Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Eborg

#1 Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Svi smo svjesni da se menadžeri, tj. agenti sve češće pojavljuju kao izuzetno bitan faktor kod nekog transfera. Pod tim pojmom podrazumijevam osobe koje zastupaju igrače i/ili klubove kod zaključivanja transfera. Izraz "agent" je engleski i koristi se više kod njih dok kod nas preovladava oblik "menadžer" (što je u Velikoj Britaniji glavni trener, šef stručnog štaba).

Postali su sinonim za velike cifre koje uzimaju i bombastične izjave koje daju u medijima. Nažalost, preuzeli su primat i kod nas, vjerovatno kada su mnogi vidjeli da bez ikakvog formalnog obrazovanja mogu vezama i poznanstvima zaraditi velike cifre za relativno malo uloženog truda. To je relativno normalna stvar u drugim zemljama no u nerazvijenim je otišlo u krajnost - djeca od 15-16 godina imaju menadžere/agente koji ih za sitne pare uzimaju iz matičnih klubova i vode po silnim probama da bi ih uvalili kao robu onome ko najviše plati i u najvećem broju slučajeva značajno naštete karijeri takvih igrača.

Međutim, zašto imaju tako veliku ulogu? Jedan igrač ima pravo samo na jednog agenta s kojim zaključuje ugovor o zastupanju. Taj agent ima pravo na procenat od njegove zarade tokom trajanja ugovora u kojem je posredovao, odnosno cifru koju mu isplati klub. Tu također idu procenti od sponzorskih ugovora i ostalih izvora prihoda. Dakle, gotovo nešto kao moderno robovlasništvo.

Klub A kupuje igrača X od kluba B. Zašto je uopće potrebno 2-3 menadžera da se nekad posao završi oko kojeg svi oni omaste brkove? Zar nije dovoljno da klub A pošalje ponudu faksom/uživo klubu B i kada se dogovore oko odštete isplati igraču X i njegovom agentu Y određenu svotu "za potpis" i time uštedi i novac i vrijeme? Razumijem da će menadžer sa vezama u Njemačkoj biti bliži nekim klubovima da "uvali nekog svog" no zašto su toliko nezaobilazni?

Izgleda da je FIFA napokon skontala ovaj problem i želi regulisati ovu pijacu no ima li nade da se reguliše jedan od najproblematičnijih segmenata modernog fudbala koji je u velikoj mjeri faktor koji je uticao na inflaciju na tom tržištu?
Arteta

#2 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Arteta »

Menadzeri bi bili odlicna stvar kada bi se tim poslom bavili ljudi koji se razumiju u sport, a ne razni cobani.
jeza u ledja

#3 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by jeza u ledja »

Pa pobogu kao i mnogim drugim poslovima postoje agenti koji to rjesavaju.

Kad kupujes kucu u inostranstvu, najcesce placas agenta koji ti to sredjuje i uzme dobar procenat od prodaje. Kad sviras u bendu, menadzer ti sredjuje koncerte, gaze, ploce, ugovore, sta vec. Kad ides na ljetovanje, cesto ti agent sredjuje vise, karte, hotele, itd. Sve to mozes sam, ako si pametan, sposoban i ako imas vremena.
Riddle

#4 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Riddle »

Da si pisao o tome kako Ronaldo brije noge, vjerovatno bi ovaj topik dobio mnogo bolji prijem i dosad imao nekih 10 stranica.

Fudbaleri ih zele uz sebe. Tu je bukvalno kraj price. Oni su u sustini obicni radnici koji mogu biti otpusteni kad god to njihov poslodavac zeli ili vidi potrebnim. Dakle, zaobilazni su. Neki igraci ih cak nemaju. Gary Neville agenta nikad nije imao, a Antonio Valencia je svog otpustio. Nisu agenti odgovorni za inflaciju. Zapravo, ne znam da li se ovo moze i nazvati inflacijom. Fudbal je jednostavno postao jedno ogromno cudoviste koje sere basnoslovne cifre i prirodno je da ako posao toliko vrijedi, radnici (fudbaleri, a i agenti uz njih) proporcionalno i zarađuju.
skenderija04

#5 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by skenderija04 »

Nisam ni vidio temu :-D

Da se nadovezem na ovo sto @Riddle kaze. Menadzeri su nuzno zlo ali su prihvaceni u fudbalskom cirkusu . Postoje nivoi kao i medju igracima. Ima diletanata,prevaranata, osionih tipova ali i majstora zanata. Sto se tice ustede koju spominje @Eborg u svom postu, bilo bi logicno. Ali ako nema provizija, nema "ugradjivanja" a prvi zainteresovani da ih bude su klubovi tacnije clanovi uprava koji su dio tala. Nije sva krivica iskljucivo menadzera. Takodje kojekakvi sportski direktori "ustinu" ako se kupi igrac A a ne igrac B. Igraci A I B su u principu u 5 deka . razlika je u kicenju odgovorne osobe u klubu. Tako funkcionise fudbal .
Naziv teme je mene odveo na sasvim drugu stranu. Uticaj menadzera u danasnjem fudbalu postaje ogroman. Sposobni ljudi su se izdigli iznad klubova, cak mozemo reci da kontrolisu iste. Najzanimljivija prica je Jorge Mendes, danas najpoznatiji menadzer na svijetu. Dovoljno je pogledati igrace i trenere koje zastupa. Ergela gospodina Mendesa se moze vidjeti na stranici njegove agencije http://www.gestifute.com/gestifute/index.php . Cristiano, Mou...... Strasno

Medjutim, Jorge Mendes nije stao na ovome. Izgleda da za njega nije dovoljno samo imati najvece igrace i trenere i brinuti se o njihovim karijerama. Usljed krize i nemogunosti ostvarenja transfera dolazi do pojave jedne nove institucije u fudbalskom biznisu - investicioni fondovi. Kako oni funkcionisu? Ekipa A, zeli da dovede igraca X ali nema pare. Recimo da igrac kosta 10 a oni imaju 7 da plate. Ova tri miliona dodaje investicioni fond i igrac postaje vlasnistvo ekipe A 70% i investicionog fonda 30 %. Radi se obicno o perspektivnim i mladim igracima koji ce u buducnosti biti u stanju da "uzmu prave pare" a sa njima i investitori. Klasican nacin rada investicionih fondova kao i na berzama. Za njih danas fudbal je stock market.
Najpoznatiji investicioni fond u svijetu fudbala je Doyen Group. http://www.doyen-group.com/investments/ Ruski kapital sa sjedistem na Malti. Bave se ulaganjem u zlato, uranijum, metale hotele... Nista novo i nista neobicno. Iznenadjenje je da unutar tog fonda postoji ogranak Doyen Sports Investments http://www.doyensports.com/en/prehome.html Dakle ulaganje u sport i klubove . Jorge Mendes i Peter Kenyon su vlasnici dobrog dijela tog fonda. Dva sposobna covjeka plus Ruski kapital su u stanju da kontrolisu tokove velikog broja transfera. Vidite igrace ciji su suvlasnici. Zvijezde, mlade nade, talenti. Legalno, sigurno da jeste. Ipak , ako se ovako nastavi, ovakvi fondovi bi mogli uticati i na sama takmicenja. Sta ako u ekipi A igra centarfor za koga se nude / traze velike pare, a cuva ga recimo stoper iz "istog fonda" ? Znaci li to da ce neki klubovi biti favorizovani zato sto investicioni fond ima bolje uslove npr. u Sevilli a ne u Malagi?

Ne znam, meni se cini da se ovdje utice na fudbal i to debelo.
Eborg

#6 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Niko ne govori da su menadžeri nepotrebni, ima i pozitivnih stvari koje oni čine. No zašto nekada stvari više ovise o njima (tj. njihovom finansijskom interesu) nego o samim igračima? I kao što rekoh, jedan menadžer koji zastupa igrača i štiti njegove interese je OK, ali zašto ih za neki transfer treba više? Npr. kada je Roberto Carlos prelazio iz Real Madrida u Fenerbahce onda je i Bekim Pašalić učestvovao u tom transferu sa jakim španskim i turskim vezama uz još nekoliko menadžera. Zašto je to uopće potrebno? Svi znaju ko je Roberto Carlos i to se može obaviti vrlo brzo između dva kluba i samo sa menadžerom samog igrača.

Što se tiče ovih investicionih fondova, to je famozni third-party ownership. Nakon afere za Tevezom i Mascheranom u EPL, kod njih je to zabranjeno a UEFA i FIFA rade da se to i u potpunosti ukine što je dobar potez. To je česta praksa u Portugalu i Južnoj Americi, kada se to ukine tržište će izgledati mnogo realnije.

Glede samih menadžera, FIFA radi na novom sistemu baze podataka po kojem će minimizirati njihovu samovolju te će klubovi koji budu dio sistema igrače moći kupovati/prodavati kroz taj sistem, bit će gotovo kao eBay za fudbal.
Obuca9

#7 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Obuca9 »

Zlo.
jeza u ledja

#8 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by jeza u ledja »

Htio sam vidjeti ko je dzeki menadzer, onda vidim na tm da on spada u grupu igraca ciji su savjetnici kroz familijarne veze - "Beratung durch Familienangehörigen".

Na spisku takvih igraca su izmedju ostalih najvece zvijezde tipa Messi, Aguero, Ramos, Ozil, Robben, Chicharito, itd.
Eborg

#9 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Pa Irfan Redžepagić mu je menadžer, čitavu karijeru. Nema tu nikakvih familijarnih veza.

Ono o čemu ti govoriš je obično otac (Robben), eventualno brat (Ronaldinho).
jeza u ledja

#10 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by jeza u ledja »

Znam, al mozda nije vise. :D

Nije mu ovo pisalo ranije siguran sam.
Eborg

#11 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Transfermarkt k'o Wikipedia, ne uzimaj za ozbiljno šta god tamo piše. Znaš da je Redžepagić zamrznuo svoju licencu kada je bio u upravi Sarajeva, vjerovatno ima veze s tim. Ali de facto je i dalje ostao u toj ulozi.

A i to je Redžepagiću posao života, da nema Džeke vrhunac mi mu bio voditi 18-godišnjake iz Hadžića u Češku. To i radi inače.
Eborg

#12 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Arteta wrote:Menadzeri bi bili odlicna stvar kada bi se tim poslom bavili ljudi koji se razumiju u sport, a ne razni cobani.
To je biznis, ne mora to nužno biti bivši sportista, u inostranstvu su vrhunski menadžeri najčešće pravnici. Kod nas, zbog tradicionalnog shvatanja "lahko ćemo" i gledanja guzici topline izađe na ovo što imamo.
Eborg

#13 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Reče mi nedavno jedan lik koji je blizak ovom poslu da klubovi teoretski trebaju samo i da pregovaraju kroz menadžere, nema komunikacije faxom i telefonom oko odštete. Koja glupost. :-)
Muhamed Đakmić

#14 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Muhamed Đakmić »

Ja sam pročitao Ibrahimovićevu knjigu, i drugačije gledam na ovo. Onaj moćni Raiola je za nos vukao i Barcelonu i Inter i Juventus i Milan i Real i praktično sve evropske velikane. Nasadio je moćnog Fergusona za Pogbu. Sve zavisi u čijem interesu rade, on je recimo radio sto posto u interesu Ibrahimovića, pa s tog aspekta i nije toliko zla nanio, a s druge strane, toliko ih ima koji unište mlade fudbalere, pogotovo na ovim našim prostorima, da je to grozno.

Meni i dalje nije jasno kako mladi fudbaler od 17-18 ima potrebu da s nekakvom sivom eminencijom potpisuje ugovor mimo kluba, odnosno, kako klubovi uopšte dozvole takvim igračima da igraju.
Eborg

#15 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Ma pročitao sam je i ja, Ibrahimović je bio sretan što je imao takvu "budalu" koja je štitila njegove interese. Ali u milionskim ciframa je to i razumljivo mada i dalje nisam fan takvih ljudi. Ali zar su zaista neophodni u baš svim situacijama? Pogotovo je opasno kada idu na nekakve razgovore sa trenerima i slično.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by JoseMujica »

Eborg wrote:Transfermarkt k'o Wikipedia, ne uzimaj za ozbiljno šta god tamo piše. Znaš da je Redžepagić zamrznuo svoju licencu kada je bio u upravi Sarajeva, vjerovatno ima veze s tim. Ali de facto je i dalje ostao u toj ulozi.

A i to je Redžepagiću posao života, da nema Džeke vrhunac mi mu bio voditi 18-godišnjake iz Hadžića u Češku. To i radi inače.
pa s obzirom na Džekinu karijeru izgleda da to baš uspješno radi je u Češku prodao tada jednog 18-godišnjeg kloca (po rječima domaćih strućnjaka) i zahvaljujući tome naša reprezentacija danas ima vrhunskog napadača.
Last edited by JoseMujica on 01/03/2013 12:00, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#17 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Muhamed Đakmić »

JoseMujica wrote:
Eborg wrote:Transfermarkt k'o Wikipedia, ne uzimaj za ozbiljno šta god tamo piše. Znaš da je Redžepagić zamrznuo svoju licencu kada je bio u upravi Sarajeva, vjerovatno ima veze s tim. Ali de facto je i dalje ostao u toj ulozi.

pa s obzirom na Džekinu karijeru izgleda da to baš uspješno radi
Ili mu se posrećilo.
Eborg

#18 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Pa jednom je to pogodio i sta jos? Uostalom, nije mu to Redzepagic sredio vec ga je Plisek zelio u Ceskoj. Bitna razlika.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#19 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by JoseMujica »

s obzirom na kvalitet domaće lige i kvalitet rada u klubovima za nas je imperativ da mladi igrači idu van zemlje i da nam češki, poljski, rumunski, ruski, belgijski i austrijski klubovi stvaraju igrače za reprezentaciju.

treba biti realan i reći da su sve ove, od oka, nabrojane lige kvalitetnije i daleko je kvalitetniji i profesionalniji rad s igračima + to je dobra odskočna daska za dalji napredak i prelazak u jače lige. Ne tvrdim da će od svakog napraviti solidnog igrača, ali igrač koji do 23 godine ne ode iz BiH propada 100% u našoj neljudskoj kaljuži , sve da je sa 18 smatran novim Messijem.
Eborg

#20 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Ja opet mislim da igrac bez dvije sezone nase lige u prvom timu nema sta traziti vani. Tih 50-tak utakmica je neophodno iskustvo, nece ih vani niko maziti vec odmah ocekivati konkretne stvari.
Edin H.

#21 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Edin H. »

jeza u ledja wrote:Znam, al mozda nije vise. :D

Nije mu ovo pisalo ranije siguran sam.
Pravda za Redzepagica, mora i on od necega zivjeti :dance:

Ima covjek troskove :oops:
Muhamed Đakmić

#22 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Muhamed Đakmić »

JoseMujica wrote:s obzirom na kvalitet domaće lige i kvalitet rada u klubovima za nas je imperativ da mladi igrači idu van zemlje i da nam češki, poljski, rumunski, ruski, belgijski i austrijski klubovi stvaraju igrače za reprezentaciju.

treba biti realan i reći da su sve ove, od oka, nabrojane lige kvalitetnije i daleko je kvalitetniji i profesionalniji rad s igračima + to je dobra odskočna daska za dalji napredak i prelazak u jače lige. Ne tvrdim da će od svakog napraviti solidnog igrača, ali igrač koji do 23 godine ne ode iz BiH propada 100% u našoj neljudskoj kaljuži , sve da je sa 18 smatran novim Messijem.
To je smrt fudbala u BiH i to ne treba dozvoliti.
Eborg

#23 Re: Uloga menadžera/agenata u fudbalu

Post by Eborg »

Ma vala ne znam je li u zadnjih 10 godina bilo 5 transfera kada su igrači otišli kao kvalitetni iz naše lige i zadržali se vani. Možda i nije stvar (ne)kvaliteta tih igrača već menadžerska pohlepa, uzmi cifru za njega sad a nema veze što će kasnije propasti. Važnije je pronaći pravi klub za mladog igrača a ne onaj koji više plaća.
Post Reply