Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sansun

#1 Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by sansun »

Prvi puta izađem sa jednom djevojkom, šetam sa njom gradom ( ili čak sjedim u restoranu) i odjednom na nas naleti ono ulično potrčkalo sa ružama, kako postupiti sada?
Ukoliko odbijem kupiti ružu, da li sam djevojku doveo u neku nezgodnu situaciji?
Ukoliko je ipak kupim ( a da prethodno to nisam namjeravao) da li taj postupak onda više govori o slabosti mojih principa tj nesposobnosti da odolim pritiscima koji nisu u skaldu sa mojim prvobitnim namjerama, a što zapravo znači da bih tada svoju savjest u jednu ružnu situaciju doveo?
Nekoliko puta sam dolazio u takvu situaciju ( zadnji puta upravo jučer) i nikada nisam podlegao tom, takonazovi, pritisku jer znam da bih se onda uistinu u nekoj mjeri izopačno i neiskreno ponašao. Kako se vi djevojke u takvoj situaciji osjećate? A zanimaju me također i mišljenja muškaraca...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Truba »

to je perfidiniji oblik prosjačenja
cvjećare postoje na svakom koraku i ako želiš kupiti cvijet kupit ćeš

tu bi cura trebala reagovati: "ne treba hvala" :mrgreen:
sansun

#3 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by sansun »

veoma dosjetljivo i pronicljivo, svaka čast! :wink:
Shoshana

#4 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Shoshana »

sansun wrote:Prvi puta izađem sa jednom djevojkom, šetam sa njom gradom ( ili čak sjedim u restoranu) i odjednom na nas naleti ono ulično potrčkalo sa ružama, kako postupiti sada?
Ukoliko odbijem kupiti ružu, da li sam djevojku doveo u neku nezgodnu situaciji?
Ukoliko je ipak kupim ( a da prethodno to nisam namjeravao) da li taj postupak onda više govori o slabosti mojih principa tj nesposobnosti da odolim pritiscima koji nisu u skaldu sa mojim prvobitnim namjerama, a što zapravo znači da bih tada svoju savjest u jednu ružnu situaciju doveo?
Nekoliko puta sam dolazio u takvu situaciju ( zadnji puta upravo jučer) i nikada nisam podlegao tom, takonazovi, pritisku jer znam da bih se onda uistinu u nekoj mjeri izopačno i neiskreno ponašao. Kako se vi djevojke u takvoj situaciji osjećate? A zanimaju me također i mišljenja muškaraca...
NIje jednostavno, a nije ni dobro svoje misljenje krojiti prema onome kako bi mi, ona ili neko treci reagovao. Ja bih voljela da mi se ruza kupi. Neka druga ne bi. Neko bi kupio citavu kantu ruza, a neko bi klincu opalio samar.

Ukoliko ti je stalo do djevojke (a ponajvise ukoliko ti je stalo do sebe samoga) ponasaj se onako kako ti mislis da je OK. To si ti i ko ce te prihvatiti prihvatice te takvog kakav jesi. ko te nece prihvatiti - bolje je da do tog iskustva dodje preko jedne ruze, nego preko propalog braka.
sheilak

#5 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by sheilak »

komi wrote:
Slazem se. Ja uvijek ovako reagiram.

@ sansun

Razgovaraj s djevojkom. Vidi sta ona misli o tome. :wink: Ali ne nameci joj svoj stav :D
Loulou

#6 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Loulou »

sansun wrote:Prvi puta izađem sa jednom djevojkom, šetam sa njom gradom ( ili čak sjedim u restoranu) i odjednom na nas naleti ono ulično potrčkalo sa ružama, kako postupiti sada?
komi wrote:tu bi cura trebala reagovati: "ne treba hvala"
Upravo to i radim.
JThomas

#7 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by JThomas »

u potpunosti se slažem, to je samo ljepše upakovano prosjačenje.
kurty

#8 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by kurty »

Meni je draze kupiti tu ruzu i baciti je, nego nekom prosjaku u punoj radnoj snazi dati 1,2, 3KM

Par puta su mi prilazili, dva puta sam dao djevojcici 1KM, a ruza mi nije potrebna....

Ako cu je kupiti djevojci, kupit cu je prije "sastanka"... a ne da mi neko tako nudi
chuchumbamayumbe

#9 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by chuchumbamayumbe »

Hladnokrvno odmahnes rukom i ako se djevojka uvrijedi, slozis shuplju...
Onda joj zamazes oci jednim buketom, i onda nece biti potrebe da joj bilo sta objasnjavas kada sljedeci put zacherash prodavaca u tri lijepe, onako gospodski.
8-)
starii

#10 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by starii »

pa ti prije nego ti ti oni ponude ružu kupi curi buket ruza :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by ladyblue18 »

komi wrote:to je perfidiniji oblik prosjačenja
cvjećare postoje na svakom koraku i ako želiš kupiti cvijet kupit ćeš

Upravo.
Inace, ako momak hoce da kupi ruzu ili neki cvijet, kao sto rekose i prethodnici uradit ce to prije sastanka.

Ja ne volim brate te koji prilaze...dzaba da mi je da, ne volim. :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Truba »

Image
sansun

#13 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by sansun »

pa ti prije nego ti ti oni ponude ružu kupi curi buket ruza :)
Dobro, našao sam se u situaciji kakva jeste, pitanje je kako u dotičnom momentu reagovati.

Hladnokrvno odmahnes rukom i ako se djevojka uvrijedi, slozis shuplju...
Ako bih joj naknadno još počeo komentarisati svoj postupak tada bi ispalo kao da se pravdam nešto.
NIje jednostavno, a nije ni dobro svoje misljenje krojiti prema onome kako bi mi, ona ili neko treci reagovao. Ja bih voljela da mi se ruza kupi. Neka druga ne bi. Neko bi kupio citavu kantu ruza, a neko bi klincu opalio samar.
Poštujem tvoj stav, ali eto zanima me ipak, zbog čega bi manje volila da ne postupi tako, tj. da ti je ne kupi, i da li bi se makar malkice nezgodno osjećala?
pjegica

#14 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by pjegica »

Meni nema ništa draže nego kad mi kupi ružu :)

Nekoliko puta sam i sama odgovorila prodavaču da "ne treba", ili dragom šapnula da ne kupuje, pa me poslušaju. Inače, u početku veze su mi vaze uvijek bile pune cvijeća. Nisam nikad pomislila da je mlakonja koji ne može odoliti pritiscima, baš naprotiv...

Al opet.. hiljadu ljudi hiljadu ćudi.
Shoshana

#15 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Shoshana »

sansun wrote:
Poštujem tvoj stav, ali eto zanima me ipak, zbog čega bi manje volila da ne postupi tako, tj. da ti je ne kupi, i da li bi se makar malkice nezgodno osjećala?
POtpuno otvoreno, dakle ovako... Izasli smo prvi puta, pretpostavljam da postoji neka zaljubljenost - jednostavno mi godi paznja. Ja u stvari cak ni sama ne kupujem rezano cvijece, mislim da je to bacanje para, no isto tako je to na neki nacin neki znak sa tvoje strane da se trudis da mi ukazes neku ekstra paznju. No, to sam ja... to nije svaka cura. Ja sam od onih koje vole da im se poklanjaju macici i kucici. Nekim se curama kosa dize na glavi od takvih ideja.

Ali, stvari mogu biti mnogo komplikovanije nego to... Ukoliko bismo hodali vec 5 godina i planirali neku buducnost, ja bih te lijepo napala zbog razbacivanja parama. :D S druge strane mi nikada ne bi smetalo da das marku djetetu koje - ipak radi - ma koliko se to nekome ne svidjalo.

Da si hladno odmahnuo rukom ili ignorisao dijete koje prodaje ruze, manje bi mi smetalo, nego da me na primjer upitas "da li bi zeljela jednu ruzu?" To pitanje bi me fakat, ali ono fakat povrijedilo... Dakle ti ne znas, ili ne mislis da ja zasluzujem neku banalnu 'romanticno-isfuranu' paznju, ili je to za tebe cista glupost, ali ako ja to zelim - eh onda ces mi dozvoliti da budem glupaca?

I na kraju, ne nisu u pitanju pare, ja bih ruzu kupila i tebi i sebi, a na tebi je da izaberes da li ces mi reci, "jao bas ti hvala, bas je lijepa", ili "hvala, ali nisi trebala"... :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote: POtpuno otvoreno, dakle ovako... Izasli smo prvi puta, pretpostavljam da postoji neka zaljubljenost - jednostavno mi godi paznja. Ja u stvari cak ni sama ne kupujem rezano cvijece, mislim da je to bacanje para, no isto tako je to na neki nacin neki znak sa tvoje strane da se trudis da mi ukazes neku ekstra paznju. No, to sam ja... to nije svaka cura. Ja sam od onih koje vole da im se poklanjaju macici i kucici. Nekim se curama kosa dize na glavi od takvih ideja.

Ali, stvari mogu biti mnogo komplikovanije nego to... Ukoliko bismo hodali vec 5 godina i planirali neku buducnost, ja bih te lijepo napala zbog razbacivanja parama. :D S druge strane mi nikada ne bi smetalo da das marku djetetu koje - ipak radi - ma koliko se to nekome ne svidjalo.

Da si hladno odmahnuo rukom ili ignorisao dijete koje prodaje ruze, manje bi mi smetalo, nego da me na primjer upitas "da li bi zeljela jednu ruzu?" To pitanje bi me fakat, ali ono fakat povrijedilo... Dakle ti ne znas, ili ne mislis da ja zasluzujem neku banalnu 'romanticno-isfuranu' paznju, ili je to za tebe cista glupost, ali ako ja to zelim - eh onda ces mi dozvoliti da budem glupaca?

I na kraju, ne nisu u pitanju pare, ja bih ruzu kupila i tebi i sebi, a na tebi je da izaberes da li ces mi reci, "jao bas ti hvala, bas je lijepa", ili "hvala, ali nisi trebala"... :mrgreen:
a šta bi trebao odgovoriti?

:evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Shoshana

#17 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Shoshana »

Chmoljo wrote:
Shoshana wrote: POtpuno otvoreno, dakle ovako... Izasli smo prvi puta, pretpostavljam da postoji neka zaljubljenost - jednostavno mi godi paznja. Ja u stvari cak ni sama ne kupujem rezano cvijece, mislim da je to bacanje para, no isto tako je to na neki nacin neki znak sa tvoje strane da se trudis da mi ukazes neku ekstra paznju. No, to sam ja... to nije svaka cura. Ja sam od onih koje vole da im se poklanjaju macici i kucici. Nekim se curama kosa dize na glavi od takvih ideja.

a šta bi trebao odgovoriti?

:evil: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Muci ti tamo, dovoljno si zreo da znas da sta god odgovoris - donji si :? :oops:

:lol: :lol: :lol:
Shoshana

#18 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Shoshana »

sta god odgovoris - donji si :? :oops:

:lol: :lol: :lol:
U stvari kad malo prokontam, ovo je jedina pametna stvar koju ovdje rekoh... Hoces generalnu istinu koja vazi za sve zene podjednako? Sta god da uradis nahebo si. Eto ti istine.... :oops:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#19 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote:
U stvari kad malo prokontam, ovo je jedina pametna stvar koju ovdje rekoh... Hoces generalnu istinu koja vazi za sve zene podjednako? Sta god da uradis nahebo si. Eto ti istine.... :oops:

:lol: :lol: :lol: :lol:
kad je jebanje u pitanju, ja sam uvijek za :lol: :lol: :lol:
kala

#20 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by kala »

To uopće nije nezgodna situacija. Najbitnije ti je biti spontan, a takav je teško biti ako ti racio postavlja toliko pitanja za jednu bezazlenu ružu. Racio ostavlja tragove na licu i to nije šarmantno. S obzirom na situaciju, moglo je ispasti fora da si joj poklonio tu ružu. Uostalom, svejedno je od koga ćeš je kupiti. Nekad (u zgodnom momentu) znaju biti tako lijepe - te ruže - i željene. Opusti se i uživaj dijeliti ljubav. Sretno!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#21 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by ladyblue18 »

pjegica wrote:Meni nema ništa draže nego kad mi kupi ružu :)

Nekoliko puta sam i sama odgovorila prodavaču da "ne treba", ili dragom šapnula da ne kupuje, pa me poslušaju. Inače, u početku veze su mi vaze uvijek bile pune cvijeća. Nisam nikad pomislila da je mlakonja koji ne može odoliti pritiscima, baš naprotiv...

Al opet.. hiljadu ljudi hiljadu ćudi.
Ma dobro, lijepo je dobiti ruzu, i sve to stoji...ali ja ne volim ove sto saljecu po ulicama. :x
Ako ce mi je vec kupovati vise volim da to bude sto je htio, a ne zato sto je u tom trenu osjetio obavezu jer mu je bilo nezgodno da ne kupi. ;-)
Daphna

#22 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Daphna »

Da se razumijemo, ruže su tako precijenjene... :roll: Kala je cvijet... Jednostavna, elegantna :-D

A na ulične prodavače, kao što mnogi prije mene napisaše, sama odreagujem "ne hvala" :-D E sad, dovedem li ja, eventualno, svoju pratnju za to veče u neugodnu situaciju? Jer otkud' znam, možda bi on i kupio :mrgreen:
sansun

#23 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by sansun »

To uopće nije nezgodna situacija. Najbitnije ti je biti spontan, a takav je teško biti ako ti racio postavlja toliko pitanja za jednu bezazlenu ružu. Racio ostavlja tragove na licu i to nije šarmantno. S obzirom na situaciju, moglo je ispasti fora da si joj poklonio tu ružu. Uostalom, svejedno je od koga ćeš je kupiti. Nekad (u zgodnom momentu) znaju biti tako lijepe - te ruže - i željene. Opusti se i uživaj dijeliti ljubav. Sretno!
Eto da i to napomenem, bio sam u potpunosti spontan. Moja pitanja i "sumnje" su se tek naknadno pojavile. Samo želim znati kako vi žene na takve reakcije reagujete i šta očekujete. ( problem je mnogo mnogo dalekosežniji od same ruže )

I na kraju, ne nisu u pitanju pare, ja bih ruzu kupila i tebi i sebi, a na tebi je da izaberes da li ces mi reci, "jao bas ti hvala, bas je lijepa", ili "hvala, ali nisi trebala".
Ma kakve pare, to ne treba ni spominjati ... a ovo ostalo bi onda mene uvrijedilo, jer bih se veoma neshvaćenim i pomalo poniženim sa tvoje strane osjećao. Ali ipak bih muškarcima koji ovo čitaju preporučio da ubuduće ne postupaju onako kako sam ja to učinio, kupite joj tu ružu jer ne smijete nikada zaboraviti da je svaka žena na kraju ipak jedno veliko dijete, kako to Rousseau davno ustanovi.
A na ulične prodavače, kao što mnogi prije mene napisaše, sama odreagujem "ne hvala" :-D E sad, dovedem li ja, eventualno, svoju pratnju za to veče u neugodnu situaciju? Jer otkud' znam, možda bi on i kupio :mrgreen:
Pa vidiš, možda si tu u pravu, to me sada asocira na onu frazu " hej, i ne pomišljaj na to!"
Shoshana

#24 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by Shoshana »

sansun wrote: Ma kakve pare, to ne treba ni spominjati ... a ovo ostalo bi onda mene uvrijedilo, jer bih se veoma neshvaćenim i pomalo poniženim sa tvoje strane osjećao. Ali ipak bih muškarcima koji ovo čitaju preporučio da ubuduće ne postupaju onako kako sam ja to učinio, kupite joj tu ružu jer ne smijete nikada zaboraviti da je svaka žena na kraju ipak jedno veliko dijete, kako to Rousseau davno ustanovi.
A zasto bi tebe uvrijedio poklonjen cvijet od strane djevojke :? Zar se ti ne bi obradovao cvijetu? Tacno kom poklonu bi se ti, kao muskarac obradovao, i koji je znak paznje prigodan za muskarca, a da se on ne nadje ponizen?

Na svu srecu, Rousseau je poznat po svacemu necemu, ali nikako po skladnom i harmonicnom braku :oops: :mrgreen:
zelenashica

#25 Re: Ulični prodavači ruža-kako postupiti?

Post by zelenashica »

Nikad se nisam baš zamarala sa mislima poput postavljača teme....jednostavno ako onaj ko je u mojoj pratnji ima potrebu i želju da mi kupi ružu(da li radi mene same ili radi "usluge"prodavaču ne bitno je),neka ju kupi,ja ću je sa osmijehom prihvatiti...ali isto tako sa dostajanstvom i bez mišljena o njegovom eventualnom neželjenju ili nemanju novca "podnijeti"i njegovo :Ne,hvala.Ne vidim tu problem....
Last edited by zelenashica on 27/12/2009 00:55, edited 1 time in total.
Post Reply