http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/k ... /111204048
Ovaj članak me je ponikao na to da otvorim temu o prošlosti, tacnije o ulozi Bosnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BIH-a u 2 svijetskom ratu. Posto je ovo vrijeme u kojem svako pokazuje vlastito viđenje historije, volio bih da ovdje kolektivno iznesemo naše viđenje historije na prostoru BIH-a nakon 1941 godine. Sa odlaskom Austrougara Bosanci su izgubili pravo da povrate sopstvenu drzavnost nakon par vijekova Osmanske i Austrougarske okupacije. Njihovo pravo su uzurpirale Srbija i Hrvatska, što je dovelo do toga da BIH-a postane članom Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom Kraljevine Jugoslavije. Tada je poslje 500 godina prvi put bila formalno podijeljena kao i cijela Jugoslavija na 9 banovina kako bi se razbili nacionalni identiteti unutar te Jugoslavije, a pojacao jedini jugoslovenski identitet koji se nametao sa uspostavljanjem kraljevstva koji je predvodila dinastija Karađorđevića.
Takva kraljevina Jugoslavija je prolazila kroz turbulentna dešavanja i 1941 godine doživjela je krah, a BiH-a je dobila priliku da povrati svoju cijelinu i obnovi svoju državnost nakon par stoljeća okupacije. Cijena je bila golema.
1941 godine drugi svijetski rat je stigao u naše krajeve, a narodi u BIH-a su izgubili kompas. Mnogi su se priklonili stranim i domaćim fašistima, mnogi su se priklonili antifašistima, a mnogi su ostali u sredini. Svak je na svoj način želio da povrati državnost BIH-i, mnogi Bos. Srbi i Hrvati su se identificirali sa ustašama i četnicima, a mnogi sa Partizanima. Bošnjaci su se identificirali sa Njemcima,ustašama, partizanima, rijetki i sa četnicima kako bi zastitili sebe od zla pojedinih fasistickih pokreta, mnogi su Bosnjaci unutar fasistickih jedinica poput 13 SS divizije osnovane 1943 godine od strane NDH na incijativu Njemaca pokusali vratiti uticaj Bosnjacima i uciniti BIH-a cijelom, a njenu izgubljenu drzavnost vlatiti vlastitim politickim dijelovanjem u saveznistvu sa Njemcima. Pa je stoga 13 SS divizija vremenom promjenila ime iz Hrvatske Gorske SS divizije u 13 SS bosansko-hercegovacku SS diviziju. Te su njome umjesto Hrvata koji su ispocetka pokusali naredbodavno dijelovati , vremenom poceli naredbodavno dijelovati Njemci zato sto su se mnogi Bosnjaci protivili idejama ustaske NDH-a. Mnogi Bosnjaci su se medjutim priklonili domobranima i ideji NDH-a, treci rijetki su prilazili cetnicima, cetvrti su osnivali sopstvene pokrete kako bi se odbanili od ustasa i cetnika. Peti su se masovno priklanjali partizanima.
Slicne podijele su dozivjeli i druga dva naroda na prostoru BIH-a. Na kraju su na ZAVNOBIH-u tj. Zemaljskom antifasistickom vijecu BIH-a , antifasisti Bosnjaci, Srbi i Hrvati sa prostora BIH-a vratili teritorijalni integritet BIH-a i nju ucinili ravnopravnom federativnom republickom jedinicom unutar druge Titove Jugoslavije.
Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
oridjidji
- sinuhe
#2 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
Titova Jugoslavija je stvorena u Bosanskoj Krajini. Komunisti su nadljudskim naporima preveli Srbe na svoju stranu. To bi bilo kao kad bi danas KP dobila izbore u Gluhoj Bukovici. Istina je naravno da su od strane tih ljudi koji ce kasnije postati partizani pocinjeni i zlocini nad Bosnjacima pa se ovi nisu rado ni odazivali ali i pored toga nadljudskim naporima ljudi kao Osman Karabegovic Bosnjaci i tamo koliko toliko prilaze partizanima i politicki se radi sa njima kao sto primjer Nurije Pozderca pokazuje.
Trkeljanja Kluba 99 i Dodika ne smatram bitnim.
Trkeljanja Kluba 99 i Dodika ne smatram bitnim.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#3 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
naletih na zanimljiv naslov

Зукорлић подиже споменик четничком команданту Хусеину Рончевићу
Бошњачко национално вијеће блиско санџачком муфтији Муамеру Зукорлићу одлучило је да се у Комарану код Бродарева подигне споменик команданту Комаранског четничког одреда Хусеину Ровчанину, који је погинуо 1944. године борећи се против партизана на страни четничког војводе Павла Ђуришића
- karanana
#4 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
zna li mi neko reci nesto o "incidentu" koji se dogodio negdje u centralnoj francuskoj 42-43, kada je bosnjacki SS bataljon odbio naredbu nijemaca da strelja neke seljane i kada je izbio oruzani sukob izmedju bosnjaka i shvaba?
ne znam ni jeli to istinit dogadjaj. ne mogu na googlu da nadjem nista, a navodno sam cuo da u tom selu postoji i spomenik koji govori o tome.
ne znam ni jeli to istinit dogadjaj. ne mogu na googlu da nadjem nista, a navodno sam cuo da u tom selu postoji i spomenik koji govori o tome.
- alibegoa
#5 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
http://en.wikipedia.org/wiki/13_SS#Vill ... er_1943.29karanana wrote:zna li mi neko reci nesto o "incidentu" koji se dogodio negdje u centralnoj francuskoj 42-43, kada je bosnjacki SS bataljon odbio naredbu nijemaca da strelja neke seljane i kada je izbio oruzani sukob izmedju bosnjaka i shvaba?
- karanana
#6 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
aha.
pa i nije bas onako kako sam ja cuo.
pa i nije bas onako kako sam ja cuo.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#7 Re: Uloga Bošnjaka/Hrvata/Srba sa prostora BiH u 2 svjet. ratu?
imaš brate na ovom pdfu čitavu temu Handžar divizija...pa pročitaj.....ljudi su baš stavili masu historijskih podataka