Uloga dijaspore u BH drustvu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ameritius

#1 Uloga dijaspore u BH drustvu

Post by ameritius »

Koji je najbolji nacin da se iskoristi potencijal nasih mladih, skolovanih ljudi u inostranstvu, sto zavrsise fakultete pa cak i na najuglednijim univerzitetima svijeta? Kako da ti ambiciozni i motivisani bosanci i hercegovci dodju do izrazaja u BiH i da pomognu razvoju BiH u svakom pogledu?

Kako bi nasi ljudi u inostranstvu mogli pomoci sa odstranjivanjem ove mahom nekompetentne gamadi na vlasti??? Po mom misnjenju, jedna od nacina je da se bitka vodi na njihovom terenu, znaci na politickoj areni.

Interesuje me da li postoji realna mogucnost da novoformirana partija, na cijem celu bi bili visokoskolovani i progresivni BH gradjani, kako oni sto trenutno zive vani, tako i domaci, uspije sa nekim znacajnim prodorom na BH politickoj sceni do narednih izbora?

U inostranstvu postoji vise stotina hiljada potencijalnih glasaca, i opstepoznato je da manji postotak BH drzavljana u dijaspori daje svoj glas na izborima, nego u BiH. A oni bi bili upravo ta glasacka masa koju prvenstveno treba sto vise angazovati, doprijeti do njih sa programom partije, uvjeriti ih argumentima da evo konacno postoji politicka alternativa koja ima najvece sanse da se suoci sa pitanjima kao npr visokom stopom nezaposlenosti, kriminalom, stranim investicijama itd, istovremeno pruzajuci dijaspori puno vece mogucnosti da se vrate i zaposle u BiH, nego sto je danas slucaj.

Da cujem, imate li kakav konkretan prijedlog za formiranje ovakve stranke? Koga bi vi za predsjednika?? :bih:
forUMASH

Post by forUMASH »

....sta je ovo danas.... :shock: ....da hoce Dodik il' Lepi sta izjavit pa da popuste dijasporu malo.... :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Interesuje me da li postoji realna mogucnost da novoformirana partija, na cijem celu bi bili visokoskolovani i progresivni BH gradjani, kako oni sto trenutno zive vani, tako i domaci, uspije sa nekim znacajnim prodorom na BH politickoj sceni do narednih izbora?
Da bi se takva stranka isticala, mora imati jasan stav po pitanju konkretnih tema. Konkretno ;

- Uredjenje drzave je kantonalno, dvoentitetsko, gradjansko ? Ako stranka podrzava opstanak administrativnih jedinica vecih od nivoa opstine, imaju li te administrativne jedinice nacionalni predznak ? Ako nemaju, sta se konkretno planira uraditi u Trebinju i Posusju da bi se taj jednonacionalni karakter eliminisalo ?

- Drzava daje prednost slobodnoj ekonomiji nad socijalnom zastitom ili je slucaj obrnut ? Ako daje prednost socijalnoj zastiti, kako se planira suprotstaviti MMF-u i slicnim lesinarima ? Ako daje prednost slobodnoj ekonomiji, kako sprijeciti cementiranje nepremostivog jaza izmedju bogatih i siromasnih, odnosno kako (konkretno) stvoriti srednju klasu u drustvu koje je istu tokom rata izgubilo ?

Itd, itd...

Lako je napraviti stranku kolega, nekoc je i koza imala politicki angazman. Potrebna su konkretna rjesenja. Ako bi ta stranka takva rjesenja ponudila, sigurno je da bi uspjela.
tech10

Post by tech10 »

Cisto sumnjam da bi neka stranka na celu sa visokoskolovanim ljudima kod nas dobila vise od 5% glasova. Najbolji primjer su dosadasnji izbori kod nas i kod susjeda. Nase siroke narodne mase ne vole obrazovane, daj im rokana i pjevaca, to prolazi.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nazalost, bojim se da bi tesko ista uspjeli...lepi hare bi rekao kako ce ukinuti RS do 2025 i odma ce svi za njega glasati...to se pokazalo i ovdje. a da ne govorimo o glasackom tijelu bolje receno udu u RS-u...zalosno.

Mada, trebali bi ti ljudi koji su vani ponuditi se na raspolaganje vladi, kao savjetnici ili nesto slicno, da iskoriste svoj uticaj i kontakte...samo ima jedan problem. Neko kaze nekom nasem ministru nesto, ovaj ga spusti sta ces ti meni pricati...ja sam ministar. S takvim stavom vlasti nikad necemo vidjeti napretka
zvijerka

Post by zvijerka »

da se iskoristi potencijal... :D

pa ako se ne varam pred izbore su organizovali neki skup, e tu su iskoristili potencijal ali samo kontekstu dobijanja povjeranja na izborima :D :D
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Mada, trebali bi ti ljudi koji su vani ponuditi se na raspolaganje vladi, kao savjetnici ili nesto slicno, da iskoriste svoj uticaj i kontakte...samo ima jedan problem. Neko kaze nekom nasem ministru nesto, ovaj ga spusti sta ces ti meni pricati...ja sam ministar. S takvim stavom vlasti nikad necemo vidjeti napretka
Potpuno istinto. Ili se jos kao "slozi", digne coveku 2 , 3 miliona na "posudbu". Kad ode sastane se sa onima koji kao bi da se "odvajaju" pa i u treci intetet za sta njega boli konac. "Ode" svom sudijici, digne frku kao ga je covek - iz dijaspore digao - i ovaj drugi, ako uspije jos da spasi glavu, je pravo nakliznu.

"Ma znas ne bih ja to tebi uradio. Vec ovi "moji" me naterali" itd. "Isprika" mali milion, samo da dodje ponovo, da donese jos koji milion. A ako dodje go ko 'korov' nahebo je, 'sud' 'proces' - > zatvor.

Budimo iskreni. Osim dva tri covjeka nema tu postenog ili nekog koji upce zna sta je rad. Zamotavanje, intrige, isprike, izgovori i ta korupcija su i jedna maska da se ne dokonta koliko su i neupuceni i neznani. Uglavom holos koji je i u bivsem sistemu bio treca cetvrta klasa korupcije i drpancije.

Ka bih ponovo da ulozim.
davis.ba

Post by davis.ba »

Zašto toliko ljudi misli da je riješenje problema u BiH u pravljenju neke nove stranke? Pa znate li vi koliko samo stranaka već postoji? Ne trebaju nama nikakve nove stranke, mi imamo apsolutno sve opcije koje postoje svugdje u svijetu od ultra desnice, umjerene desnice, centra pa do lijevice. Od nacionalnih stranaka, građanskih do koje kakvih ekoloških stranaka. Socijaldemokrati, liberali, svi su zastupljeni.

Dakle zašto nova stranka? Ono što nama treba su novi ljudi u tim strankama. Pravi političari a ne ovi polovni. Ako želite promjeniti nešto odaberite političku opciju koja je najprihvatiljivja za vas bez obzira što će biti dosta stvari sa kojima se nećete slagati pa čak i ako se ne slažete sa samim liderima tih stranaka. To ne treba da bude prepreka jer će svrha tih novih ljudi biti da te stvari i promjene.

Mi imamo ogroman problem što čim dođe do nekih nesporazuma, neslaganja u stranci odmah neki nalazi da je riješenje istupanje iz stranke i formiranje nove. Tako su od 3-4 stranke direktno nastale desetine novih kao što su SBiH, NHI, HDZ 1990, SDU, BH demokrati, mladi itd itd. A da ne spominjem koliko ima potpuno novoformiranih od skroz novih ljudi. Iz nekog razloga mi ne shvatamo da svaki političar čak i kada se ne slaže sa vrhom njegove stranke treba da ostane u toj stranci, naravno pod pretpostavkom da se i dalje slaže sa generalnom opcijom koju ta stranka zastupa, i da se bori za svoje ideje i stajališta. Kod nas se odmah istupa i prave nove stranke. Ništa drugačije nije i kod ovih koji do sada nisu politički angažovani. Oni bi naravno da prave svoje nove stranke. Kao što sam već rekao, mi imamo apsolutno sve političke opcije zastupljene koje postoje u svijetu, sada samo trebaju novi ljudi da naprave nešto do tih stranaka.

Što se tiče dijaspore ako je je cilj politički onda je jedino riješenje povratak u BiH i postupanje prema gore navedenom, ako nije politički onda gurat se po svijetu da se postane neko i nešto i onda eventualno nešto uspjeti uraditi.
Izet

#9 Re: Uloga dijaspore u BH drustvu

Post by Izet »

ameritius wrote:
Da cujem, imate li kakav konkretan prijedlog za formiranje ovakve stranke? Koga bi vi za predsjednika?? :bih:
Vidim niko se nejavlja ... ja cu da budem predsjedink :lol:
tempora

#10 Re: Uloga dijaspore u BH drustvu

Post by tempora »

Izet wrote:
ameritius wrote:
Vidim niko se nejavlja ... ja cu da budem predsjedink :lol:
Ako mjesto vec nije popunjeno, apliciram za drsku od zastave! :shock:
Post Reply