili komunisti :-D
zato su i danas u vlasti KPRF sa Zjuganovim
5 0 5

#57 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by 5 0 5 »

Saul Alvarez wrote: Kaze lik koji napise da su Rusi uvijek su sami birali sistem u kojem zive i vladare koji njima vladaju. :lol:
nego ko im je birao? i ko je bio na vlasti? japanci?
Saul Alvarez

#58 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote: Kaze lik koji napise da su Rusi uvijek su sami birali sistem u kojem zive i vladare koji njima vladaju. :lol:
nego ko im je birao? i ko je bio na vlasti? japanci?
Znaci slobodni izbori u Rusiji postoje vec 1000 godina?
Saul Alvarez

#59 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

[/quote]
zato su i danas u vlasti KPRF sa Zjuganovim[/quote]

Komunisti su na zadnjim izborima dobili 20% glasova.
spreca

#60 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by spreca »

Saul Alvarez wrote:
zato su i danas u vlasti KPRF sa Zjuganovim[/quote]

Komunisti su na zadnjim izborima dobili 20% glasova.[/quote]
to nije malo u 150milionskoj rusiji
5 0 5

#61 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by 5 0 5 »

Saul Alvarez wrote: Znaci slobodni izbori u Rusiji postoje vec 1000 godina?
odgovori na pitanje. nisi valjda toliko mutav (ili nepristojan) da ti ga moram 3 puta ponavljati.
mmaar

#62 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by mmaar »

cekek wrote:
ins wrote:
mmaar wrote: Kako komentirate rusku ulogu u BiH i u vezi s BiH i sta su krajnji ciljevi ruske politike na ovom prostoru?
Koliko god to nekome u BiH ili Srbiji izgledalo cudno i malo vjerovatno, Rusi tretiraju BiH kao iskljucivi (100%) americki interesni teritorij. Naravno, sa Srbijom je svakako druga prica.

Samim tim, Rusija nema direktan interes za BiH, već jednostavno u BiH djeluje tako sto koči ili što bi se reklo baca klipove u točkove Amerikancima, i to je sve. Oni se ponašaju kao opozicija vladajucoj opciji, dakle Amerikancima.

Kao i kod svake opozicije, uvijek ima granica do koje njeno djelovanje ide, i Rusi nikada nisu presli tu granicu (NATO bombardovanje, Washington, Dayton, Rašo i Ratko, SDS, itd, itd...). To da li je na vlasti Jeljcin ili Putin ne pravi razliku u tim stvarima
Prije bi rekao da gledaju na BiH kroz prizmu Srbije - a to je da je RS interes Srbije, bla, bla...Na kraju krajeva i proje 100 god su se vrlo brzo umiješali u sukob AU - SRB koji nastade zbog BiH
Gledaju Srbiju kroz svoj interes, a interes Srbije jeste unistenje BiH i otimacina jednog njenog dijela, tako da srpski interes prosto postaje i ruski interes.
cekek

#63 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by cekek »

Nije šija već je vrat :D :D
mudrac2

#64 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by mudrac2 »

mislim da bi trebalo protjerati ruskog ambasadora i zatvoriti njihovu ambasadu u sarajevu.
Saul Alvarez

#65 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

spreca wrote:
Saul Alvarez wrote:
zato su i danas u vlasti KPRF sa Zjuganovim
Komunisti su na zadnjim izborima dobili 20% glasova.[/quote]
to nije malo u 150milionskoj rusiji[/quote]
Slazem se to je katastrofa.
Ali opet to je samo 20% dok 80% stanovnistva nisu miljenici KP.
sWeeT_Companion

#66 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by sWeeT_Companion »

mudrac2 wrote:mislim da bi trebalo protjerati ruskog ambasadora i zatvoriti njihovu ambasadu u sarajevu.
Rusi će se baš zbog toga nasikirati. Treba im uvesti sankcije.
Saul Alvarez

#67 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote: Znaci slobodni izbori u Rusiji postoje vec 1000 godina?
odgovori na pitanje. nisi valjda toliko mutav (ili nepristojan) da ti ga moram 3 puta ponavljati.
Ti hoces da ga kazes da je ruski narod birao svoje vladare npr. u srednjem vijeku ili za vrijeme Romanovih ?
Da li si ti normalan? :shock:
spreca

#68 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by spreca »

sWeeT_Companion wrote:
mudrac2 wrote:mislim da bi trebalo protjerati ruskog ambasadora i zatvoriti njihovu ambasadu u sarajevu.
Pa zasto su je onda otvarali?
Saul Alvarez

#69 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

sWeeT_Companion wrote:
Tesko bi se Rusija oporavila ako bi im Bosna i Hercegovina uvela sankcije.
sWeeT_Companion

#70 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by sWeeT_Companion »

Pa pokušati. Zašto da ne. Diplomatska sredstva treba koristiti. Bolje je i to nego paljenje ambasada, ili Mevludova salva metaka.
Što se kaže, kulturica. Ambasadori su tu da se mijenjaju. Ode jedan, dođe drugi.
mudrac2

#71 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by mudrac2 »

sWeeT_Companion wrote:Pa pokušati. Zašto da ne. Diplomatska sredstva treba koristiti. Bolje je i to nego paljenje ambasada, ili Mevludova salva metaka.
Što se kaže, kulturica. Ambasadori su tu da se mijenjaju. Ode jedan, dođe drugi.
nisam mislio lično, nego inače ukinuti rusku ambasadu u sarajevu.
5 0 5

#72 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by 5 0 5 »

Saul Alvarez wrote: Ti hoces da ga kazes da je ruski narod birao svoje vladare npr. u srednjem vijeku ili za vrijeme Romanovih ?
ko prica o srednjem vijeku. rijec je od skoro cijelom xx vijeku u kojemu su, kako si ti prvi ustvrdio, rusi platili cijenu "komunizmom koji je harao 70 godina rusijom". i ti sad tvrdis da u toj rusiji rusi nisu bili na vlasti nego komunisti bez ikakvog osjecaja za naciju. nijedan predsjednik u tom periodu, nijedan cinovnik, nijedan vojnik, nijedan ucitelj, nijedan sportista. svi su bili hipnotisano komunisti i operisani od ruske nacionalnosti. pa to isto mozes tvrditi i za nase oceve i za oceve nasih oceva. jesu li i oni bili operisani od osjecaja za naciju i nacionalnost? da nas nisu probudili iz hipnoze 1991.?

moja poenta jos uvijek stoji. svaki ruski vladar je bio rus. pocev od sovjetskih predsjednika, pa ako hoces i tih careva rusije prije njih. nije bio japanac, nije bio njemac, nije bio marsovac. bio je rus. bez obzira na koji nacin su ih birali ili ne birali, trpili su ih. i trpe dan danas, iako izgleda da imaju demokratiju (mozda njima unutra malo vise nego nama).

dosta mi te je. povlacim se iz ove rasprave.

sretan bajram. nadam se da ga lijepo provodis. alahimanet.
ins

#73 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by ins »

Black swan wrote:@ins logičan post

a zašto ulažu u taj teritorij ako je tuđa interesna zona i imaju profit?

zašto bi stvarali sranja tamo gdje ulažu da izgube te pare?
Na koja ulaganja mislis? Ja ih ne vidim, osim ako mislis na Rafineriju koju su dobili za "dž", i gdje ne mogu da se odluce koliko je ulaganja bilo: 200, 300 ili 500 miliona EUR?! A koja se naravno u finansijskim izvjestajima uopste ne vide, gdje je cca 50-ak miliona EUR vidljivo kroz ulaganja u stalna sredstva, a ostale stotine su vidljive kroz kredite i pozajmice od strane povezanih drustava, bez da je jasno da li su te pare ikada uplacene na racun :run:

To su ulaganja onoliko koliko su bila Litvanska ulaganja u Birač, Stanićeva u Feroelektro ili INA-MOL u Energopetrol, gdje se npr rekonstrukcija vec postojece pumpe prikazuje kao investicija od 3-4 miliona KM, u trenutku dok neko drugi 200 metara niz cestu napravi sa livade jos vecu pumpu za pola tih para (slucaj iz Kladnja)
Last edited by ins on 17/07/2015 23:14, edited 1 time in total.
ins

#74 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by ins »

cekek wrote:
Prije bi rekao da gledaju na BiH kroz prizmu Srbije - a to je da je RS interes Srbije, bla, bla...Na kraju krajeva i proje 100 god su se vrlo brzo umiješali u sukob AU - SRB koji nastade zbog BiH
Oni interes Srbije nisu gledali ni kada je NATO bombardovao, niti kada se Crna Gora odvajala niti kada je Kosovo otislo u nezavisnost, niti ga gledaju danas po pitanju ekonomije. Oni i Srbiju koriste samo za kontriranje zapadu, a jedina razlika je sto su tamo ipak donekle uspjeli instalirati svoje ljude, pa ce Srbiji biti skoro nemoguc zadatak da se istrgnu iz cijele price
Saul Alvarez

#75 Re: Uloga Rusije u BiH

Post by Saul Alvarez »

5 0 5 wrote:
Saul Alvarez wrote: Ti hoces da ga kazes da je ruski narod birao svoje vladare npr. u srednjem vijeku ili za vrijeme Romanovih ?
ko prica o srednjem vijeku. rijec je od skoro cijelom xx vijeku u kojemu su, kako si ti prvi ustvrdio, rusi platili cijenu "komunizmom koji je harao 70 godina rusijom". i ti sad tvrdis da u toj rusiji rusi nisu bili na vlasti nego komunisti bez ikakvog osjecaja za naciju. nijedan predsjednik u tom periodu, nijedan cinovnik, nijedan vojnik, nijedan ucitelj, nijedan sportista. svi su bili hipnotisano komunisti i operisani od ruske nacionalnosti. pa to isto mozes tvrditi i za nase oceve i za oceve nasih oceva. jesu li i oni bili operisani od osjecaja za naciju i nacionalnost? da nas nisu probudili iz hipnoze 1991.?

moja poenta jos uvijek stoji. svaki ruski vladar je bio rus. pocev od sovjetskih predsjednika, pa ako hoces i tih careva rusije prije njih. nije bio japanac, nije bio njemac, nije bio marsovac. bio je rus. bez obzira na koji nacin su ih birali ili ne birali, trpili su ih. i trpe dan danas, iako izgleda da imaju demokratiju (mozda njima unutra malo vise nego nama).

dosta mi te je. povlacim se iz ove rasprave.

sretan bajram. nadam se da ga lijepo provodis. alahimanet.
Pazi, napisao si da je ruski narod Uvijek birao sistem vladavine i svoje vladare. Ako kazes uvijek to onda obuhvata i srednji vijek. Ruski narod je prvi put izabrao svog lidera 1990. godine.
Ja tvrdim da je vecina stanovnistva carske Rusije bila protiv boljsevika sto su i pokazali prvi slobodni izbori u istoriji Rusije 1917.
U trenutku kad su se desili ovi izbori boljsevici su imali vlast i samim tim su oni organizovali ove izbore. Uprkos tome likovi su katastrofalno prosli na izborima pa im nije ostalo nista drugo nego da pokrenu gradjanski rat.
Ja sam napisao da je moje misljenje da komunistima nacionalnost nije bila toliko bitna stvar.
U slucaju da grijesim onda naravno da su postojali ruski predsednici, cinovnici, ucitelji i kao sto su postojali i ukrajinski, bjeloruski, gruzijski i ostali u toj drzavi.
Na osnovu cega tvrdis da su svi sovjetski predsjednici bili Rusi?
Cak su i Romanovi od 1762 po muskoj liniji germanskog porijekla.

Sretan Bajram.
Post Reply