uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
- revolver amidza
#1 uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
evo,posto sam pratio threadova o ono sporazumu izmedju bosnjaka i srba,vise se je govorilo o zauzimanju jajca,mrkonjica,oslobadjanju krajine itd.
smatram da bi ova tema mogla biti kao nastavak one,a i oni,medju kojima sam i ja bio tada,koji su aktivno ucestvovali u tim opracijama mogli da kazu koju,eto da nastavimo.
ja sam bio u 7.korpusu i mogu reci par stvari oko oslobadjanja d.vakufa,komara,turbetske regije,i drugih stvari,..
recimo forumas id je odlicno opisao zavrsne borbe sa srbima oko d.vakufa i komara,ali ono sto jeste cinjenica da je glavni razlog za srpsko bjezanje i povlacenje bio upravo pad jajca,jer padom jajca je ostanak na tom podrucju za njih bio besmislen.
imao sam par kontakata i sa vojnicima iz 4.gardijske "pauci" koji su takodjer sudjelovali tamo,koliko znam 4.gardijska je iz pravca sipova pomela dominantne kote oko jajca gdje i nije bilo borbi,sam grad je zauzeo hvo,2.gardijska i neki njihov diverazantski odred,..prava makljaza je za njih bila na mrkonjicu gdje su se srbi otimali i tu im je poginuo dozapovjednik matijas zvani pauk od granate.
inace i moja je jedinica imala okrsaj sa arkanovcima kod sela krasulje u blizini kljuca,bilo je mrtvih i zarobljenih na obje strane,..oslobadjanje sanskog mosta i mrkonjica je vec bila zavrsna tacka pred kraj rata.
zelim da budem sto objektivniji,i ne mogu da ne kritikujem pojedine izjave nasih bosnja koji tvrde da je armija bih bila "15 km od banja luke",.glupost,armija bih je banja luci najbliza bila na nekih 38 km zracne linije,recimo 40,a hv je bio na oko 23 km kod bočca ,..realno mi smo u najboljem slucaju mogli zauzeti prijedor,a banja luku bi najvjerovatnije klepili hrvati,.mi jednostavno niti smo bili dovoljno blizu niti smo imali dovoljno tehnike i mobilnosti za takvo nesto uprkos moralu.
smatram da bi ova tema mogla biti kao nastavak one,a i oni,medju kojima sam i ja bio tada,koji su aktivno ucestvovali u tim opracijama mogli da kazu koju,eto da nastavimo.
ja sam bio u 7.korpusu i mogu reci par stvari oko oslobadjanja d.vakufa,komara,turbetske regije,i drugih stvari,..
recimo forumas id je odlicno opisao zavrsne borbe sa srbima oko d.vakufa i komara,ali ono sto jeste cinjenica da je glavni razlog za srpsko bjezanje i povlacenje bio upravo pad jajca,jer padom jajca je ostanak na tom podrucju za njih bio besmislen.
imao sam par kontakata i sa vojnicima iz 4.gardijske "pauci" koji su takodjer sudjelovali tamo,koliko znam 4.gardijska je iz pravca sipova pomela dominantne kote oko jajca gdje i nije bilo borbi,sam grad je zauzeo hvo,2.gardijska i neki njihov diverazantski odred,..prava makljaza je za njih bila na mrkonjicu gdje su se srbi otimali i tu im je poginuo dozapovjednik matijas zvani pauk od granate.
inace i moja je jedinica imala okrsaj sa arkanovcima kod sela krasulje u blizini kljuca,bilo je mrtvih i zarobljenih na obje strane,..oslobadjanje sanskog mosta i mrkonjica je vec bila zavrsna tacka pred kraj rata.
zelim da budem sto objektivniji,i ne mogu da ne kritikujem pojedine izjave nasih bosnja koji tvrde da je armija bih bila "15 km od banja luke",.glupost,armija bih je banja luci najbliza bila na nekih 38 km zracne linije,recimo 40,a hv je bio na oko 23 km kod bočca ,..realno mi smo u najboljem slucaju mogli zauzeti prijedor,a banja luku bi najvjerovatnije klepili hrvati,.mi jednostavno niti smo bili dovoljno blizu niti smo imali dovoljno tehnike i mobilnosti za takvo nesto uprkos moralu.
Last edited by revolver amidza on 23/10/2008 00:02, edited 1 time in total.
-
Leonid Breznjev
#2 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
i samo bez svadje raja.. 
- revolver amidza
#3 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
jos se niko je javlja?
a ja mislio sad ce navala
,istina kasno sam i postavio temu,..eh da,kao sto arslan rece,nema potrebe da se vrijedjamo.
a ja mislio sad ce navala
-
ld
#4 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
polako bice
ima jedan dalmatinac,zet mu je bio izvidjac u 4 gardijskoj,polako bice svasta ovdje
ja licno mogu da vam pisem o vozucoj i ozrenu,jer sam bio tu
ali moj dobar prijatelj je bio u labudovima i pogruhali su se kod prijedora sa arkanovcima i to samo tako
koristili su istu taktiku
jer i u labudovima je bio jedan bosnjak sto je bio u legiji stranaca,a i arkanovci su istu taktiku koristili
bilo je pravo krvavo kad su se pogruhali,arkanovci su krenuli kontranapad,i koristili su pistaljke,rece mi ovaj moj haver,da su napravili pravu paniku,ali su ih opet nasi odbili,i masovno su koristili minobacace 60 mm i nasi i arkanovci
uglavnom da su dosli na par kilometara od prijedora i da su se srbi vec povukli,ali dosla je naredba o prestanku rantih dejstava
drugi haver sto je bio u 37 muslimanskoj,takodje je bio tamo,izvidjac,rekao mi je da je u krajini bio haos pravi,nasi naprave prodor po 10 km,srbi sloze kontru vrate nase nazad,pa opet slijedeci dan nasi udare i sve tako,uglavnom bile su zestoke borbe
moje misljenje je da je kod nas zatajio oficirski kadar,nasi vojnici,pjesadija je vise nego odlicna
zatajili su jer nam nisu dali dobru obuku,zatajili su u planiranju i koordinaciji,bilo je i svjetlih primjera,ali ne bas puno
mislim da je moglo puno bolje da se odradi,da se obuci oficirski kadar,vojska,da se i fizicke bolje pripreme,ali sta je tu je,treba se uciti na greskama
i raditi analize
a sto se tice hv i hvo,prijatelj koji je bio nacelnik veze u 306,kad su radili kupres,mi je rekao da su hrvati imali strasnu artiljerijsku pripremu,i da su artiljerijsku podrsku doveli do vrhunca
i jako im je dobro koristio kakav-takav mir od 1992,doduse sa izuzetkom onih gardijskih brigada sto su ratovale protiv armije bih 93 i pocetkom 94,ali poslije toga imali su citavu godinu da se dobro naoruzaju uz americku pomoc,obuku,organizaciju,od oruzija sto je islo za bosnu,jedna trecina je ostajala u hrvatkoj
sve u svemu i bez obzira na slabiji otpor cetnika u sao krajini,oluja je operacija za udjbenika i za izucavanje na vojnim akademijama
jako dobor isplanirana,doboro odradjena,uz minimalne zrtve HVa,oslobodjena ogromna teritorija
ali kao sto su naglasili hrvatski generali u analizi,nikad oluja nebi mogla biti odradjana na nacin kako je odradjena,da je bihacka krajina pala cetnicima u ruke
mi smo 95 dokazali da mozemo zajedno i da doboro radimo zajendo,steta sto nas je politika suska i tudjamana zahebala,doduse bilo je i nasih bosnjaka,kojima nije maslo za ramazana,ali kad sa ove vremneske distance pogledam rat izmedju bosnjaka i hrvata je samo srbima odgovara,i sigurno u pripremnim planovima JNA i KOSa pocetkom 90tih je postojala varijanta ako srbi ne uspiju uz pomoc JNA da vojno zauzmu bosnu,i ako se hrvati i bosnjaci u prvim mjesecima odbrane,da se aktivira rezervni plan uz pomoc kojeg bi ubacili kost i zametnuli rat medju nama
i kad se vidi sami start rata,relativno je sve dobro funkcionisalo i u oktobru 1992 hvo prekida sve rute snadbijevanja armije bih oruzijem
a otprilike u septembru ili oktobru te godine bio je sastanak bobana i karadjica u grazu
ima jedan dalmatinac,zet mu je bio izvidjac u 4 gardijskoj,polako bice svasta ovdje
ja licno mogu da vam pisem o vozucoj i ozrenu,jer sam bio tu
ali moj dobar prijatelj je bio u labudovima i pogruhali su se kod prijedora sa arkanovcima i to samo tako
koristili su istu taktiku
jer i u labudovima je bio jedan bosnjak sto je bio u legiji stranaca,a i arkanovci su istu taktiku koristili
bilo je pravo krvavo kad su se pogruhali,arkanovci su krenuli kontranapad,i koristili su pistaljke,rece mi ovaj moj haver,da su napravili pravu paniku,ali su ih opet nasi odbili,i masovno su koristili minobacace 60 mm i nasi i arkanovci
uglavnom da su dosli na par kilometara od prijedora i da su se srbi vec povukli,ali dosla je naredba o prestanku rantih dejstava
drugi haver sto je bio u 37 muslimanskoj,takodje je bio tamo,izvidjac,rekao mi je da je u krajini bio haos pravi,nasi naprave prodor po 10 km,srbi sloze kontru vrate nase nazad,pa opet slijedeci dan nasi udare i sve tako,uglavnom bile su zestoke borbe
moje misljenje je da je kod nas zatajio oficirski kadar,nasi vojnici,pjesadija je vise nego odlicna
zatajili su jer nam nisu dali dobru obuku,zatajili su u planiranju i koordinaciji,bilo je i svjetlih primjera,ali ne bas puno
mislim da je moglo puno bolje da se odradi,da se obuci oficirski kadar,vojska,da se i fizicke bolje pripreme,ali sta je tu je,treba se uciti na greskama
i raditi analize
a sto se tice hv i hvo,prijatelj koji je bio nacelnik veze u 306,kad su radili kupres,mi je rekao da su hrvati imali strasnu artiljerijsku pripremu,i da su artiljerijsku podrsku doveli do vrhunca
i jako im je dobro koristio kakav-takav mir od 1992,doduse sa izuzetkom onih gardijskih brigada sto su ratovale protiv armije bih 93 i pocetkom 94,ali poslije toga imali su citavu godinu da se dobro naoruzaju uz americku pomoc,obuku,organizaciju,od oruzija sto je islo za bosnu,jedna trecina je ostajala u hrvatkoj
sve u svemu i bez obzira na slabiji otpor cetnika u sao krajini,oluja je operacija za udjbenika i za izucavanje na vojnim akademijama
jako dobor isplanirana,doboro odradjena,uz minimalne zrtve HVa,oslobodjena ogromna teritorija
ali kao sto su naglasili hrvatski generali u analizi,nikad oluja nebi mogla biti odradjana na nacin kako je odradjena,da je bihacka krajina pala cetnicima u ruke
mi smo 95 dokazali da mozemo zajedno i da doboro radimo zajendo,steta sto nas je politika suska i tudjamana zahebala,doduse bilo je i nasih bosnjaka,kojima nije maslo za ramazana,ali kad sa ove vremneske distance pogledam rat izmedju bosnjaka i hrvata je samo srbima odgovara,i sigurno u pripremnim planovima JNA i KOSa pocetkom 90tih je postojala varijanta ako srbi ne uspiju uz pomoc JNA da vojno zauzmu bosnu,i ako se hrvati i bosnjaci u prvim mjesecima odbrane,da se aktivira rezervni plan uz pomoc kojeg bi ubacili kost i zametnuli rat medju nama
i kad se vidi sami start rata,relativno je sve dobro funkcionisalo i u oktobru 1992 hvo prekida sve rute snadbijevanja armije bih oruzijem
a otprilike u septembru ili oktobru te godine bio je sastanak bobana i karadjica u grazu
- Frane-x
#5 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
I sam Golbrajt je nekidan u intervjuu rekao "da smo dali Hrvatima da zauzmu BL" da bi bile stvari možda bolje.( dakle nije ni spomenuo Armiju.)revolver amidza wrote:evo,posto sam pratio threadova o ono sporazumu izmedju bosnjaka i srba,vise se je govorilo o zauzimanju jajca,mrkonjica,oslobadjanju krajine itd.
Al sad će se opet javiti neki stručnjak koji je ratno iskustvu skupio po internetskim forumima, i početi najprije relativizirati ovo što si objektivno i pošteno opisao kao sudionik tih zbivanja, a onda će se malo okolišati, razvodnjavati , relativizirati i završiti na nečemu što nema veze s temom.
Kada se stvar godinama prepričava i malo pomalo se napuhuje, onda dobijamo razne nebuloze.
Tako je Id nekidan objašnjavao kako su Hrvati uzeli Jajce jer je Armija junački u teškoj borbi uzela Donji Vakuf. Srbi su se po njemu tada razbježali, a HVO je ušetao u nebranjeno Jajce.
Ti se sad ovdje kao sudionik i to sa strane Armije pošteno javljaš da nije bilo tako, već upravo obratno.
Id bi trebao biti posramljen za svoje laži.
Pošteno od tebe što si se kao sudionik javio i razjasnio neupućenima o čemu se radi.
Last edited by Frane-x on 23/10/2008 02:19, edited 1 time in total.
-
sarlo
#6 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Zadnji dan rata mislim da smo bili blize -Armija i MUP R BiH- Banja Luci od HV. A sigurno smo imali stratesku prednost. Oni su kod Bočca stvarno bili blizu, ali ponavljam mi smo od strane Sanskog Mosta i pogotovu Muleža bili vjerovatno blize, a isli smo u sirem zahvatu.
Sutra se cujemo-pisemo.
Sutra se cujemo-pisemo.
-
Smartex
#7 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Neko pomenu da je Oluja dobro odradjena zbog dobre pripreme, u cemu vjerovatno ima istine. Ali Srbi u Oluji nisu pobjedjeni zbog slabog morala ili boljeg naoruzanja HVO nego zbog politike. Milosevic i Tudjman su odlucili tako i to je bilo to. A sada se ispredaju mitovi o hrabroj hrvaskoj vojsci... Uspjeh ABiH u zapadnom dijelu Bosne bio je posljedica pada Krajne, a ne opet neke superiornosti ABIH. Sve u svemu kada se rat pogleda sada sa ove distance moze se lako i sa prilicnom tacnoscu predpostaviti da su granice ovakve kakve su sada vjerovatno bile iscrtane jos '91. I sada... ko je pobjednik a ko gubitnik??? Pobjednika nema to je sigurno jer: Hrvati nemaju svoj samostalni dio u Hercegovini koji su moramo priznati ako ne zeleljeli onda prizeljkivali, Bosnjaci nisu dobili ono za sto su govorili da se bore jednu, suverenu...(drze nekih pedesetak % teritorije ako racunamo i herceg-bosnu).Srbi nisi svi u jednoj drzavi. I ko sto neko rece:
"Nije strasno sto su kuce porusene u BiH, napravi ce se nove"!
"Strasno je sto je izginuo narod na sve tri strane, ali ni to nije najstrasnije, rodi ce se nove generacije"!
"Najstrasnije je sto je u Bosni ostakla mrznja koja ce unistavati ko zna koliko jos genracija u buducnosti"?
"Nije strasno sto su kuce porusene u BiH, napravi ce se nove"!
"Strasno je sto je izginuo narod na sve tri strane, ali ni to nije najstrasnije, rodi ce se nove generacije"!
"Najstrasnije je sto je u Bosni ostakla mrznja koja ce unistavati ko zna koliko jos genracija u buducnosti"?
-
jajce32
#8 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
da,moj zet je bija u 4.splitskoj.znam i druge ljude koji su bili u 4. splitskoj.pita ću ih pa ću vam reć.znam neke stvar i ja.mogu van priačt,al sad trenutno učin,kad mi bude pauza od učenja reći ću van neke detalje.
- Brisbane
#9 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Mogu samo reci da su lovacke price i mitomanija prisutna na sve strane. Ko je sto mogao uzeti, uzeo je.
Mitove:
RABiH mogla se usetatiti u BL.
RS mogla se usetati u Sa, Gorazde.
HVO i HV mogao uzeti MO, Gornji Vakuf.
Sve sto se moglo uzeti u datom trenutku se uzelo.
ABIH nije imala logisticku i manevarsku sposobnost da zauzima velika podrucja bez podrske HVO i HV u'95.
To je i sam A. Izetbegovic rekao u BBC evom raspadu YU.
Mitove:
RABiH mogla se usetatiti u BL.
RS mogla se usetati u Sa, Gorazde.
HVO i HV mogao uzeti MO, Gornji Vakuf.
Sve sto se moglo uzeti u datom trenutku se uzelo.
ABIH nije imala logisticku i manevarsku sposobnost da zauzima velika podrucja bez podrske HVO i HV u'95.
To je i sam A. Izetbegovic rekao u BBC evom raspadu YU.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#10 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Pa red bi i bio da HV uzme Jajce, zna se kako je i Jajce palo.
Osim toga - price o tome kako je HV oslobadjala BiH iz nekih dobro-susjedskih odnosa, su glupost. HV je samo odradjivala dio dogovora po kojem im je dato zeleno svijeto da sve Srbe presele u BIH i Srbiju. S tim su napravili danasnju hrvatsku ali - morali su malo i "cistiti okolo" a Franjo je gledao da to bude sto manje obima i normalno, sto vise u sferi interesa Hrvatske, pa se je kasnije Mato Granic po Daytonu batgrao kad su Srbima morali vratiti dio teritorije da bi navukli na 49%-51%. To sto nece reci da im je to zeleno svjetlo za Oluju isposlovala Srebrenica i Alija sa zamjenom za Vogoscu i Ilidzu, pa sta ces, evo jos jednom linka o generalu HVO Vladi Santicu, jedini general koji je u zivotu upravljao sa 700 ljudi a do generalnsko cina dosao preko stranke (Delic je makar bio neko vojno lice - Santic je popravljao strojeve u Kombiteksu, dakle vise zna od tkanine nego za stoljanke nego od drzave, jednako kao sto je Gojko Susak vise znao od pecenih pilica po receput Kentakijevskog pukovinka nego zapravo, o tome da nije vojska manifest ustasluka, vec sredstvo za ostavrenje drzave i garancije kakvog takvog zivota ljudima koji su iza prve linije i kad te linije nestanu.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... ticu01.jpg
Dakle - HVO izlasi iz vrhovne komande
HVO nije vise oruzana snaga R BIH
Vlado Santic genral dolazi da komanduje bataljonom
Vlado Santci remeti dobre odnose sa ABIH
Sve i jedan vojnik HVO je imao najbolju uniformu i imao pakete hranom kakve su mogli zamisliti drugi. Najbolje oruzije su upravo imali oni, dio cijelokupne isporuke je isao njima. Linije koje su drzali su bile liniej koje su bile najlakse. A sama cinjenica koje HVO - namece se iz podatka da u Kladusoj su bile 2 satnije (gdje su Hrvati kladuse i ako nisu - ko je bio u HVO, odgovor je "svi mjesani" - koji su htjeli da glavu sacuvaju i imaju najbolju podrsku i logistuk, bez pretjeranih borbi s cetnicima).
U Biscu je u to vrjeme postojala 2 Bihacka muslimansko-Hrvatska brigada Armje BiH. U toj su vecinom bili Hrvati iz grada Bihaca. Oni koji su bili u HVO su HDZ-ovci iz okolinih sela. Helem, ta ista sele iz kojih su - cetnici su spalili do zemlje, jedina koja su ostala netaknuta su ona koja je branila neposredno Armija BiH.
Stvar dogovora ili necega drugog, ne znam. Sve sto znam je sljedece
Da bog da te merhamet hranio, HVO branio, a ljiljani ti kroz kucu prosli.
To je kletva koja oslikava sve.
I kad mi se busaju hrvati iz BIH za HV-om, jedno je HV, a drugo ste vi. Vi ste bolan imali vojsku koja je imala sve elemente da bude vojska a bila je gerila, i ne samo da je bila gerila, nego je uzela pa svoje pripadnike strpala u logore koncentracione kao Helidrom, i ne samo to, poznate su price i u Sarajevu na Stupu - koji je katolicki pretezno, da se znalo desiti da ljudi prebjegnu i preko cetnika predju u Kiseljak. Vecina nije, ali neko jest. S cim se to objasnjava, meni ne treba niko objasnjavati.
Uloga HV u oslobodenju Zapadne Bosne je sljedeca. Oslobodili svoja prkna - kao Jajce, isterali Srbadiju iz Glamoce, Drvara i Grahova, Mrkonjic i Sipovo su vraceni Srbima u Daytonu, jedno jutro oko 3 kad je Mate Granic malo zasuzio oko teritorija koje moraju navuci kao jufku da bi se doslo do dogovora, silinih vukojebina koje su zamjenili za Posavinu, nisu mogli ici na Banjaluku jer to je ipak grad od 200.000 ljudi, a ko je bio i HV - gomila gustera cast izuzetcima a i ti izuzetci su vise ratovali kontra muslimana nego kontra Srba, uzmimo samo za primjer Gardiste, koji su znali doci po BIH podebljati linije. Kako ce oni zauzeti jedan grad koji je svojom velicinom bio - velicina Srpske paradrzave u Hrvatskoj s kojom su se nesto peglali 4 godine, ovi ih tukli Lunama po Zagrebu i slicno, pa opet, nista - polako, takticki pristupi nema ho ruk. Sve ono cega su se plasili Hrvati je - da ce Srbadija sprovesti opstu mobilizaciju u Srbiji pa nagrnuti preko Vukovara, dok je njih 160.000 u i oko BiH. Pa Srbija je je ipak zemlja od 10 milona ljudi s Crnom Gorom, i RS, i svim Srbima iz Hrvatske na moto-kultivatorima - to je njihova nocna mora bila. Tu su bili Amerikanci da im drze ruku i tjese ih, da ako do tog dodje - orao koji leti ce da podere Srbiju infrastrukturno tako kako je nije dero Svabo 1941, i tak.
Ovo medjutim nema veze s onim sto se je desavalo na terenu, tj. u zivotu malog vojnika u nekoj X jedinici.
A o HVO postoji svjedocenje nekog ko nije - muslimovic - My war gone by and I miss it. Procitati, pa skontati kako je doslo do eskalacije rata u centralnoj Bosni i kako je to jos jedno od poglavlja humanog preseljenja sve u cilju kreiranja cisto-nacionalne drzave. Hrvati u BIH hoce da negiraju da su zavaljeni od strane Hrvatske. Prestanite zivjeti vec jednom u iluzijama. Vi ste sto su Srbi u Hrvatskoj, to ste vi Hrvatskoj u BiH, pa mozete na glavu skakati kako god hocete, i kocoperiti se. Znam, sve pro-Bih Hrvate prikucati na krst i stub srama, sve ustase zavoljeti muski, jel, i na kraju, ponositi se tudjim perijem, kao onim sto su HV-ovci radili tamo gdje su linije pale. Pa to je nalakse. 25.000 golotrbih i gladnih Krajsnika bez naftnog i motorizovanog suporta su oslobodili vise - Sanski Most, Kljuc, dosli nedaleko od Bosanskog Novog, Krupa je skroz oslobodenja, Petrovac je oslobodjen... i to sve - pjesice. Gore je bilo pjesaciti nego se boriti. Ali - sta da pricamo o tome, u Krajini postoji uvjerenje da je Hrvatska pomogla tj. izasla je na granicu i kad je izasla stvarno jesu putevi otvoreni i barem je hrana i ljudi iz cijele Europe su mogli doci, pa to je nesto nevjerovatno da je meni familija iz Francuske dosla u Bihac, ja nisam ni znao da je cijela Krajina Srpska ociscena. Helem, gade mi se elementi koji pricaju kako se i sta moglo. Srbi su svoje polozaje ukopavali bagerima 3 godine. Kakve su to bile linije - ne trebam da pricam. Ne samo da nikad, a ni tad nebi bili sposobni napraviti te iste na drugoj lokaciji, narucito ne u tok borbe, narucito ne kad ih je HV derao sa salvama i salvama VBR-ova i haubica. Da bi opet pokusali npr. preci Savu pa nisu uspjeli. Jebi ga, i Srbi se znaju itekako braniti narucito kad se predje na itekako njihovo, a Hrvatima je odmah jasna iluzija da se tamo ne brani Hrvatska vec da su silom prilika natjerani da pusku nose u drugoj drzavi da bi imali svoju. U tom setu okolnosti nece niko glavu zavaliti i jurisati kao pod Tekbirom oni koje su gladne drzali tri i pol godine i kojima su redove desetkovali do te mjere da su morali penzioner i dijeca od 17 krenuti na mobilizaciju. To znaci - motivi su bili mnogo prisniji - a pricati o tome kako pomaci ABiH u Krajni nisu rezultat vojne snage moze samo idiot. U Krajini je svaki vojnik 1995 godine tri puske nosio i imao toliko municije da vise nije znao i mogao to nositi na sebi. Uporediti to sa 1992 godinom kad je osnovan koprus - tacnije 21 Oktobra 1992 godine - zaboravio sam da je bilo 16 godina prije 2 dana, grdna rano moja, evo naseg korpusa 1992:
Naoružanje na dan formiranja korpus [uredi]
* jedan T-55 tenk
* dva topa 76mm ZIS
* jedan BOV
* minobacače 60mm, 82mm i 120mm
* 1094 automatski pušaka
* 479 poluatomatskih pušaka (PAP)
* 152 puškomitraljeza
* 120 mitraljeza
* 48 snajperskih pušaka
* 10 osa
* 28 zolja
* 9 M57 RB
* 11 RBR
* 9 RPG
* 3 PAM
* 2 BS
* veći broj lovačkih pušaka
Brojno stanje Petog korpusa na dan formiranja [uredi]
Vojnici
Vojnici
* Komanda korpusa: oficira 28; podoficira 2; vojnika 42; svega 72
* Prva bihaćka pješadijska brigada: oficira 85; podoficira 121; vojnika 1131; svega 1337
* Druga bihaćka muslimansko-hrvatska pješačka brigada: oficira 83; podoficira 120; vojnika 1136; svega 1339
* Prva cazinska pješadijska brigada: oficira 79: podoficira 112; vojnika 1118; svega 1309
* 105. bužimska pješadijska brigada: oficria 97; podoficira 140; vojnika 1215; svega 1452
* 101. muslimanska krajiška brigada: oficira 20; podoficira 10; vojnika 690; svega 720
* 111. bosanskokrupska pješadijska brigada: oficira 103; podoficira 150; vojnika 1439; svega 1692
* Prva velikokladuška pješadijska brigada: oficira 50; podoficira 81; vojnika 748; svega 879
* Peti bataljon vojne policije: oficira 17; podoficira 12; vojnika 272; svega 301
* Peta mješovita artiljerijska baterija: oficira 10; podoficira 22; vojnika 72; svega 104
* Peta inžinjerijska četa: oficira 10; podoficira 7; vojnika 32; svega 49
* Peta tenkovska četa: oficira 1; podoficira 3; vojnika 31 svega 35
* Peta mješovita lahka baterija: oficira 2; podoficira 8; vojnika 35; svega 45
* Odred za specijalna dejstva: oficira 12; podoficira 15; vojnika 421; svega 448
* Peta logistička baza: oficira 21; podoficira 26; vojnika 323; svega 370
* Zbirni rezultat: oficira 618; podoficra 829; vojnika 8705; ukupno 10152
5 koprus je nadjacao Srbe daleko prije nego sto je bila Oluja. To se je desilo u Novembru 1994 godine. U tom periodu pao je Grabez. Grabez je bilo utvrdjene koje je sadrzavalo PVO aeurdromu Zeljava i Pljesavica, dakle 3 kasarne cetnicke, koje su trebale biti PVO podzemnom aerodromu.
Poslje tog pada - Srbi su znali sta ih ceka. Medjutim - Srbi iz Hrvatske su napali na Bihac i umalo usli u grad, rekoh opet - iskljucio zbog HVO, i jedinica koje su bile oko linija HVo koji su takodje naviki na dobar zivot, ljudi su puske bacali i neki cak Unu preplivavali (na jednom drugom regionu) a o formiranju rezervnih linija nije se ni pomisljalo, Srbi su sami - odlucili da stanu nadomak grada i pregrupisu se ali je vec tu i tad, bilo kasno. Izasli su na brdo Debeljacu koje je 500 metara vazdusne linije od centra grada, itd, itd. Kasnije se je ispostavilo da nakon pada Grabeza, Srbi su isposlovali takticku varku povukavsi svoje linije u dubinu, da bi odvukli glavnicu snaga i najeltinije jedinice prema Kulen Vakufu, a onda napali s ledja, u odsustvu tih istih jedinica, pokusali uci u grad, ali to su bila vremena gdje 10-15 ljudi, bili iz Bihaca ili jos gore iz Buzima, su bili u stanju - repetirati puske u dzertere i natjerati ih da dodju sebi ako nemaju kome drugom pa fino natrag na liniju. Ono sto se je desilo u tim Hrvatskim selima koja su planule po bestijalnosti i zvjerstvima me je uvjerilo vjecno, da ne zalim Srbe iz Hrvatske ni sudbinu koja ih je snasla, jer su je itekako dobro zasluzili, itekako dobro. Zasto? Da je 300.000 Krajsnikih muslimana udarili na njihovu karikaturu od drzave, pa siguran sam da bi nekako je pocjepali na dvoje i dosli do Karlovca, to nije problem, problem je koce drzati tolike linije, s obe strane i to se na kraju nije nikad pokusalo, ali eto, to je hvala za milione maraka koje su Krajsnici dali svercerima Srpskim u Hrvatskoj, hranili smo ih, bez nas bi krepali kontra Hrvatske, umirali bi od gladi, i oni dodju i za bratiju se zavale, e, zato mi nije zao - nikog. Tj. svako je barem u Krajini prosao propisno i po zaslugama. I HVO-ovce, i Autonomasi, i Srbi iz Hrvatske i oni koji su drzali okruzenje - namirli smo se sa svima. Sa HV nije bilo nikakvih problema, jer ti ljudi su ipak, bili normalniji ljudi koji su dosli da naprave drzavu od svoje zemlje a ne da prekrajaju mape i da imenuju svoje avlije nekom drugom drzavom. Koliko se je danas moglo uraditi, pa moglo je poprilicno, uzeti Doboj, iz Orasja je moglo dosta HV-a nagrnuti na koridor, Prijedor je bio prazan, a u Banjaluci se nije znalo ni ko pije ni ko placa, oni bi se branili, al' malo morgen - kao sto je cijeli korpus Srba u Hrvatskoj se predao onako teatralno, kako rece njihov komandant - generale Gotovina (ja mislim da je Gotovina bio) - cestitam vam na pobjedi. Trebalo je samo ratovati jedno 2-3 mjeseca jos, da dodje zima i ekstremi da nadjubre, da crni barjaci krenu po prozorima se istica i naricanja prodju, ne znaju ti - kako u tom vremenu. Ovo kazem jer je jedan mali Buzim - slamao zube i stigao cak Mladicevo dupe da rani, i Pic-gauera da mu mazne a Srbi su po bombama skakali samo da ih Buzimljani ne Zapadnu. To su momci koji nisu vjerovatno normalni, po nekim danasnjim mjerilima, sebi su dzenaze klanjali prije akcije, svako im se je divio, izginulo im je 500 muskaraca u opstini od 10,000 ljudi ja mislim - ali' koji su im krvni danak uzeli da nije postojala jedinica koja je dosla kontra njih a da nije dezertirala. NIje vise htjeo - NIKO - da drzi tu liniju. Tj. cim bi vidjeli da se nestro srema - bjezmo braco, izdaja, prodaja i ti fazoni. Nije da nipodastavam borbu - ali evo gore cifre oruzija, 300.000 ljudi je to odbranilo, pa neka neko ustane i kaze, danas sutra ista ikome, narucito jednom covjeku a to je Atifu Dudakovicu. Najzalosnije je da ga Hrvati krive za neki Zadar (a proprije nestalo Vlade Santica), Autonomasi sto im je skrisio AP ZB i sto su preselili u Ameriku da zive, Srbi sto je neke kuce popalio (Srbi bacili Lunu od 1000 kg eksploziva u centar grada Bihaca, 2 ulice ko Vukovar automatski izgledale, automatski - znas sta znaci krovovi okrenuti na kucama i slicno - ali Atif kad zapali kuce na tv - to je problem i znak neprijateljstva tamo negdje u Novembru 1995 godine, 3 i pol godine paleza i gareza cetnickog - i nista, niko nista).
Jedino jos zali, iskreno, sto Srbi nisu usli u Bihac. Iskreno to zalim. Bio bi nam i Crni petak i Nedjelja, ali naslagali bi ih toliko u procesu, da se vise nikada nigdje nijedna ofanziva VRSa nebi desila jer bi tih 20.000-30.000 sigurno izbacenih bilo iz stroja. Bihac se je branio municijom koje bi borci donjeli djeci, ili djete uzelo metak iz dzepa ocu pa 6 mjeseci kasnije kad je bilo stani pani, zadji po kucama pa u svakoj 2-3 metka se nadju razlicita kalibra i s tim se je znalo branit. 90% svega sto je bilo, je zarobljeno. Od onog sto znam - municija je kupovanao od Srba a u ljeto 1992 godine Hrvatsi su poslali neke rake, mislim da su bile crvene strijele. Posto je to region u kojem je jako mnogo bilo pilota i pvo specijalista, skinuto je toliko aviona da mimo zabrane preljetanja Srbima vise nikad nije naumpalo da koriste avijaciju, iako su imali geografsku prednost reljefnu jer su koristili Unu - kao klanac da bi radarsku detekciju izbjegli ( a i kakve smo radare imali mozes zamisliti - konzerva rotirajuca u mjestu i slicno). Helem, meni se cini da ispod Ostrosca, jel Brekovica tamo. E u i oko Brekovice je bilo locirano mjesto odakle su skidali te avione, jedan je pao i dimnjak u kamikazi stilu od tvornice Incel iskrivio, uglavnom - kad je bilo oruzija i u grahu barem malo zaprske igrali su ljudi video igrice s cetnicima. Ali i ovo treba napomenuti.
Cetnici su cijeli rat racunali da ce Abdic rijesiti problme Krajine a oni zaci s nozevima i poklati svakog onog ko im nije uzoran gradjanin tj. jedno 50% stanovnistva, prorijediti, pa naseliti Srbima povratnicima i sta li vec, tako da je istina velika da u 1993 godini vecina ratista u i oko je mirovala, sto se cetnika tice. To je greska koju su skupo platili jer 1992 i mozda djeliom 1993 oni su imali sanse neke, poslje toga - nikakve, iskreno, zasto? Pa ne mozes ti doci iz Drvara - jedinica par stotina muskaraca i krenuti u akciju u kojoj izgine 20 ljudi, i nastaviti ici dalje. A i kad se vratis kuci - svaka 4 kuca - neko fali. A linija ogromna, ja mislim da je linija sama iznoslila nesto preko 300 km, pa treba to pokriti ljudima 24 sata svaki dan. Ali tad je aktivirana AP ZB, Babo je mobilizirao najmanje 6 brigada - to je ono jel ti mati radila u Agrokomercu, jest, e evo ti sad puska, i suta ujutro u 5 ima da si ispred mjesne zajednice, samo s opstine Velika Kladusa, pa kad su ti isti - samo jednu noc osvanuli u Cazinu i proglasili ga autonomnom pokrajinom. Kao crtani film, ljudi legli, bila Republika BiH, ujutro ustali, radio kaze Brojutro u Autonomnoj Pokrajini Zapadna Bosna. Otisao bataljon ljudi - i sredio stvar. Ma kakav bataljon. Otislao 150 ljudi, i "oslobodilo Cazin" a oni koji su ga zauzeli se predomislili.
Ma sta da se prica o tome i ratu. O stradanju i zavali. Jedino mi je zao sto su motivi za tu neku BiH u Krajini bili cisti jer su ljudi vjerovali narucito 1995 da mi mozemo nesto tako isposlovati dok drugdje jebi ga - 100.000 ljudi pod oruzijem u Tuzlanskom korpusu i poklase 8000 Srebrenicana Srbi, u Sarajevu 250 metara tunela, to nikad Krajsnicima nije bilo jasno - da 250 metara tunela se nije moglo osloboditi jer je bilo previse dobar biznis ili kad kaze djelovalo se Sijacem Smrti sa Spicaste Stijene - znali su govoriti pa ja bi je do sad vise s cekicem bih Spicastu stijenu "saniro". Kljuc uspjeha je bilo biti sto dalje od predsjednistva i mucki vojnih, pa opet, nije nas zaobislo da ratujemo s autonomasima (podjoh da napisem Kladuscanima ali - to je nepravilan termin jer Kladuscana je bilo na strani ABiH veliki broj, da su manjina jesu ali ne bas tako mala manjina, a autonomasa je bilo i do 50% u Cazinu, ako ne za puksu ponjeti a ono listic zaokruziti za babu).
Izvinjvam se ako koga vrijedam s postom, nije mi to namjera, ali mi nije ni namjera da se nesto nekom umanjli ali jednako tako ni uvelica. Samo neka bude posteno, pa ko koga zajebe.
Osim toga - price o tome kako je HV oslobadjala BiH iz nekih dobro-susjedskih odnosa, su glupost. HV je samo odradjivala dio dogovora po kojem im je dato zeleno svijeto da sve Srbe presele u BIH i Srbiju. S tim su napravili danasnju hrvatsku ali - morali su malo i "cistiti okolo" a Franjo je gledao da to bude sto manje obima i normalno, sto vise u sferi interesa Hrvatske, pa se je kasnije Mato Granic po Daytonu batgrao kad su Srbima morali vratiti dio teritorije da bi navukli na 49%-51%. To sto nece reci da im je to zeleno svjetlo za Oluju isposlovala Srebrenica i Alija sa zamjenom za Vogoscu i Ilidzu, pa sta ces, evo jos jednom linka o generalu HVO Vladi Santicu, jedini general koji je u zivotu upravljao sa 700 ljudi a do generalnsko cina dosao preko stranke (Delic je makar bio neko vojno lice - Santic je popravljao strojeve u Kombiteksu, dakle vise zna od tkanine nego za stoljanke nego od drzave, jednako kao sto je Gojko Susak vise znao od pecenih pilica po receput Kentakijevskog pukovinka nego zapravo, o tome da nije vojska manifest ustasluka, vec sredstvo za ostavrenje drzave i garancije kakvog takvog zivota ljudima koji su iza prve linije i kad te linije nestanu.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... ticu01.jpg
Dakle - HVO izlasi iz vrhovne komande
HVO nije vise oruzana snaga R BIH
Vlado Santic genral dolazi da komanduje bataljonom
Vlado Santci remeti dobre odnose sa ABIH
Sve i jedan vojnik HVO je imao najbolju uniformu i imao pakete hranom kakve su mogli zamisliti drugi. Najbolje oruzije su upravo imali oni, dio cijelokupne isporuke je isao njima. Linije koje su drzali su bile liniej koje su bile najlakse. A sama cinjenica koje HVO - namece se iz podatka da u Kladusoj su bile 2 satnije (gdje su Hrvati kladuse i ako nisu - ko je bio u HVO, odgovor je "svi mjesani" - koji su htjeli da glavu sacuvaju i imaju najbolju podrsku i logistuk, bez pretjeranih borbi s cetnicima).
U Biscu je u to vrjeme postojala 2 Bihacka muslimansko-Hrvatska brigada Armje BiH. U toj su vecinom bili Hrvati iz grada Bihaca. Oni koji su bili u HVO su HDZ-ovci iz okolinih sela. Helem, ta ista sele iz kojih su - cetnici su spalili do zemlje, jedina koja su ostala netaknuta su ona koja je branila neposredno Armija BiH.
Stvar dogovora ili necega drugog, ne znam. Sve sto znam je sljedece
Da bog da te merhamet hranio, HVO branio, a ljiljani ti kroz kucu prosli.
To je kletva koja oslikava sve.
I kad mi se busaju hrvati iz BIH za HV-om, jedno je HV, a drugo ste vi. Vi ste bolan imali vojsku koja je imala sve elemente da bude vojska a bila je gerila, i ne samo da je bila gerila, nego je uzela pa svoje pripadnike strpala u logore koncentracione kao Helidrom, i ne samo to, poznate su price i u Sarajevu na Stupu - koji je katolicki pretezno, da se znalo desiti da ljudi prebjegnu i preko cetnika predju u Kiseljak. Vecina nije, ali neko jest. S cim se to objasnjava, meni ne treba niko objasnjavati.
Uloga HV u oslobodenju Zapadne Bosne je sljedeca. Oslobodili svoja prkna - kao Jajce, isterali Srbadiju iz Glamoce, Drvara i Grahova, Mrkonjic i Sipovo su vraceni Srbima u Daytonu, jedno jutro oko 3 kad je Mate Granic malo zasuzio oko teritorija koje moraju navuci kao jufku da bi se doslo do dogovora, silinih vukojebina koje su zamjenili za Posavinu, nisu mogli ici na Banjaluku jer to je ipak grad od 200.000 ljudi, a ko je bio i HV - gomila gustera cast izuzetcima a i ti izuzetci su vise ratovali kontra muslimana nego kontra Srba, uzmimo samo za primjer Gardiste, koji su znali doci po BIH podebljati linije. Kako ce oni zauzeti jedan grad koji je svojom velicinom bio - velicina Srpske paradrzave u Hrvatskoj s kojom su se nesto peglali 4 godine, ovi ih tukli Lunama po Zagrebu i slicno, pa opet, nista - polako, takticki pristupi nema ho ruk. Sve ono cega su se plasili Hrvati je - da ce Srbadija sprovesti opstu mobilizaciju u Srbiji pa nagrnuti preko Vukovara, dok je njih 160.000 u i oko BiH. Pa Srbija je je ipak zemlja od 10 milona ljudi s Crnom Gorom, i RS, i svim Srbima iz Hrvatske na moto-kultivatorima - to je njihova nocna mora bila. Tu su bili Amerikanci da im drze ruku i tjese ih, da ako do tog dodje - orao koji leti ce da podere Srbiju infrastrukturno tako kako je nije dero Svabo 1941, i tak.
Ovo medjutim nema veze s onim sto se je desavalo na terenu, tj. u zivotu malog vojnika u nekoj X jedinici.
A o HVO postoji svjedocenje nekog ko nije - muslimovic - My war gone by and I miss it. Procitati, pa skontati kako je doslo do eskalacije rata u centralnoj Bosni i kako je to jos jedno od poglavlja humanog preseljenja sve u cilju kreiranja cisto-nacionalne drzave. Hrvati u BIH hoce da negiraju da su zavaljeni od strane Hrvatske. Prestanite zivjeti vec jednom u iluzijama. Vi ste sto su Srbi u Hrvatskoj, to ste vi Hrvatskoj u BiH, pa mozete na glavu skakati kako god hocete, i kocoperiti se. Znam, sve pro-Bih Hrvate prikucati na krst i stub srama, sve ustase zavoljeti muski, jel, i na kraju, ponositi se tudjim perijem, kao onim sto su HV-ovci radili tamo gdje su linije pale. Pa to je nalakse. 25.000 golotrbih i gladnih Krajsnika bez naftnog i motorizovanog suporta su oslobodili vise - Sanski Most, Kljuc, dosli nedaleko od Bosanskog Novog, Krupa je skroz oslobodenja, Petrovac je oslobodjen... i to sve - pjesice. Gore je bilo pjesaciti nego se boriti. Ali - sta da pricamo o tome, u Krajini postoji uvjerenje da je Hrvatska pomogla tj. izasla je na granicu i kad je izasla stvarno jesu putevi otvoreni i barem je hrana i ljudi iz cijele Europe su mogli doci, pa to je nesto nevjerovatno da je meni familija iz Francuske dosla u Bihac, ja nisam ni znao da je cijela Krajina Srpska ociscena. Helem, gade mi se elementi koji pricaju kako se i sta moglo. Srbi su svoje polozaje ukopavali bagerima 3 godine. Kakve su to bile linije - ne trebam da pricam. Ne samo da nikad, a ni tad nebi bili sposobni napraviti te iste na drugoj lokaciji, narucito ne u tok borbe, narucito ne kad ih je HV derao sa salvama i salvama VBR-ova i haubica. Da bi opet pokusali npr. preci Savu pa nisu uspjeli. Jebi ga, i Srbi se znaju itekako braniti narucito kad se predje na itekako njihovo, a Hrvatima je odmah jasna iluzija da se tamo ne brani Hrvatska vec da su silom prilika natjerani da pusku nose u drugoj drzavi da bi imali svoju. U tom setu okolnosti nece niko glavu zavaliti i jurisati kao pod Tekbirom oni koje su gladne drzali tri i pol godine i kojima su redove desetkovali do te mjere da su morali penzioner i dijeca od 17 krenuti na mobilizaciju. To znaci - motivi su bili mnogo prisniji - a pricati o tome kako pomaci ABiH u Krajni nisu rezultat vojne snage moze samo idiot. U Krajini je svaki vojnik 1995 godine tri puske nosio i imao toliko municije da vise nije znao i mogao to nositi na sebi. Uporediti to sa 1992 godinom kad je osnovan koprus - tacnije 21 Oktobra 1992 godine - zaboravio sam da je bilo 16 godina prije 2 dana, grdna rano moja, evo naseg korpusa 1992:
Naoružanje na dan formiranja korpus [uredi]
* jedan T-55 tenk
* dva topa 76mm ZIS
* jedan BOV
* minobacače 60mm, 82mm i 120mm
* 1094 automatski pušaka
* 479 poluatomatskih pušaka (PAP)
* 152 puškomitraljeza
* 120 mitraljeza
* 48 snajperskih pušaka
* 10 osa
* 28 zolja
* 9 M57 RB
* 11 RBR
* 9 RPG
* 3 PAM
* 2 BS
* veći broj lovačkih pušaka
Brojno stanje Petog korpusa na dan formiranja [uredi]
Vojnici
Vojnici
* Komanda korpusa: oficira 28; podoficira 2; vojnika 42; svega 72
* Prva bihaćka pješadijska brigada: oficira 85; podoficira 121; vojnika 1131; svega 1337
* Druga bihaćka muslimansko-hrvatska pješačka brigada: oficira 83; podoficira 120; vojnika 1136; svega 1339
* Prva cazinska pješadijska brigada: oficira 79: podoficira 112; vojnika 1118; svega 1309
* 105. bužimska pješadijska brigada: oficria 97; podoficira 140; vojnika 1215; svega 1452
* 101. muslimanska krajiška brigada: oficira 20; podoficira 10; vojnika 690; svega 720
* 111. bosanskokrupska pješadijska brigada: oficira 103; podoficira 150; vojnika 1439; svega 1692
* Prva velikokladuška pješadijska brigada: oficira 50; podoficira 81; vojnika 748; svega 879
* Peti bataljon vojne policije: oficira 17; podoficira 12; vojnika 272; svega 301
* Peta mješovita artiljerijska baterija: oficira 10; podoficira 22; vojnika 72; svega 104
* Peta inžinjerijska četa: oficira 10; podoficira 7; vojnika 32; svega 49
* Peta tenkovska četa: oficira 1; podoficira 3; vojnika 31 svega 35
* Peta mješovita lahka baterija: oficira 2; podoficira 8; vojnika 35; svega 45
* Odred za specijalna dejstva: oficira 12; podoficira 15; vojnika 421; svega 448
* Peta logistička baza: oficira 21; podoficira 26; vojnika 323; svega 370
* Zbirni rezultat: oficira 618; podoficra 829; vojnika 8705; ukupno 10152
5 koprus je nadjacao Srbe daleko prije nego sto je bila Oluja. To se je desilo u Novembru 1994 godine. U tom periodu pao je Grabez. Grabez je bilo utvrdjene koje je sadrzavalo PVO aeurdromu Zeljava i Pljesavica, dakle 3 kasarne cetnicke, koje su trebale biti PVO podzemnom aerodromu.
Poslje tog pada - Srbi su znali sta ih ceka. Medjutim - Srbi iz Hrvatske su napali na Bihac i umalo usli u grad, rekoh opet - iskljucio zbog HVO, i jedinica koje su bile oko linija HVo koji su takodje naviki na dobar zivot, ljudi su puske bacali i neki cak Unu preplivavali (na jednom drugom regionu) a o formiranju rezervnih linija nije se ni pomisljalo, Srbi su sami - odlucili da stanu nadomak grada i pregrupisu se ali je vec tu i tad, bilo kasno. Izasli su na brdo Debeljacu koje je 500 metara vazdusne linije od centra grada, itd, itd. Kasnije se je ispostavilo da nakon pada Grabeza, Srbi su isposlovali takticku varku povukavsi svoje linije u dubinu, da bi odvukli glavnicu snaga i najeltinije jedinice prema Kulen Vakufu, a onda napali s ledja, u odsustvu tih istih jedinica, pokusali uci u grad, ali to su bila vremena gdje 10-15 ljudi, bili iz Bihaca ili jos gore iz Buzima, su bili u stanju - repetirati puske u dzertere i natjerati ih da dodju sebi ako nemaju kome drugom pa fino natrag na liniju. Ono sto se je desilo u tim Hrvatskim selima koja su planule po bestijalnosti i zvjerstvima me je uvjerilo vjecno, da ne zalim Srbe iz Hrvatske ni sudbinu koja ih je snasla, jer su je itekako dobro zasluzili, itekako dobro. Zasto? Da je 300.000 Krajsnikih muslimana udarili na njihovu karikaturu od drzave, pa siguran sam da bi nekako je pocjepali na dvoje i dosli do Karlovca, to nije problem, problem je koce drzati tolike linije, s obe strane i to se na kraju nije nikad pokusalo, ali eto, to je hvala za milione maraka koje su Krajsnici dali svercerima Srpskim u Hrvatskoj, hranili smo ih, bez nas bi krepali kontra Hrvatske, umirali bi od gladi, i oni dodju i za bratiju se zavale, e, zato mi nije zao - nikog. Tj. svako je barem u Krajini prosao propisno i po zaslugama. I HVO-ovce, i Autonomasi, i Srbi iz Hrvatske i oni koji su drzali okruzenje - namirli smo se sa svima. Sa HV nije bilo nikakvih problema, jer ti ljudi su ipak, bili normalniji ljudi koji su dosli da naprave drzavu od svoje zemlje a ne da prekrajaju mape i da imenuju svoje avlije nekom drugom drzavom. Koliko se je danas moglo uraditi, pa moglo je poprilicno, uzeti Doboj, iz Orasja je moglo dosta HV-a nagrnuti na koridor, Prijedor je bio prazan, a u Banjaluci se nije znalo ni ko pije ni ko placa, oni bi se branili, al' malo morgen - kao sto je cijeli korpus Srba u Hrvatskoj se predao onako teatralno, kako rece njihov komandant - generale Gotovina (ja mislim da je Gotovina bio) - cestitam vam na pobjedi. Trebalo je samo ratovati jedno 2-3 mjeseca jos, da dodje zima i ekstremi da nadjubre, da crni barjaci krenu po prozorima se istica i naricanja prodju, ne znaju ti - kako u tom vremenu. Ovo kazem jer je jedan mali Buzim - slamao zube i stigao cak Mladicevo dupe da rani, i Pic-gauera da mu mazne a Srbi su po bombama skakali samo da ih Buzimljani ne Zapadnu. To su momci koji nisu vjerovatno normalni, po nekim danasnjim mjerilima, sebi su dzenaze klanjali prije akcije, svako im se je divio, izginulo im je 500 muskaraca u opstini od 10,000 ljudi ja mislim - ali' koji su im krvni danak uzeli da nije postojala jedinica koja je dosla kontra njih a da nije dezertirala. NIje vise htjeo - NIKO - da drzi tu liniju. Tj. cim bi vidjeli da se nestro srema - bjezmo braco, izdaja, prodaja i ti fazoni. Nije da nipodastavam borbu - ali evo gore cifre oruzija, 300.000 ljudi je to odbranilo, pa neka neko ustane i kaze, danas sutra ista ikome, narucito jednom covjeku a to je Atifu Dudakovicu. Najzalosnije je da ga Hrvati krive za neki Zadar (a proprije nestalo Vlade Santica), Autonomasi sto im je skrisio AP ZB i sto su preselili u Ameriku da zive, Srbi sto je neke kuce popalio (Srbi bacili Lunu od 1000 kg eksploziva u centar grada Bihaca, 2 ulice ko Vukovar automatski izgledale, automatski - znas sta znaci krovovi okrenuti na kucama i slicno - ali Atif kad zapali kuce na tv - to je problem i znak neprijateljstva tamo negdje u Novembru 1995 godine, 3 i pol godine paleza i gareza cetnickog - i nista, niko nista).
Jedino jos zali, iskreno, sto Srbi nisu usli u Bihac. Iskreno to zalim. Bio bi nam i Crni petak i Nedjelja, ali naslagali bi ih toliko u procesu, da se vise nikada nigdje nijedna ofanziva VRSa nebi desila jer bi tih 20.000-30.000 sigurno izbacenih bilo iz stroja. Bihac se je branio municijom koje bi borci donjeli djeci, ili djete uzelo metak iz dzepa ocu pa 6 mjeseci kasnije kad je bilo stani pani, zadji po kucama pa u svakoj 2-3 metka se nadju razlicita kalibra i s tim se je znalo branit. 90% svega sto je bilo, je zarobljeno. Od onog sto znam - municija je kupovanao od Srba a u ljeto 1992 godine Hrvatsi su poslali neke rake, mislim da su bile crvene strijele. Posto je to region u kojem je jako mnogo bilo pilota i pvo specijalista, skinuto je toliko aviona da mimo zabrane preljetanja Srbima vise nikad nije naumpalo da koriste avijaciju, iako su imali geografsku prednost reljefnu jer su koristili Unu - kao klanac da bi radarsku detekciju izbjegli ( a i kakve smo radare imali mozes zamisliti - konzerva rotirajuca u mjestu i slicno). Helem, meni se cini da ispod Ostrosca, jel Brekovica tamo. E u i oko Brekovice je bilo locirano mjesto odakle su skidali te avione, jedan je pao i dimnjak u kamikazi stilu od tvornice Incel iskrivio, uglavnom - kad je bilo oruzija i u grahu barem malo zaprske igrali su ljudi video igrice s cetnicima. Ali i ovo treba napomenuti.
Cetnici su cijeli rat racunali da ce Abdic rijesiti problme Krajine a oni zaci s nozevima i poklati svakog onog ko im nije uzoran gradjanin tj. jedno 50% stanovnistva, prorijediti, pa naseliti Srbima povratnicima i sta li vec, tako da je istina velika da u 1993 godini vecina ratista u i oko je mirovala, sto se cetnika tice. To je greska koju su skupo platili jer 1992 i mozda djeliom 1993 oni su imali sanse neke, poslje toga - nikakve, iskreno, zasto? Pa ne mozes ti doci iz Drvara - jedinica par stotina muskaraca i krenuti u akciju u kojoj izgine 20 ljudi, i nastaviti ici dalje. A i kad se vratis kuci - svaka 4 kuca - neko fali. A linija ogromna, ja mislim da je linija sama iznoslila nesto preko 300 km, pa treba to pokriti ljudima 24 sata svaki dan. Ali tad je aktivirana AP ZB, Babo je mobilizirao najmanje 6 brigada - to je ono jel ti mati radila u Agrokomercu, jest, e evo ti sad puska, i suta ujutro u 5 ima da si ispred mjesne zajednice, samo s opstine Velika Kladusa, pa kad su ti isti - samo jednu noc osvanuli u Cazinu i proglasili ga autonomnom pokrajinom. Kao crtani film, ljudi legli, bila Republika BiH, ujutro ustali, radio kaze Brojutro u Autonomnoj Pokrajini Zapadna Bosna. Otisao bataljon ljudi - i sredio stvar. Ma kakav bataljon. Otislao 150 ljudi, i "oslobodilo Cazin" a oni koji su ga zauzeli se predomislili.
Ma sta da se prica o tome i ratu. O stradanju i zavali. Jedino mi je zao sto su motivi za tu neku BiH u Krajini bili cisti jer su ljudi vjerovali narucito 1995 da mi mozemo nesto tako isposlovati dok drugdje jebi ga - 100.000 ljudi pod oruzijem u Tuzlanskom korpusu i poklase 8000 Srebrenicana Srbi, u Sarajevu 250 metara tunela, to nikad Krajsnicima nije bilo jasno - da 250 metara tunela se nije moglo osloboditi jer je bilo previse dobar biznis ili kad kaze djelovalo se Sijacem Smrti sa Spicaste Stijene - znali su govoriti pa ja bi je do sad vise s cekicem bih Spicastu stijenu "saniro". Kljuc uspjeha je bilo biti sto dalje od predsjednistva i mucki vojnih, pa opet, nije nas zaobislo da ratujemo s autonomasima (podjoh da napisem Kladuscanima ali - to je nepravilan termin jer Kladuscana je bilo na strani ABiH veliki broj, da su manjina jesu ali ne bas tako mala manjina, a autonomasa je bilo i do 50% u Cazinu, ako ne za puksu ponjeti a ono listic zaokruziti za babu).
Izvinjvam se ako koga vrijedam s postom, nije mi to namjera, ali mi nije ni namjera da se nesto nekom umanjli ali jednako tako ni uvelica. Samo neka bude posteno, pa ko koga zajebe.
-
jajce32
#11 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
uh,šta ste se vi napisali u ovo uru.ma radi li iko u bosni?
OVO JE MENI SAD VRIME ZA PAUZU OD UČENJA.
ma ovako.ja znam dosta ljudi iz 4.gardijske brigade.iman suside koji su bili isprid BL i zeta koji je bija izviđač 4.gardijske brigade.pričali su kako su osvajali dinaru i kako bi se tamo ka diverzanti iza srpskih linija ulazilo.dinaru su polako osvajali.
kasnije su išli jako brzo,jer naime kad bi razbili liniju srpsku nisu dali da se ponovno uspostavi lijija obrane nego su išli dalje.
sićan se da su priačli da su Bosansko grahovo tukli artiljerijom samo tako,da je gorila stina i da su pod granatama ušli vrlo brzo u Grahovo.kažu da su srbi se čudili kako su tako brzo došli nako artiljerije.artiljerija HV je bila prejaka tada.kad su udarali to je bilo strašno.kod Šipova je bila tenkovska borba i tu su srbi bili uništeni.zanimljivo je da su imali inače vrlo malo gubitaka.
al mora se spomenit i uloga NATO-a.NATO avioni su totalno uništili srpsku radio vezu.
zet mi je priča,da oko Jajca ili tu negdi,kad su napali Srbe i porazili neki tu BIH Hrvati su rekli da ne napadaju srbe već muslimane,jer su srbi dobri.moj se zet na to začudija,jer drugačiji odnos hrvata iz hrvatske naspram Bošnjaka,nego BIH hrvata.šta se tiče borbe kraj Mrkonjić grada,kažu ovi moji da je tu bilo najgore,tu je Andrija Matijaš poginija,dozapovjednik 4.gardijske.govori se da su ga naši nesretnim slučajen ubili i to svi govore.meni je čovik reka jedan iz 4.gardijske da je on bija tu i da ga je ubija srpski snajper.borba tu je bila takva da se nije znalo ko pije ko plaća.nije se znalo čiji je tenk ili transporter.navodno su tu bili arkanovci.naši su ih dobili i onda je Banja luka bila na dlanu.moglo se uć bez borbe.u Banja luci
pasa nije bilo.a šta se tiče kraj Drvara,tu je ja mislim neko selo Tičevo.tu su poginuli 11 domobrana iz Kaštela.izgubili su položaj i onda je njihov zapovjednik tija vratit taj položaj,ali oni su bili obični domobrani i njih je 11 poginulo i bila je panika.kasnije je bija dan žalosti u Kaštelima.onda je došla 7.brigada HV-a i vratili su položaje,al kažu da je bilo teško,jer kažu da su bili tu specijalci srpski.i neki su pisali da je 4.gardijska borila se protiv Bošnjaka. TO JE ČISTA LAŽ!Znam ljude iz 4.,znam zeta ,znam da nikad nisu došli u BIH prije 1994. i to da osvoje Dinaru.
OVO JE MENI SAD VRIME ZA PAUZU OD UČENJA.
ma ovako.ja znam dosta ljudi iz 4.gardijske brigade.iman suside koji su bili isprid BL i zeta koji je bija izviđač 4.gardijske brigade.pričali su kako su osvajali dinaru i kako bi se tamo ka diverzanti iza srpskih linija ulazilo.dinaru su polako osvajali.
kasnije su išli jako brzo,jer naime kad bi razbili liniju srpsku nisu dali da se ponovno uspostavi lijija obrane nego su išli dalje.
sićan se da su priačli da su Bosansko grahovo tukli artiljerijom samo tako,da je gorila stina i da su pod granatama ušli vrlo brzo u Grahovo.kažu da su srbi se čudili kako su tako brzo došli nako artiljerije.artiljerija HV je bila prejaka tada.kad su udarali to je bilo strašno.kod Šipova je bila tenkovska borba i tu su srbi bili uništeni.zanimljivo je da su imali inače vrlo malo gubitaka.
al mora se spomenit i uloga NATO-a.NATO avioni su totalno uništili srpsku radio vezu.
zet mi je priča,da oko Jajca ili tu negdi,kad su napali Srbe i porazili neki tu BIH Hrvati su rekli da ne napadaju srbe već muslimane,jer su srbi dobri.moj se zet na to začudija,jer drugačiji odnos hrvata iz hrvatske naspram Bošnjaka,nego BIH hrvata.šta se tiče borbe kraj Mrkonjić grada,kažu ovi moji da je tu bilo najgore,tu je Andrija Matijaš poginija,dozapovjednik 4.gardijske.govori se da su ga naši nesretnim slučajen ubili i to svi govore.meni je čovik reka jedan iz 4.gardijske da je on bija tu i da ga je ubija srpski snajper.borba tu je bila takva da se nije znalo ko pije ko plaća.nije se znalo čiji je tenk ili transporter.navodno su tu bili arkanovci.naši su ih dobili i onda je Banja luka bila na dlanu.moglo se uć bez borbe.u Banja luci
pasa nije bilo.a šta se tiče kraj Drvara,tu je ja mislim neko selo Tičevo.tu su poginuli 11 domobrana iz Kaštela.izgubili su položaj i onda je njihov zapovjednik tija vratit taj položaj,ali oni su bili obični domobrani i njih je 11 poginulo i bila je panika.kasnije je bija dan žalosti u Kaštelima.onda je došla 7.brigada HV-a i vratili su položaje,al kažu da je bilo teško,jer kažu da su bili tu specijalci srpski.i neki su pisali da je 4.gardijska borila se protiv Bošnjaka. TO JE ČISTA LAŽ!Znam ljude iz 4.,znam zeta ,znam da nikad nisu došli u BIH prije 1994. i to da osvoje Dinaru.
-
Liska
#12 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Revolver Amidza, odličan post. Imam jednu zamjerku za Jajce. Ako već nije bilo borbi kako je moguće da u oslobađanju Jajca ginu devetorica pripadnika 81. gardijske bojne iz Virovitice. Ova jedinica je u čitavom ratu izgubila 21 borca a samo na Jajcu devetoricu. Dakle, mogu zaključiti da je borbi, na nekim pravcima, bilo i to silovitih. LD, fino mi je pročitati te lijepe riječi o topništvu HVO jer tu ima i moje zasluge. Trebalo je navesti sve te silne granate na prava mjesta. 
-
sarlo
#13 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
U Kljuc je prvo usao 5. korpus. Tu je doslo do rasula kod cetnika tako da je linija dodira nestala. Na krajnjim dostignutim tackama, na samim putevima su formirani punktovi! Jurisnici iz Petog korpusa su doslovno raspusteni i povukli su se na odmor! K'o poslije izleta. Oko Kljuca su ih zamijenili "didovi" i "regruti", nikakve borbene upotrebljivosti. Mislim da je kljucno sto nisu imali oficirski kadar sa sobom. Nije se znalo ko su im komandiri.
Prema Sanskom Mostu su dosli do Hrustovaca, desno su bili preko Sane na Manjaci. Tu su nam linije bile najstabilnije, Petog korpusa.
Kljuc je prepusten Sedmom korpusu, 17. Krajiska, Bugojanci i nesto malo Novotravnicana i ovih iz Turbeta. Vjerovatno je bilo jos jedinica, ali pola ljudstva se nije prebacilo u Krajinu. Transport je isao preko Kupresa i Livna na Bosanski Petrovac. Naprijed bi isao golf vjerovatno vojne policije HVO a iza autobusi i kamioni sa Armijom. Najnormalnije. Iako smo culi da se Peti korpus sukobio sa HV-om kod Ostrelja-Drvar. Peti korpus je drzao Ostrelj kao krajnju tačku prema HV-u. Vjerovatno nenaredjeno puskaranje.
Smjene jedinica nije izvrsena dovoljno brzo. Kasnili smo dva-tri dana. U Kljuc su dosli i MUP-ovci iz Sarajeva, obicni punktasi,te nekoliko ceta Bosne iz Sarajeva, Zenice, Laste i Krajisnici. U hodu je Formiran je MUP-ov Odred u Kljucu. Nekoliko stotina ljudi, ali ispostavice se velikog borbenog potencijala.
7. korpusa se koncetrisao na linije prema Mrkonjic Gradu. Prostor je bio veliki i imali su velike gubitke iz cetnickih zasjeda. Prodrli su do nekakvog tunela. S druge strane je navodno bio Mrkonjic. Najveci problem su bile praznine na boku prema Sanskom Mostu. Kljucna tacka odbrane je bila na Kamicku, uscu Sanice u Sanu.
Drugi veliki problem je u tome sto jedinice iz srednje Bosne nisu bile navikle na borbe na velikom terenu sa malobrojnim snagama. U ostalom dijelu Bosne na jednoj tačci je bila koliko-toliko utvrdjena grupa boraca, lijevo na prvoj koti si mogao vidjeti svoje, desno takodje. Ovdje je bilo bitno zauzeti komunikacije jer su i jedne i druge snage dovlacene njima na teren. Na kojoj se krivini sukobite tu se formira linija koja se postepeno sirila. Najveci problem je bila kasaba Sanica koja je bila kontakt 7. i 5. korpusa. Govorilo se da postoji rupa siroka dvadeset kilometara u liniji. Zapravo je bila mnogo veca, od Kamicka do Podgrmeca. U Podgrmecu je sigurnu liniju formirala 1. Gardijska iz Sarajeva. Ali Kljuc je bio gotovo odsjecen. Danima je u Kljucu vladala nesigurnost u vezi toga ko se nalazi u Sanici. Jedan dan se to na polozajima prema Mrkonjicu pretvorilo u paniku....
Prema Sanskom Mostu su dosli do Hrustovaca, desno su bili preko Sane na Manjaci. Tu su nam linije bile najstabilnije, Petog korpusa.
Kljuc je prepusten Sedmom korpusu, 17. Krajiska, Bugojanci i nesto malo Novotravnicana i ovih iz Turbeta. Vjerovatno je bilo jos jedinica, ali pola ljudstva se nije prebacilo u Krajinu. Transport je isao preko Kupresa i Livna na Bosanski Petrovac. Naprijed bi isao golf vjerovatno vojne policije HVO a iza autobusi i kamioni sa Armijom. Najnormalnije. Iako smo culi da se Peti korpus sukobio sa HV-om kod Ostrelja-Drvar. Peti korpus je drzao Ostrelj kao krajnju tačku prema HV-u. Vjerovatno nenaredjeno puskaranje.
Smjene jedinica nije izvrsena dovoljno brzo. Kasnili smo dva-tri dana. U Kljuc su dosli i MUP-ovci iz Sarajeva, obicni punktasi,te nekoliko ceta Bosne iz Sarajeva, Zenice, Laste i Krajisnici. U hodu je Formiran je MUP-ov Odred u Kljucu. Nekoliko stotina ljudi, ali ispostavice se velikog borbenog potencijala.
7. korpusa se koncetrisao na linije prema Mrkonjic Gradu. Prostor je bio veliki i imali su velike gubitke iz cetnickih zasjeda. Prodrli su do nekakvog tunela. S druge strane je navodno bio Mrkonjic. Najveci problem su bile praznine na boku prema Sanskom Mostu. Kljucna tacka odbrane je bila na Kamicku, uscu Sanice u Sanu.
Drugi veliki problem je u tome sto jedinice iz srednje Bosne nisu bile navikle na borbe na velikom terenu sa malobrojnim snagama. U ostalom dijelu Bosne na jednoj tačci je bila koliko-toliko utvrdjena grupa boraca, lijevo na prvoj koti si mogao vidjeti svoje, desno takodje. Ovdje je bilo bitno zauzeti komunikacije jer su i jedne i druge snage dovlacene njima na teren. Na kojoj se krivini sukobite tu se formira linija koja se postepeno sirila. Najveci problem je bila kasaba Sanica koja je bila kontakt 7. i 5. korpusa. Govorilo se da postoji rupa siroka dvadeset kilometara u liniji. Zapravo je bila mnogo veca, od Kamicka do Podgrmeca. U Podgrmecu je sigurnu liniju formirala 1. Gardijska iz Sarajeva. Ali Kljuc je bio gotovo odsjecen. Danima je u Kljucu vladala nesigurnost u vezi toga ko se nalazi u Sanici. Jedan dan se to na polozajima prema Mrkonjicu pretvorilo u paniku....
- BosnaFanatic
#14 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Frane-x wrote:I sam Golbrajt je nekidan u intervjuu rekao "da smo dali Hrvatima da zauzmu BL" da bi bile stvari možda bolje.( dakle nije ni spomenuo Armiju.)revolver amidza wrote:evo,posto sam pratio threadova o ono sporazumu izmedju bosnjaka i srba,vise se je govorilo o zauzimanju jajca,mrkonjica,oslobadjanju krajine itd.
Al sad će se opet javiti neki stručnjak koji je ratno iskustvu skupio po internetskim forumima, i početi najprije relativizirati ovo što si objektivno i pošteno opisao kao sudionik tih zbivanja, a onda će se malo okolišati, razvodnjavati , relativizirati i završiti na nečemu što nema veze s temom.
Kada se stvar godinama prepričava i malo pomalo se napuhuje, onda dobijamo razne nebuloze.
Tako je Id nekidan objašnjavao kako su Hrvati uzeli Jajce jer je Armija junački u teškoj borbi uzela Donji Vakuf. Srbi su se po njemu tada razbježali, a HVO je ušetao u nebranjeno Jajce.
Ti se sad ovdje kao sudionik i to sa strane Armije pošteno javljaš da nije bilo tako, već upravo obratno.
Id bi trebao biti posramljen za svoje laži.![]()
Pošteno od tebe što si se kao sudionik javio i razjasnio neupućenima o čemu se radi.
Bosnjaci su branili jajce i borili se za ovaj grad, dok su ga hrvati izdali i pobjegli iz njega. Onda su Kasnije hrvati usetali u prazno Jajce , ali su se zajebali , svi bosnjaci su se vratili ,i dan danas ima u opcini i gradu jajcu vise bosnjaka nego hrvata tako je i prije bilo.A sahovnicu nikad vise nece na Tvdrzavu stavit.Obnovljene su i sve dzamije u opcini jajce, kao i glavna Esma Sultanija u Samoj Carsiji sto su cetnici bili do temelja srusili. Srba u jajcu skoro vise i nema, samo malo nekih staraca i to je to.
-
ld
#15 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
pa haveru ja sam sam napisao i postavio tekst same akcije u detalje kako je tekla,prije nego me neko demantiraoFrane-x wrote:I sam Golbrajt je nekidan u intervjuu rekao "da smo dali Hrvatima da zauzmu BL" da bi bile stvari možda bolje.( dakle nije ni spomenuo Armiju.)revolver amidza wrote:evo,posto sam pratio threadova o ono sporazumu izmedju bosnjaka i srba,vise se je govorilo o zauzimanju jajca,mrkonjica,oslobadjanju krajine itd.
Id bi trebao biti posramljen za svoje laži.![]()
i opet da napomenem,to sto se desavalo u krajini i srednjoj bosni znam na osnovu mojij prijatelja sto su tu ratovali,ja sam bio na ozrenskoj strani i mi smo u zadnjim mjesecima rata oslobodili vozucu i skoro citav ozren i dosli na domak doboja,i to je bilo razvlacenje snaga,jer da smo mi kojim slucajem sjedili i navijali, 5 i 7 korpus,a i hv i hvo bi se vise namucili,jer smo mi dosta cetnickih snaga vezali za sebe na ozrenu
ako te ne mrzi pogledaj datum koji je 10 septembar kad je armija krenula da radi akcije prema donjem vakufu,a hv i hvo je poceo taj dan da radi prema sipovu i preko sipova prema jajcu
to je bila koordinirana akcija,gdje armija bez hvo bi mnogo teze uzela d.vakuf,a i hvo bi se puno vise pomucio da armija nije 10 septembra krenula na d.vakuf
to se naziva razvlacenja snaga
i to je itekako cetnicima otezalo odbranu
a sto se tice armije bih,armije je dosla na nekih 20-30 km zracne linije od banja luke,i cini mi se da je dudakovic sam izjavio da su mogli da artiljerijom da dejstvuju po banja luci,i da su u 5 korpusu u toku tih zadnjih operacija i zaplijenili vise haubica 152 mm koje su mogle da dobace na tu razdaljinu
- osa
#16 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Slomsrbs u krajini je počeo 94. godine nakon, napad hv na položaje u livanjskom polju i prema dinari. čitao sam dosta matrijala i iz hrvatskih i bosanskih i američkih izvora. amerikanci su dozvolili hv-u napade u livanjskom polju ali su tražili da hrvatska to poslije ne eksploatira u napadu na sao krajinu što je tuđman i obećao. nakon zauzimanja kupresa i kompletnog livanjskog polja stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja, a time je ujedno oslabio i pritisak na bihać, koji je nakon srpske kontraofenzive 94. bio u teškom položaju. nakon oluje jedinice hv i hvo nastavile su djelovanja u bih i zauzele b. grahovo i glamoč, što je dovelo do potpunog raspada 2. krajiškog korpusa vrs (što je nekoliko puta obrađivano i na rts). nakon toga djelovanje hv i hvo se usmjerava prema šipovu i jajcu a 5. korpus vrši napadna djelovanja prema b. petrovcu, krupi i s. mostu, a 7. korpus napada d. vakuf. po dinamici napada vidi se da su postrojbe hv potpomognute hvo-om puno brže i s manjim problemima zauzimale srpska područja, što je i logično zbog više ratne tehnike i bolje organizacije postrojbi. holbrooke j ultimativo tražio od tuđmana da hv ne zauzima banja luku, prvenstveno zbog bojazno od izbjegličke krize u srbiji i moguće destabilizacije režima (milošević je za njega bio jako bitan igrač u pregovorima, jer je u potpunosti kontrolirao bos. srbe) , a i zbog toga što je u planovima kontakt grupe banja luka već određena da pripadne srbima, holbrooke je rekao tuđmanu da i ako zauzme banja luku morat će je vratiti. postrojbama armije bih dozvoljeno je zauzimanje prijedora, ali armija to nije mogla izvesti, čuo sam priču od tadašnjeg zapovjednika 81. gard. bojne gops. romića, da je izetbegović tražio od tuđmana da hv pomogne armiji oko prijedora ali je tuđman to odbio s obješnjenjem da u prijedoru živi jako malo hrvata i da se hv neće tući za taj grad.
da rezimiram. u slamanju srba u bos, krajini odlučujuću ulogu odigrala je hrvatska vojska, sinergiju njenog napada dobro je iskoristio 5. korpus i nešto slabije 7. korpus armije bih. srbi nisu bili totalno vojno poraženi ali uz 150 000 izbjeglica na cestama, koje su onemogućavale manevar vojsci i totalno rušile moral, rs se mogla potpuno uništiti, ali to nije bio plan kontakt grupe. plan je bio uspostavljanje ravnoteže i rat bez pobjednika. tko i malo prati međunarodnu politikau tu će vidjeti utjecaj engleske politike, ravnoteža je njihov način vođenja politike unazad 300 godina.
armija bih odradila je dobar posao u tim operacijama, ali daleko od onog koji mnogi na ovim forumima pokušavaju proturati. jer moramo se zapitati ako je hv odradio malo, zašto armija nije u krajevima gdje hv nije djelovao odradila više, npr. u istočnoj bih, zašto se desila srebrenica kraj tuzlanskog i zeničkog korpusa, zašto se nije zauzeo doboj s čijim bi se padom zadao odlučujući udasrac rs, zašto se ništa nije uradilo u istočnoj hercegovini u kojo nije bilo ni izdaleka tako snažnih srpskih postrojbi kao u zap. bosni, a o djelovanju tuzlanskog korpusa ili preciznije nedjelovanju prema koridoru da ne pričamo.
da rezimiram. u slamanju srba u bos, krajini odlučujuću ulogu odigrala je hrvatska vojska, sinergiju njenog napada dobro je iskoristio 5. korpus i nešto slabije 7. korpus armije bih. srbi nisu bili totalno vojno poraženi ali uz 150 000 izbjeglica na cestama, koje su onemogućavale manevar vojsci i totalno rušile moral, rs se mogla potpuno uništiti, ali to nije bio plan kontakt grupe. plan je bio uspostavljanje ravnoteže i rat bez pobjednika. tko i malo prati međunarodnu politikau tu će vidjeti utjecaj engleske politike, ravnoteža je njihov način vođenja politike unazad 300 godina.
armija bih odradila je dobar posao u tim operacijama, ali daleko od onog koji mnogi na ovim forumima pokušavaju proturati. jer moramo se zapitati ako je hv odradio malo, zašto armija nije u krajevima gdje hv nije djelovao odradila više, npr. u istočnoj bih, zašto se desila srebrenica kraj tuzlanskog i zeničkog korpusa, zašto se nije zauzeo doboj s čijim bi se padom zadao odlučujući udasrac rs, zašto se ništa nije uradilo u istočnoj hercegovini u kojo nije bilo ni izdaleka tako snažnih srpskih postrojbi kao u zap. bosni, a o djelovanju tuzlanskog korpusa ili preciznije nedjelovanju prema koridoru da ne pričamo.
-
Liska
#17 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
I kako onda poginu onih devet iz Virovitice ako je Jajce bilo prazno? Nek si ti rekao da su Jajce prodali Hrvati. Što ga onda ne obraniše Bošnjaci sami. Koliko sam vidio ovdje u Mostaru zajedno ste bježali iz Jajca.
- BosnaFanatic
#18 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Hrvati su preko noci napustili polozaje i tako su cetnici preko noci usli u jajce.Kad su hrvati skontali da mi Bosnjaci nezelimo Herceg Bosnu i da nemaju sta da traze brisnili su iz Jajca i tako su polozaji i jedan tunel ostali prazni i cetnici su usli u grad.toliko o tome ko je branio jajce. Poslije su Srbi pobjegli iz Jajca i Hrvati su se usetali u prazan grad.Mislili su da se Bosnjaci nece vratit i da ce biti herceg bosna,.Ali zajebali su se dobro , Bosnjaci su se skoro svi vratili,Danas u Opcini jajce i u samoj Carsiji zivi vise Bosnjaka nego hrvata kao i prije rata. Nacelnik Opcine je Bosnjak koji vrlo dobro radi posao i koji je zasluzio to mjesto.Sve dzamije su obnovljene kao i glavna Carsijska. a sto se tice Mostara ,Mostar je druga prica ,Mostar je ipak trenutno podjeljen na Lijevu i Desnu Stranu i ako to neizgleda tako, dok to jajce nije.Liska wrote:I kako onda poginu onih devet iz Virovitice ako je Jajce bilo prazno? Nek si ti rekao da su Jajce prodali Hrvati. Što ga onda ne obraniše Bošnjaci sami. Koliko sam vidio ovdje u Mostaru zajedno ste bježali iz Jajca.
- osa
#19 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
a kad su hrvati skontali da bošnjaci napustiše prijedor, zvornik, bijeljinu, višegrad foču, itd. itd. pa kad vidješe da će srbi uzeti bih bez borbe i dolinom neretve presjeći hrvatsku ali to je već druga priča i nije na ovoj temi.BosnaFanatic wrote:Hrvati su preko noci napustili polozaje i tako su cetnici preko noci usli u jajce.Kad su hrvati skontali da mi Bosnjaci nezelimo Herceg Bosnu i da nemaju sta da traze brisnili su iz Jajca i tako su polozaji i jedan tunel ostali prazni i cetnici su usli u grad.toliko o tome ko je branio jajce. Poslije su Srbi pobjegli iz Jajca i Hrvati su se usetali u prazan grad.Mislili su da se Bosnjaci nece vratit i da ce biti herceg bosna,.Ali zajebali su se dobro , Bosnjaci su se skoro svi vratili,Danas u Opcini jajce i u samoj Carsiji zivi vise Bosnjaka nego hrvata kao i prije rata. Nacelnik Opcine je Bosnjak koji vrlo dobro radi posao i koji je zasluzio to mjesto.Sve dzamije su obnovljene kao i glavna Carsijska. a sto se tice Mostara ,Mostar je druga prica ,Mostar je ipak trenutno podjeljen na Lijevu i Desnu Stranu i ako to neizgleda tako, dok to jajce nije.Liska wrote:I kako onda poginu onih devet iz Virovitice ako je Jajce bilo prazno? Nek si ti rekao da su Jajce prodali Hrvati. Što ga onda ne obraniše Bošnjaci sami. Koliko sam vidio ovdje u Mostaru zajedno ste bježali iz Jajca.
-
Liska
#20 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
I tako su Hrvati pobjegli, a ja u Mostaru docekao kolonu i Hrvata i Bosnjaka koji su pobjegli iz Jajca. Jebo te kao da grad vec nije bio izgubljen pa nekoga mozes kriviti. Isto kao da krivis HV pripadnike, jer su pobjegli iz Vukovara 17. studenog. Nista ne govoris kako su poginuli Viroviticani ako nije bilo borbi. Vidis, poznajem dobro doktora Bena (ako si bio u Jajcu onda znas tko je on). Doktor je ostao poslije povlacenja vojske i da su Hrvati bas tako bjezali odjednom, povukli bi i doktora i bolnicu. I nema potrebe u svaki post dodavati kako su se svi Bosnjaci vratili, kako su samo Bosnjaci branili Jajce, i kao je nacelnik Bosnjak i kako su sve dzamije obnovljene. To nema veze sa ovom pricom. Vise djeluje kao propaganda za nacelnika ali izbori su zavrsili. O tome kako nacelnici inace rade svoj posao svjedoci situacija Jajca danas. Da se ne spomene na forumu, nitko ne bi ni znao za njega. Ali eto, barem je nacelnik Bosnjak i dobro radi svoj posao. Ako je tebi lakse tako, i meni je.
-
ld
#21 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
sto se tice prijedora,prijedor su srbi iselili,mislim na civilno stanovnistvo i moj prijatelj,koji je bio kapetan i zapovjednik u crnim labudovima je dosao na par kilometara od prijedora tu negdje su se i pogruhali sa arkanovcima i to zestoko,koristili su istu leginarsku taktiku,jer je labudove obucavao bisi legionar,kao i arkanovceosa wrote:Slomsrbs u krajini je počeo 94. godine nakon, napad hv na položaje u livanjskom polju i prema dinari. čitao sam dosta matrijala i iz hrvatskih i bosanskih i američkih izvora. amerikanci su dozvolili hv-u napade u livanjskom polju ali su tražili da hrvatska to poslije ne eksploatira u napadu na sao krajinu što je tuđman i obećao. nakon zauzimanja kupresa i kompletnog livanjskog polja stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja, a time je ujedno oslabio i pritisak na bihać, koji je nakon srpske kontraofenzive 94. bio u teškom položaju. nakon oluje jedinice hv i hvo nastavile su djelovanja u bih i zauzele b. grahovo i glamoč, što je dovelo do potpunog raspada 2. krajiškog korpusa vrs (što je nekoliko puta obrađivano i na rts). nakon toga djelovanje hv i hvo se usmjerava prema šipovu i jajcu a 5. korpus vrši napadna djelovanja prema b. petrovcu, krupi i s. mostu, a 7. korpus napada d. vakuf. po dinamici napada vidi se da su postrojbe hv potpomognute hvo-om puno brže i s manjim problemima zauzimale srpska područja, što je i logično zbog više ratne tehnike i bolje organizacije postrojbi. holbrooke j ultimativo tražio od tuđmana da hv ne zauzima banja luku, prvenstveno zbog bojazno od izbjegličke krize u srbiji i moguće destabilizacije režima (milošević je za njega bio jako bitan igrač u pregovorima, jer je u potpunosti kontrolirao bos. srbe) , a i zbog toga što je u planovima kontakt grupe banja luka već određena da pripadne srbima, holbrooke je rekao tuđmanu da i ako zauzme banja luku morat će je vratiti. postrojbama armije bih dozvoljeno je zauzimanje prijedora, ali armija to nije mogla izvesti, čuo sam priču od tadašnjeg zapovjednika 81. gard. bojne gops. romića, da je izetbegović tražio od tuđmana da hv pomogne armiji oko prijedora ali je tuđman to odbio s obješnjenjem da u prijedoru živi jako malo hrvata i da se hv neće tući za taj grad.
politika nije dala da se prijedor oslobodi,na zalost,nekad na terenu treba zanemariti politku i odraditi sta treba da se odradi
sto se tice zenice i doboja,mi u 3 korpusu smo imali oko 30 000 vojnika,i oko 10 000-15 000 vojnika iz 3 korpusa je bilo angazovano na vozucoj i na ozrenu,oslobodili smo vozucu i krenuli da oslobadjamo ozrenu,u sudejstvu sa 2 korpusom iz tuzle koji su takodje angazovali oko 15 000 vojnika sa njihove strane
a sto neko rece da je 2 korpus imao 100 000 vojnika pod oruzijem to nije tacno,imali su oko 50 000 vojnika,i od toga 15 000 je bilo na ozrenu i vozucoj
ostali su podebljali linije prema brckom i prema istocnoj bosni,pripravnost da srbija nebi mobilizirala dodatne snage i napala nas
uglavnom mi smo dosli na par kilometara od doboja ozrenskom stranom,samo da napomenem da je povrsina teritorija sto smo oslobodili otprilike onolika sto je HV oslobodio u operaciji Bljesak,samo sa tom razlikom sto se radi o strasno nezgodnom terenu,brda,planine,suma,slabe komunikacije,i radi se o domacim srbima koji su znali svaki pedalj te teritorije,pomognute cetnicima iz banjalucke regije
i nisu bjezali,borili su se za svako brdo
mi smo napadali u esalonima,prvi esalon napreduje,nakon zamora,zamjenjuje ga drugi esalon,kad se drugi zamori,dolazi prvi i sve tako bez prestanka smo radili akcije i bukvalno skoro svako brdo smo morali da oslobadjamo
jer kad ih razbijemo,povuku se par kilometara iza na njihovu rezervnu liniju,pregrupiraju se i cak pokusaju i kontraudar,pa i to moramo da izdrzimo,pa da ih ponovo razbijemo i to je tako trajalo par sedmica dok nismo stigli do doboja
i cetnici su imali na ozrenu strasnu artiljeriju i izvidjace,ja sam u jednoj akciji sto smo je radili bio poklopljen minobacacima 82 mm,tacnije moj dio terena je bio poklopljen minobacackom baterijom i imali su strsnog izvidjaca,za nepovjerovat,uglavnom u 4 dana poslije akcije dok smo liniju utvrdili i odbijali njihove kontre,pored mene do nekih 10-tak metara polupresnika je palo oko 10tak granata,jedan prijatelj mi je poginuo,na razlicitim lokacijama an tom dijelu kote
imao sam osjecaj da jednostavno se ne mozes sakriti od tog izvidjaca,ko da se bas na mene nameracio,ko da sam mu nesto skrivio
iz doboja srpski civili su se izvukli i nasi su od usorske strane vec radili izvidjanje da napadnemo na doboja sa vise strana,mi sa ozrenske i sa usorske,i 2 korpus od pravca gracanice
ali dosla je naredba o primiriju
i da napomenem da su iz 1 korpusa dosle jedinice u krajinu,jedna ili dvije gardijske brigade,labudovi,specijalne jedinice mup-a,i da se i radilo na treskavici
ali moglo je i bolje i vise
mislim da je nama falilo dobrog oficirskog kadara
-
ld
#22 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
najvise bosnjaka iz jajaca je doslo u zenicu,sticajem okolnosti znam covjeka iz jajaca koji je bio nacelnik veze u 306 jajackojLiska wrote:I tako su Hrvati pobjegli, a ja u Mostaru docekao kolonu i Hrvata i Bosnjaka koji su pobjegli iz Jajca. Jebo te kao da grad vec nije bio izgubljen pa nekoga mozes kriviti. Isto kao da krivis HV pripadnike, jer su pobjegli iz Vukovara 17. studenog. Nista ne govoris kako su poginuli Viroviticani ako nije bilo borbi. Vidis, poznajem dobro doktora Bena (ako si bio u Jajcu onda znas tko je on). Doktor je ostao poslije povlacenja vojske i da su Hrvati bas tako bjezali odjednom, povukli bi i doktora i bolnicu. I nema potrebe u svaki post dodavati kako su se svi Bosnjaci vratili, kako su samo Bosnjaci branili Jajce, i kao je nacelnik Bosnjak i kako su sve dzamije obnovljene. To nema veze sa ovom pricom. Vise djeluje kao propaganda za nacelnika ali izbori su zavrsili. O tome kako nacelnici inace rade svoj posao svjedoci situacija Jajca danas. Da se ne spomene na forumu, nitko ne bi ni znao za njega. Ali eto, barem je nacelnik Bosnjak i dobro radi svoj posao. Ako je tebi lakse tako, i meni je.
i svi ti ljudi tvrde da se hvo samo povukao sa linije,i da su cetnici prosli te napustene linije i usli bosnjacima iza ledja,pa kad vidis samo povlacenje kako je bilo neorganizovano i koliko je ljudi stradalo u povlacenju
ljudi su u grupama se povlacili,u totalnom haosu,povlacili su se preko vlasica i turbeta
to je bio oktobar ili novembar 1992
jajce je palo nakon dogovora bobana i karadjica u grazu
i prije povlacenja hvo iz jajaca i pada jajca,hvo u hercegovini je blokirao sav dotok oruzja armiji bih,pocetak oktobra 1992
pametnom dosta da vidi da se nesto spremalo,poslije je doslo i do prozora,g.vakufa i sredinom 1993 do totalnog rata i napada na armiju
- osa
#23 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
sve to sam već i ja rekao samo nisam ulazio u detalje jer ih ne znam, govorim na strateškoj razini. jer kakva je svrha tući se za brda oko grada ako ne uđeš u grad, kao kad bi mi uzeli dinaru a ne bi ušli u knin. i jarane zap. slavonija ti nije ni najmanje ravna, nije kao vozuća, ali je .ebeno brdovita i šumovita. po tvojim pričama , koliko mi se čini, vama je problem bila dinamika napada, a to se dešava kad nemaš adekvatnu topničku potporu i kvalitetno ljudstvo da nastavi napad i tako eksploatira početne uspjehe, jer kao što i sam vjerovatno znaš kad jednom stupiš u kontakt s neprijateljem ne smiješ mu dati da se odvoji od tebe, taman i da bezglavo bježi, uvijek mora postojati borbeni kontakt, jer čim se odvoji daješ mu mogućnost za predah i pregrupiranje.ld wrote:sto se tice prijedora,prijedor su srbi iselili,mislim na civilno stanovnistvo i moj prijatelj,koji je bio kapetan i zapovjednik u crnim labudovima je dosao na par kilometara od prijedora tu negdje su se i pogruhali sa arkanovcima i to zestoko,koristili su istu leginarsku taktiku,jer je labudove obucavao bisi legionar,kao i arkanovceosa wrote:Slomsrbs u krajini je počeo 94. godine nakon, napad hv na položaje u livanjskom polju i prema dinari. čitao sam dosta matrijala i iz hrvatskih i bosanskih i američkih izvora. amerikanci su dozvolili hv-u napade u livanjskom polju ali su tražili da hrvatska to poslije ne eksploatira u napadu na sao krajinu što je tuđman i obećao. nakon zauzimanja kupresa i kompletnog livanjskog polja stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja, a time je ujedno oslabio i pritisak na bihać, koji je nakon srpske kontraofenzive 94. bio u teškom položaju. nakon oluje jedinice hv i hvo nastavile su djelovanja u bih i zauzele b. grahovo i glamoč, što je dovelo do potpunog raspada 2. krajiškog korpusa vrs (što je nekoliko puta obrađivano i na rts). nakon toga djelovanje hv i hvo se usmjerava prema šipovu i jajcu a 5. korpus vrši napadna djelovanja prema b. petrovcu, krupi i s. mostu, a 7. korpus napada d. vakuf. po dinamici napada vidi se da su postrojbe hv potpomognute hvo-om puno brže i s manjim problemima zauzimale srpska područja, što je i logično zbog više ratne tehnike i bolje organizacije postrojbi. holbrooke j ultimativo tražio od tuđmana da hv ne zauzima banja luku, prvenstveno zbog bojazno od izbjegličke krize u srbiji i moguće destabilizacije režima (milošević je za njega bio jako bitan igrač u pregovorima, jer je u potpunosti kontrolirao bos. srbe) , a i zbog toga što je u planovima kontakt grupe banja luka već određena da pripadne srbima, holbrooke je rekao tuđmanu da i ako zauzme banja luku morat će je vratiti. postrojbama armije bih dozvoljeno je zauzimanje prijedora, ali armija to nije mogla izvesti, čuo sam priču od tadašnjeg zapovjednika 81. gard. bojne gops. romića, da je izetbegović tražio od tuđmana da hv pomogne armiji oko prijedora ali je tuđman to odbio s obješnjenjem da u prijedoru živi jako malo hrvata i da se hv neće tući za taj grad.
politika nije dala da se prijedor oslobodi,na zalost,nekad na terenu treba zanemariti politku i odraditi sta treba da se odradi
sto se tice zenice i doboja,mi u 3 korpusu smo imali oko 30 000 vojnika,i oko 10 000-15 000 vojnika iz 3 korpusa je bilo angazovano na vozucoj i na ozrenu,oslobodili smo vozucu i krenuli da oslobadjamo ozrenu,u sudejstvu sa 2 korpusom iz tuzle koji su takodje angazovali oko 15 000 vojnika sa njihove strane
a sto neko rece da je 2 korpus imao 100 000 vojnika pod oruzijem to nije tacno,imali su oko 50 000 vojnika,i od toga 15 000 je bilo na ozrenu i vozucoj
ostali su podebljali linije prema brckom i prema istocnoj bosni,pripravnost da srbija nebi mobilizirala dodatne snage i napala nas
uglavnom mi smo dosli na par kilometara od doboja ozrenskom stranom,samo da napomenem da je povrsina teritorija sto smo oslobodili otprilike onolika sto je HV oslobodio u operaciji Bljesak,samo sa tom razlikom sto se radi o strasno nezgodnom terenu,brda,planine,suma,slabe komunikacije,i radi se o domacim srbima koji su znali svaki pedalj te teritorije,pomognute cetnicima iz banjalucke regije
mi smo napadali u esalonima,prvi esalon napreduje,nakon zamora,zamjenjuje ga drugi esalon,kad se drugi zamori,dolazi prvi i sve tako bez prestanka smo radili akcije i bukvalno skoro svako brdo smo morali da oslobadjamo
jer kad ih razbijemo,povuku se par kilometara iza na njihovu rezervnu liniju,pregrupiraju se i cak pokusaju i kontraudar,pa i to moramo da izdrzimo,pa da ih ponovo razbijemo i to je tako trajalo par sedmica dok nismo stigli do doboja
i cetnici su imali na ozrenu strasnu artiljeriju i izvidjace,ja sam u jednoj akciji sto smo je radili bio poklopljen minobacacima 82 mm,tacnije moj dio terena je bio poklopljen minobacackom baterijom i imali su strsnog izvidjaca,za nepovjerovat,uglavnom u 4 dana poslije akcije dok smo liniju utvrdili i odbijali njihove kontre,pored mene do nekih 10-tak metara polupresnika je palo oko 10tak granata,jedan prijatelj mi je poginuo,na razlicitim lokacijama an tom dijelu kote
imao sam osjecaj da jednostavno se ne mozes sakriti od tog izvidjaca,ko da se bas na mene nameracio,ko da sam mu nesto skrivio![]()
![]()
![]()
iz doboja srpski civili su se izvukli i nasi su od usorske strane vec radili izvidjanje da napadnemo na doboja sa vise strana,mi sa ozrenske i sa usorske,i 2 korpus od pravca gracanice
i da napomenem da su iz 1 korpusa dosle jedinice u krajinu,jedna ili dvije gardijske brigade,labudovi,specijalne jedinice mup-a,i da se i radilo na treskavici
-
ld
#24 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
artiljeriska podrska nam je bila skroz slaba,jer je nismo bas nesto i imaliosa wrote:sve to sam već i ja rekao samo nisam ulazio u detalje jer ih ne znam, govorim na strateškoj razini. jer kakva je svrha tući se za brda oko grada ako ne uđeš u grad, kao kad bi mi uzeli dinaru a ne bi ušli u knin. i jarane zap. slavonija ti nije ni najmanje ravna, nije kao vozuća, ali je .ebeno brdovita i šumovita. po tvojim pričama , koliko mi se čini, vama je problem bila dinamika napada, a to se dešava kad nemaš adekvatnu topničku potporu i kvalitetno ljudstvo da nastavi napad i tako eksploatira početne uspjehe, jer kao što i sam vjerovatno znaš kad jednom stupiš u kontakt s neprijateljem ne smiješ mu dati da se odvoji od tebe, taman i da bezglavo bježi, uvijek mora postojati borbeni kontakt, jer čim se odvoji daješ mu mogućnost za predah i pregrupiranje.ld wrote:sto se tice prijedora,prijedor su srbi iselili,mislim na civilno stanovnistvo i moj prijatelj,koji je bio kapetan i zapovjednik u crnim labudovima je dosao na par kilometara od prijedora tu negdje su se i pogruhali sa arkanovcima i to zestoko,koristili su istu leginarsku taktiku,jer je labudove obucavao bisi legionar,kao i arkanovceosa wrote:Slomsrbs u krajini je počeo 94. godine nakon, napad hv na položaje u livanjskom polju i prema dinari. čitao sam dosta matrijala i iz hrvatskih i bosanskih i američkih izvora. amerikanci su dozvolili hv-u napade u livanjskom polju ali su tražili da hrvatska to poslije ne eksploatira u napadu na sao krajinu što je tuđman i obećao. nakon zauzimanja kupresa i kompletnog livanjskog polja stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja, a time je ujedno oslabio i pritisak na bihać, koji je nakon srpske kontraofenzive 94. bio u teškom položaju. nakon oluje jedinice hv i hvo nastavile su djelovanja u bih i zauzele b. grahovo i glamoč, što je dovelo do potpunog raspada 2. krajiškog korpusa vrs (što je nekoliko puta obrađivano i na rts). nakon toga djelovanje hv i hvo se usmjerava prema šipovu i jajcu a 5. korpus vrši napadna djelovanja prema b. petrovcu, krupi i s. mostu, a 7. korpus napada d. vakuf. po dinamici napada vidi se da su postrojbe hv potpomognute hvo-om puno brže i s manjim problemima zauzimale srpska područja, što je i logično zbog više ratne tehnike i bolje organizacije postrojbi. holbrooke j ultimativo tražio od tuđmana da hv ne zauzima banja luku, prvenstveno zbog bojazno od izbjegličke krize u srbiji i moguće destabilizacije režima (milošević je za njega bio jako bitan igrač u pregovorima, jer je u potpunosti kontrolirao bos. srbe) , a i zbog toga što je u planovima kontakt grupe banja luka već određena da pripadne srbima, holbrooke je rekao tuđmanu da i ako zauzme banja luku morat će je vratiti. postrojbama armije bih dozvoljeno je zauzimanje prijedora, ali armija to nije mogla izvesti, čuo sam priču od tadašnjeg zapovjednika 81. gard. bojne gops. romića, da je izetbegović tražio od tuđmana da hv pomogne armiji oko prijedora ali je tuđman to odbio s obješnjenjem da u prijedoru živi jako malo hrvata i da se hv neće tući za taj grad.
imao sam osjecaj da jednostavno se ne mozes sakriti od tog izvidjaca,ko da se bas na mene nameracio,ko da sam mu nesto skrivio![]()
![]()
![]()
nije bio problem u ljudstvu,mi smo imali super momke,pogotovo u elitnim jedinicama,jer mi uglavnom kad smo napadali na liniju,nikad nismo ni koristili artiljeriju,vec se privucemo najblize sto mozemo,RPGijevima rokenmo u zemunice i zaskocimo ih u rovovima,borba prsa u prsa,pravo muski,sto bi se reklo
i uvijek ih slozimo dobro na liniji,malo ko moze da pobjegne
ali to sto kazes poslije kad se napreduje u dubinu,jako je bitno imati artiljerijsku podrsku da omoguci veci zahvat na terenu
jedan problem je bio kod nas artiljerija,drugi u oficirima,jednostavno nije bila ta svijest o koordiniranom napadu na nivou divizije
vjerujes da smo mi tek prvi put u citavom ratu poceli da koristimo tu taktiku bas na ozrenu,trebalo je to uhodati
ali cetnici nisu bjezali niti se stihiski u panici povlacili
oni su imali foru,tako sto naprave rezervnu liniju i tu stacioniraju vojnu policiju i diverzantske vodove,pa kad glavna linija padne,i vojska u panici se povuce,ko prezivi od njih,odmah na rezervnoj liniji doceka ih njihova vojna policija i rasporedi na tu rezervnu liniju,ako je i bilo panicara,prebiju ih
a artiljerija odmah iza te rezervne linije,pocne tuci po nama dok napredujemo
imali su oni dobar sistem i jaku artiljeriju
napisao sam ti u prijasnjem postu kakvo je moje iskustvo sa njihovom artiljerijom
jednom prilikom dok smo nparedovali prema centru ozrena,cetnici su na jednu kotu izbacili par tenkova,poklopili su taj put kojim smo mi se kretali
a moras da ides naprijed,jer naprijed nasi napadaju i ciste cetnicke linije,a ovi tenkovi sa bokova nas deru
i sa tobom se slazem,trebalo je uzimati gradove,hebo brda,ali ja nisam bio oficir zaduzen za planiranje operacije
kakvi su nasi bili oficiri,ne svi,jedan dio,da su moji haveri prebili komandante 35 divizije,to je bila moja divizija i kompletan njegov stab,zbog takvih zahebancija
-
Liska
#25 Re: uloga armije bih,hv-a i hvo u oslobadjanju zap.bosne
Vidiš da se imaju dvostruki aršini. Sticajem okolnosti znam čovjeka koji je bio grupi ljudi koje Armija BiH nije propustila kao pojačanje u Jajce. Da li bi tis stotinu išta izmjenilo ostaje za dulju raspravu. S obzirom da je većina pobjegla u Zenicu,kako to da im iz Zenice nije stiglo pojačanje. Eto recimo da je HVO i pobjegao a znam ljude iz HVO koji su ostali do zadnjih momenata, kako se samo ta strana priče potencira? Gdje su silni ostali gradovi koji su pali šaptom pa nitko ne smije napisati ni da su prodani nego je najlakše udariti po HVO-u, i kad jeste i kad nije kriv. Što se tiče dotoka oružja, podsjetiću na jednu izjavu slavnog generala Halilovića, u dokumentarcu na FTV. Rekao je da se do kraja 1993. moglo doturiti oružje da se je htjelo i za to okrivljuje političko rukovodstvo Bošnjaka, kojima je jednostavno bilo ili lijeno ili nisu htjeli trošiti pare na takve stvari.I je li netko vidio taj sporazum Boban-Karadžić jer u životu nisam vidio sporazum sa više aneksa i promjena. Tim dogovorom je Mostar podijeljen između HVO i VRS pa to nikada nije bilo tako. Pa se onda pričalo kako je dogovoreno da čitav Mostar bude hrvatski, istim tim dogovorom. Pa je onda u istom dogovoru rečeno da će Mostar ipak biti podijeljen između HVO i VRS-a a Bošnjaci kao izlaz imaju Neretvu. Pa je onda istim dogovorom rečeno kako će HVO i VRS zajednički napasti Mostar i podijeliti ga. Nije uopće važno što su stvari na terenu išle drugim tijekom, što nam govori ili da se dogovor uopće nije ni sprovodio što nam govori ili da su Boban i Karadžić nebitni ljudi u svemu ovome ili da u stvari i ne znamo što su potpisivali. Zna se i za potpis između Izetbegovića i Krajišnika pa nitko o tome ne trubi i ne govori. Možda i ne postoji tko zna i zato ga ne potenciram jer bi se svi naljutili kad bih napisao da je ovim sporazumom dogovorena razmjena Srebrenice za Vogošću. Može biti da sam u pravu a možda i nisam. Bitno je da svi se znate o jednom dogovoru a hrpu drugih zanemarujete, iako su svi dogovori bili potpisivani sa figom u džepu, po bosanski: Pošteno pa tko koga zajebe!