Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
delboy01

#101 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

trocadero wrote:Мешчини од ових свезналих учесника на теми мало ко и Тита памти :D
Јел ко одгледао Срданов филм, ајмо мало да чујемо утиске......
Bas je Golubovic u tom intervjuu rekao kako mu je na projekciji u Beograu nakon filma prisao covjek iz Boracke organizacije Trebinja pruzio ruku i cestitao rekavsi da je imao predrasude o filmu ali da je nakon gledanja odusevljen njime.
delboy01

#102 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

PM72 wrote:Ko bolan ne pamti Tita? Pa ja sam ga dočekao kod higijenskog zavoda,s bijelom titovkom,crvenom maramom i karanfilom u ruci...e kad je to bilo.U prošlom vijeku.Još mi bilo krivo što nije gledao prema meni nego na drugu stranu.

Naslov teme je ogavan,glup i bezobrazan.Čuj rehabilitacija Mladićevog vojnika u Sarajevu?!? Na prvi momenat pomislio sam da se neko zajebava-(ko bi se normalan sa tim zezao) a frajer mrtav hladan još komentariše i lupeta.Herojski čin ČOVJEKA a koju je uniformu nosio - sasvim je svejedno.Treba to priznati i naglasiti - ja tako nešto ne bih smio uraditi.Da su Jukini,Cacini ili XY ljudi tukli nekog sarajevskog Srbina samo radi imena, da ja uletim i da ga spasim? Ja prvi ne bih.Prošao bih i okrenuo glavu,možda bi mi ga bilo žao a možda bi sam sebe tješio da je kakav snajperista ili petokolonaš,još bih se čudio što ga ne sklone sa ulice da svijet ne gleda kako ga biju...

A što nam postavljač teme ne piše o tome kako je odavno "rehabilitovana" VRS,sastavnije dio oružanih snaga?!?Član Predsjedništva BiH je bio pripadnik VRS,ne samo on nego i kojekakvi ministri,predsjedavajući,ambasadori...jesu li oni kome valjali ili pomogli? Prema tome,ne seri dok voz stoji,pisalo je nekad na vagonima...
Sta je neistina u naslovu teme? Postavljac teme je napisao to sto ti kazes da nije samo ti ne citas temu vec uskaces bezveze sa glupim komentarima.
Gojeni H

#103 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Gojeni H »

Sav post je OK i sve mi govori da nista ne dodajem, ali moram s obzirom da neki imaju memoriju kapaciteta 1 bajta.
"Prpa.ba"
Svako ima izbor da li biti dijelom teroristicke organizacije sa vjerskim predznakom i boriti se protiv legalnih i legitimnih vlasti drzave kojoj pripada. Podsjetimo, tada je tzv. "VRS" bila klasicna teroristicka organizacija sa pomoci u ljudstvu i MTS-u od strane vanjskog neprijatelja, odnosno srpske nacionalne drzave SR Jugoslavije, i pripadnicima iste se po svim vazecim zakonima i Ustavu moglo izreci zatvorske kazne u trajanju od par desetljeca, ukljucujuci i smrtne kazne za najteze zlocine. To ukljucuje i sve "regrute" poput ovog Aleksica, "kuhare", "osmatrace" itd. Svi su imali obavezu odazvati se mobilizaciji u Republicku Armiju i boriti se upravo protiv teroristickih organizacija kojih su oni svojevoljno postali dijelom.
Haman su neki zaboravili RAM-ove (ne za slike vec cetnicke planove). Takodje, nekima SAO ne znaci nista.
Druga je stvar sto je Republika porazena, rukovodstvo iz piljara sjelo na celo drzave, a narodu generalno unisten smisao za pravni sistem i poredak, pa se na Aleksica gleda kao na heroja koji je dokaz da nisu svi Srbi isti. Gle cuda, Republicku Armiju je cinilo 15%-ak posto istih takvih Srba koji su lojalni gradjani Republike, pa niko od njih nije dobio ulicu, niti se o njihovim zivotima prave srcedrapateljni filmovi i novinski clanci. I onda se silne patriote cudom cude sto drzava tone na nivo Afrike, a nezavisnost teritorija koji je Dejtonskim porazom predat na upravu legaliziranim teroristickim organizacijama- sve izvjesnija.
Ljudi srpske nacionalnosti ili pravoslavne vjeroiskaznosti koji su rat proveli u Armiji RBiH a neki i svoju krv prosuli po svojoj zemlji haman nisu dovoljno veliki, a njihovo herojstvo nije dovoljno multi-kulti-trendy.
Ionako ovdasnji narod nikad nije znao imenovati i prepoznati stvari onakvima kakve jesu. Zbog toga je postavljac ove teme s punim pravom veoma pronicljivo i precizno formulisao misao- ako nastavimo ovim tempom, da li cemo uskoro i drustveno rehabilitirati VRS? Mozda i neki spomenik nije na odmet? Na kraju krajeva, rukovodstvo VRS-a nikoga nije rucno ubilo. Krivi su vojnici sto su slusali naredbe. A vojnici su morali slusati naredbe. Divna cirkularna logika kojom se izjednacavaju popularne "zaracene strane", a za sve su krivi "vanzemaljci iznad Sarajeva", ali i ostalih gradova lijepe nase. :thumbup:
I ovo je najveci problem
luckylaka

#104 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by luckylaka »

vazna wrote:
luckylaka wrote:
vazna wrote:@luckylaka
Po cemu si to zakljucio, molim te mozes li mi objasniti.
Pa po tvom rezonu da su otprilike svi pripadnici ABiH slicni kao Caco(tako si napisao)
Hajde molim te jos jednom procitaj post koji sam ja citirao pa onda provjeri moj odgovor. I provjeri sta znaci upitnik na kraju recenice.
Ok u pravu si .Sorry pogresno sam razumio post mada se meni taj S rdjan nimalo ne svidja kao i vecina njegovi sunarodnjaka.Znas onu,,koga su zmije ujedale i gustera se boji,,a Srdjanovi saborci su i previse belaja napravili u mojoj carsiji da bi za mene Srdjo bio neki heroj.Ali ima i onih koji misle da je doticni heroj pa eto neka mu dodjeljuju posthumno ordenje,priznanja,ulice..
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#105 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Woody »

I, @luckylaka:
mada se meni taj Srdjan nimalo ne svidja kao i vecina njegovi sunarodnjaka
Kako ti rješavaš taj problem? Ignorišeš ih, vrijeđaš ili u svakoj prilici im napominješ da:
su i previse belaja napravili u mojoj carsiji
A, zapravo si i ti "njihov" sunarodnjak, isto k'o i ja i ostalih cca. 3.5 mil stanovnika BiH - osim ako se nisi rodio u Burundiju, a nisi, znam jerbo mi taj što ti se smješka sa avatara govori ustvari o'kle si. Nije ti lako, brato! Ne, ne... :-) :-) :-)
delboy01

#106 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

delboy01 wrote:
trocadero wrote:Мешчини од ових свезналих учесника на теми мало ко и Тита памти :D
Bas je Golubovic u tom intervjuu rekao kako mu je na projekciji u Beograu nakon filma prisao covjek iz Boracke organizacije Trebinja pruzio ruku i cestitao rekavsi da je imao predrasude o filmu ali da je nakon gledanja odusevljen njime.
Zaboravih da napisem da je zanimljivo to sto je scenario za Krugove napisao Srdjan Koljevic sin poznatijeg nam Nikole Koljevica.
The Patriot

#107 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by The Patriot »

delboy01 wrote:
delboy01 wrote:
Zaboravih da napisem da je zanimljivo to sto je scenario za Krugove napisao Srdjan Koljevic sin poznatijeg nam Nikole Koljevica.
Redemption and Salvation
luckylaka

#108 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by luckylaka »

Woody wrote:I, @luckylaka:
mada se meni taj Srdjan nimalo ne svidja kao i vecina njegovi sunarodnjaka
Kako ti rješavaš taj problem? Ignorišeš ih, vrijeđaš ili u svakoj prilici im napominješ da:
su i previse belaja napravili u mojoj carsiji
A, zapravo si i ti "njihov" sunarodnjak, isto k'o i ja i ostalih cca. 3.5 mil stanovnika BiH - osim ako se nisi rodio u Burundiju, a nisi, znam jerbo mi taj što ti se smješka sa avatara govori ustvari o'kle si. Nije ti lako, brato! Ne, ne... :-) :-) :-)
Jedno je sigurno a to je da ti nisi taj koji ce mene pitati kako da se ponasam sa ,,sunarodnjacima,,Srdjanovim(znas ti na sto sam ja mislio samo malo glumis)Pokusavam da ih izbjegavam sto vise mogu a ako ne kontas koga to mogu ti i nacrtati.To,,oklen sam,,mozes samo pretpostaviti kao sto vjerovatno pretpostavljas da onaj sa avatarom Messija ili Ronalda potice odakle su i oni :-)
delboy01

#109 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

Sarajmen wrote:Napisat' će on i scenarij za Gavrila Principa...no sikiriki, balansirat' će on...

Vidi, ti smatraš da je u pitanju na djelu rehabilitacija VRS-e u Sarajevu jer, u njemu jedna ulica nosi ime i prezime pokojnog Srđana Aleksića, a koji je bio pripadnik te vojske u vrijeme kada je preminuo od batina koje su mu dodijelili drugi pripadnici te iste vojske (VRS). :?:
Ne,ne hitio sam u naslov jos da stavim da ili ne ali posto nije stalo kao sto vidis ima znak pitanja na kraju ali sam zato u uvodnom postu sve objasnijo.
GandalfSivi

#110 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by GandalfSivi »

Bas sam razmisljao kad ce se pacenici javiti. Jebiga, nije mala stvar kada u istom danu dok se u Bratuncu poziva na neke nove genocide, cijelo Sarajevo se klanja spomenu osobe koja je prvo i osnovno bila COVJEK, pa onda sta god bio po nacionalnosti ili koje god vojske bio pripadnik. Jebe vam to malo koncepciju o Teheranu, ha?
zateznistub

#111 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by zateznistub »

Da ne citam sve ove nebuloze, moze li mi neko reci, koja je to ulica dobila njegovo ime?
Red Wolf

#112 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Red Wolf »

Meni je ovo ljudski i uredu,razne su protuhe u Sarajevu imale svoje ulice nicim izazvani;vojvode i razni hohstapleri,ovaj je momak to zasluzio ma sta ko mislio,bio je u VRS i to mu je sada kao otezavajuca okolnost,nebih rekao cak sta vise za takav cin u tim okolnostima(ja nebih a nisam ckapi po profesiji),da li je sada olaksavajuca okolnost nekome kao sto je franc kos bilo to sto je bio vojnik ARBiH prije prebjega i zlocina koje je pocinio kasnije u Srebrenici,jeste al samo licemjerima i budalama,zato potpuno podrzavam ovaj potez.
zateznistub

#113 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by zateznistub »

Sarajmen wrote:Ulica Srđana Aleksića se nalazi preko puta glavnog ulaza u GRAS .
Aleja lipa?
PM72

#114 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by PM72 »

čuj Aleja Lipa na ulazu u Gras...

Bila prije ulica Velikih Drveta a sad Srđana Aleksića.
zateznistub

#115 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by zateznistub »

PM72 wrote:čuj Aleja Lipa na ulazu u Gras...

Bila prije ulica Velikih Drveta a sad Srđana Aleksića.
Moja greska, znam da je neko drvo u pitanju! :-D
U svakom slucaju :thumbup: za dodjelu ulice!!!
delboy01

#116 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

Red Wolf wrote:Meni je ovo ljudski i uredu,razne su protuhe u Sarajevu imale svoje ulice nicim izazvani;vojvode i razni hohstapleri,ovaj je momak to zasluzio ma sta ko mislio,bio je u VRS i to mu je sada kao otezavajuca okolnost,nebih rekao cak sta vise za takav cin u tim okolnostima(ja nebih a nisam ckapi po profesiji),da li je sada olaksavajuca okolnost nekome kao sto je franc kos bilo to sto je bio vojnik ARBiH prije prebjega i zlocina koje je pocinio kasnije u Srebrenici,jeste al samo licemjerima i budalama,zato potpuno podrzavam ovaj potez.
Gdje je to iz VRS prebjegao Srdjan Aleksic?
PM72

#117 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by PM72 »

Dobro nisi dobacio do Podhrastova... :thumbup:
delboy01

#118 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

GandalfSivi wrote:Bas sam razmisljao kad ce se pacenici javiti. Jebiga, nije mala stvar kada u istom danu dok se u Bratuncu poziva na neke nove genocide, cijelo Sarajevo se klanja spomenu osobe koja je prvo i osnovno bila COVJEK, pa onda sta god bio po nacionalnosti ili koje god vojske bio pripadnik. Jebe vam to malo koncepciju o Teheranu, ha?
Mozes ga ti proglasavati i aktivistom lgbt populacije skidati mu uniformu VRS u svojoj glavi tvoja stvar ali u vrijeme rata kada se nesreca dogodila on je bio borac VRS-a,a to sto je dobio ulicu to je samo svijetlo na kraju tunela i nadam se pocetak promjene svijesti i prihvacanja da u BIH zive ljudi koji imaju drugaciji pogled na proslost sadasnjost i buducnost.
Red Wolf

#119 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Red Wolf »

delboy01 wrote:
Red Wolf wrote:Meni je ovo ljudski i uredu,razne su protuhe u Sarajevu imale svoje ulice nicim izazvani;vojvode i razni hohstapleri,ovaj je momak to zasluzio ma sta ko mislio,bio je u VRS i to mu je sada kao otezavajuca okolnost,nebih rekao cak sta vise za takav cin u tim okolnostima(ja nebih a nisam ckapi po profesiji),da li je sada olaksavajuca okolnost nekome kao sto je franc kos bilo to sto je bio vojnik ARBiH prije prebjega i zlocina koje je pocinio kasnije u Srebrenici,jeste al samo licemjerima i budalama,zato potpuno podrzavam ovaj potez.
nigdje,posto moram da crtam hajde de,to je poredjenje ak razmes,ako je Srdjanu Aleksicu to otezavajuca okolnost(ja smatram da nije) onda bi i ovom drugom(gnjidi) po toj logici to sto je bio u ARBiH u sudjenju bila olaksavajuca,jer eto malo ih je branio pa malo ih onda ubijao,los sam sa likovnim pa nadam se da shvatas crtez.
Walther

#120 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Walther »

vazna wrote:Alen je trebao biti koji po redu? Svi ostali, vise srece drugi put. Tako vam je kad nemate prijatelja, samo komsije.
Covjeku treba suditi samo po djelima koje je licno uradio,a on je uradio HEROJSKO djelo.Ne mozes suditi covjeka po tome u kakvim je "organizacijama" bio.Po tvom rezonu svi koji su bili u ratnom Sarajevu u armiji su isti kao Caco?[/quote]

Cuj.... Kao da su te organizacije pale sa neba. One su postajale i radile to sto su radile zbog toga sto je ogroman dio komsija pristao na to. Po toj logici za mrtve Srebrenicane krivih je nekoliko pripadnka interventnog voda VRS koji su pucali u njih. Oni su "licno" pucali a svi drugu su bili turisti. To zelis reci?
Walther

#121 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by Walther »

delboy01 wrote:Srdjan Aleksic nije bio dio grupe koja je sistematski odredjenog dana na odredjenom mjestu likvidirala Bosnjake pa je iz grupe izvukao jednog sebi poznatog i spasio ga tako da ne smaraj vise.
Ma naravno... On je bio samo pripadnike turisticke agencije koja je trebinjskim Bosnjacima dobrovoljan omogucavala boravak u inostranstvu. To je biti bila humanitarna akcija komsija! :-? Dosli smo toga da se ljudi nagradjuje jer nisu pobili ili protjerali SVE komsije vec samo pojedine. :run: Moralni kompas otisao u ... :?

Sta li to znaci za Srbe koji su poginuli u ARBiH braneci sve komsije jednako..... Valjda su trebali birati....
zateznistub

#122 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by zateznistub »

PM72 wrote:Dobro nisi dobacio do Podhrastova... :thumbup:
Kakav sam sa ulicama dobro nisam izvalio neku iz Zavidovica... :lol: :thumbup:
delboy01

#123 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by delboy01 »

Red Wolf wrote:
delboy01 wrote:
nigdje,posto moram da crtam hajde de,to je poredjenje ak razmes,ako je Srdjanu Aleksicu to otezavajuca okolnost(ja smatram da nije) onda bi i ovom drugom(gnjidi) po toj logici to sto je bio u ARBiH u sudjenju bila olaksavajuca,jer eto malo ih je branio pa malo ih onda ubijao,los sam sa likovnim pa nadam se da shvatas crtez.
Poredjenje ti je glupo.
ulciscorr

#124 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by ulciscorr »

Svaka cast Srdjanu... ali da zasluzuje ulicu kod nas, ne zasluzuje.

Eto treba da mu se klanjamo zato sto je uradio nesto sto se ocekuje od svakog normalnog covjeka... :roll:
GandalfSivi

#125 Re: Ulica Mladicevog vojnika u Sarajevu,rehabilitacija VRS-a

Post by GandalfSivi »

delboy01 wrote:
GandalfSivi wrote:Bas sam razmisljao kad ce se pacenici javiti. Jebiga, nije mala stvar kada u istom danu dok se u Bratuncu poziva na neke nove genocide, cijelo Sarajevo se klanja spomenu osobe koja je prvo i osnovno bila COVJEK, pa onda sta god bio po nacionalnosti ili koje god vojske bio pripadnik. Jebe vam to malo koncepciju o Teheranu, ha?
Mozes ga ti proglasavati i aktivistom lgbt populacije skidati mu uniformu VRS u svojoj glavi tvoja stvar ali u vrijeme rata kada se nesreca dogodila on je bio borac VRS-a,a to sto je dobio ulicu to je samo svijetlo na kraju tunela i nadam se pocetak promjene svijesti i prihvacanja da u BIH zive ljudi koji imaju drugaciji pogled na proslost sadasnjost i buducnost.
On je bio incident (kao primjer ljudskosti) u VRS, a ne neko generalno pravilo. Pricamo o vojsci koja je optuzena za planiranje i izvrsenje genocida. gdje on definitivno nije bio reprezent te vojske. I da se razumijemo, vecina nas ovdje na forumu zna nekoga ko je bio u toj vojsci, i da, bilo je casnih primjera, ili pak ljudi koji su jednostavno morali nositi oruzje, ali ni pod razno ne mozemo poistovjecivati te pojedince sa zlocinackom vojskom koja VRS jeste bila. Ti se ovdje malo lud pravis, pa izokreces stvari, pokusavajuci napraviti gore pomenuto poistovjecenje.

Da ti ponovim jos jednom, nisu svi pripadnici VRS bili zlocinci, ali VRS jeste bila zlocinacka...
Post Reply